Maatwerkreis Israël o.l.v. Dhr. Dick den Bakker

Onderstaand slaat het programma zoals dat nu bekend is. Met rabbijn Awraham Soetendorp – reisgenoot in voorgaande reizen - heb ik over deze reis gesproken en mocht hij in Israël zijn, dan kunnen we wellicht een ontmoeting met hem hebben. Dat is echter op dit moment volstrekt onzeker. We reizen in een comfortabele bus met een eigen chauffeur en een eigen gids: Ron Bouter met wie ik de afgelopen jaren steeds op een heel plezierige manier heb samengewerkt. Het is belangrijk om je te realiseren dat ...

Over deze reis

Onderstaand slaat het programma zoals dat nu bekend is. Met rabbijn Awraham Soetendorp – reisgenoot in voorgaande reizen - heb ik over deze reis gesproken en mocht hij in Israël zijn, dan kunnen we wellicht een ontmoeting met hem hebben. Dat is echter op dit moment volstrekt onzeker. We reizen in een comfortabele bus met een eigen chauffeur en een eigen gids: Ron Bouter met wie ik de afgelopen jaren steeds op een heel plezierige manier heb samengewerkt. Het is belangrijk om je te realiseren dat dit een reis is voor ieder die geïnteresseerd is in één of meer aspecten die deze reis biedt: je kunt op zoek gaan naar de Bijbelse roots, oog hebben voor hoe mensen daar met verschillende religieuze tradities samenleven, proberen de gespannen verhouding van Israëliërs en Palestijnen beter te begrijpen, genieten van een land en het landschap in het Midden-Oosten, enzovoort. Zelf vind ik het belangrijk om open en uitnodigend te zijn zonder groepsdruk. En hopelijk leidt de reis tot reflecties op ons eigen handelen als je kijkt naar de vele maatschappelijke vraagstukken en de wens tot vreedzaam samen willen leven in ons eigen land.
We bezoeken een aantal ‘heilige plaatsen’ in het bijzondere en ‘spannende’ land Israël en op de Westbank (Palestijns gebied), waar drie wereldgodsdiensten bij elkaar komen en zullen zeker een aantal inspirerende momenten beleven, bijvoorbeeld op de boot varende over het Meer van Galilea of in het Sumud-huis in Bethlehem.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Dagprogramma

dag
1

WO: Heenreis

Vanaf Schiphol vliegen we naar Tel Aviv, met overstap in Istanbul. Tranfer naar ons hotel in Netanya. Overnachting in Netanya.

dag
2

DO: Netanya-Tiberias

Vanuit Netanya rijden we naar het noorden. We komen door Haifa en slaan een blik op de beroemde Baha’i-tempel. Vervolgens rijden we door naar Caesarea, een kustplaats met overblijfselen vanaf de derde eeuw van onze jaartelling tot de 13e eeuw na Chr. toen kruisvaarders zich in deze stad vestigden. Het bekijken van een aquaduct en het amfitheater behoren tot het programma. We lunchen in (omgeving van) Nes Ammim. Daarna bezoeken we de Arabische plaats Akko. Ook hier vinden we sporen van de kruisvaarders en bezoeken we de haven. Vervolgens rijden we door naar Nazareth, de plaats waar de geboorte van Jezus aan zijn moeder Maria is aangezegd en waar hij is opgegroeid.
Tot slot eindigen we deze dag in Tiberias, waar we een hotel hebben met uitzicht over het meer. Overnachting in Tiberias.

dag
3

VR: In de buurt van het meer

Deze dag starten we in de joods-orthodoxe kunstenaarsstad Sefad en bezoeken daar een synagoge. Vervolgens rijden we over de Golan-hoogvlakte en gaan we naar de Berg van de Zaligsprekingen, waar Jezus zijn beroemde Bergrede uitsprak. We wandelen naar de Kerk van de Broden en de Vissen bij Tabgha en bezoeken Kapernaum. We eindigen met een boottocht en een korte viering op het Meer van Tiberias. Bij zonsondergang begint de joodse sabbat. Overnachting in Tiberias.

dag
4

ZA: Richting Jericho

We vertrekken deze dag vroeg voor een mooie tocht door de Jordaanvallei. Net voor Jericho buigen we even af richting Jordanië om daar de onlangs weer geopende plek te bezoeken waar de doop van Jezus wordt herdacht. Het is een plek waar veel mensen zich ook nu weer laten dopen.
Vervolgens gaan we Jericho in en bezoeken daar het klooster op de Berg der Verzoeking. We gaan daarvoor met de kabelbaan naar boven. ’s Middags bezoeken we Qumran, de plaats in de woestijn waar in 1948 de zgn. Dode Zee-rollen zijn gevonden. We gaan daarna terug naar Jericho, waar we in het hotel even bij kunnen komen van alle indrukken. ’s Avonds gaan we naar het centrum van Jericho om de sfeer van deze plaats te proeven. Overnachting in Jericho.

dag
5

ZO: Omgeving Dode Zee

We vertrekken uit Jericho zuidwaarts langs de Dode Zee richting Massada, een citadel op een rots bij de Dode Zee, waarover we al lezen in het jaar 40 voor Chr. Daarna rijden we weer terug naar Ein Gedi. Dit is een oase in de woestijn. Vervolgens gaan we naar de Dode Zee om daar te dobberen in het zoute water.
Tot slot vertrekken we naar Jeruzalem.
Overnachting in Jeruzalem.

dag
6

MA: Oude Stad

We starten deze dag in de Oude Stad van Jeruzalem. We bezoeken – als het mogelijk is - het Tempelplein met de Rotskoepel en de Al Aqsa Moskee. Vervolgens gaan we naar de Klaagmuur om de Bar Mitswa-viering mee te maken: Jongens van 13 jaar worden ‘Zoon der Wet’. Een bijzondere ervaring om mee te maken. We wandelen verder door de Joodse wijk. ’s Middags gaan we naar West-Jeruzalem en bekijken de grote Menorah voor het gebouw van de Knesset. Daarvoor bezoeken we Yad Vashem, het Holocaust-museum.
Na het diner komen we voor een korte ontmoeting bij elkaar om onze ervaringen te delen. Overnachting in Jeruzalem.

dag
7

DI: Olijfberg en Betlehem

We starten deze dag op de Olijfberg met een prachtig uitzicht over de Jeruzalem. We wandelen de berg af langs de tuin van Gethsemané en de Kerk van Alle Naties.
We wandelen verder over de Via Dolorosa en bezoeken de Heilig Graf-kerk, die één van de belangrijkste pelgrimageplekken van de christelijke kerk is, en vervolgens bezoeken we de Graftuin. In de loop van de middag vertrekken we naar Bethlehem, waar we de Geboortekerk en de herdersvelden bezoeken. Indien mogelijk ook een bezoek aan het Banksy hotel.
Overnachting bij Palestijnse gezinnen. Een bijzondere ervaring.

dag
8

WO: Betlehem

We zijn te gast bij het Arabic Educational Institute (AEI). Bezoek aan een christelijke school vlak bij de herdersvelden bezoeken.
Bezoek aan het Sumud-huis (Verhalenhuis) en spreken daar Palestijnse vrouwen met een christelijke en een moslim-achtergrond. Het Verhalenhuis beoogt vrouwen die door de afscheidingsmuur en andere beperkingen in hun bewegingsvrijheid zijn getroffen een hart onder de riem te steken. We zingen samen met het Sumud-koor. We lunchen vlakbij het Sumud-huis. We wandelen langs de muur in Noord-Bethlehem en door het Palestijnse vluchtelingenkamp Aida. We verkennen de omgeving van het Sumud Story House nabij de muur. We kunnen souvenirs kopen in de winkel van Claire, één van de vrouwen uit het koor. In de loop van de middag verlaten we Bethlehem en gaan terug naar Jeruzalem, waar we de rest van de middag vrij kunnen besteden. ‘s Avond komen we bij elkaar om onze indringende ervaringen in Bethlehem te bespreken. Overnachting in Jeruzalem.

dag
9

DO: Terugreis

Alweer de laatste dag van onze reis. We vertrekken al vroeg uit Jeruzalem richting Tel Aviv. We gaan naar de oude havenplaats Jaffo en blikken op Tel Aviv. Dan Transfer naar Ben Gurion-airport voor onze vlucht terug naar Amsterdam, met overstap in Istanbul.

Accommodaties

King Solomon****

Netanya, Israël
Hotel King Solomon heeft een centrale ligging in Netanya. Het ligt aan de boulevard, op loopafstand van het centrale plein. Het hotel beschikt over een lobby met bar, een restaurant, een lift en een buitenzwembad (seizoensgebonden). ook is er een wellnessruimte met sauna en hot tub. De kamers zijn voorzien van airco en een televisie en de meeste kamers hebben een klein balkon en zeezicht. In de algemene ruimtes van het hotel kan gratis gebruik gemaakt worden van wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
In stadscentrum

Hotel Golan****

Tiberias, Israël
Hotel Golan is mooi hotel, hoog in Tiberias gelegen. Het hotel heeft een fantastisch uitzicht op het meer van Tiberias en beschikt over een mooie tuin met buitenzwembad en een apart terras. Verder een ruime lobby met bar, een restaurant en een fitnessruimte.
De kamers beschikken over airco, telefoon, televisie en wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Jericho Resort Village****

Jericho, Israël
Jericho Resort Village is een prachtig hotelcomplex gelegen in de buurt van het Hisham Palace. Het complex beschikt over 90 kamers, 46 bungalows, meerdere zwembaden, een sportveld en jacuzzi. En natuurlijk is er en bar en restaurant. Er is gratis wifi beschikbaar. De kamers zijn allen voorzien van eigen badkamer, airco, televisie, minibar en koffie- en theefaciliteiten.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Koffie en thee
Telefoon

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Hostfamily

Bethlehem, Israël

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
14:40
Istanbul
19:05
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Istanbul
20:50
Tel Aviv
23:00
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Tel Aviv
14:20
Istanbul
16:35
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Istanbul
19:15
Amsterdam
21:50

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl. luchthavenbelasting met Turkish Airlines
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer
 • ontbijt en diner
 • Lunches dag 2 t/m 8
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien
 • Programma AEI in Betlehem

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 470,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunches op dag 1 en 9

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 25 personen. Mochten er minder dan 25 personen mee gaan met de reis, dan wordt de reissom hoger.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

kijk voor de laatste informatie op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/israel

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding