Maatwerkreis Frankrijk o.l.v. Mw. A. van der Meulen

Van dinsdag 28 september t/m zaterdag 2 oktober 2021 wordt er een studiereis naar Lisieux (Fr.) georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is in mystiek en/of filosofie. Het thema van de reis is ‘Mystiek & Moderniteit’. Colleges worden verzorgd door Prof. Dr. Marc de Kesel, wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut en de faculteit Wijsbegeerte van de Radboud Universiteit, en door Mariska van Beusichem, kenner van de spiritualiteit van Thérèse van Lisieux, tevens predikant...

Over deze reis

Studiereis Mystiek & Moderniteit

Van dinsdag 28 september t/m zaterdag 2 oktober 2021 wordt er een studiereis naar Lisieux (Fr.) georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is in mystiek en/of filosofie. Het thema van de reis is ‘Mystiek & Moderniteit’.

Colleges worden verzorgd door Prof. Dr. Marc de Kesel, wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut en de faculteit Wijsbegeerte van de Radboud Universiteit, en door Mariska van Beusichem, kenner van de spiritualiteit van Thérèse van Lisieux, tevens predikant van Utrecht-West. De prijs is rond de € 650 pp. (inclusief collegegeld), op basis
van een 1 persoonskamer met sanitair en vol pension. De groep bestaat uit 15 – 20 personen. U reist met eigen vervoer naar Lisieux.

Thérèse van Lisieux (1873-1897) is één van de meest populaire heiligen van deze tijd. Als 15 jarig meisje besluit ze in te treden in de Orde van de Karmel. Ondanks het strenge kloosterleven ontdekt zij dat heiligheid bestaat in overgave aan Gods barmhartige liefde. Zij noemt dit een ‘klein weggetje naar heiligheid’ dat voor iedereen begaanbaar is. Op deze weg gaat het niet om het verrichten van grote prestaties maar om trouw te zijn in de kleine dingen van alledag.

U verblijft 4 nachten in het gastenverblijf van het klooster Hermitage Sainte – Thérèse in Lisieux. De colleges worden gevolgd in het klooster. Daarnaast maken we een aantal middagexcursies in Lisieux
zoals een bezoek aan het woonhuis waar Therese haar kinderjaren doorbracht en een bezoek aan de Basiliek die na haar heiligverklaring is opgericht. Daarnaast is er voldoende tijd voor meditatie en gesprek. Tijdens het verblijf worden de Theresiaanse feesten gevierd en zijn er vieringen in de kapel van het klooster, de Kathedraal Saint Pierre en de Sainte Thérèse.

Bestemming

Algemene informatie

Frankrijk, officieel de Republiek Frankrijk, grenst in het noorden aan België en Luxemburg. In het oosten zijn Duitsland, Zwitserland en Italië de buren en de zuidgrens is met de Middellandse Zee, Andorra, Monaco en Spanje. De gehele westkust grenst aan de Atlantische Oceaan. Bij Frankrijk hoort ook het eiland Corsica, net als vele overzeese gebieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Franse deel van het eiland St. Maarten. Het noorden van Frankrijk bestaat uit laagvlakten en meer naar het zuiden wordt het landschap steeds heuvel- en bosachtiger. In het westen en zuiden zijn talrijke stranden en baaien te vinden. Bergen zijn er vooral in het oosten en zuiden en beslaan bijna 25% van het landoppervlak. Het land wordt doorsneden met rivieren, soms wild stromend en anderen traag kabbelend. De langste is de Loire met een totale lengte ruim 1000 kilometer.

De sporen van menselijke aanwezigheid voeren bijna 1 miljoen jaar terug. Beroemd zijn de rotsschilderingen van Lascaux, die nog “maar” zo’n 15.000 jaar oud zijn. In die tijd werd het land bewoond door een veelheid aan stammen, die rond 50 voor Chr. onder de naam Galliërs bekend stonden en onderworpen werden aan de Romeinen. Gallië maakte tot in de vierde eeuw deel uit van het Romeinse Rijk. Zo rond 500 werden de contouren van het huidige Frankrijk zichtbaar. Onder keizer Karel de Grote maakte Frankrijk deel uit van het enorme rijk, dat door Karel geregeerd werd. Na zijn dood viel dit rijk echter snel uit een en werd het westen van lieverlee verenigd onder één koning. Dit ging niet zonder slag of stoot en pas aan het eind van de 15e eeuw was de Franse koning ook echt heerser over het grootste deel van het land. Geleidelijk nam de macht van de koningen toe en werd Frankrijk een absolute monarchie en een van de leidende naties in Europa. Aan de macht van de koning kwam een abrupt einde door de Franse Revolutie in 1789. De toenmalige koning, Lodewijk XVI, werd onthoofd en met hem werden veel andere mensen onthoofd in een felle strijd om de macht. Als winnaar kwam Napoleon tevoorschijn, die zichzelf tot keizer kroonde en een groot deel van Europa veroverde. Na zijn beslissende nederlaag bij Waterloo brak weer een roerige tijd in Frankrijk aan. In de 19e eeuw was het afwisselend een monarchie, republiek en keizerrijk tot het in 1870 wederom een republiek werd en bleef. Samen met Duitsland was Frankrijk steeds in conflict om de macht op het Europese vasteland. Dit leidde uiteindelijk tot de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, waar vooral Noord Frankrijk zwaar onder heeft geleden. Frankrijk kwam wel als een van de overwinnaars uit dit conflict, maar de strenge vredesbepalingen die werden opgelegd aan Duitsland legden de kiem voor een nog veel gruwelijker oorlog, de Tweede Wereldoorlog. Na deze oorlog kwam er een vorm van Frans-Duitse samenwerking tot stand, die uiteindelijk leidde tot de oprichting van EEG, de voorloper van de Europese Unie.

Informatie over Frankrijk

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Frankrijk

Beste reistijd

Afhankelijk van het reisdoel is Frankrijk in alle jaargetijden goed te bezoeken. Voor zonaanbidders is de Mediterrane zomer ideaal. Steden, zoals Parijs, zijn vooral in het voor- en najaar aanrader.
De westkust is vooral in de zomer aantrekkelijk. Frankrijk heeft drie klimaatzones. Het grootste deel kent een gematigd zeeklimaat met milde winters, zachte zomers en gedurende het jaar neerslag. Het zuiden heeft een Middellandse Zee klimaat met zachte winters en warme, droge zomers. In Midden Frankrijk heerst een semilandklimaat met strenge winters en zomers met hoogoplopende temperaturen.

Taal

De officiële taal is Frans, een van oorsprong Romaanse taal. Wereldwijd is het voor bijna 130 miljoen de eerste taal, zoals de regio rond Montreal in Canada en veel West-Afrikaanse landen. Naast Frans worden er regionaal ook andere officieel erkende talen gesproken, zoals Bretons in Bretagne en Baskisch in het zuidwesten.

Eten & drinken

De Franse keuken is wereldberoemd en kenmerkt zich door een enorme diversiteit. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten of het nu om vis, vlees, gevogelte, schaal- of schelpdieren gaat. Ieder chef weet hier de heerlijkste gerechten van te bereiden. Frankrijk is bij uitstek het land van de wijn. Smaak, kleur en samenstelling van de wijn zijn afhankelijk van het soort druif, de streek, de grondsoort en de weersomstandigheden.

Wist u dat?

- Er jaarlijks in Frankrijk zo’n 500 miljoen slakken gegeten worden?
- Niet wijn, maar mineraalwater het meest gedronken wordt, zo’n 103 liter per persoon?
- Het Franse leger nog postduiven “in dienst” heeft?

