Maatwerkreis Israël voor EBGA en Doopsgezind Amsterdam

Vanuit de EBGA en Doopsgezind Amsterdam is er een reis naar Israël georganiseerd voor hun leden, vrienden en hun partners. We bezoeken de plaatsen van verhalen uit de Bijbel, Thora en Koran, maar we verdiepen ons ook in het Israël van nu en in het leven van alle dag. Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de cultuur en historie, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. Van het droge gebied bij de Dode Zee tot aan groen Galilea en natuur...

Over deze reis

Vanuit de EBGA en Doopsgezind Amsterdam is er een reis naar Israël georganiseerd voor hun leden, vrienden en hun partners.
We bezoeken de plaatsen van verhalen uit de Bijbel, Thora en Koran, maar we verdiepen ons ook in het Israël van nu en in het leven van alle dag.

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de cultuur en historie, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. Van het droge gebied bij de Dode Zee tot aan groen Galilea en natuurlijk een bezoek aan de interessante stad Jeruzalem.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Vlucht Amsterdam-Tel Aviv (met overstap in Istanbul). Transfer naar uw accommodatie in de Negev, Arad.

dag
2

DI: Negev

Prachtige dag in de Negev. Bezoek aan Sede Boqeer, de kibboets waar zich het huisje van David Ben Gurion, de eerste premier van Israël, bevindt. Vanaf het graf van Ben Gurion en zijn vrouw Paula, heeft u een prachtig uitzicht over de woestijn. Het maakt onderdeel uit van een van de Nationale Parken. Verder maakt u een mooie wandeling bij Ein Avdat, een indrukwekkend stukje natuur. Wie in Ein Avdat loopt, waant zich in een andere wereld. Het is een kloof waarvan de steile wanden uit witte kalksteen bestaan. In het midden loopt een stroompje, dat zijn oorsprong vindt in de bron. Hier heeft zich een ijskoude poel water gevormd, waardoor er een bijzondere vegetatie aanwezig is. En dat midden in de woestijn! Aansluitend een bezoek aan de opgravingen van Avdat, een oude Nabatese stad, die de gehele omgeving domineert. U vindt er resten van woningen, kerken en badhuizen. Tot slot naar het uitkijkpunt Mitzpe Ramon, met prachtig zicht over het kratergebied van Makhtesh Ramon. De kraters zijn ontstaan door erosie en de Ramonkrater is zo’n 300 m. diep. U voelt zich er klein en nietig. Dan terug naar Arad.

dag
3

WO: Dode Zee en Massada

’s Morgens vertrek richting Jeruzalem. De eerste stop is bij Ein Bokek, waar u kunt drijven op het zoute water van de Dode Zee; het diepste punt ter aarde. Al dobberend kijkt u uit over Jordanië. Een indrukwekkende ervaring! Daarna bezoek aan de Herodiaanse burcht Massada, uniek gelegen hoog boven de Dode Zee. In Massada wordt het bijzondere verhaal, dat zich hier afspeelde, verteld. Iets verder naar het noorden wandelt u bij Engedi naar de Shulamit waterval. Misschien spot u er een klipdas? David verborg zich hier voor Saul en sneed een stuk van zijn mantel af. De plek is een stukje tropen in de subtropen! Onderweg naar Jeruzalem bevindt zich nog de rots bij Qumran, waar een herdersjongen enkele van de Dode Zeerollen vond. Kortom: een afwisselende dag vol natuur.

dag
4

DO: Oude Stad

Een volle dag in de oude stad van Jeruzalem. Eerst (indien mogelijk) een bezoek aan het Tempelplein, met de Rotskoepel en de Al Aqsa Moskee. Dan richting de Klaagmuur waar u een Bar Mitswa-viering bijwoont. Joodse jongens van 13 jaar mogen voor het eerst uit de Thora voorlezen onder toeziend oog van hun familie. Heel bijzonder om hiervan getuige te mogen zijn.
U wandelt vervolgens door de Joodse Wijk naar de Zionpoort. Buiten de stadsmuur bezoekt u Petrus in Gallicantu, het Cenakel met de zaal van het Laatste Avondmaal en het graf van koning David. Daarna terug naar de Oude Stad waar u onder meer de Cardo ziet. Een noord-zuid lopende straat die Cardo Maximus werd genoemd als het de hoofdstraat betrof. Ook nu vindt u er nog vele winkeltjes en kunstgalerieën. Tot slot naar de Graftuin. Al met al een echte wandeldag vol verhalen.

dag
5

VR: Yad Vashem en Betlehem

Bezoek aan West-Jeruzalem met onder meer de menora voor de Knesset en het gedachtenispark van de Holocaust, Yad Vashem. In dit indrukwekkende museum krijgt u ruimschoots gelegenheid om rond te kijken, zowel in binnen als buiten. Niet alleen informatieborden en foto’s maar ook interviews en beelden op kleine en grote schermen, geven een beeld van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. ’s Middags naar Bethlehem. U ziet er de Geboortekerk, die werd gebouwd van zware stenen en het uiterlijk kreeg van een vesting. Het gebouw bestaat uit meerdere ruimtes, waaronder een Grieks-orthodox klooster, de rooms-katholieke St. Catharinakerk en verschillende grotten. Verder gaat u ook naar de Herdersvelden van Beit Sahur en eventueel naar de Melkgrot.
Aan het einde van de middag bent u nogmaals bij de Klaagmuur om het begin van de Sabbat mee te maken. Joden dalen al zingend en musicerend de trappen van de Joodse wijk af, op weg naar de Klaagmuur.

