Maatwerkreis Duitsland Luther-Bach-Berlijn o.l.v. Ds. P.A. Verbaan en Dhr. J.W. van Ree

Deze reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen brengt u naar de plaatsen waar de gebeurtenissen rondom Bach en Luther zich hebben afgespeeld. Zo gaat u naar de stad Erfurt, Eisenach (de geboorteplaats van J.S. Bach) en ziet u de Wartburg, waar Luther het Nieuwe Testament vertaalde. Natuurlijk ontbreekt het mooie Wittenberg niet Daarna brengen we een aantal dagen door in Berlijn, waar veel te zien en te doen is.

Over deze reis

Deze reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen brengt u naar de plaatsen waar de gebeurtenissen rondom Bach en Luther zich hebben afgespeeld. Zo gaat u naar de stad Erfurt, Eisenach (de geboorteplaats van J.S. Bach) en ziet u de Wartburg, waar Luther het Nieuwe Testament vertaalde. Natuurlijk ontbreekt het mooie Wittenberg niet Daarna brengen we een aantal dagen door in Berlijn, waar veel te zien en te doen is.

Bestemming

Algemene informatie Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland ligt in Centraal-Europa met Berlijn als hoofdstad. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen, die bestaat uit 16 deelstaten met een grote mate van autonomie.
Duitsland grenst in het noorden aan de Oost- en Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië. In het zuiden grenst het aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Zo is Duitsland het Europese land met de meeste buurlanden.
Het land heeft een lange en zeer bewogen geschiedenis. In de Romeinse tijd vormde de Rijn de buitengrens met de Germaanse stammen. In de Middeleeuwen was er sprake van het Heilige Roomse Rijk, waarbij de keizer verkozen werd door alle hertogdommen, graafschappen en andere entiteiten die deel van het rijk uitmaakten. Officieel bestond het Roomse Rijk tot het begin van de 19e eeuw en werd het ontbonden door een besluit van Napoleon. Na diens val werd Pruisen de machtigste staat binnen wat nu Duitsland is. Onder Pruisische leiding werd in 1870 Duitsland een keizerrijk, dat ten einde kwam met het eind van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Toen werd een republiek uitgeroepen, die een kort en roerig bestaan leidde. In 1933 kwamen de Nationaalsocialisten aan de macht, iets dat uiteindelijk een tot alles vernietigende oorlog en de genocide op de Joden tot gevolg had.
Na 1945 werd het westelijk deel van Duitsland bezet door de Amerikanen, Britten en Fransen. Het oosten viel toe aan de Sovjet-Unie. Hieruit ontstonden twee zelfstandige naties: West-Duitsland, een democratisch geregeerde federale republiek, en Oost-Duitsland, waar de Communistische partij aan de macht was. Door de bouw van een scheidingsmuur tussen beide landen in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw leek deze deling permanent tot in 1989 de Muur onverwacht viel en kort daarop Duitsland weer één natie werd.
Het land heeft een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit een hooggebergte, dat tot de Alpen behoort.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken, die niet altijd goed verstaanbaar zijn. Steeds meer Duitsers verstaan en spreken goed Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. Het noorden heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is gevarieerd en overvloedig en kan per regio flink verschillen wat specialiteiten aangaat. In het algemeen komen vleesliefhebbers goed aan hun trekken. Er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades, visgerechten, wild en paddenstoelen. Duitsland is ook het land van de vele worstsoorten. De bekendste zijn de Brat- en Currywurst, die veelal verkocht worden bij zgn. Wurstbude, meestal een stalletje op straat.
Bij een goede maaltijd drinkt men graag een goed glas wijn of bier gedronken. In Duitsland worden tal van goede wijnen geproduceerd, zoals bijvoorbeeld de Moezelwijnen. Bijna elk stad en ieder dorp heeft z’n eigen, vaak ambachtelijke bierbrouwerijen.

Wist u dat

- De boekdrukkunst, het bierbrouwen en aspirine Duitse uitvindingen zijn?
- Er meer dan 1500 verschillende worstsoorten in Duitsland gegeten worden?
- De kathedraal van Ulm de hoogste kerktoren van de wereld heeft, nl. ruim 161 meter?

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

MA: Nederland-Eisenach-Gotha

Vanaf de opstapplaats bij Ede rijden we richting Duitsland. Onderweg maken we een koffiestop. Lunch onderweg op eigen gelegenheid. In de middag komen we aan in Eisenach, eén van de meest bekende steden in Thüringen. Voor Luther is Eisenach de plek geweest waar hij in zijn jeugd naar school ging en waar hij zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar Eisenach waar hij onder de schuilnaam Jonker Jörg woonde in de Wartburg. Hier vertaalde hij, in slechts 11 weken tijd, het Nieuwe Testament van het Grieks naar het Duits. Zo werd de Bijbel voor velen toegankelijk. Een andere bekende naam in Eisenach is die van Johan Sebastiaan Bach. Eisenach was zijn geboorteplaats en in zijn ouderlijk huis, nu een museum, kunt u meer horen over zijn werk en zijn leven. Van 15.00-17.00 krijgen we een rondleiding in Eisenach. Daarna rijden we door naar Gotha, een prachtige stad. We checken in in ons hotel. Gezamenlijk genieten we van een smakelijk diner.

dag
2

DI: Wartburg en Weimar

Vandaag bezoeken we de Wartburg en krijgen we een rondleiding door de prachtige burcht (09.30-11.00 uur). Na de rondleiding door deze prachtige burcht, hebben we nog even tijd om de stad op eigen gelegenheid te verkennen en te lunchen. Daarna vertrekken we naar de cultuurstad Weimar. We krijgen hier een rondleiding met een gids van 2 uur (14.30-16.30 uur). Naast historische kerken en begraafplaatsen, diverse musea en kastelen met mooie tuinen vind je hier ook de Gedenkplaats Buchenwald. Daarna terug naar ons hotel in Gotha voor diner en overnachting.

dag
3

WO: Naar Leipzig

We checken uit en vertrekken naar Leipzig, waar we in de ochtend (11.00-13.00) een rondleiding met een gids krijgen. Het is een hippe stad met veel studenten en veel Jugendstil. Het centrum is klein en compact en de oude ornamenten ademen sfeer uit. De universiteit van Leipzig kent een rijke geschiedenis en vele bekende mensen studeerden hier ooit. Na de stadswandeling gaan we lunchen. De rest van de middag is vrij in te vullen. Dan naar ons hotel voor diner en overnachting.

dag
4

DO: Kerkdienst en Wittenberg

In de ochtend (het is Hemelvaartsdag) bezoeken we de Thomanerkerk en wonen de kerkdienst bij. Na deze dienst met de bus naar Wittenberg, een stad die een belangrijke rol heeft gespeeld in onze kerkgeschiedenis. We lunchen er eerst. Daarna onder leiding van een gids bezoek aan de stad (13.30-15.30). Vanaf 1508 doceerde Luther filosofie aan de universiteit, ondertussen zette hij zijn studie theologie voort. Dit resulteerde in de 95 stellingen over de aflaat welke Luther op 31 oktober 1517 presenteerde aan de deuren van de Slotkapel en hiermee de Reformatie inluidde. De gids vertelt ons tijdens de stadswandeling alles over Wittenberg en de historie. Tot slot rijden we door naar Berlijn voor diner en overnachting.

dag
5

VR: Berlijn City tour

Onder leiding van een Nederlands sprekende gids begint de tour door deze enorme stad: per bus, met een paar stops en soms te voet krijgt u een fantastische indruk van Berlijn: ziet u bijv. het verschil tussen voormalig West- en Oost Berlijn, waar de typische Sovjetstijl met de ‘Plattenbau’ opvalt. U ziet de beroemde Friedrichstrasse aan - ooit de Kalverstraat van Berlijn -, de Gendarmenmarkt met zijn tweeling - Domkerken tegenover elkaar en het Schauspielhaus: in 1774 door Frederik de Grote als theater gebouwd. U rijdt over de prachtboulevard Unter den Linden met de Staatsoper (operagebouw) en de Humboldtuniversiteit, waar Albert Einstein werkte en Karl Marx en Friedrich Engels studeerden. De Museuminsel met een aantal topmusea (Pergamonmuseum en Egyptische Museum) en de Nicolaiwijk, Checkpoint Charlie, ooit een controlepost bij de Muur. U maakt kennis met de Potsdamer Platz en het Kulturforum, waar zich de Philharmonie en de Neue Nationalgalerie bevinden: museum voor 20e-eeuwse kunst, U kunt om 12.00 uur naar het middaggebed in de Berliner Dom. We gaan ook binnen in het complex van het pas gerealiseerde Humboldtforum: een replica van het voormalige koninklijke paleis, nu een museumcomplex met diverse collecties
Na de lunch gaat de tour verder langs Schloss Bellevue, residentie van de Bondspresident, de regeringswijk met onder andere het Kanzleramt en het Brandenburger Tor. Aan de westkant van deze poort werd in 1961 de Berlijnse Muur gebouwd. Ook bezoekt u het Holocaustmonument, dat in 2005 werd geopend ter nagedachtenis van de Joodse slachtoffers van WO II.

dag
6

ZA: Oost en West Berlijn

’s Ochtends ziet u nog meer gedenkwaardige plaatsen: het Muurmonument in de Bernauerstrasse, de straat die destijds door de Muur doormidden gesneden werd, waar wanhopige bewoners uit hun ramen sprongen en de vrijheid zochten. Verder, in voormalig Oost Berlijn de beroemde Alexanderplatz, door de Berlijners liefkozend Alex genoemd. Ooit een aantrekkelijk plein met gras, veel bloemen en bomen. Na de oorlog bouwden de communisten het weer op in de typische Sovjetarchitectuur die een metropoolgevoel zou moeten geven. Maar het betonnen plein had een vrij troosteloze uitstraling, die nooit helemaal verdween. De Alex werd wereldnieuws toen er in november 1989 een enorme volksdemonstratie tegen het DDR-regime plaats had. Vijf dagen later viel de Muur. Een bezoek aan de East Side Gallery mag niet ontbreken: het langste (1.316 m) stuk Muur dat nog in tact, maar niet in originele staat is. Kort na de val van de Muur werden kunstenaars uitgenodigd om er kunstwerken op te maken, waarin ze hun visie op vrijheid weergeven. Dan een wandeling naar de Hackesche Markt. Ook dit is Berlijn: dé plek met exclusieve, alternatieve boetiekjes, hippe shops en kunstgaleries, cafés en restaurants. De Hackesche Höfe horen er ook bij: een doolhof van met elkaar verbonden binnenhofjes met kleine winkels, cafés. In de middag bezoek aan de Gedächtniskirche en aan de Rijksdag waar koffie en taart geserveerd wordt. Ook zal er nog even vrije tijd zijn. ’s Avonds eventueel naar een Vesper.

dag
7

ZO: Terugreiis

Na het ontbijt rijdt de bus door Duitsland weer terug naar Nederland. Onderweg is er natuurlijk een lunchmogelijkheid en eind van de dag bent u weer in Nederland.

Accommodaties

Hotel Am Tierpark***

Gotha, Duitsland
Het hotel is gelegen aan een vijver in Gotha, dicht bij de uitvalswegen. Het centrum kan lopend bereikt worden. De kamers van het Hotel a zijn voorzien van alle moderne gemakken. In het gezellige eigen restaurant met open keuken kan gedineerd worden. U kunt tevens genieten van een breed scala aan wijnen. Het hotel heeft een fitnessruimte en een sauna. U kunt ook heerlijk ontspannen in de loungeruimte van het restaurant of in de tuin.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Seaside Park Hotel Leipzig****

Leipzig, Duitsland
Dit fraaie 4-sterren Art Nouveau-hotel beschikt over een bar, bistro en restaurant. Het is centraal gelegen tegenover het centrale treinstation van Leipzig, op 2 minuten lopen van de Opera van Leipzig. De kamers en suites van het historische Seaside Park Hotel Leipzig zijn voorzien van airconditioning, design badkamers en een flatscreentelevisie. WiFi is gratis beschikbaar en u ontvangt een gratis fles mineraalwater.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
In stadscentrum

ARCOTEL John F Berlin****

Berlijn, Duitsland
Het 4-sterrenhotel ARCOTEL John F Berlin ligt op een centrale locatie. Het museumeiland, de Gendarmenmarkt en de Berlijnse boulevard Unter den Linden liggen slechts een paar honderd meter verderop. Het metrostation ligt op slechts 300 meter afstand. De metro brengt u in 5 minuten naar het Alexanderplatz.

De spa en de fitnessruimte vindt u op de 6e verdieping. De spa beschikt over een Finse sauna, een infraroodsauna en een ontspanningsruimte.

De kamers zijn modern ingericht, van alle gemakken voorzien en hebben allemaal een eigen badkamer. Iedere badkamer is voorzien van een bad of douche, toilet en föhn.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Lift
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Ede

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer volgens programma per Comfort Class touringcar
 • Verblijf in 3- of 4 sterren accommodaties o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches op dag 3, 4, 5 en 6
 • Excursies en entrees volgens programma
 • Entree Wartburg incl. gids
 • Nederlandstalige gids in Berlijn en Engelstalige gids op 4 momenten
 • Headsets in Berlijn
 • Fooien
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

 • Toeslag één-persoonskamer 350,-
 • Lunches op heen- en terugreis en dag 2
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Drankjes en andere persoonlijke uitgaven

Overige informatie

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Voor de laatste informatie over inreisbepalingen Duitsland kunt u kijken op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Peter Verbaan