Maatwerkreis Duitsland o.l.v. Dr. J.R. Luth

Deze reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen brengt u naar de plaatsen waar de gebeurtenissen rondom Bach zich hebben afgespeeld. Tijdens de reis zal het accent liggen op Bachs leef- en geloofswereld. Tevens zullen een aantal orgels bekeken en beluisterd worden. Door enkele orgels te bezoeken kan een impressie van Bachs klankwereld worden gegeven. Er zullen tijdens de reis diverse thema’s aan bod komen, waaronder: Theologie en muziek in Bachs tijd / Opvatting over de do...

Over deze reis

Deze reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen brengt u naar de plaatsen waar de gebeurtenissen rondom Bach zich hebben afgespeeld. Tijdens de reis zal het accent liggen op Bachs leef- en geloofswereld. Tevens zullen een aantal orgels bekeken en beluisterd worden. Door enkele orgels te bezoeken kan een impressie van Bachs klankwereld worden gegeven. Er zullen tijdens de reis diverse thema’s aan bod komen, waaronder:
Theologie en muziek in Bachs tijd / Opvatting over de dood / Rhetorica / Liturgie / Kerkelijk jaar / Passionen.

Bestemming

Algemene informatie Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland ligt in Centraal-Europa met Berlijn als hoofdstad. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen, die bestaat uit 16 deelstaten met een grote mate van autonomie.
Duitsland grenst in het noorden aan de Oost- en Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië. In het zuiden grenst het aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Zo is Duitsland het Europese land met de meeste buurlanden.
Het land heeft een lange en zeer bewogen geschiedenis. In de Romeinse tijd vormde de Rijn de buitengrens met de Germaanse stammen. In de Middeleeuwen was er sprake van het Heilige Roomse Rijk, waarbij de keizer verkozen werd door alle hertogdommen, graafschappen en andere entiteiten die deel van het rijk uitmaakten. Officieel bestond het Roomse Rijk tot het begin van de 19e eeuw en werd het ontbonden door een besluit van Napoleon. Na diens val werd Pruisen de machtigste staat binnen wat nu Duitsland is. Onder Pruisische leiding werd in 1870 Duitsland een keizerrijk, dat ten einde kwam met het eind van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Toen werd een republiek uitgeroepen, die een kort en roerig bestaan leidde. In 1933 kwamen de Nationaalsocialisten aan de macht, iets dat uiteindelijk een tot alles vernietigende oorlog en de genocide op de Joden tot gevolg had.
Na 1945 werd het westelijk deel van Duitsland bezet door de Amerikanen, Britten en Fransen. Het oosten viel toe aan de Sovjet-Unie. Hieruit ontstonden twee zelfstandige naties: West-Duitsland, een democratisch geregeerde federale republiek, en Oost-Duitsland, waar de Communistische partij aan de macht was. Door de bouw van een scheidingsmuur tussen beide landen in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw leek deze deling permanent tot in 1989 de Muur onverwacht viel en kort daarop Duitsland weer één natie werd.
Het land heeft een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit een hooggebergte, dat tot de Alpen behoort.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken, die niet altijd goed verstaanbaar zijn. Steeds meer Duitsers verstaan en spreken goed Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. Het noorden heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is gevarieerd en overvloedig en kan per regio flink verschillen wat specialiteiten aangaat. In het algemeen komen vleesliefhebbers goed aan hun trekken. Er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades, visgerechten, wild en paddenstoelen. Duitsland is ook het land van de vele worstsoorten. De bekendste zijn de Brat- en Currywurst, die veelal verkocht worden bij zgn. Wurstbude, meestal een stalletje op straat.
Bij een goede maaltijd drinkt men graag een goed glas wijn of bier gedronken. In Duitsland worden tal van goede wijnen geproduceerd, zoals bijvoorbeeld de Moezelwijnen. Bijna elk stad en ieder dorp heeft z’n eigen, vaak ambachtelijke bierbrouwerijen.

Wist u dat

- De boekdrukkunst, het bierbrouwen en aspirine Duitse uitvindingen zijn?
- Er meer dan 1500 verschillende worstsoorten in Duitsland gegeten worden?
- De kathedraal van Ulm de hoogste kerktoren van de wereld heeft, nl. ruim 161 meter?

