Maatwerkreis Israël/Jordanië o.l.v. Ds. J.W. Sparreboom

BIJBELSE OASE Deze afwisselende rondreis naar Israël en Jordanië zit vol eeuwenoude cultuur, Bijbelse historie en gevarieerd natuurschoon. Met bezoeken aan Bijbelse plaatsen zoals Jeruzalem, Nazareth, Kapernaum en de berg Nebo komt de geschiedenis als het ware opnieuw tot leven. Een absoluut hoogtepunt is het bezoek aan de in de rotsen verscholen stad Petra uit de tijd van de Nabateeën! Maar ook een jeeptour door de woestijn van Wadi Rum is een belevenis. Drijven in de Dode Zee, de kleurrijke ...

Over deze reis

BIJBELSE OASE
Deze afwisselende rondreis naar Israël en Jordanië zit vol eeuwenoude cultuur, Bijbelse historie en gevarieerd natuurschoon. Met bezoeken aan Bijbelse plaatsen zoals Jeruzalem, Nazareth, Kapernaum en de berg Nebo komt de geschiedenis als het ware opnieuw tot leven. Een absoluut hoogtepunt is het bezoek aan de in de rotsen verscholen stad Petra uit de tijd van de Nabateeën! Maar ook een jeeptour door de woestijn van Wadi Rum is een belevenis. Drijven in de Dode Zee, de kleurrijke soeks, en interessante opgravingen… Ga mee en ervaar het allemaal tijdens deze boeiende reis!

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Algemene informatie Jordanië

Jordanië, ook wel het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, is een land in hart van het Midden-Oosten. Het grenst aan Israël, Syrië, Irak, Saudi Arabië en een stukje aan de Rode Zee: de Golf van Aqaba. Het land is bijna twee keer zo groot als Nederland. Het hoogste punt is op ruim 1800 meter, een berg in het zuiden Jordanië. Het laagste punt ligt bijna 400 meter onder zeeniveau, want Jordanië grenst net als Israël aan de Dode zee. Jordanië kent veel geschiedenis. Je vindt er Grieks-Romeinse ruïnesteden van de Decapolis in het noorden, Omajjadenpaleizen in het oosten en een eeuwenoude Koningsweg van het midden naar het zuiden van het land. Ook het landschap is divers: groene heuvels in het noorden, woestijnen met veel gesteente en woeste kloven in het oosten en zuidoosten en de laaggelegen Jordaanvallei in het westen. De hoofdstad van Jordanië is Amman.

Informatie over Jordanië

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
JD

Uitgebreide informatie over Jordanië

Beste reistijd, weer en klimaat

Maart t/m mei en half september t/m begin november zijn de beste maanden om Jordanië te bezoeken. In deze periode zijn de temperaturen en het weer gemiddeld het aangenaamst en het regent dan weinig. De Jordaanvallei, de Dode Zee en de kust bij Aqaba zijn ook prima in de winter te bezoeken omdat de temperaturen in deze gebieden hoger liggen.
Het klimaat in Jordanië verschilt per streek: van een gematigd klimaat tot een steppe- en woestijnklimaat. De zomers zijn lang en zonnig met nauwelijks regen. In het oosten en zuiden hebben het hele jaar een uitgesproken droog en warm klimaat. In het Jordaan dal en aan de Dode Zee zijn de zomers heet en droog. Ten oosten van de Jordaanvallei is het in de winter mild en in voor- en najaar aangenaam. In het bergland is het koeler en regent het in het najaar/winter vaker.

Eten & drinken

De Arabische keuken zal voor de meeste Nederlanders grotendeels onbekend zijn. Het is raadzaam de eerste dagen spaarzaam toe te tasten, daar de gerechten behoorlijk zwaar kunnen zijn.
Populaire gerechten in Jordanië zijn: Mezzah (verschillende kleine hapjes en salades met humus), Mansaf (lamsvlees met yoghurt en rijst) en Musakhan (in olijfolie gebraden kip met specerijen, uien en pijnboompitten). Volgens de islam is het verboden om varkensvlees te eten en alcohol te drinken. Deze regels worden in Jordanië in grote mate door de bevolking nageleefd. In veel Arabische hotels worden dan ook geen alcoholische dranken geschonken. In de grotere hotels en in kleine supermarkten is echter wel verkrijgbaar. Het water uit de kraan kan niet gedronken worden. Flessen water zijn overal te koop.

Taal

De officiële taal van Jordanië is het Arabisch. In de grote steden en toeristische gebieden wordt ook veel Engels gesproken. Binnen de Arabische taal is er onderscheid in de gesproken taal (de “straattaal”), het standaard Arabisch en het klassieke Arabisch. Het Arabische schrift wordt van rechts naar links geschreven, maar Arabische cijfers worden wel van links naar rechts geschreven.

Wist u dat?

- Er meerdere films zijn opgenomen in Wadi Rum in Jordanië? Bijvoorbeeld: Indiana Jones and the Last Crusade, Lawrence of Arabia, Mission to Mars..
- Het klooster in Petra wel 900 trapreden heeft?
- Flash floods heel gevaarlijk zijn en kunnen voorkomen in Wadi’s en in Petra ?
- De nieuwe terminals van de luchthaven in Amman gebouwd zijn in de vorm van een bedoeïenentent?
- je in Petra eeuwenoude waterleidingen kunt zien?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

U vliegt van Amsterdam (met overstap in Istanbul) naar Tel Aviv. Transfer naar het hotel in Jericho.

dag
2

DI: via Nebo en Madaba naar Petra

Vanuit Jericho naar de Allenby Bridge en oversteek naar Jordanië. Bezoek aan de berg Nebo, vanwaar Mozes uitkeek over Israël. U ziet hier ook de koperen slang. Daarna naar de St. George kerk in Madaba, met de beroemde mozaïek in de vloer van de kerk. Via de fraaie Koningsweg reist u naar Petra, voor diner en overnachting.

dag
3

WO: Petra

Deze gehele dag brengt u een bezoek aan het fraaie Petra; Aan het einde van de middag bij de uitgang van Petra verzamelen en met de bus door naar Wadi Rum voor diner en overnachting. U overnacht dan in een tentenkamp, waarbij elke tent voorzien is van een eigen douche/toilet.

dag
4

DO: Jeeptocht Wadi Rum

Bezoek aan Wadi Rum, waar we een spectaculaire tocht door de woestijn maken per jeep. Na de lunch vertrek uit Wadi Rum en rit naar Amman. Eventueel nog tijd voor een korte city sightseeing per bus. Diner en overnachting in Amman.

dag
5

VR: Dode Zee en rit naar Tiberias

Bijtijds vertrek naar de grensovergang bij Allenby en oversteek rond 09.00 uur. Bezoek aan Massada. Rond lunchtijd drijven in de Dode Zee. Daarna bezoek aan het natuurpark Enot Tzukim.
De volgende stop is bij de doopplaats Qasr el Yahud. Tenslotte rit naar het noorden door de Jordaanvallei naar Tiberias. Diner en overnachting in Tiberias.

dag
6

ZA: In de buurt van het meer

Ochtend: Berg van de Zaligsprekingen -- Wandeling naar beneden – Tabgha -- Kapernaum. Middag: bezoek aan Nazaret, Kerk van de Aankondiging. Overnachting in Tiberias

dag
7

ZO: Tiberias-Bethlehem

Ochtend: Varen op het meer met kerkdienst. Daarna bezoek aan Beth Shean. Via Jordaanvallei naar Bethlehem. Overnachting in Bethlehem.

dag
8

MA: Bethlehem-Jeruzalem

Ochtend: Bethlehem, herdersvelden, geboortekerk en bezoek kindertehuis Jemima. Daarna door naar Jeruzalem. Middag: start op de Olijfberg, uitzicht op de Oude Stad van Jeruzalem. Via Dominus Flevit naar beneden en bezoek aan Getsemane. Dan naar Betesda en St. Anna. Overnachting in Jeruzalem.

dag
9

DI: Oude Stad en Yad Vashem

Ochtend: Bezoek aan City of David en tunnel van Hizkia. In de middag naar Yad Vashem en een stop bij de Knesseth.
Overnachting in Jeruzalem.

dag
10

WO: Oude Stad

Ochtend: Wandeling door de Joodse wijk met Cardo en bezoek Hurva Synagoge Middag: Over de Via Dolorosa naar de Heilig Grafkerk en vervolgens via de Soeks naar de Damascuspoort. Bezoek Graftuin. In de avond: Lightshow bij de Citadel. U gaat hier zelf met tram / taxi of lopend naar toe.
Overnachting in Jeruzalem.

dag
11

DO: Hemelvaartsdag in Jeruzalem

Ochtend: Dienst, indien mogelijk op de Olijfberg. Daarna naar de Klaagmuur voor de Bar Mitswa-viering. Middag: Muurwandeling.

dag
12

VR: Terugreis

Transfer naar de luchthaven en terugreis naar Amsterdam, met overstap in Istanbul.

Accommodaties

Jericho Resort Village****

Jericho, Israël
Jericho Resort Village is een prachtig hotelcomplex gelegen in de buurt van het Hisham Palace. Het complex beschikt over 90 kamers, 46 bungalows, meerdere zwembaden, een sportveld en jacuzzi. En natuurlijk is er en bar en restaurant. Er is gratis wifi beschikbaar. De kamers zijn allen voorzien van eigen badkamer, airco, televisie, minibar en koffie- en theefaciliteiten.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Koffie en thee
Telefoon

Hotel Petra Palace***

Petra, Jordanië
Petra Palace is een mooi groot hotel dat een fantastische ligging heeft. Op een paar minuten lopen van de ingang naar het oude Petra. Het hotel beschikt over 2 buitenzwembaden, een groot terras, een restaurant en meerdere liften. Er is een kleine winkel met souvenirs en een gezellige pub waar 's avonds wat gedronken kan worden. Alle kamers zijn voorzien van een airco, televisie en een eigen badkamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
Restaurant
Wellness
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Aladdin Camp**

Wadi Rum, Jordanië
Aladdin Camp is ruim opgezet met verschillende soorten rijk uitgeruste tenten. De tenten zijn wat verder in de woestijn gelegen met uitzicht op de bergen, waardoor u een ultiem vakantiegevoel heeft.

De tenten bieden fijn comfort en zijn voorzien van airconditioning en een eigen badkamer met inloopdouche, haardroger en gratis toiletartikelen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Restaurant
Wasservice
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
Badkamer
In de buurt
Natuurlijk gelegen

Hotel Signature****

Amman, Jordanië
Hotel Signature is gunstig gelegen in een wijk met veel culturele centra en restaurants, uitkijkend op de Citadel. Je kunt lopend naar het centrum. Het hotel heeft 80 kamers met eigen badkamer, televisie en wifi. Het hotel beschikt over een restaurant.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Restaurant
Lift
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Astoria***

Tiberias, Israël
Het Astoria Hotel ligt in het centrum van Tiberias en heeft uitzicht op het Meer van Galilea, dat op 20 minuten lopen gelegen is. Het hotel is in 1933 opgericht en is één van de oudste hotels in Tiberias. Tegenwoordig biedt het moderne en comfortabele kamers en goede faciliteiten. Safed, Nazareth en de rivier de Jordaan liggen op slechts een kleine afstand rijden van het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee

Paradise Inn***

Bethlehem, Israël
Paradise Inn is een prima hotel in deze klasse en beschikt over een restaurant. Er is wifi beschikbaar. De kamers zijn voorzien van airco, een eigen badkamer, een televisie en een minibar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
12:35
Istanbul
16:55
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Istanbul
19:10
Tel Aviv
21:05
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Tel Aviv
10:40
Istanbul
12:55
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Istanbul
14:10
Amsterdam
16:45

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Turkish Airlines
 • Luchthavenbelasting en Brandstoftoeslag (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • 1 stuks ruimbagage
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gidsen
 • Fooienbedrag
 • Visum Jordanië en grensbelasting
 • Headsets in Israel
 • Sound & Light show Jeruzalem

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 590,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 per boeking
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Lunches op de 2 reisdagen
 • Drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Headsets in Jordanië
 • Vervoer naar sound&light show in Jeruzalem

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 31 personen.
Bij 26-30 personen is de reissom: €2764,-

Het paspoort dient bij terugkomst uit Jordanië en Israel nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Kijk voor de laatste informatie m.b.t. inreisbepalingen voor beide landen op www.nederlandwereldwijd.nl

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Johan Sparreboom