Maatwerkreis Israël o.l.v Ds. H.A. Samsom voor de hervormde gemeente Werkendam

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op deze reis die speciaal voor de hervormde gemeente van Werkendam is samengesteld. Het thema van de reis is ‘van Dan tot Berseba’, van noord naar zuid dus. Daarom beginnen we onze reis in Tiberias aan het meer van Galilea, waar we 4 nachten verblijven. Daarna zijn we 5 nachten in Jeruzalem en ten slotte slapen we 1 nacht bij de bedoeïenen in de buurt van Berseba (als de kamelen ons niet wakker houden). Vanuit deze locaties doen we dagtochten, waarbij...

Over deze reis

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op deze reis die speciaal voor de hervormde gemeente van Werkendam is samengesteld. Het thema van de reis is ‘van Dan tot Berseba’, van noord naar zuid dus. Daarom beginnen we onze reis in Tiberias aan het meer van Galilea, waar we 4 nachten verblijven. Daarna zijn we 5 nachten in Jeruzalem en ten slotte slapen we 1 nacht bij de bedoeïenen in de buurt van Berseba (als de kamelen ons niet wakker houden). Vanuit deze locaties doen we dagtochten, waarbij we bekende en minder bekende plekken combineren. Zo gaan we naar de bekende plek Dan (bij de bronnen van de Jordaan), maar onderweg daarnaartoe doen we ook de minder bekende plaats Hazor aan, waar we zien hoe de stad er in de tijd van koning Achab heeft uitgezien. Als we naar het Karmelgebergte gaan (Elia!) brengen we ook een bezoek aan Tel Megiddo (Armageddon) en Ein Harod (waar Gideon zijn mannen liet drinken). We gaan naar Hebron waar zich de graven van de aartsvaders bevinden en naar Bethlehem. Daar bezoeken we de Geboortekerk en de Herdersvelden, maar ook het kindertehuis van Jemima, de stichting waar het ouderencomité dit seizoen voor collecteert. En dit is nog maar een greep uit de locaties die we bezoeken. Kijk voor het volledige overzicht op ‘Dagprogramma’.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Het is zover! Vandaag vertrekken we met een aantal leden van onze hervormde gemeente naar Israël. Een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar Tel Aviv brengt ons naar Ben Gurion Airport. Deo volente, zeggen we er dan bij, en dat geldt voor alle onderdelen van de reis. Nadat iedereen de bagage van de band heeft gehaald, vertrekken we met de bus naar Tiberias, schitterend gelegen aan het meer van Galilea. Onderweg doen we onze eerste indrukken op van het land van de Bijbel. Aangekomen in Tiberias nemen we onze intrek in het King Solomon hotel waar we dineren en bijkomen van de reis. In dit hotel zullen we vier nachten blijven.

dag
2

DI: In de buurt van het meer

’s Morgens bezoeken we de Berg der Zaligsprekingen, prachtig gelegen boven het meer. Vanaf de kerk op deze berg wandelen we naar beneden. We pauzeren op de berghelling om enkele gedeelten uit het Mattheüsevangelie te lezen. We horen Jezus’ woorden zoals ze destijds geklonken hebben, in de vrije natuur. Beneden aangekomen gaan we naar de plek waar de ontmoeting plaatsvond van Jezus met Petrus zoals beschreven in Johannes 21 (‘Simon, zoon van Jona, hebt u Mij meer lief dan dezen?’). Daarna bezoeken we Kapernaüm, Jezus’ tweede woonplaats, met zijn indrukwekkende opgravingen van de oude synagoge. Als afsluiting van de dag maken we een boottocht op het meer van Galilea.

dag
3

WO: Het noorden

We vertrekken naar het noorden voor een bezoek aan Hazor (Ayelet HaShahar), de stad die we een aantal malen in het bijbelboek Jozua en ook verder in het Oude Testament tegenkomen. We zien hoe de stad er in de tijd van koning Achab heeft uitgezien met zijn stadspoorten en kazematmuren. We vervolgen onze reis naar Tel Dan voor een wandeling bij een van de bronnen van de Jordaan. Die wandeling is een ‘feest’. Terug naar het hotel voor diner en overnachting.

dag
4

DO: Het westen

Vandaag maken we een dagtocht naar het westen. We bezoeken Muhraka in het Karmelgebergte, de plaats waar de profeet Elia een altaar bouwde. Dan gaan we naar Tel Megiddo, een in de tijd van de koningen strategisch zeer gunstig gelegen stad, de plaats die in Openbaring wordt aangeduid als Armageddon. Via Ein Harod (waar Gideon zijn mannen liet drinken) rijden we naar Nazareth, waar we Nazareth Village bezoeken, een soort openluchtmuseum met exacte replica’s van huizen uit de tijd van Jezus. Hier worden bijbelse taferelen tot leven gebracht. Dan terug naar Tiberias voor diner en overnachting.

dag
5

VR: Van Tiberias naar Jeruzalem

We trekken de deur van het King Solomon hotel achter ons dicht en vertrekken naar het zuiden. We beklimmen de berg Gerizim (de berg van de zegeningen) en bezoeken Sichem (Nablus); wat is daar al niet gebeurd in bijbelse tijden? Denk alleen al aan de ontmoeting tussen Jezus en de Samaritaanse vrouw bij de Jakobsbron die vermoedelijk in de nabijheid van Sichem lag. We rijden door naar Silo, de plek waar vroeger de tabernakel stond. Na een bezoek aan Bethabara (Qasr el Yahud), de plek aan de Jordaan waar Jezus door Johannes gedoopt werd, rijden we ten slotte door naar Jeruzalem. Daar nemen we onze intrek in het Caesar hotel, het hotel voor de komende vijf nachten.

dag
6

ZA: Olijfberg en Oude Stad

Vandaag beginnen we boven op de Olijfberg en wandelen we naar beneden langs Dominus Flevit (‘de Heer weende’) en Gethsémané. Door de Leeuwenpoort lopen we de oude stad binnen en bezoeken we onder andere Bethesda en de St. Anna kerk. Ook wandelen we over de Via Dolorosa richting de Heilig Grafkerk. Ten slotte, voor wie zin heeft, is er nog tijd voor de soeks en de Damascuspoort. Al met al een echte loopdag door de Oude Stad. Terug naar het hotel voor diner en overnachting.

dag
7

ZO: Zondag

Het is zondag, een rustdag waar we inmiddels wel aan toe zijn. Vandaag hebben we de bus niet tot onze beschikking en ook onze gids heeft vrij. In de ochtend houden we een kerkdienst die geleid wordt door ds. Samsom. De middag is ter vrije besteding, maar de kans is groot dat ds. Samsom toch een aantal mensen meekrijgt voor een bijzondere wandeling. Na het diner houden we de avondsluiting, kijken we terug naar wat we allemaal beleefd hebben en kijken we vooruit naar wat ons nog ‘te wachten staat’.

dag
8

MA: Oude Stad en Yad Vashem

In de ochtend brengen we een bezoek aan het Tempelplein (indien mogelijk) en de Klaagmuur. Hier wonen we een stukje van de Bar Mitswa-viering bij, een feestelijk gebeuren. Vervolgens maken we een wandeling in de Joodse wijk, waar we onder andere de Cardo (ooit de belangrijkste straat in Jeruzalem) zullen zien. In de middag gaan we naar Yad Vashem, het gedachteniscentrum van de Holocaust, de moord op miljoenen Joden in de Tweede Wereldoorlog. Wie hier al geweest is, kan met ds. Samsom een bezoek brengen aan het Hinnomdal, het paleis van de hogepriester en de opperzaal.

dag
9

DI: Bethlehem en Hebron

We maken een dagtocht vanuit Jeruzalem. In de ochtend gaan we naar Hebron, een van de oudste steden ter wereld, in de Bijbel vooral de stad van Abraham en David. Aansluitend gaan we naar Bethlehem voor een bezoek aan de Geboortekerk en de Herdersvelden. Tot slot bezoeken we het Kindertehuis Jemima. Soms is een bezoek aan Hebron niet mogelijk. Als ons dat overkomt, bezoeken we in plaats van Hebron het Herodion bij Bethlehem. Ook dat is een bijzondere plek. Het is een kunstmatige heuvel waarop Herodes de Grote (de Herodes van de kindermoord!) een van zijn paleizen bouwde en waar in 2007 zijn graf gevonden is. Terug naar Jeruzalem.

dag
10

WO: Dode Zee en Kfar Hanokdim

Een vroeg vertrek uit Jeruzalem, richting de Dode Zee. De dag begint met drijven op de Dode Zee. Wie dat al eens gedaan heeft, gaat wellicht een flinke ochtendwandeling maken. Daarna bezoeken we Qumran, de vindplaats van de beroemde Dode Zeerollen. Ook maken we een wandeling bij Engedi, een oase in de woestijn van Juda en een van de indrukwekkendste plaatsen in het huidige Israël. Met een beetje geluk zien we klipdassen en steenbokken. En wie denkt niet aan de geschiedenis van Saul en David? Tot slot bezoeken we het hooggelegen fort Massada. De kabelbaan brengt ons omhoog en na ons bezoek wandelen we aan achterzijde naar beneden. Hier pikt de bus ons op. We overnachten bij Kfar Hanokdim in een grote bedoeïenentent. Een hele belevenis.

dag
11

DO: Terugreis

Na het ontbijt staat er een korte kamelenrit op het programma. Leuk om eens mee te maken! Dan vertrekken we richting Berseba (Be’er-Sheva), een naam die tot de verbeelding spreekt. Wie denkt er niet aan Abraham, de vader van alle gelovigen? Tegenwoordig is Berseba een grote moderne stad die niet veel toevoegt aan onze bijbelse reis. Daarom bezoeken we het enkele kilometers noordelijker gelegen Tel Be’er-Sheva, een heuvel met de overblijfselen van het oude Berseba. Berseba herinnert ons eraan dat het einde van onze reis in zicht is. We gaan weer richting de luchthaven, maar als we nog tijd genoeg hebben brengen we een bezoek aan Jaffa, het bijbelse Joppe. Maar dan is het echt zover, we hebben gereisd van Dan naar Berseba en maken ons klaar voor de vlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel King Solomon Tiberias****

Tiberias, Israël
Dit moderne hotel ligt hoog boven het meer van Tiberias met prachtig uitzicht op het meer. Het hotel beschikt over een groot terras met zwembad, fitness, bar en restaurant. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, een eigen badkamer, televisie, kleine koelkast en waterkoker om koffie of thee te maken. Er is gratis wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Kfar Hanokdim

Kfar Hanokdim, Israël
In de woestijn van Judea ligt in een groene oase het Bedoeïenenkamp Kfar Hanokdim. Het kamp is volledig gebouwd en ingericht volgens de cultuur en levensstijl van de Bedoeïenen. De gezamenlijke slaaptenten zijn versierd in traditionele stijl met comfortabele kleden en matrassen. Tijdens het verblijf krijg je een Bedoeïenenontbijt en -diner voorgeschoteld.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Restaurant

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
11:45
Tel Aviv
17:05
Uw terugreis
Vlucht
Tel Aviv
16:00
Amsterdam
20:20

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht met El Al
 • Luchthavenbelasting en brandstoftoeslag (onder voorbehoud van wijzigingen).
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer o.b.v. ontbijt en diner
 • Lunches dag 2 t/m 10
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien
 • Extra Schiphol tax

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 540,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunches op dag 1 en 11
 • Overige persoonlijke uitgaven

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 25 personen. Er zijn 30 stoelen gereserveerd. Mochten er meer dan 30 personen boeken, dan is de vlucht op aanvraag.

Voor deze reis moet u best goed ter been zijn!

Het paspoort dient bij terugkomst uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

kijk voor de laatste informatie op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/israel

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding