Maatwerkreis Israël o.l.v. Ds. D.M. Heikoop

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de Bijbelse geschiedenis, de Joodse cultuur, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. Van groen Galilea tot aan de droge Negev woestijn. We gaan wandelen op de Berg der Zaligsprekingen, varen over het meer van Galilea, zwemmen in Gan Hashelosha, en drijven in de Dode Zee. En natuurlijk een uitgebreid bezoek aan de stad Jeruzalem.

Over deze reis

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de Bijbelse geschiedenis, de Joodse cultuur, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. Van groen Galilea tot aan de droge Negev woestijn. We gaan wandelen op de Berg der Zaligsprekingen, varen over het meer van Galilea, zwemmen in Gan Hashelosha, en drijven in de Dode Zee. En natuurlijk een uitgebreid bezoek aan de stad Jeruzalem.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

In de ochtend verzamelen op Schiphol voor de reis van Amsterdam naar Tel Aviv. Op luchthaven Ben Gurion staat onze gids en chauffeur klaar om ons met de touringcar naar het hotel in Tiberias te brengen.

dag
2

WO: Galilea

’s Ochtend brengen we een bezoek aan Megiddo (in het NT Armageddon genoemd). Op deze strategisch gelegen tel zijn twintig woonlagen ontdekt. U ziet hier o.a. een Kanaänitisch heiligdom, de resten van een paleis van Salomo, een graansilo van Jerobeam en een watertunnel uit de 9e eeuw v.Chr. ’s Middags gaan we naar Nazareth waar we het Nazareth Village bezoeken, een openlucht museum waar je een goede indruk kunt krijgen van het leven in de tijd van Jezus. Daarna bezoeken we Zippori, de vroegere hoofdstad van Galilea, met fraaie mozaïeken en een prachtige synagoge.

dag
3

DO: Meer van Galilea en het noorden

’s Morgens maakt u een boottocht op het Meer. Er lijkt weinig verandert sinds de Heere Jezus met Zijn discipelen hier voer. Daarna bezoekt u de Berg der Zaligsprekingen en wandelt u over de heuvels naar Tabgha. Vervolgens brengen we een bezoek aan Kafernaum, het centrum van Jezus’ optreden in Galilea. In de middag bezoekt u Banjas, een van de bronnen van de Jordaan. Via de Golan hoogte keert u terug naar Tiberias.

dag
4

VR: Samaria en begin Sabbat

U begint ’s ochtend met een bezoek aan Gan Hashelosha, waar u kunt zwemmen in de wamwaterbronnen. Daarna rijden we naar de stad Samaria (onder voorbehoud), de door de koningen Omri en Achab gebouwde hoofdstad van het Noordelijke rijk. Koning Herodes herbouwde de stad en noemde haar naar keizer Augustus ‘Sebaste’, Daarna bezoeken we de berg Gerizim, waar door Samaritanen met Pascha nog steeds dieroffers worden gebracht. We maken tot slot nog een stop bij Bethel en rijden dan door naar Jeruzalem.

dag
5

ZA: Jeruzalem, Oude Stad

U begint vandaag op de Olijfberg, waar de bus u afzet en waar u een prachtig uitzicht heeft op de stad. Vervolgens wandelt u omlaag langs de olijfgaarden naar Dominus Flevit en de kerk van alle Naties. We steken het Kidrondal over en wandelen via de leeuwenpoort de oude stad in. Daar bezoeken we het bad van Bethesda waar Jezus een zieke man genas en de St. Annakerk. Ook bezoeken we het klooster van de Zusters van Sion, gebouwd boven Litostrotos waar Pilatus Jezus veroordeelde. Vervolgens lopen we over de Via Dolorosa naar de Heilig Grafkerk. Tot slot brengen we een bezoek aan de Graftuin.

dag
6

ZO: Vrije dag

Kerkdienst. Verder vrije dag in Jeruzalem.

dag
7

MA: Klaagmuur en Stad van David

U begint de dag met een bezoek aan de Klaagmuur waar Joden uit heel de wereld komen bidden en waar deze dag ook Bar Mitzwa vieringen plaatsvinden. Mooi om te zien met hoeveel vreugde en dankbaarheid Joden omgaan met de wet van God. Vervolgens maakt u een wandeling door de Joodse wijk met o.a. de Muur van Hizkia en de Cardo. ’s Middags brengen we een bezoek aan de Stad van David, de oudste overblijfselen van Jeruzalem. Daar wandelen we door een oude watertunnel naar de vijver van Siloam.

dag
8

DI: Judea en de Dode Zee

U begint deze dag met een bezoek aan Qumran. In de grotten bij dit klooster zijn de beroemde Dode Zeerollen gevonden. Daarna gaan we naar het natuurpark Engedi waar David zich schuil hield voor Saul. Vervolgens gaan we naar de Dode Zee waar vanwege het hoge zoutgehalte geen enkele vis of plant leeft. We gaan hier drijven, een bijzondere ervaring. Aan het einde van de middag bezoeken we de bergvesting Massada, waar Joodse verzetsstrijders jarenlang stand hielden tegen de Romeinen. Dan door naar het hotel in de Negev.

dag
9

WO: De Negev

Een afwisselende dagtocht in de Negev woestijn. ’s Ochtends bezoekt u eerst de kibboets Sde Boker waar David Ben Gurion en zijn vrouw Paula gewoond hebben. Daarna maakt u een mooie wandeling in het bijzondere landschap van Ein Avdat. Ook bezoekt u de opgravingen van de Nabateese stad Avdat. Tot slot bezoekt u de krater bij Mitspe Ramon. Dan terug naar de accommodatie.

dag
10

DO: Joppe en terugreis

We beginnen de dag met een korte stop bij Beersheba, waar Abraham een verbond sloot met Melchizedek. We rijden naar de Middellandse Zeekust voor een bezoek aan Joppe. In deze plaats kreeg Petrus een visioen over reine en onreine dieren. We maken een wandeling door de oude stad en de haven. Einde middag brengt de bus ons naar luchthaven Ben Gurion, voor onze terugvlucht naar huis.

Accommodaties

Hotel King Solomon Tiberias****

Tiberias, Israël
Dit moderne hotel ligt hoog boven het meer van Tiberias met prachtig uitzicht op het meer. Het hotel beschikt over een groot terras met zwembad, fitness, bar en restaurant. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, een eigen badkamer, televisie, kleine koelkast en waterkoker om koffie of thee te maken. Er is gratis wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Hotel Inbar***

Arad, Israël
In het centrum van Arad ligt Hotel Inbar. Het hotel heeft een bar en restaurant, een binnenzwembad en droge sauna en het ligt in de buurt van het Shopping Center. Het hotel beschikt over 100 kamers, allen voorzien van eigen badkamer, televisie, airco en koffie-/thee faciliteiten.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Koffie en thee
Telefoon

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
14:20
Tel Aviv
19:55
Uw terugreis
Vlucht
Tel Aviv
20:55
Amsterdam
00:55

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl. luchthavenbelasting met Transavia
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer
 • ontbijt en diner
 • Lunches dag 2 t/m 9
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 540,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunches op dag 1 en 10

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 31 personen. Mochten er minder dan 31 personen mee gaan met de reis, dan wordt de reissom hoger.
Bij koerswijzigingen en/of brandstoftoeslagen behouden wij ons het recht voor deze door te belasten.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

kijk voor de laatste informatie op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/israel

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding