Maatwerkreis Israël/Jordanië o.l.v. Pastoor B.J.J. Buit

BIJBELSE OASE Deze afwisselende rondreis naar Israël en Jordanië zit vol eeuwenoude cultuur, Bijbelse historie en gevarieerd natuurschoon. Met bezoeken aan Bijbelse plaatsen zoals Jeruzalem, Tiberias en de berg Nebo komt de geschiedenis als het ware opnieuw tot leven. Een absoluut hoogtepunt is het bezoek aan de in de rotsen verscholen stad Petra uit de tijd van de Nabateeën! Maar ook een jeeptour door de woestijn van Wadi Rum is een belevenis. Drijven in de Dode Zee, genieten van de stilte op ...

Over deze reis

BIJBELSE OASE
Deze afwisselende rondreis naar Israël en Jordanië zit vol eeuwenoude cultuur, Bijbelse historie en gevarieerd natuurschoon. Met bezoeken aan Bijbelse plaatsen zoals Jeruzalem, Tiberias en de berg Nebo komt de geschiedenis als het ware opnieuw tot leven. Een absoluut hoogtepunt is het bezoek aan de in de rotsen verscholen stad Petra uit de tijd van de Nabateeën! Maar ook een jeeptour door de woestijn van Wadi Rum is een belevenis. Drijven in de Dode Zee, genieten van de stilte op het meer van Galilea, de kleurrijke soukhs… Ga mee en ervaar het allemaal tijdens deze boeiende reis!

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Algemene informatie Jordanië

Jordanië, ook wel het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, is een land in hart van het Midden-Oosten. Het grenst aan Israël, Syrië, Irak, Saudi Arabië en een stukje aan de Rode Zee: de Golf van Aqaba. Het land is bijna twee keer zo groot als Nederland. Het hoogste punt is op ruim 1800 meter, een berg in het zuiden Jordanië. Het laagste punt ligt bijna 400 meter onder zeeniveau, want Jordanië grenst net als Israël aan de Dode zee. Jordanië kent veel geschiedenis. Je vindt er Grieks-Romeinse ruïnesteden van de Decapolis in het noorden, Omajjadenpaleizen in het oosten en een eeuwenoude Koningsweg van het midden naar het zuiden van het land. Ook het landschap is divers: groene heuvels in het noorden, woestijnen met veel gesteente en woeste kloven in het oosten en zuidoosten en de laaggelegen Jordaanvallei in het westen. De hoofdstad van Jordanië is Amman.

Informatie over Jordanië

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
JD

Uitgebreide informatie over Jordanië

Beste reistijd, weer en klimaat

Maart t/m mei en half september t/m begin november zijn de beste maanden om Jordanië te bezoeken. In deze periode zijn de temperaturen en het weer gemiddeld het aangenaamst en het regent dan weinig. De Jordaanvallei, de Dode Zee en de kust bij Aqaba zijn ook prima in de winter te bezoeken omdat de temperaturen in deze gebieden hoger liggen.
Het klimaat in Jordanië verschilt per streek: van een gematigd klimaat tot een steppe- en woestijnklimaat. De zomers zijn lang en zonnig met nauwelijks regen. In het oosten en zuiden hebben het hele jaar een uitgesproken droog en warm klimaat. In het Jordaan dal en aan de Dode Zee zijn de zomers heet en droog. Ten oosten van de Jordaanvallei is het in de winter mild en in voor- en najaar aangenaam. In het bergland is het koeler en regent het in het najaar/winter vaker.

Eten & drinken

De Arabische keuken zal voor de meeste Nederlanders grotendeels onbekend zijn. Het is raadzaam de eerste dagen spaarzaam toe te tasten, daar de gerechten behoorlijk zwaar kunnen zijn.
Populaire gerechten in Jordanië zijn: Mezzah (verschillende kleine hapjes en salades met humus), Mansaf (lamsvlees met yoghurt en rijst) en Musakhan (in olijfolie gebraden kip met specerijen, uien en pijnboompitten). Volgens de islam is het verboden om varkensvlees te eten en alcohol te drinken. Deze regels worden in Jordanië in grote mate door de bevolking nageleefd. In veel Arabische hotels worden dan ook geen alcoholische dranken geschonken. In de grotere hotels en in kleine supermarkten is echter wel verkrijgbaar. Het water uit de kraan kan niet gedronken worden. Flessen water zijn overal te koop.

