Maatwerkreis Griekenland Kos-Rhodos-Patmos o.l.v. Mw. J.C.M. Hoogervorst

Kos, Rhodos en Patmos behoren tot de Dodekanesos Archipel en liggen als juwelen in de schitterende Egeïsche Zee. Ze kennen een rijke, oeroude geschiedenis en ieder eiland heeft zo zijn eigen charme en hoogtepunten. Naast de culturele excursies die gemaakt worden, is er natuurlijk tijd om te ontspannen. Ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Er is genoeg ongerepte natuur, mooie baaitjes en witte stranden. Een afwisselende reis met tijd om te genieten!

Over deze reis

Kos, Rhodos en Patmos behoren tot de Dodekanesos Archipel en liggen als juwelen in de schitterende Egeïsche Zee. Ze kennen een rijke, oeroude geschiedenis en ieder eiland heeft zo zijn eigen charme en hoogtepunten. Naast de culturele excursies die gemaakt worden, is er natuurlijk tijd om te ontspannen. Ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Er is genoeg ongerepte natuur, mooie baaitjes en witte stranden. Een afwisselende reis met tijd om te genieten!

Bestemming

Algemene informatie Griekenland

Griekenland is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. Het vasteland maakt geografisch deel uit van de Balkan. Daarnaast wordt het land omringd door zo’n 2000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 150 bewoond zijn. Het grootste en teven zuidelijkste eiland is Kreta. Andere bekende eilanden zijn Corfu, Rhodos en Samos. Omdat zowel het vasteland en de eilanden door water omgeven zijn, telt Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langere kustlijn. Landgrenzen zijn er met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije.
Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. Door de ligging tegen Azië aan en de relatief makkelijke oversteek, kwamen rond die tijd de eerste migratiestromen uit het toen al hoog ontwikkelde Midden Oosten op gang. Vanaf toen ontwikkelde zich hier van lieverlee een hoogontwikkelde cultuur, waar religie, kunst en wetenschap een voorname rol speelden. Volgens de overlevering woonden de talrijke Griekse goden op hoogste berg van het land, de Olympus (ruim 2900 meter). In veel mythologische verhalen spelen goden, zoals Zeus, een belangrijke en niet altijd even fraaie rol. Uit die tijd is nog veel tastbaars overgebleven: op veel plaatsen zijn goed bewaarde tempels en andere bouwwerken te zien. Politiek gezien was Griekenland geen eenheid en vormde een lappendeken van (stads)staten en staatjes. De belangrijkste en bekendste waren Sparta en Athene. Athene is ook de wieg van de democratie. De verschillende staten voerden regelmatig onderlinge oorlogen tot uiteindelijk het koninkrijk Macedonië rond 340 v. Chr. heel Griekenland veroverde. Uit Macedonië kwam ook Alexander de Grote, die een enorm rijk veroverde en daarbij de Griekse cultuur over de wereld verspreidde. Dit leidde tot een grote bloeiperiode van vooral de wijsbegeerte en beeldende kunst.
Na de dood van Alexander werd zijn rijk verdeeld en bleef het Griekse deel geregeerd worden door Macedonische koningen. Rond 200 v. Chr. was hun positie flink verzwakt, waar de Romeinen handig gebruik van maakten en hun heerschappij vestigden. Die bleef voortduren tot na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel. Het oosten werd bekend als het Byzantijnse Rijk, dat tot in de 12e eeuw over Griekenland regeerde. De Grieks-orthodoxe kerk dankt hier zijn bestaan aan. Een onrustige periode brak aan, die tot een eind aan kwam toen de Ottomanen vrijwel de hele Balkan in de 15e eeuw veroverden. Na een opstand tegen de Ottomaans-Turkse overheersing werd Griekenland in 1833 een onafhankelijk koninkrijk, dat echter weinig rust kende. Oorlogen en opstanden waren aan de orde van de dag. Door de Italiaanse inval in 1940 werd het land de Tweede Wereldoorlog ingetrokken, die ook hier voor veel leed zorgde en zelfs tot een burgeroorlog voerde. In de jaren ’60 van de afgelopen eeuw werd Griekenland een militaire dictatuur, die in 1974 ten val kwam en leidde tot een parlementaire republiek. Griekenland is lid van de NAVO en EU.

De combinatie van historie, zon, cultuur en religie biedt voor elk wat wils, waardoor Griekenland een populaire reisbestemming is.

Taal

Grieks is de officiële taal, die wel dialecten kent, maar in het hele land de voertaal is. Het is een oude taal. Het huidige Grieks wijkt wel sterk af van het klassieke Grieks, de taal waarin onder meer het Nieuwe Testament geschreven werd. Het huidige Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse. In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater).
Er heerst een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en sneeuwen. Op de eilanden is het ook in de zomer aangenaam toeven vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland heeft jaarlijks gemiddeld zo’n 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Aan de Griekse keuken is goed te merken, dat het land lang deel uitmaakte van het Turkse rijk. Veel gerechten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappels en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast heeft iedere regio en elk eiland z’n eigen traditionele schotels. Op de eilanden zijn veel visgerechten te verkrijgen. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct en worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar elders ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de smakelijke Kalamata. Dé nationale drank Ouzo, is een anijsdrank met een hoog alcoholpercentage.

Wist u dat

- Ruim 70% van het land uit bergen en heuvels bestaat?
- Griekenland het Europese land met de meeste vliegvelden is (80 stuks)?
- Athene de oudste, nog altijd bewoonde Europese hoofdstad is?
- De gemiddelde Griek 78 jaar wordt en daarmee de hoogste gemiddelde leeftijd in Europa heeft?

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

U vliegt van Amsterdam naar het Griekse eiland Kos.

dag
2

WO: Asklepion

Tijdens de eilandtocht van vandaag gaat u allereerst naar het Asklepion, de belangrijkste bezienswaardigheid van Kos. Asklepios was de god van de geneeskunde en op het eiland Kos had hij een directe afstammeling: Hippocrates. Hij wordt gezien als de grondlegger van de medische wetenschap. Ook bezoekt u het op 400 m hoogte gelegen dorpje Zia en ziet u enkele typisch Griekse badplaatsjes. Indien mogelijk bezoekt u ook een oud Grieks huisje in Antemachia.

dag
3

DO: Kos-Stad

Vandaag bekijkt u eerst uitvoerig de stad Kos en brengt daarbij een bezoek aan de Hellenistische agora (marktplein) waar u de resten van verschillende tempels kunt zien. Ook de zuilengang en het Odeon (theater) kunnen bezocht worden. In het centrum ziet u de Hippocratesboom. ’s Middags vrij.

dag
4

VR: Vrije dag

Deze dag is vrij te besteden.

dag
5

ZA: Naar Rhodos

Vandaag vaart u naar Rhodos. met de Catamaran van de Dodekanesos Seaways. Na aankomst vrije tijd.

dag
6

ZO: Lindos

Excursie naar Lindos, een beroemde stad in de oudheid. U bezoekt de Acropolis en u ziet het schilderachtige haventje waar Paulus aan land kwam. Terug via een keramiekwerkplaats in Archangelos. ‘s Middags vrij.

dag
7

MA: Rhodos-Stad

Bezichtiging van Rhodos stad, één van de mooiste steden van het Middellandse zee-gebied. De stad is gebouwd op de uiterste noordpunt van het eiland. U bezoekt de gedeeltelijk herstelde tempel van Apollo, het theater, het stadion, de oude stadsmuren en de Turkse wijk. 's Middags gaat u naar het interessante Grootmeester paleis.

dag
8

DI: Petaloudes

U gaat vandaag naar Petaloudes, de beroemde Vlindervallei van het eiland, waar het erg mooi is. Begin middag bent u weer terug bij het hotel. De rest van de dag is dan vrij te besteden.

dag
9

WO: Naar Patmos

Overtocht van Rhodos naar Patmos. met de catamaran van de Dodekanesos Seaways Rest van de dag is ter vrije besteding.

dag
10

DO: Grot van Johannes

Op Patmos bezoekt u de grot van Johannes. Volgens de overlevering ontving Johannes hier de Openbaring, welke in het laatste Bijbelboek is opgeschreven. In Chora bezoekt u het klooster Agios Ioannis Theologus. De middag is vrij.

dag
11

VR: Tocht over het eiland

Allereerst maakt u een wandeling door het hooggelegen dorpje Chora met haar karakteristieke witte huisjes en smalle bochtige straatjes. Eén van de in traditionele stijl gebouwde huizen wordt van binnen bekeken. Ook gaat u naar het Evangelismos nonnenklooster. Vervolgens maakt u een tocht over het eiland. Namiddag vrij.

dag
12

ZA: Naar Kos

U verlaat Patmos en vaart naar Kos waar de reis weer zal eindigen. Catamaran Dodekanesos Seaways De rest van de dag is vrij te besteden.

dag
13

ZO: Terugreis

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Continental Palace Kos****

Kos-Stad, Griekenland
Hotel Continental Palace is een prachtig vakantiecomplex gelegen in een mooie omgeving. Alle ingrediënten voor een fijne vakantie zijn aanwezig zoals vele faciliteiten, een gemoedelijke sfeer en heerlijke maaltijden. Het ruime zwembad wordt omringd door een grote tuin. Het kiezelstrand ligt vlakbij. De kamers zijn standaard voorzien van o.a. een tv, telefoon, airco, huurkluisje, balkon of terras met zitje en een badkamer met bad, toilet en föhn. Gebruik van WiFi is mogelijk tegen betaling.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
Bar
Restaurant
Wasservice
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
Kluisje te huur
Telefoon
In de buurt
Strand

Semiramis City Hotel****

Rhodos-Stad,
Dit prachtige hotel biedt uitzicht op zee vanuit bijna alle lichte kamers en ligt op loopafstand van de middeleeuwse stad, het centrum van Rhodos-stad en de Akropolis. Het hotel beschikt over een zwembad, restaurant en bar.
De moderne kamers zijn voorzien van televisie, airconditioning, een ruime badkamer met douche en een bureau.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
In stadscentrum

Hotel Hellinis***

Skala Patmos, Griekenland
Het gastvrije hootel Hellinis ligt aan zee, op 600 m van de haven van Skala en heeft 40 kamers. De kamers zijn voorzien van airconditioning, televisie, telefoon, koelkastje en een eigen badkamer. Er is gratis wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis naar Kos v.v.
 • Luchthavenbelasting (ovv wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3- en 4-sterren accommodatie o.b.v. tweepersoonskamer met ontbijt en diner
 • 3 Bootovertochten
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandstalige gids (onder voorbehoud) volgens schema
 • Fooienbedrag
 • City taks per hotel

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 375,- p.p.
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Lunches
 • Optionele excursies / Drankjes / Headsets

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 21 personen.
De tickets zijn nog niet boekbaar en ingeschat.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Kijk voor actuele reisinformatie Griekenland op:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/griekenland/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Ans Hoogervorst-van de Water