dag
6

ZA: Olijfberg en doorreis naa Galilea

Vanaf de Olijfberg wandelt u via Dominus Flevit naar de tuin van Getsemané, gelegen aan de voet van de Olijfberg. De Olijfbomen die hier staan, zijn eeuwenoud. Volgens de Bijbel zou Jezus hier zijn samengekomen met zijn discipelen na het laatste Avondmaal. Via de Leeuwenpoort loopt u vervolgens de Oude Stad binnen en ziet er Betesda en de St. Annakerk. Tot slot via de Via Dolorosa naar de Heilig Grafkerk. Jeruzalem laat u hierna achter en u rijdt door de Jordaanvallei richting het Meer van Tiberias. Onderweg nog een korte stop bij de Doopplaats aan de Jordaan: Qasr el Yahud, de vermoedelijke plek waar Jezus werd gedoopt door Johannes de Doper. Daarna wordt de route vervolgd richting Galilea. Overnachting in de prachtig gelegen Kibboets Ein Harod.

dag
7

ZO: Warmwaterbronnen

In de ochtend een tocht via het fraaie Gilboagebergte naar de warmwaterbronnen van Gan Hashelosha, een prachtig natuurpark, waar we samen, in de open lucht, een dienst zullen houden en waar u zich ook even kunt ontspannen. Overnachting in Kibboets Ein Harod.

dag
8

MA: Meer van Tiberias en omgeving

In de ochtend maakt u een boottocht op het Meer van Tiberias. Ervaar de stilte op het water.
Daarna bezoekt u de Berg van de Zaligsprekingen, prachtig gelegen te midden van mooie tuinen met uitzicht op het meer. Vervolgens lopend door de velden naar Tabgha, dat symbool staat voor de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging van broden en vissen van Jezus. Ook bezoekt u Kapernaüm, het vissersdorp waar Jezus woonde tijdens een groot gedeelte van de tijd toen hij werkte als spiritueel leider in Galilea. Op het opgravingterrein vindt u mozaïeken, een oliepers, een fries met Davidster, mooie zuilen en fundamenten van het huis van Petrus en de synagoge.

dag
9

DI: Nazareth, Akko en Nes Ammim

Deze dag begint met een bezoek aan de Aankondigingskerk en het Mary of Nazareth International Centre met interactieve tentoonstellingen en een multimediashow.
Vervolgens naar Akko een prachtige stad, ooit gesticht door Kruisvaarders.
U bezoekt de Citadel, de Moskee en de Karavanserai. U overnacht in de bijzondere kibboets Nes Ammim.

dag
10

WO: Terugreis

Transfer naar de luchthaven. Mocht er in de ochtend nog tijd zijn, dan wordt op deze laatste dag Caesarea bezocht, fraai gelegen aan zee. U ziet er het prachtige theater, de oude stad en een bijzondere multimediapresentatie. Terugvlucht naar Amsterdam, met overstap.

Accommodaties

Hotel Inbar***

Arad, Israël
In het centrum van Arad ligt Hotel Inbar. Het hotel heeft een bar en restaurant, een binnenzwembad en droge sauna en het ligt in de buurt van het Shopping Center. Het hotel beschikt over 100 kamers, allen voorzien van eigen badkamer, televisie, airco en koffie-/thee faciliteiten.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Koffie en thee
Telefoon

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Kibbutz Ein Harod***

Ein Harod, Israël
Fraai gelegen kibboets in de heuvels van Galilea met prachtig uitzichtpunt. De kibboets beschikt over een buitenzwembad, restaurant en 2 kleine musea. De kamers zijn voorzien van airco, t.v. douche en kitchenette. De kibboets is deels ook agrarisch en er kunnen rondleidingen worden verzorgd.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Restaurant
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
Natuurlijk gelegen

kibbutz Nes Ammim***

Nes Ammim, Israël
Ness Amim Hotel is een gastvrije accommodatie met 48 gastenkamers en 8 appartementen omgeven door grasveld en tuin. De hotel kamers zijn comfortabel en voorzien van airco, televisie, telefoon, minibar en een eigen badkamer.
Het hotel heeft een zwembad (seizoensgebonden), een speeltuintje, voetbalveld en gratis wifi in de lobby en de diverse zaaltjes.
Er worden koshere maaltijden geserveerd. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen over de kibboets.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
11:30
Istanbul
15:50
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Istanbul
18:20
Tel Aviv
20:25
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Tel Aviv
14:20
Istanbul
16:35
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Istanbul
19:15
Amsterdam
21:50

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl. luchthavenbelasting met Turkish Airlines (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer
 • ontbijt en diner
 • Lunches dag 2 t/m 9
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien
 • Schipholtax

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 550,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunches op dag 1 en 10

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 20 personen. Mochten er minder dan 20 personen mee gaan met de reis, dan wordt de reissom hoger.
Bij koerswijzigingen en/of brandstoftoeslagen behouden wij ons het recht voor deze door te belasten.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

kijk voor de laatste informatie op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/israel

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding