Maatwerkreis Israél/Jordanië o.l.v. Ds. J. van Dalen

Een prachtige reis door twee bijzondere landen, elk met zijn eigen hoogtepunten. In Israël bezoekt u de mooie stad Jeruzalem, waar zoveel te zien en te beleven is. En in Jordanië gaat u natuurlijk onder andere naar het bekende Petra, diep verscholen in een prachtig landschap. Maar beide landen beschikken ook over een ongekend natuurschoon. Denk daarbij aan het gebied bij de Dode Zee en het groene Galilea in Israël of aan Wadi Rum in Jordanië, één van de mooiste woestijnen ter wereld met diep...

Over deze reis

Een prachtige reis door twee bijzondere landen, elk met zijn eigen hoogtepunten. In Israël bezoekt u de mooie stad Jeruzalem, waar zoveel te zien en te beleven is. En in Jordanië gaat u natuurlijk onder andere naar het bekende Petra, diep verscholen in een prachtig landschap.

Maar beide landen beschikken ook over een ongekend natuurschoon. Denk daarbij aan het gebied bij de Dode Zee en het groene Galilea in Israël of aan Wadi Rum in Jordanië, één van de mooiste woestijnen ter wereld met diep rozerode kleuren. Zomaar wat voorbeelden van wat u gaat zien op deze mooie reis naar Israël en Jordanië.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Algemene informatie Jordanië

Jordanië, ook wel het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, is een land in hart van het Midden-Oosten. Het grenst aan Israël, Syrië, Irak, Saudi Arabië en een stukje aan de Rode Zee: de Golf van Aqaba. Het land is bijna twee keer zo groot als Nederland. Het hoogste punt is op ruim 1800 meter, een berg in het zuiden Jordanië. Het laagste punt ligt bijna 400 meter onder zeeniveau, want Jordanië grenst net als Israël aan de Dode zee. Jordanië kent veel geschiedenis. Je vindt er Grieks-Romeinse ruïnesteden van de Decapolis in het noorden, Omajjadenpaleizen in het oosten en een eeuwenoude Koningsweg van het midden naar het zuiden van het land. Ook het landschap is divers: groene heuvels in het noorden, woestijnen met veel gesteente en woeste kloven in het oosten en zuidoosten en de laaggelegen Jordaanvallei in het westen. De hoofdstad van Jordanië is Amman.

Informatie over Jordanië

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
JD

Uitgebreide informatie over Jordanië

Beste reistijd, weer en klimaat

Maart t/m mei en half september t/m begin november zijn de beste maanden om Jordanië te bezoeken. In deze periode zijn de temperaturen en het weer gemiddeld het aangenaamst en het regent dan weinig. De Jordaanvallei, de Dode Zee en de kust bij Aqaba zijn ook prima in de winter te bezoeken omdat de temperaturen in deze gebieden hoger liggen.
Het klimaat in Jordanië verschilt per streek: van een gematigd klimaat tot een steppe- en woestijnklimaat. De zomers zijn lang en zonnig met nauwelijks regen. In het oosten en zuiden hebben het hele jaar een uitgesproken droog en warm klimaat. In het Jordaan dal en aan de Dode Zee zijn de zomers heet en droog. Ten oosten van de Jordaanvallei is het in de winter mild en in voor- en najaar aangenaam. In het bergland is het koeler en regent het in het najaar/winter vaker.

Eten & drinken

De Arabische keuken zal voor de meeste Nederlanders grotendeels onbekend zijn. Het is raadzaam de eerste dagen spaarzaam toe te tasten, daar de gerechten behoorlijk zwaar kunnen zijn.
Populaire gerechten in Jordanië zijn: Mezzah (verschillende kleine hapjes en salades met humus), Mansaf (lamsvlees met yoghurt en rijst) en Musakhan (in olijfolie gebraden kip met specerijen, uien en pijnboompitten). Volgens de islam is het verboden om varkensvlees te eten en alcohol te drinken. Deze regels worden in Jordanië in grote mate door de bevolking nageleefd. In veel Arabische hotels worden dan ook geen alcoholische dranken geschonken. In de grotere hotels en in kleine supermarkten is echter wel verkrijgbaar. Het water uit de kraan kan niet gedronken worden. Flessen water zijn overal te koop.

Taal

De officiële taal van Jordanië is het Arabisch. In de grote steden en toeristische gebieden wordt ook veel Engels gesproken. Binnen de Arabische taal is er onderscheid in de gesproken taal (de “straattaal”), het standaard Arabisch en het klassieke Arabisch. Het Arabische schrift wordt van rechts naar links geschreven, maar Arabische cijfers worden wel van links naar rechts geschreven.

Wist u dat?

- Er meerdere films zijn opgenomen in Wadi Rum in Jordanië? Bijvoorbeeld: Indiana Jones and the Last Crusade, Lawrence of Arabia, Mission to Mars..
- Het klooster in Petra wel 900 trapreden heeft?
- Flash floods heel gevaarlijk zijn en kunnen voorkomen in Wadi’s en in Petra ?
- De nieuwe terminals van de luchthaven in Amman gebouwd zijn in de vorm van een bedoeïenentent?
- je in Petra eeuwenoude waterleidingen kunt zien?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

U vliegt van Amsterdam (met overstap in Istanbul) naar Amman. Transfer naar het hotel.

dag
2

DI: Berg Nebo-Madaba-Petra

Vandaag begint u al vroeg met een bezoek aan de berg Nebo vanwaar Mozes uitkeek over
Israël en u de koperen slang aantreft. Vervolgens gaat u naar de St. George kerk in Madaba.
Hier vindt u de beroemde vloermozaïeken gemaakt van 2 miljoen gekleurde steentjes! Via de fraaie Koningsweg reist u naar Petra, voor diner en overnachting.

dag
3

WO: Rotsstad Petra

Deze hele dag is gewijd aan Petra. De rozerode stad, uitgehouwen in de rotsen, verandert van kleur met het zonlicht. Onvergetelijk is het moment waarop u tussen de grillige bergwanden
de imposante schatkamer ontwaart! U ziet hier talrijke graffaçades, tombes
en tempels uit de tijd van de Nabateeën. Aan het einde van de middag bent u weer terug in uw hotel voor diner en overnachting.

dag
4

DO: Petra-Wadi Rum

Vandaag rijdt u in zuidelijke richting naar Wadi Rum. Maar eerst maakt u nog een stop bij Little Petra. In Wadi Rum zult u lunchen en vervolgens zullen Jeeps klaarstaan voor een spectaculaire tocht van
ca. 1½ uur door de woestijn. Wadi Rum is een van de mooiste woestijnlandschappen van Jordanië met massieve bergen en rozerode zandvlakten. Ooit het toneel voor de zijderoute-karavanen op weg naar de Rode Zee havens. Na terugkomst van de jeeptocht kunt u genieten- van het diner met typisch Jordaanse gerechten en oriëntaalse muziek. De nacht brengt u door in een tentenkamp onder de sterrenhemel.

dag
5

VR: Wadi Rum-Jeruzalem

Direct na het ontbijt vertrekt u uit Wadi Rum en rijdt u via de Desert Highway naar het noorden, naar de Allenby Border om de grens naar Israël over te steken. U steekt rond 14.00 uur over. Vervolgens rijdt u naar Jeruzalem. Als er tijd voldoende is, zou u nog een stop bij Wadi Qelt kunnen maken voor een blik op het st. Georgeklooster. Dan naar de Klaagmuur in Jeruzalem om de start van de Sabbat mee te maken. Diner en overnachting in Jeruzalem.

dag
6

ZA: Jeruzalem: Oude Stad

U start op de Olijfberg voor een onvergetelijk uitzicht op de Oude Stad van Jeruzalem. Via Dominus Flevit naar beneden en bezoek aan Getsemane. Dan naar Betesda en St. Anna .Over de Via Dolorosa loopt u door naar de Damascuspoort en de Graftuin. Een echte loopdag. Deze dag ook tijd voor de Soek.

dag
7

ZO: Jeruzalem en Bethlehem

In de ochtend gaat u naar de Immanuel Church in Betlehem. Vervolgens bezoek aan de Geboortekerk en aansluitend lunch. In de middag naar de Herdersvelden en om 15.30 uur naar Jemima in Beth Jala (regelt u zelf). Dan terug naar Jeruzalem.

dag
8

MA: Jeruzalem: Oude Stad

's Morgens naar de Klaagmuur om een stukje van de Bar Mitswa-viering bij te wonen. Aansluitend een wandeling door de Joodse wijk met de Cardo. In de middag bezoek aan Yad Vashem, Gedachteniscentrum van de Holocaust. Heel indrukwekkend.

dag
9

DI: Jeruzalem-Dode Zee-Tiberias

Vertrek uit Jeruzalem naar de Dode Zee. Bezoek aan Massada en aan het natuurpark Enot Tzukim. Natuurlijk zal er ergens deze dag ook tijd zijn om even te drijven op de Dode Zee. Daarna rit door de Jordaanvallei naar Tiberias. Diner en overnachting in Tiberias.

dag
10

WO: In de buurt van het meer

Deze dag gaat u naar de berg van de Zaligsprekingen. U wandelt naar beneden en bezoekt het kerkje van de Broodvermenigvuldiging bij Tabgha. Daarna bezoekt u de opgravingen van Magdala, bij Migdal. In de middag varen op het meer.

dag
11

DO: Noorden

Dagtocht naar het noorden. Wandelen bij Tel Dan of Banjas en eventueel een bezoek aan Tsfat of Nimrod of de Hula Vallei.

dag
12

VR: Terugreis

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht (met overstap in Istanbul) naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Signature****

Amman, Jordanië
Hotel Signature is gunstig gelegen in een wijk met veel culturele centra en restaurants, uitkijkend op de Citadel. Je kunt lopend naar het centrum. Het hotel heeft 80 kamers met eigen badkamer, televisie en wifi. Het hotel beschikt over een restaurant.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Restaurant
Lift
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Petra Palace***

Petra, Jordanië
Petra Palace is een mooi groot hotel dat een fantastische ligging heeft. Op een paar minuten lopen van de ingang naar het oude Petra. Het hotel beschikt over 2 buitenzwembaden, een groot terras, een restaurant en meerdere liften. Er is een kleine winkel met souvenirs en een gezellige pub waar 's avonds wat gedronken kan worden. Alle kamers zijn voorzien van een airco, televisie en een eigen badkamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
Restaurant
Wellness
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Captains Camp Wadi Rum

Wadi Rum, Jordanië
Captains Camp Wadi Rum ligt tegen een rotswand aan in de woestijn van Wadi Rum. Het kamp bestaat uit vele tenten geschikt voor 2-4 personen, waarvan een groot deel beschikt over een eigen douche/toilet in de tent. Verder is er een overdekt restaurant gedeelte en plek in de openlucht rondom een kampvuur waar men kan relaxen. Er is een apart bijgebouw met douches en toiletten, gescheiden voor mannen en vrouwen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Restaurant

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Hotel Astoria***

Tiberias, Israël
Het Astoria Hotel ligt in het centrum van Tiberias en heeft uitzicht op het Meer van Galilea, dat op 20 minuten lopen gelegen is. Het hotel is in 1933 opgericht en is één van de oudste hotels in Tiberias. Tegenwoordig biedt het moderne en comfortabele kamers en goede faciliteiten. Safed, Nazareth en de rivier de Jordaan liggen op slechts een kleine afstand rijden van het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
14:45
Istanbul
19:10
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Istanbul
20:55
Amman
23:10
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Tel Aviv
12:20
Istanbul
15:40
Tussenstop
3h
Vlucht deel 2
Istanbul
19:35
Amsterdam
21:15

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met overstap AMS-AMM / TLV-AMS
 • Luchthavenbelasting
 • Brandstoftoeslag (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids in Israel en Jordanië
 • Fooienbedrag
 • Visum Jordanië en grensbelasting

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 520,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 per boeking
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Lunches op de 2 reisdagen

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 30 personen.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Jordanië en Israel nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Kijk voor de laatste informatie m.b.t. inreisbepalingen voor beide landen op www.nederlandwereldwijd.nl


Reisleiding