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

MA: Nederland-Eisenach-Gotha

Vanaf de opstapplaats rijden we richting Duitsland. Onderweg maken we een koffiestop en een lunchstop (eigen gelegenheid). In de middag komen we aan in Eisenach, waar we een wandeling maken langs de belangrijke punten, zoals de school en het geboortehuis van Bach. Dan door naar Gotha, een prachtige stad. Luther kwam graag in Gotha en maakte hier regelmatig een tussenstop tijdens zijn reizen. Belangrijke musici als Georg Böhm, Johann Pachelbel en Gottfried Heinrich Stölzel van wie Bach cantates in Leipzig uitvoerde, waren hier werkzaam. Diner en overnachting in het hotel.

dag
2

DI: Slot Friedenstein-Eisenach en Waltershausen

In de ochtend bezoekt- u de Schlosskirche in kasteel Friedenstein waar Bach een passie heeft uitgevoerd. De bus brengt ons daarna naar Eisenach, bekend van Luther en van Johan Sebastiaan Bach. Eisenach was zijn geboorteplaats. In Eisenach bezoek aan het Bach-Haus en de Georgenkirche met bespeling van het orgel (indien mogelijk). Daarna tijd voor de lunch. Vervolgens per bus naar Waltershausen. In Waltershausen bespeling van het orgel in de Stadtkirche “Zur Gotteshilfe” (indien mogelijk). Daarna terugrit naar Gotha en diner en overnachting in het hotel.

dag
3

WO: Arnstadt, Wechmar en Ohrdruf

Deze dag worden diverse plaatsen bezocht. U gaat eerst naar Arnstadt waar een bezoek wordt gebracht aan de Bachkirche / Neue Kirche en het Bach-museum. Dan naar Wechmar voor een bezoek aan het Bachmuseum en tenslotte naar Ohrdruf voor een bezoek aan de plaats waar de Michaeliskirche heeft gestaan, en de straat waar Bach heeft gewoond. Dan terug naar Gotha voor diner en overnachting.

dag
4

DO: Weimar op weg naar Leipzig

Dag 4, donderdag 02/05: Weimar op weg naar Leipzig
Vertrek uit Gotha. Deze dag wordt de mooie stad Weimar bezocht. Weimar is rijk aan geschiedenis en de stad is vooral bekend om zijn culturele erfgoed. Bezoek aan de rudimenten van het kasteel Belvedere, de locatie van Bachs woonhuis en de Stadtkirche St. Peter und Paul. Daarna met de bus naar Leipzig voor diner en overnachting.

dag
5

VR: Leipzig en Naumburg

In Leipzig worden het Bach-Archiv en het Rathaus bezocht. In Naumburg bespeling van het orgel in de Wenzelskirche (indien mogelijk). Daarna terug naar Leipzig voor diner en overnachting.

dag
6

ZA: Dresden

Bezoek aan Dresden onder leiding van lokale gids en met bezoek aan de Liebfrauenkirche [herbouwd]). We krijgen hier hopelijk toegang tot het orgel. Ook bezoek aan de overblijfselen van de Sophienkirche en vrije tijd om zelf de stad te verkennen. Daarna terug naar Leipzig voor diner en overnachting.

dag
7

ZO: Leipzig

Deze dag wordt doorgebracht in Leipzig. In de ochtend kan een dienst in de Thomaskirche worden bezocht. In de middag een stadswandeling langs locaties die voor Bachs werk belangrijk zijn geweest (en evt. Bach-Archiv en/of Rathaus mocht dit vrijdag niet gelukt zijn). Diner en overnachting in Leipzig.

dag
8

MA: Terugreis

Uitchecken uit het hotel en terugreis naar Nederland. Onderweg maakt u een stop in de plaats van Bachs eerste sollicitatie: Sangerhausen voor bespeling van het orgel in de Jakobikirche (indien mogelijk). Lunch onderweg op eigen gelegenheid. Daarna door naar Nedeland waar u rond 18.00 uur terug zult zijn.

Accommodaties

Hotel Am Tierpark***

Gotha, Duitsland
Het hotel is gelegen aan een vijver in Gotha, dicht bij de uitvalswegen. Het centrum kan lopend bereikt worden. De kamers van het Hotel a zijn voorzien van alle moderne gemakken. In het gezellige eigen restaurant met open keuken kan gedineerd worden. U kunt tevens genieten van een breed scala aan wijnen. Het hotel heeft een fitnessruimte en een sauna. U kunt ook heerlijk ontspannen in de loungeruimte van het restaurant of in de tuin.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Seaside Park Hotel Leipzig****

Leipzig, Duitsland
Dit fraaie 4-sterren Art Nouveau-hotel beschikt over een bar, bistro en restaurant. Het is centraal gelegen tegenover het centrale treinstation van Leipzig, op 2 minuten lopen van de Opera van Leipzig. De kamers en suites van het historische Seaside Park Hotel Leipzig zijn voorzien van airconditioning, design badkamers en een flatscreentelevisie. WiFi is gratis beschikbaar en u ontvangt een gratis fles mineraalwater.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
In stadscentrum

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Groningen

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer volgens programma per Comfort Class touringcar
 • Verblijf in 3- of 4 sterren accommodaties o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Entree Schloss Friedenstein
 • Excursies en entrees volgens programma
 • Duitssprekende gids in Dresden
 • Fooien
 • Donaties voor kerken/orgelbespeling

Niet inbegrepen

 • Toeslag één-persoonskamer 235,-
 • Lunches, optionele excursies, evt. toeristenbelasting
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 21 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Voor de laatste informatie over inreisbepalingen Duitsland kunt u kijken op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Dr. J.R. Luth