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

- Aankomst deelnemers tussen 16.00 – 18.00 uur.
- Diner
- Kennismaking
- Overnachting

dag
2

WO: Colleges en bezoek

- Ontbijt
College: 9.00 uur – 12.00 uur
 Mystieke teksten I door Mariska van Beusichem
 Mystiek en Moderniteit I door Marc de Kesel

- Lunch
- Bezoek aan het woonhuis van de Buissonnets
Na de dood van mevrouw Martin betrok de familie van Thérèse dit huis vanaf 1877. Thérèse bracht er haar kinderjaren door. Het huis is heringericht met de voorwerpen afkomstig uit het gezin. Op de eerste verdieping bevindt zich de kamer waar de ernstig zieke Thérèse genezen werd. Openingsuren: 10.00 uur tot 12.30 uur en 13.30 uur –17.00 uur.

- Diner
- Vervolg college (onder voorbehoud)
- Overnachting

dag
3

DO: Colleges en bezoek Kathedraal

- Ontbijt
- College: 9.00 – 12.00 uur
 Mystieke teksten II door Mariska van Beusichem
 Mystiek en Moderniteit II door Marc de Kesel

- Lunch
- Bezoek Kathedraal Saint Pierre
Eén van de mooiste gebouwen in normandisch-gotische stijl (12e en 13e eeuw). In de zuidelijke kooromgang duidt een beeld de plaats aan waar Therese elke zondag de mis bijwoonde en waar zij genade ontving om haar missionaire roeping te mogen begrijpen. Openingsuren: 9.00 – 19.00 uur.

Optioneel op eigen gelegenheid: Graindorge Cheese Dary in Livarot en/of Bayeux Tapestry museum.

- Diner
- Vervolg college (onder voorbehoud)
- Overnachting

dag
4

VR: Colleges en bezoek Basiliek

- Ontbijt
- College: 9.00 – 12.00 uur
 Mystieke teksten III door Mariska van Beusichem
 Mystiek en Moderniteit III door Marc de Kesel

- Lunch
- Bezoek aan de Basiliek Sainte Thérèse
Begonnen in 1929, ingezegend in 1937, geconsacreerd in 1954. Haar muren en die van de crypte zijn bedekt met mozaïeken die de boodschap van Thérèse illustreren. Onder de koepel bevinden zich de relieken van Thérèse.

- Diner en overnachting

dag
5

ZA: Terugreis

- Ontbijt
- Afscheid - terugreis

Accommodaties

Hermitage Sainte Therese

Lisieux, Frankrijk
Het klooster beschikt over 92 kamers, elk voorzien van een eigen badkamer. Er is een restaurant, diverse zalen en een mooie kloostertuin waar gebruik van gemaakt mag worden.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Badkamer
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Eigen vervoer
Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer. Circa 10 dagen voor aanvang van de reis versturen wij aanvullende informatie over het begin van het programma en de gewenste aankomsttijd

Vertrekdata

Inbegrepen

  • Verblijf op 1-persoonskamer met eigen sanitair
  • Ontbijt, lunches en diner in het klooster
  • Fooi voor hotelpersoneel

Niet inbegrepen

  • Reiskosten
  • Reis – annuleringsverzekering
  • Bijdrage calamiteitenfonds
  • Persoonlijke uitgaven
  • Collegegeld / studiemateriaal (125,- )
  • Toegangsprijzen ter plekke

Overige informatie

Minimaal aantal deelnemers voor deze reis is 15 personen.

Voor deze reis is een geldig identiteitsbewijs of paspoort nodig.

Informatie over deze studiereis: mariskavanbeusichem@ziggo.nl
Aanmelding tot 15 juli 2021 via: anneke@chayareizen.com.

Accreditatie PKN
1 studiepunt

Voor de uitvoering van deze reis wordt gebruik gemaakt van de diensten van DrieTour B.V. te Alphen aan den Rijn. Betaling van de reissom verloopt via DrieTour.

Het collegegeld svp overmaken op rekeningnummer NL 95 INGB 0004638693 tnv
M.R.H van Beusichem ovv: Lisieux. Graag vóór 1 september 2021

Reisleiding