Taal

De officiële taal van Jordanië is het Arabisch. In de grote steden en toeristische gebieden wordt ook veel Engels gesproken. Binnen de Arabische taal is er onderscheid in de gesproken taal (de “straattaal”), het standaard Arabisch en het klassieke Arabisch. Het Arabische schrift wordt van rechts naar links geschreven, maar Arabische cijfers worden wel van links naar rechts geschreven.

Wist u dat?

- Er meerdere films zijn opgenomen in Wadi Rum in Jordanië? Bijvoorbeeld: Indiana Jones and the Last Crusade, Lawrence of Arabia, Mission to Mars..
- Het klooster in Petra wel 900 trapreden heeft?
- Flash floods heel gevaarlijk zijn en kunnen voorkomen in Wadi’s en in Petra ?
- De nieuwe terminals van de luchthaven in Amman gebouwd zijn in de vorm van een bedoeïenentent?
- je in Petra eeuwenoude waterleidingen kunt zien?

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

U vliegt van Amsterdam, met een overstap in Istanbul naar Amman. Transfer naar het hotel.

dag
2

WO: Koningsweg naar Petra

Over de spectaculaire Koningsweg rijdt u naar het zuiden. Onderweg zal de gids u vermaken met de vele verhalen van deze oude weg benut door kooplieden, legers en pelgrims. U bezoekt de berg Nebo waar Mozes uitkeek over het Beloofde Land en u het monument van de koperen slang aantreft. Ook naar Madaba waar u in de St. George kerk het wereldberoemde vloermozaïek kunt bewonderen. Dit meesterwerk bestaat uit meer dan 2 miljoen gekleurde steentjes en is een weergave van Jeruzalem en de Nijldelta uit de dagen van Mozes. Aan het einde van de middag komt u aan in Petra.

dag
3

DO: Petra

Deze hele dag is gewijd aan Petra. De rozerode stad uitgehouwen in de rotsen, verandert van kleur met het zonlicht. Onvergetelijk is het moment waarop u tussen de grillige bergwanden de imposante schatkamer ontwaart! U ziet hier talrijke graffaçades, tombes en tempels uit de tijd van de Nabateeën. Diner en overnachting in Petra.

dag
4

VR: Wadi Rum-Amman

Vertrek naar Wadi Rum. Wadi Rum is een van de mooiste woestijnlandschappen van Jordanië met massieve bergen en rozerode zandvlakten. Ooit het toneel voor de zijderoute-karavanen op weg naar de Rode Zee havens. Jeeps staan klaar voor een spectaculaire tocht door de woestijn van ca. 1½ uur. Aansluitend luncht u bij de bedoeïenen. 's Middags reist u via de Desert Highway terug naar Amman waar een korte rondrit door de stad volgt.

dag
5

ZA: Amman-Allenby-Dode Zee-Jeruzalem

Vertrek uit Amman naar de grens, waar de Israëlische bus u opwacht. U maakt een dagtocht naar de Dode Zee. U brengt een bezoek aan Massada (met kabelbaan omhoog) en hoort het bijzondere verhaal dat zich hier afspeelde. Ook is er gelegenheid om te drijven op het zoute water van de Dode Zee, een sensatie! Via Qumran, de vindplaats van de Dode Zeerollen reist u naar Jeruzalem.

dag
6

ZO: Olijfberg en Oude Stad

Naar de Olijfberg voor een onvergetelijk uitzicht op de Oude Stad. Vandaar wandelt u via de Hemelvaartskapel (Ascension Chapel) naar Dominus Flevit naar de tuin van Getsemane waar Jezus mediteerde en werd verraden. Daarna bezoekt u de binnen de oude stadsmuren gelegen baden van Betesda en de St. Annakerk. Over de Via Dolorosa dwars door de levendige en smalle straatjes van de soek wandelt u naar de Heilig Grafkerk, gebouwd op de plaats Calvarie (of Golgota). Hier heeft u indien mogelijk om 18.00 uur een eucharistie viering. Dan terug naar het hotel.

dag
7

MA: Jeruzalem

‘s Morgens kunt u, indien mogelijk, even het Tempelplein op. Dan naar de Klaagmuur waar u een deel van de Bar Mitswa viering meemaakt. U wandelt door de joodse wijk in de Oude Stad naar de zaal van het laatste Avondmaal (Cenakel) en bezoekt de kerk van Petrus Gallicantu. Per bus naar West-Jeruzalem voor een indrukwekkend bezoek aan Yad Vashem, het Holocaust museum. Via Ein Karem terug naar het hotel.

dag
8

DI: Jeruzalem-Betlehem-Tiberias

U start de dag met een bezoek aan de Geboortekerk en de Melkgrot in Betlehem waar u (onder voorbehoud) de eucharistie viert om 09.30 uur en ziet er de Herdersvelden. Daarna vertrek naar het noorden. U maakt een korte stop bij de doopplaats Qasr el Yahud. Via Jordaanvallei vervolgt u de route naar Tiberias. De laatste stop is bij de Berg Tabor, waar u met taxi’s omhoog gaat. Diner en overnachting in Tiberias.

dag
9

WO: In de buurt van het meer

U begint de dag met een boottocht op het meer. Daarna gaat u naar de berg van de Zaligsprekingen. Om 11.00 uur heeft u indien mogelijk een viering in St. Peter Primacy. U wandelt naar beneden en bezoekt het kerkje van de Broodvermenigvuldiging bij Tabgha. Iets verderop ligt Kafarnaüm met de synagoge en het huis van Petrus. Na de lunch bezoekt u de Aankondigingkerk in Nazaret en het plaatsje Kana. Dan door naar Netanya voor diner en overnachting.

dag
10

DO: Terugreis

Transfer vanaf Tiberias naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam met een overstap in Istanbul.

Accommodaties

Hotel Signature****

Amman, Jordanië
Hotel Signature is gunstig gelegen in een wijk met veel culturele centra en restaurants, uitkijkend op de Citadel. Je kunt lopend naar het centrum. Het hotel heeft 80 kamers met eigen badkamer, televisie en wifi. Het hotel beschikt over een restaurant.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Restaurant
Lift
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Petra Palace***

Petra, Jordanië
Petra Palace is een mooi groot hotel dat een fantastische ligging heeft. Op een paar minuten lopen van de ingang naar het oude Petra. Het hotel beschikt over 2 buitenzwembaden, een groot terras, een restaurant en meerdere liften. Er is een kleine winkel met souvenirs en een gezellige pub waar 's avonds wat gedronken kan worden. Alle kamers zijn voorzien van een airco, televisie en een eigen badkamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
Restaurant
Wellness
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Hotel Ohalo Manor***

Tiberias, Israël
Dit resorthotel bevindt zich aan de oevers van het Meer van Tiberias, op slechts 10 km ten zuiden van de eeuwenoude stad Tiberias. Het Ohalo Manor Hotel is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de streek Hoog-Galilea en de Golanhoogten.

Het hotel ligt op een prachtige locatie te midden van weelderige tuinen en biedt een fantastisch uitzicht over het Meer van Tiberias. De rustige omgeving van het hotel staat garant voor een ontspannen verblijf.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

King Solomon****

Netanya, Israël
Hotel King Solomon heeft een centrale ligging in Netanya. Het ligt aan de boulevard, op loopafstand van het centrale plein. Het hotel beschikt over een lobby met bar, een restaurant, een lift en een buitenzwembad (seizoensgebonden). ook is er een wellnessruimte met sauna en hot tub. De kamers zijn voorzien van airco en een televisie en de meeste kamers hebben een klein balkon en zeezicht. In de algemene ruimtes van het hotel kan gratis gebruik gemaakt worden van wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
14:50
Istanbul
20:15
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Istanbul
22:10
Amman
00:20
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Tel Aviv
10:35
Istanbul
13:55
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Istanbul
15:15
Amsterdam
16:55

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Turkish Airlines
 • Luchthavenbelasting en Brandstoftoeslag (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooienbedrag
 • Visum Jordanië en grensbelasting

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 450,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 per boeking
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Lunches op de 2 reisdagen
 • Drankjes en persoonlijke uitgaven

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 16 personen.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Jordanië en Israel nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Kijk voor de laatste informatie m.b.t. inreisbepalingen voor beide landen op www.nederlandwereldwijd.nl

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding