Maatwerkreis Duitsland Luther o.l.v. Ds J. Bos

In 2017 was het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de Slotkerk in Wittenberg spijkerde. De Reformatie die hiermee begon heeft grote gevolgen gehad voor de hele wereld. De boodschap van Luther over hoe het evangelie weer tot de kern kon worden teruggebracht, veranderde niet alleen de kerk maar ook het denken. Mensen kregen weer hoop en leerden dat God genadig is en vergeving schenkt. Ook werd de Bijbel herontdekt, mede dankzij Luthers Duitse vertaling van het Ni...

Over deze reis

In 2017 was het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de Slotkerk in Wittenberg spijkerde. De Reformatie die hiermee begon heeft grote gevolgen gehad voor de hele wereld. De boodschap van Luther over hoe het evangelie weer tot de kern kon worden teruggebracht, veranderde niet alleen de kerk maar ook het denken. Mensen kregen weer hoop en leerden dat God genadig is en vergeving schenkt. Ook werd de Bijbel herontdekt, mede dankzij Luthers Duitse vertaling van het Nieuwe Testament.
Deze reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen brengt u naar de plaatsen waar de gebeurtenissen rondom Luther zich hebben afgespeeld. De historie en het leven van Luther brengt ons naar zijn geboorte- en sterfplaats Eisleben, de stad Erfurt waar hij studeerde aan de universiteit, Eisenach waar hij op de Wartburg het Nieuwe Testament vertaalde en natuurlijk Wittenberg. Leer meer over de invloed van de Reformatie en volg Luther op zijn wegen, dwars door Duitsland!

Bestemming

Algemene informatie Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland ligt in Centraal-Europa met Berlijn als hoofdstad. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen, die bestaat uit 16 deelstaten met een grote mate van autonomie.
Duitsland grenst in het noorden aan de Oost- en Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië. In het zuiden grenst het aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Zo is Duitsland het Europese land met de meeste buurlanden.
Het land heeft een lange en zeer bewogen geschiedenis. In de Romeinse tijd vormde de Rijn de buitengrens met de Germaanse stammen. In de Middeleeuwen was er sprake van het Heilige Roomse Rijk, waarbij de keizer verkozen werd door alle hertogdommen, graafschappen en andere entiteiten die deel van het rijk uitmaakten. Officieel bestond het Roomse Rijk tot het begin van de 19e eeuw en werd het ontbonden door een besluit van Napoleon. Na diens val werd Pruisen de machtigste staat binnen wat nu Duitsland is. Onder Pruisische leiding werd in 1870 Duitsland een keizerrijk, dat ten einde kwam met het eind van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Toen werd een republiek uitgeroepen, die een kort en roerig bestaan leidde. In 1933 kwamen de Nationaalsocialisten aan de macht, iets dat uiteindelijk een tot alles vernietigende oorlog en de genocide op de Joden tot gevolg had.
Na 1945 werd het westelijk deel van Duitsland bezet door de Amerikanen, Britten en Fransen. Het oosten viel toe aan de Sovjet-Unie. Hieruit ontstonden twee zelfstandige naties: West-Duitsland, een democratisch geregeerde federale republiek, en Oost-Duitsland, waar de Communistische partij aan de macht was. Door de bouw van een scheidingsmuur tussen beide landen in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw leek deze deling permanent tot in 1989 de Muur onverwacht viel en kort daarop Duitsland weer één natie werd.
Het land heeft een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit een hooggebergte, dat tot de Alpen behoort.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken, die niet altijd goed verstaanbaar zijn. Steeds meer Duitsers verstaan en spreken goed Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. Het noorden heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is gevarieerd en overvloedig en kan per regio flink verschillen wat specialiteiten aangaat. In het algemeen komen vleesliefhebbers goed aan hun trekken. Er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades, visgerechten, wild en paddenstoelen. Duitsland is ook het land van de vele worstsoorten. De bekendste zijn de Brat- en Currywurst, die veelal verkocht worden bij zgn. Wurstbude, meestal een stalletje op straat.
Bij een goede maaltijd drinkt men graag een goed glas wijn of bier gedronken. In Duitsland worden tal van goede wijnen geproduceerd, zoals bijvoorbeeld de Moezelwijnen. Bijna elk stad en ieder dorp heeft z’n eigen, vaak ambachtelijke bierbrouwerijen.

Wist u dat

- De boekdrukkunst, het bierbrouwen en aspirine Duitse uitvindingen zijn?
- Er meer dan 1500 verschillende worstsoorten in Duitsland gegeten worden?
- De kathedraal van Ulm de hoogste kerktoren van de wereld heeft, nl. ruim 161 meter?

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis via Gotha naar Friedrichroda

De groep wordt opgehaald om 07.30 uur in Urk ( Gemeentehuis, Noord 6 in Urk). Vanaf de opstapplaats rijden we richting Duitsland. Onderweg maken we een koffiestop. In de middag komen we aan in Gotha, een prachtige stad. Luther kwam graag in Gotha en maakte hier regelmatig een tussenstop tijdens zijn reizen. Het Lutherhaus, het vroegere Pension Zur Löwenburg, doet hier aan herinneren en is de plek geweest waar hij tijdens zijn ziekteperiode een tijd verbleef. Prachtige gebouwen zoals de Augustijnenkerk of het Slot Friedenstein met het mooie park, zijn zeker een bezoek waard. Om 15.30 krijgt u een rondleiding van een uur door het slot. Er is ook vrije tijd om Gotha op eigen gelegenheid te bezoeken. Aan het eind van de middag vertrekken we naar het hotel in Friedrichsroda. Gezamenlijk genieten we van een smakelijk diner.

dag
2

DI: Eisenach

Eén van de meest bekende steden in Thüringen is de stad Eisenach. Voor Luther is Eisenach de plek geweest waar hij in zijn jeugd naar school ging en waar hij zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar Eisenach waar hij onder de schuilnaam Jonker Jörg woonde in de Wartburg. Hier vertaalde hij, in slechts 11 weken tijd, het Nieuwe Testament van het Grieks naar het Duits. Zo werd de Bijbel voor velen toegankelijk. Een andere bekende naam in Eisenach is die van Johan Sebastiaan Bach. Eisenach was zijn geboorteplaats en in zijn ouderlijk huis, nu een museum, kunt u meer horen over zijn werk en zijn leven. Bij aankomst bezoeken we de Wartburg en krijgen we een rondleiding door de prachtige burcht (ongeveer een uur). Na de rondleiding door deze prachtige burcht, hebben we tijd om te lunchen (om 13.00 uur) en daarna de stad op eigen gelegenheid te verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Bachhuis (exclusief) of het Luthermuseum (exclusief) waar meer informatie te vinden is over Luther en zijn leven. Ook een bezoek aan de Nikolaikirche, of de Georgenkirche waar Luther heeft gepreekt en waar Bach is gedoopt behoren tot de mogelijkheden.

dag
3

WO: Friedrichroda – Erfurt – Eisleben – Halle

Vandaag staat de prachtige stad Erfurt op het programma, waar Luther aan de universiteit studeerde. Onder leiding van een gids bezoeken we van 09.30-11.30 de fraaie binnenstad en wordt verteld over de vesting, de imposante Dom en het Augustinerklooster waar Luther als monnik heeft gewoond. Wandel door de straten met pittoreske bruggen en vele torens. De Krämerbrücke over de Gera met haar vele vakwerkhuizen, is één van de mooiste plekjes in de stad. Aansluitend bezoek aan het Augustinerklooster (inbegrepen). In het klooster is een doorlopende tentoonstelling met het thema Bijbel-klooster Luther te zien. Bij voldoende tijd kun je ook de Dom van Erfurt nog bezoeken (exclusief). Om 13.00 uur wordt er geluncht.
We vervolgen onze weg naar Stotternheim voor een korte tussenstop bij de Steen van Luther. Op 2 juli 1505 besloot Maarten Luther monnik te worden tijdens een hevige storm waarbij de bliksem vlak bij hem insloeg. Op 17 juli klopte Luther aan bij het Augustinerklooster in Erfurt en werd hij monnik. In de middag rijden we naar de geboorte- en sterfplaats van Luther, Eisleben. Ondanks dat Luther hier gestorven is, is hij in Wittenberg uiteindelijk begraven. Wandel door de straten, naar het plein waar het standbeeld van Luther staat of bezoek één van de belangrijke kerken in Eisleben, zoals de doopkerk van Luther, de St. Petri-Pauli kerk. In het geboortehuis (inbegrepen) en het sterfhuis (inbegrepen) leer je meer over de familie van Luther en de tijd waarin zij leefden.
Na een indrukwekkende dag komen we aan het einde van de middag aan in het hotel in Halle, waar het diner voor ons klaar staat.

dag
4

DO: Wittenberg

Vandaag staat Lutherstad Wittenberg op ons programma, een stad die een belangrijke rol heeft gespeeld in onze kerkgeschiedenis. Onder leiding van een gids bezoeken we de stad (10.00-12.00). Vanaf 1508 doceerde Luther filosofie aan de universiteit, ondertussen zette hij zijn studie theologie voort. Dit resulteerde in de 95 stellingen over de aflaat welke Luther op 31 oktober 1517 presenteerde aan de deuren van de Slotkapel en hiermee de Reformatie inluidde. De gids vertelt ons tijdens de stadswandeling alles over Wittenberg en de historie. Om 13.00 uur gebruiken we de lunch.
In de middag kunt u op eigen gelegenheid het centrum verkennen. Het beroemde Luthermuseum (entree inclusief) was van 1524 tot aan zijn overlijden in 1546 het woonhuis van Luther.
Bij de Slotkapel met de wereldberoemde deur waaraan de 95 stellingen werden gespijkerd is een nieuw aangelegd park met bomen, welke geplant zijn door kerkgenootschappen uit de hele wereld. De gotische hallenkerk Stadtkirche St. Marien, waar Luther heeft gepreekt, is het oudste gebouw van de Lutherse gemeente. Tevens staat de kerk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bij voldoende tijd is een bezoek aan de Cranach-Höfe ook een aanrader. Hier vindt u de historische drukkerij. In Wittenberg maakte Cranach kennis met Luther, van wie hij vele portretten maakte. Naast schilder was Cranach ook apotheker, wijnschenker, papierhandelaar en drukker; in 1522 rolden de eerste drieduizend exemplaren van Luthers Duitse vertaling van het Nieuwe Testament van zijn persen.

dag
5

VR: Terugreis via Mansfeld naar Nederland

Voordat we vanochtend richting Nederland vertrekken bezoeken we Mansfeld. Hier kun je Luthers ouderlijk huis (entree inclusief) bezoeken waar de familie één jaar na Luthers geboorte naartoe verhuisde. In de St. Georgskirche vindt u het enige portret waarop Luther helemaal is afgebeeld. Vervolgens rijden we terug naar Nederland.

Accommodaties

Hotel & Spa Friedrichroda

Friedrichroda, Duitsland
Dit mooie hotel is prachtig gelegen en beschikt over een tuin met heerlijk zonneterras, een zwembad, wellnessgedeelte, bar en restaurant. Het is maar een paar minuten lopen naar het centrum. Alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer, een tv, een kluisje en er is gratis wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Hotel Dorint Charlottenhof Halle****

Halle, Duitsland
Dit fraaie centraal gelegen hotel beschikt over meer dan 160 kamers, een bar, lounge en 2 restaurants. Ook zijn er wellness-faciliteiten, een sauna en fitness zaal. De kamers beschikken over een eigen badkamer, kluisje, koelkast, airco en er is gratis wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Urk

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar
 • Verblijf in 4 sterren accommodaties o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches op de 3 excursiedagen
 • Excursies en entrees volgens programma
 • Engelstalige gids tijdens sommige excursies (volgens schema)
 • Fooien

Niet inbegrepen

 • Toeslag één-persoonskamer 225,-
 • Lunches op dag 1 en 5
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Overige excursies en entrees

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 21 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Voor de laatste informatie over inreisbepalingen Duitsland kunt u kijken op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland

Reisleiding