Bijbelreis Samos-Patmos-Efeze o.l.v. Ds. Hans van 't Hoff en Hans Scholten

SAMOS, PAULUS EN JOHANNES Elke reis heeft een Verhaal. Door haar strategische ligging kent Samos een rijke geschiedenis vol verhalen. Het werd overheerst door Perzen, Grieken, Romeinen en behoorde tot het Ottomaanse Rijk. Ook Paulus belandde op Samos en stak tijdens zijn derde zendingsreis vanuit Assus over naar Samos. “Toen hij zich in Assus weer bij ons had gevoegd aan boord van het schip, voeren we verder naar Mitylene, van waar we de volgende dag vertrokken om bij Chios voor anker te gaan...

Over deze reis

SAMOS, PAULUS EN JOHANNES
Elke reis heeft een Verhaal. Door haar strategische ligging kent Samos een rijke geschiedenis vol verhalen. Het werd overheerst door Perzen, Grieken, Romeinen en behoorde tot het Ottomaanse Rijk. Ook Paulus belandde op Samos en stak tijdens zijn derde zendingsreis vanuit Assus over naar Samos.
“Toen hij zich in Assus weer bij ons had gevoegd aan boord van het schip, voeren we verder naar Mitylene, van waar we de volgende dag vertrokken om bij Chios voor anker te gaan. De dag daarna staken we over naar Samos” (Hand. 20:14-15)

Samos is het geboorte-eiland van de filosofen Epikouros en Pythagoras, bekend door de naar hem genoemde wiskundige stelling. Het ligt dichtbij Klein-Azië; de smalste zee doorgang tussen Samos en Turkije is minder dan anderhalve kilometer breed. Tijdens deze reis steekt u de Egeïsche zee over en bezoekt het indrukwekkende Efeze waar Paulus tijdens zijn tweede en derde zendingsreis verbleef. In Efeze schreef Johannes zijn Evangelie en werd er terecht gesteld.
Tevens bezoekt u het nabijgelegen Patmos waar de apostel Johannes zijn openbaringen kreeg. Hier verblijft u een nacht om de volgende dag weer terug te varen.

Deze Bijbelse reis neemt u mee in de verhalen over Paulus en Johannes. Daarnaast heeft u voldoende vrije tijd om te genieten van de prachtige natuur op dit groene eiland.

Bestemming

Algemene informatie Griekenland

Griekenland is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. Het vasteland maakt geografisch deel uit van de Balkan. Daarnaast wordt het land omringd door zo’n 2000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 150 bewoond zijn. Het grootste en teven zuidelijkste eiland is Kreta. Andere bekende eilanden zijn Corfu, Rhodos en Samos. Omdat zowel het vasteland en de eilanden door water omgeven zijn, telt Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langere kustlijn. Landgrenzen zijn er met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije.
Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. Door de ligging tegen Azië aan en de relatief makkelijke oversteek, kwamen rond die tijd de eerste migratiestromen uit het toen al hoog ontwikkelde Midden Oosten op gang. Vanaf toen ontwikkelde zich hier van lieverlee een hoogontwikkelde cultuur, waar religie, kunst en wetenschap een voorname rol speelden. Volgens de overlevering woonden de talrijke Griekse goden op hoogste berg van het land, de Olympus (ruim 2900 meter). In veel mythologische verhalen spelen goden, zoals Zeus, een belangrijke en niet altijd even fraaie rol. Uit die tijd is nog veel tastbaars overgebleven: op veel plaatsen zijn goed bewaarde tempels en andere bouwwerken te zien. Politiek gezien was Griekenland geen eenheid en vormde een lappendeken van (stads)staten en staatjes. De belangrijkste en bekendste waren Sparta en Athene. Athene is ook de wieg van de democratie. De verschillende staten voerden regelmatig onderlinge oorlogen tot uiteindelijk het koninkrijk Macedonië rond 340 v. Chr. heel Griekenland veroverde. Uit Macedonië kwam ook Alexander de Grote, die een enorm rijk veroverde en daarbij de Griekse cultuur over de wereld verspreidde. Dit leidde tot een grote bloeiperiode van vooral de wijsbegeerte en beeldende kunst.
Na de dood van Alexander werd zijn rijk verdeeld en bleef het Griekse deel geregeerd worden door Macedonische koningen. Rond 200 v. Chr. was hun positie flink verzwakt, waar de Romeinen handig gebruik van maakten en hun heerschappij vestigden. Die bleef voortduren tot na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel. Het oosten werd bekend als het Byzantijnse Rijk, dat tot in de 12e eeuw over Griekenland regeerde. De Grieks-orthodoxe kerk dankt hier zijn bestaan aan. Een onrustige periode brak aan, die tot een eind aan kwam toen de Ottomanen vrijwel de hele Balkan in de 15e eeuw veroverden. Na een opstand tegen de Ottomaans-Turkse overheersing werd Griekenland in 1833 een onafhankelijk koninkrijk, dat echter weinig rust kende. Oorlogen en opstanden waren aan de orde van de dag. Door de Italiaanse inval in 1940 werd het land de Tweede Wereldoorlog ingetrokken, die ook hier voor veel leed zorgde en zelfs tot een burgeroorlog voerde. In de jaren ’60 van de afgelopen eeuw werd Griekenland een militaire dictatuur, die in 1974 ten val kwam en leidde tot een parlementaire republiek. Griekenland is lid van de NAVO en EU.

De combinatie van historie, zon, cultuur en religie biedt voor elk wat wils, waardoor Griekenland een populaire reisbestemming is.

Taal

Grieks is de officiële taal, die wel dialecten kent, maar in het hele land de voertaal is. Het is een oude taal. Het huidige Grieks wijkt wel sterk af van het klassieke Grieks, de taal waarin onder meer het Nieuwe Testament geschreven werd. Het huidige Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse. In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater).
Er heerst een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en sneeuwen. Op de eilanden is het ook in de zomer aangenaam toeven vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland heeft jaarlijks gemiddeld zo’n 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Aan de Griekse keuken is goed te merken, dat het land lang deel uitmaakte van het Turkse rijk. Veel gerechten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappels en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast heeft iedere regio en elk eiland z’n eigen traditionele schotels. Op de eilanden zijn veel visgerechten te verkrijgen. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct en worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar elders ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de smakelijke Kalamata. Dé nationale drank Ouzo, is een anijsdrank met een hoog alcoholpercentage.

Wist u dat

- Ruim 70% van het land uit bergen en heuvels bestaat?
- Griekenland het Europese land met de meeste vliegvelden is (80 stuks)?
- Athene de oudste, nog altijd bewoonde Europese hoofdstad is?
- De gemiddelde Griek 78 jaar wordt en daarmee de hoogste gemiddelde leeftijd in Europa heeft?

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Vanaf Amsterdam per rechtstreekse vlucht naar Samos. Na aankomst transfer naar het hotel in Pythagorion of omgeving.

dag
2

DI: Naar Patmos

Vroeg in de ochtend vertrek per veerdienst naar het nabijgelegen Patmos. Het eiland wordt ook wel het ‘Jeruzalem van de Egeïsche zee’, ‘het Heilige eiland van het christendom’ en ‘het eiland van de Openbaring’ genoemd. In de eerste eeuw na Christus was Patmos in Romeinse handen en werd het gebruikt als verbanningsoord. Zo kwam apostel Johannes hier terecht.

“Ik, Johannes, uw broeder, die net als u in ellende verkeer, maar ook door Jezus met u deel in het koninkrijk en in standvastigheid – ik was op het eiland Patmos omdat ik over God had gesproken en van Jezus had getuigd”(Openb. 1:9).

Vanaf 95 verbleef Johannes twee jaar in de grot van de Apocalyps, waar hij visioenen kreeg. Die schreef hij op in Openbaring, het laatste Bijbelboek. In de grot zijn de stenen lessenaar en de afdruk van het hoofd van de apostel op zijn slaapplek nog te zien. De grot en het rond 1100 gebouwde klooster ter nagedachtenis aan Johannes staan beiden op de Unesco Werelderfgoedlijst. Aan het eind van de dag naar het hotel op Patmos, waar u zult dineren en een nacht zult verblijven.

dag
3

WO: Vrije dag Patmos en terug naar Samos

Deze dag is vrij te besteden op Patmos. U heeft de lunch in het hotel. In de loop van de middag transfer terug naar de haven en overtocht per boot naar Samos. Daar gaat u terug naar uw hotel voor diner en overnachting.

dag
4

DO: Dagtocht Efeze

Vroeg vertrek per ferry naar Kusadasi in Turkije. Na aankomst rijdt u naar Efeze, de stad waar Paulus meerdere keren verbleef tijdens zijn zendingsreizen. “Ze kwamen aan in Efeze, waar hij hen achterliet; zelf ging hij nog naar de synagoge om met de Joden te spreken. Op hun verzoek om langere tijd te blijven, ging hij niet in, maar hij nam afscheid met de woorden: ‘Ik zal later bij jullie terugkomen, als God het wil’. Zo vertrok hij uit Efeze” (Hand. 18:19-21).
Paulus was de stichter van de Christelijke gemeente in Efeze. Zijn eerste korte bezoek aan deze stad was in het jaar 54. Hij was toen op doorreis naar Jeruzalem om een gelofte in te lossen. Later bracht hij bijna drie jaar door in Efeze.
Efeze is één van de best bewaarde antieke steden ter wereld. De beroemde tempel van Artemis behoort tot de zeven wereldwonderen uit de Oudheid; de Celcius Bibliotheek is een van de mooiste en bekendste bouwwerken van de stad met meer dan 120.000 perkamentrollen; het theater biedt plaats aan ruim 24.000 bezoekers en wordt nog steeds gebruikt voor bijzondere voorstellingen. U krijgt hier een goed beeld hoe het er in de tijd van Paulus geweest moet zijn! Vervolgens gaat u langs het Mariahuisje waar Maria 46 jaar gewoond zou hebben.
In Efeze heeft Johannes zijn Evangelie geschreven en werd hij in 100 terecht gesteld. In de Johannesbasiliek, die beschouwd wordt als een belangrijk gebouw uit het Byzantium van Efeze, ziet u het graf van de apostel.
Bij voldoende tijd nog een bezoek aan het kleine bergdorpje Sirince met haar witte oude huisjes en wijnkelders. Aan het eind van de middag vaart u terug naar Samos.

dag
5

VR: Vrije dag

Vandaag een rustige dag om naar eigen inzicht in te vullen op Samos. Lunch op eigen gelegenheid. Misschien kunt u een bezoek brengen aan het Archeologische museum, dat vondsten huisvest uit verschillende periodes. Beroemd is het standbeeld van Kouros uit de 6e eeuw voor Chr. en restanten van het schip van Koleos.

dag
6

ZA: Dagtocht Samos

Vervolg van uw verkenning van Samos. U rijdt naar het oosten van het eiland vlakbij de plaats Paleókastro naar het Agia Zoni klooster. Het staat bekend om prachtige fresco’s en een bijzondere mozaïeken vloer. Ook heeft Agia Zoni een mooie groene kloostertuin. Door wildgroei van de tuin is het klooster aangetast en wordt nu gerenoveerd. Vervolgens naar het klooster Zoödochis Pigis, gebouwd in 1756 op een prachtige plek met uitzicht over de Egeïsche Zee en de kust van Klein-Azië. In dit klooster ziet u een uit hout gesneden iconostase, zuilen van de oude tempel van Miletus en prachtige fresco’s. . Ook Panagia Spiliani Monastery wordt bezocht.
De terugreis naar Pythagorion voert langs de afwisselende kust, met een korte stop in het dorpje Kokkari. Hier bekijkt u van buitenaf Agios Nickolaos, de grootste orthodoxe kerk van Samos. Ter afsluiting van deze dag naar de oudste tempel op Samos, Metamorphosis in Karlovasi, gebouwd in 1100 voor Chr.

dag
7

ZO: Vrije zondag

Een vrije dag om zelf in te vullen. U kunt met de gratis shuttle bus naar Pythagorion. Slenter door de straatjes of maak een mooie wandeling langs de boulevard.

dag
8

MA: Terugreis

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Samos en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Mykali***

Pythagorion, Griekenland
Mykali Bay Hotel is een traditioneel Grieks hotel, rustig gelegen op de heuvels bij Pythagorion, met een prachtig uitzicht over de zee. Het centrum van Pythagorion en het strand liggen beide op ca. 2,5 km afstand van het hotel, te bereiken met de gratis shuttle service. Verder heeft het hotel een zwembad met zonneterras en bubbelbad, een restaurant , bar en tennisbaan. Er is geen lift. De kamers zijn eenvoudig, maar verzorgd ingericht met tv, koelkastje, kluisje (tegen betaling), balkon of terras met zitje en (zij-)zeezicht. De badkamer is voorzien van een douche, toilet en föhn. Bij dit hotel staan service en gastvrijheid hoog in het vaandel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje te huur
Telefoon

Hotel Hellinis***

Skala Patmos, Griekenland
Het gastvrije hootel Hellinis ligt aan zee, op 600 m van de haven van Skala en heeft 40 kamers. De kamers zijn voorzien van airconditioning, televisie, telefoon, koelkastje en een eigen badkamer. Er is gratis wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
07:00
Samos
11:40
Uw terugreis
Vlucht
Samos
12:20
Samos
Amsterdam
15:25
Samos

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Corendon
 • Luchthavenbelasting en brandstof (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in hotel Mykali en Hellinis (of vergelijkbaar) o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches tijdens 5 dagen
 • Excursie- en entreegelden en bootovertochten
 • Gids ter plekke volgens schema, Engels- of Nederlandssprekend
 • Fooienbedrag
 • City taks per hotel en haven taks Kusadasi

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 200,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering (incl.21% assurantiebelasting)
 • Bijdrage SGR (€5,- p.p.)
 • Calamiteitenfonds
 • Lunches op de twee reisdagen en dag 4
 • Alle drankjes en persoonlijke uitgaven

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 16 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Kijk voor actuele reisinformatie Griekenland op:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/griekenland/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Hans van 't Hoff

Ds Hans van ’t Hoff is dominee van de Leeuwendaalkerk in Rijswijk (Z-H). Hans Scholten is gepensioneerd rijksambtenaar en was reisleider van Betere Uit reizen en DrieTour. Hans en Hans hebben samen een reis naar Israël en verschillende Paulus reizen (Turkije, Griekenland, Malta, Rome) geleid, niet alleen voor leden van de eigen gemeente maar ook voor andere belangstellenden