Maatwerkreis Israël/Jordanië o.l.v. Ds. P.J.H. Noordmans

Een prachtige reis door twee bijzondere landen, elk met zijn eigen hoogtepunten. In Israël bezoekt u de mooie stad Jeruzalem, waar zoveel te zien en te beleven is. En in Jordanië gaat u natuurlijk onder andere naar het bekende Petra, diep verscholen in een prachtig landschap. Maar beide landen beschikken ook over een ongekend natuurschoon. Denk daarbij aan de Negev, het gebied bij de Dode Zee en het groene Galilea in Israël of aan Wadi Rum in Jordanië, één van de mooiste woestijnen ter were...

Over deze reis

Een prachtige reis door twee bijzondere landen, elk met zijn eigen hoogtepunten. In Israël bezoekt u de mooie stad Jeruzalem, waar zoveel te zien en te beleven is. En in Jordanië gaat u natuurlijk onder andere naar het bekende Petra, diep verscholen in een prachtig landschap.

Maar beide landen beschikken ook over een ongekend natuurschoon. Denk daarbij aan de Negev, het gebied bij de Dode Zee en het groene Galilea in Israël of aan Wadi Rum in Jordanië, één van de mooiste woestijnen ter wereld met diep rozerode kleuren. Zomaar wat voorbeelden van wat u gaat zien op deze mooie reis naar Israël en Jordanië.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Algemene informatie Jordanië

Jordanië, ook wel het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, is een land in hart van het Midden-Oosten. Het grenst aan Israël, Syrië, Irak, Saudi Arabië en een stukje aan de Rode Zee: de Golf van Aqaba. Het land is bijna twee keer zo groot als Nederland. Het hoogste punt is op ruim 1800 meter, een berg in het zuiden Jordanië. Het laagste punt ligt bijna 400 meter onder zeeniveau, want Jordanië grenst net als Israël aan de Dode zee. Jordanië kent veel geschiedenis. Je vindt er Grieks-Romeinse ruïnesteden van de Decapolis in het noorden, Omajjadenpaleizen in het oosten en een eeuwenoude Koningsweg van het midden naar het zuiden van het land. Ook het landschap is divers: groene heuvels in het noorden, woestijnen met veel gesteente en woeste kloven in het oosten en zuidoosten en de laaggelegen Jordaanvallei in het westen. De hoofdstad van Jordanië is Amman.

Informatie over Jordanië

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
JD

Uitgebreide informatie over Jordanië

Beste reistijd, weer en klimaat

Maart t/m mei en half september t/m begin november zijn de beste maanden om Jordanië te bezoeken. In deze periode zijn de temperaturen en het weer gemiddeld het aangenaamst en het regent dan weinig. De Jordaanvallei, de Dode Zee en de kust bij Aqaba zijn ook prima in de winter te bezoeken omdat de temperaturen in deze gebieden hoger liggen.
Het klimaat in Jordanië verschilt per streek: van een gematigd klimaat tot een steppe- en woestijnklimaat. De zomers zijn lang en zonnig met nauwelijks regen. In het oosten en zuiden hebben het hele jaar een uitgesproken droog en warm klimaat. In het Jordaan dal en aan de Dode Zee zijn de zomers heet en droog. Ten oosten van de Jordaanvallei is het in de winter mild en in voor- en najaar aangenaam. In het bergland is het koeler en regent het in het najaar/winter vaker.

Eten & drinken

De Arabische keuken zal voor de meeste Nederlanders grotendeels onbekend zijn. Het is raadzaam de eerste dagen spaarzaam toe te tasten, daar de gerechten behoorlijk zwaar kunnen zijn.
Populaire gerechten in Jordanië zijn: Mezzah (verschillende kleine hapjes en salades met humus), Mansaf (lamsvlees met yoghurt en rijst) en Musakhan (in olijfolie gebraden kip met specerijen, uien en pijnboompitten). Volgens de islam is het verboden om varkensvlees te eten en alcohol te drinken. Deze regels worden in Jordanië in grote mate door de bevolking nageleefd. In veel Arabische hotels worden dan ook geen alcoholische dranken geschonken. In de grotere hotels en in kleine supermarkten is echter wel verkrijgbaar. Het water uit de kraan kan niet gedronken worden. Flessen water zijn overal te koop.

Taal

De officiële taal van Jordanië is het Arabisch. In de grote steden en toeristische gebieden wordt ook veel Engels gesproken. Binnen de Arabische taal is er onderscheid in de gesproken taal (de “straattaal”), het standaard Arabisch en het klassieke Arabisch. Het Arabische schrift wordt van rechts naar links geschreven, maar Arabische cijfers worden wel van links naar rechts geschreven.

Wist u dat?

- Er meerdere films zijn opgenomen in Wadi Rum in Jordanië? Bijvoorbeeld: Indiana Jones and the Last Crusade, Lawrence of Arabia, Mission to Mars..
- Het klooster in Petra wel 900 trapreden heeft?
- Flash floods heel gevaarlijk zijn en kunnen voorkomen in Wadi’s en in Petra ?
- De nieuwe terminals van de luchthaven in Amman gebouwd zijn in de vorm van een bedoeïenentent?
- je in Petra eeuwenoude waterleidingen kunt zien?

Dagprogramma

dag
1

DO: Heenreis

We vliegen vanaf Schiphol naar Amman, met een overstap in Istanbul. Transfer naar het hotel in Amman.

dag
2

VR: Bethanië en Dode Zee

U begint de dag met een korte city sightseeing van Amman (Citadel, Moskee en Theater). Daarna brengt u een bezoek aan de Doopplaats Bethanië. In de middag gaat u naar de Dode Zee waar u kunt drijven en relaxen. Dan terug naar Amman.

dag
3

ZA: Koningsroute naar Petra

Vertrek naar Petra. Eerst bezoekt u de Grieks-Orthodoxe St. George-Kerk in Madaba. In deze kerk ligt een prachtige mozaïek met een landkaart van Palestina en omgeving uit de 6e eeuw na Christus. Eventueel is er tijd voor een bezoek aan een tapijtweverij. Vervolgens gaat u naar de berg Nebo en staat u op de plaats waar Mozes uitkeek op het beloofde land. Hier kunt u op Jericho en, als het echt helder is, misschien zelfs wel tot aan de Olijfberg kijken. Dan rijdt u via de Koningsroute naar het zuiden. U maakt een stop bij de Kruisvaardersburcht van Kerak. Aankomst aan het einde van de dag in Petra.

dag
4

ZO: Petra

Deze hele dag staat in het teken van Petra.. Niet voor niets is Petra opgenomen in de lijst met de zeven wereldwonderen. Petra geldt dan ook als één van de toeristische hoogtepunten van Jordanië. Als het lukt zullen we een dienst in de openlucht houden, wat extra bijzonder is (anders ’s avonds in het hotel). Er wordt deze dag veel gelopen. Overnachting in Petra.

dag
5

MA: Wadi Rum en Aqaba

Vertrek uit Petra richting het zuiden, om de schitterende omgeving van Wadi Rum te bezoeken. U maakt een jeeptour door de woestijn en kunt er genieten van de prachtige kleuren: een bijzondere ervaring! Daarna vervolg naar Aqaba, de kleine havenstad aan de Rode Zee. De rest van de middag is hier vrij te besteden. Hier overnacht u.

dag
6

DI: Aqaba-Aravaborder-Negev-Mashabei

In de ochtend steekt u de Aravaborder over naar Eilat. Hier wordt u opgewacht door de Israëlische bus en gids. U rijdt door de fraaie Negev naar het uitkijkpunt bij Mitzpe Ramon, vanwaar u prachtig terugkijkt op de krater. Vervolgens maakt u een wandeling bij Ein Avdat. U overnacht in Mashabei Sade.

dag
7

WO: Naar Jeruzalem

Via de westkant rijdt u naar Jeruzalem, waar u einde ochtend aankomt op de Olijfberg. U wandelt naar beneden via Dominus Flevit, Getsemané en door de Leeuwenpoort naar St. Anna en Betesda. Tot slot nog een stukje Via Dolorosa en de Heilig Grafkerk. Echt een loopdag. Daarna naar het hotel.

dag
8

DO: Jeruzalem

U begint de dag bijtijds bij de Klaagmuur, waar u een stukje van de Bar Mitswaviering kunt meemaken. Ook loopt u een stukje door de Joodse wijk met de Cardo. Daarna bezoek aan City of David en de tunnels van Hizkia. Erg interessant.

dag
9

VR: Naar het Meer van Tiberias

Vertrek naar Tiberias, door de Jordaanvallei. In de ochtend bezoek aan de warmwaterbronnen van Gan Hashelosha. Daarna vervolg richting meer en bezoek aan de Berg van de Zaligsprekingen, Tabgha en Kapernaum, prachtig gelegen aan het meer.

dag
10

ZA: Het noordwesten

In de ochtend brengt u een bezoek aan de kruisvaarderstad Akko, bekend om de Citadel, Moskee en de Karavanserai. Tevens bezoekt u vandaag de witte krijtrotsen van Rosh Hanikra, op de grens met Libanon. Daarna terug naar Tiberias.

dag
11

ZO: Zondag

In de ochtend maakt u een boottocht op het Meer van Tiberias. Daarna gaat u aan wal en voor een gezamenlijke kerkdienst. In de middag maakt u een wandeling bij Gamla National Park, ook wel het Massada van het noorden genaamd.

dag
12

MA: Terugreis

Vertrek naar het vliegveld voor de terugreis (met overstap in Istanbul) naar Nederland.

Accommodaties

Hotel Signature****

Amman, Jordanië
Hotel Signature is gunstig gelegen in een wijk met veel culturele centra en restaurants, uitkijkend op de Citadel. Je kunt lopend naar het centrum. Het hotel heeft 80 kamers met eigen badkamer, televisie en wifi. Het hotel beschikt over een restaurant.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Restaurant
Lift
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Petra Palace***

Petra, Jordanië
Petra Palace is een mooi groot hotel dat een fantastische ligging heeft. Op een paar minuten lopen van de ingang naar het oude Petra. Het hotel beschikt over 2 buitenzwembaden, een groot terras, een restaurant en meerdere liften. Er is een kleine winkel met souvenirs en een gezellige pub waar 's avonds wat gedronken kan worden. Alle kamers zijn voorzien van een airco, televisie en een eigen badkamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
Restaurant
Wellness
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel My Luxury***

Aqaba, Jordanië
My Hotel ligt in het centrum van Aqaba, op loopafstand van de zee. Het hotel beschikt over een buitenzwembad met terras op het dak en met mooi uitzicht op de stad. De hotelkamers beschikken over airco, minibar, televisie en fóhn. In het hotel is een restaurant aanwezig.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wasservice
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
Historisch centrum

Kibbutz Mashabim***

Mashabei Sade, Israël
Kibboets Mashabim ligt in de Negev en is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Ein Avdat, Avdat, Sde Boker en Mitpze Ramon. De kibboets is groots opgezet, heeft een prachtig zwembad, een ruime eetzaal en een winkeltje. De kamers zijn gebouwd als kleine geschakelde huisjes met een of twee verdiepingen, grenzend aan grasvelden. Iedere kamer beschikt over airco, koffiehoekje, minikoelkast, televisie en föhn.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Restaurant
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Hotel Astoria***

Tiberias, Israël
Het Astoria Hotel ligt in het centrum van Tiberias en heeft uitzicht op het Meer van Galilea, dat op 20 minuten lopen gelegen is. Het hotel is in 1933 opgericht en is één van de oudste hotels in Tiberias. Tegenwoordig biedt het moderne en comfortabele kamers en goede faciliteiten. Safed, Nazareth en de rivier de Jordaan liggen op slechts een kleine afstand rijden van het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
14:40
Istanbul
19:05
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Istanbul
20:55
Amman
23:10
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Tel Aviv
14:20
Istanbul
16:35
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Istanbul
19:15
Amsterdam
21:50

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met overstap AMS-AMM / TLV-AMS
 • Luchthavenbelasting en Brandstoftoeslag (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids in Israel en Jordanië
 • Fooienbedrag
 • Visum Jordanië en grensbelasting
 • Schipholtax €20,-

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 490,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 per boeking
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Lunches op de 2 reisdagen

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 20 personen. Mochten er meer dan 25 mensen staan ingeboekt vóór 20/01/23, dan zal de reissom nog bijgesteld worden naar beneden.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Jordanië en Israel nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Kijk voor de laatste informatie m.b.t. inreisbepalingen voor beide landen op www.nederlandwereldwijd.nl

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding