Maatwerkreis Israël Jongeren o.l.v. Dhr. R. van Loon

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de cultuur en Bijbelse historie, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. Van het droge gebied in de Negev en bij de Dode Zee tot aan groen Galilea en natuurlijk bezoek je ook de interessante stad Jeruzalem. Je zult er ogen te kort komen.

Over deze reis

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de cultuur en Bijbelse historie, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. Van het droge gebied in de Negev en bij de Dode Zee tot aan groen Galilea en natuurlijk bezoek je ook de interessante stad Jeruzalem. Je zult er ogen te kort komen.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Vliegreis van Amsterdam naar Tel Aviv (met overstap in Wenen) en transfer naar Tiberias.

dag
2

DI: In de buurt van het meer

Je begint de dag met een bezoek aan de Berg van de Zaligsprekingen. Hiervandaan wandel je door naar het lagergelegen Tabgha. Tenslotte door naar Kapernaüm, de plaats waar Jezus woonde en veel heeft gedaan. Je bekijkt er de opgravingen en kijkt van bovenaf in het huis van Petrus. In de middag maak je een boottocht op het meer van Galilea. De rest van de middag is vrij te besteden. Wie wil kan ’s avonds genieten van de gezelligheid op de boulevard van Tiberias.

dag
3

WO: Het noorden

Bezoek aan het noorden van Israël. Bij Tel Dan en Banias maak je prachtige wandelingen bij de bronnen van de Jordaan. Je bezoekt Tel Dan, waar de stadsmuren van de oude stad Dan nog overeind staan! Ook is de offerhoogte van het gouden kalf waarvoor koning Jerobeam het volk liet knielen nog intact. Banias is het oude Caesarea Filippi, waar Petrus Jezus beleed als de Christus. Je ziet de grot die de ‘poort van het dodenrijk’ genoemd werd. Tot slot bezoek aan het kasteel Nimrod uit de kruisvaardersperiode. Daarna via Golanhoogte terug naar het hotel.

dag
4

DO: Tiberias-Jeruzalem

Op tijd vertrek uit Tiberias en door de Jordaanvallei naar het zuiden. De eerste stop is bij Belvoir, de hoog gelegen kruisvaardersburcht met schitterend uitzicht. Daarna kun je bij de warmwaterbronnen van Gan Hashelosha heerlijk zwemmen. Vervolg door de Jordaanvallei. Tussen Jericho en Jeruzalem maakt de bus een stop bij de Wadi Kelt, middenin de woestijn van Juda, voor een blik op het St. George-klooster. Dit klooster ligt diep in een rotskloof, een ‘dal van diepe duisternis’. Dan door naar Jeruzalem waar je naar de Olijfberg rijdt voor een mooi uitzicht op de stad. Vervolgens door naar het Caesar hotel.

dag
5

VR: Yad Vashem, City of David en Shabbat

’s Morgens bezoek je al tijdig Yad Vashem, het enorm indrukwekkende Gedachteniscentrum van de Holocaust. Daarna terug naar de Oude Stad voor een bezoek aan de Stad van David, het alleroudste stukje Jeruzalem, met de opgravingen van het koninklijk paleis. Ook loop je (als je wilt) door de tunnel die koning Hizkia liet graven om het water van de Gihonbron binnen de stadsmuren te houden. Verder is er vandaag nog wat vrije tijd in de Oude Stad. Aan het einde van de middag verzamelen we bij de Klaagmuur om de start van de Shabbat mee te maken. Een bijzondere ervaring om te zien hoe Joodse studenten dansend het begin van de rustdag vieren.

dag
6

ZA: Olijfberg en Oude Stad

De bus zet je af op de Olijfberg. Hiervandaan wandel je via Dominus Flevit (de plek waar Jezus huilde over de aankomende ondergang van Jeruzalem) naar Getsemane (indien mogelijk ook de vlakbij de Hof gelegen grot, die te bereiken is via een nauwe gang) en door de Leeuwenpoort naar de Oude Stad. Je ziet Bethesda, waar de 38-jarige ziek lag, de Kerk van St. Anna, Litostrotos en je wandelt over de Via Dolorosa naar de Heilig Grafkerk. Tot slot bezoek je nog de Graftuin. Een wandeldag vol indrukken.

dag
7

ZO: Zondag

Het is zondag. In de ochtend woon je als je wilt een dienst bij in de Christ Church in de oude stad. Je gaat hier lopend heen. De rest van de dag is vrij te besteden. Deze dag is er geen bus en gids.

dag
8

MA: Jeruzalem-Dimona

Vertrek naar de Negev-woestijn. Je rijdt langs de Dode Zee naar Massada en gaat hier met de kabelbaan omhoog. Je hoort het bijzondere verhaal van wat zich hier afspeelde en hebt er ook nog eens een prachtig uitzicht. Daarna naar de oase Engedi voor een wandeling naar de Shulamit-waterval. David verborg zich hier voor Saul. Misschien zie je nog een klipdas of steenbok in dit fraaie stukje natuur. Bij Ein Bokek is er gelegenheid om in de Dode Zee te drijven, een bijzondere ervaring. Aan het einde van de middag maak je een kamelentocht van een uur in de Negev en je overnacht in het kamp van de kamelenfarm bij Dimona.

dag
9

DI: Dimona-Tel Aviv

’s Morgens breng je een bezoek aan het prachtig gelegen graf van David Ben Gurion en zijn vrouw. Ben Gurion was de eerste premier van Israël. Ook maak je een wandeling bij Ein Avdat: een wondermooie oase in de woestijn. Daarna noordwaarts met de bus, naar Tel Aviv waar je overnacht. ’s Avonds kun je natuurlijk een drankje drinken in deze gezellige en bruisende stad.

dag
10

WO: Terugreis

Transfer naar Ben Gurion Airport en terugvlucht naar Nederland (met overstap in Wenen). Bij een middagvlucht kan in de ochtend evt. nog Jaffa bezocht worden.

Accommodaties

Hotel Astoria***

Tiberias, Israël
Het Astoria Hotel ligt in het centrum van Tiberias en heeft uitzicht op het Meer van Galilea, dat op 20 minuten lopen gelegen is. Het hotel is in 1933 opgericht en is één van de oudste hotels in Tiberias. Tegenwoordig biedt het moderne en comfortabele kamers en goede faciliteiten. Safed, Nazareth en de rivier de Jordaan liggen op slechts een kleine afstand rijden van het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Negev Mamshit Camel Ranch Dimona

Dimona Mamshit, Israël
Dimona Camel Ranch is een eenvoudige woestijnaccommodatie in de Negev. Verblijf in stenen hutten, voorzien van eenpersoonsbedden. Aparte douche-/toiletgebouwen. Prima voor jongeren of avontuurlijke mensen. Voorzieningen voor kamelentochten. De hutten zijn voorzien van heaters voor in de winter en fans voor in de zomer. Ontbijt en diner is mogelijk.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Restaurant
24 uurs receptie

Spot Hostel

Tel Aviv, Israël
Deze accommodatie is uitstekend gelegen in het noorden van de stad, vlak bij zee en vlak bij het grote stadspark. Het hostel beschikt over een ontbijtruimte, een bar, een terras en keuken. Er zijn diverse soorten groepskamers maar ook 1- en 2-persoonskamers met eigen douche en toilet, televisie. Er is gratis wifi aanwezig.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
In de buurt
Strand
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
07:00
Wenen
08:50
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Wenen
10:20
Tel Aviv
14:45
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Tel Aviv
15:20
Veenendaal
18:05
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Wenen
20:20
Amsterdam
22:15

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht vanaf Amsterdam met Austrian Airlines
 • Brandstoftoeslagen en luchthavenbelastingen (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3- sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches dag 2,3, 4, 5, 6, 8 en 9
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien
 • Kamelentrip bij Dimona

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 520,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunches op dag 1, 7 en 10
 • Diner op dag 9
 • Verhoging Schipholtax

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 20 personen.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Kijk voor de laatste informatie op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/israel

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding