Maatwerkreis Italië Wandelreis Pelgrimage o.l.v. Mw. A.J.M. Ketelaars-van de Ven

De Via Franciscus is een oude pelgrimsroute van Florence naar Rome, twee steden die door de Heilige Franciscus regelmatig bezocht werden. 800 jaar geleden is hij geboren in Assisi, waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht. Franciscus van Assisi maakte lange voetreizen door heel Umbrië. De natuur en de stilte waren grote inspiratiebronnen voor hem. De eerste dagen van deze reis lopen we in zijn voetsporen rondom Assisi. De Via Francigena is een oude pelgrimsroute van Canterbury (Eng...

Over deze reis

De Via Franciscus is een oude pelgrimsroute van Florence naar Rome, twee steden die door de Heilige Franciscus regelmatig bezocht werden. 800 jaar geleden is hij geboren in Assisi, waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht. Franciscus van Assisi maakte lange voetreizen door heel Umbrië. De natuur en de stilte waren grote inspiratiebronnen voor hem. De eerste dagen van deze reis lopen we in zijn voetsporen rondom Assisi.

De Via Francigena is een oude pelgrimsroute van Canterbury (Engeland) over Frankrijk en Zwitserland naar Rome (Italië). De naam betekent letterlijk: route die uit Frankrijk komt. De route volgt zoveel mogelijk historische routes, gekend vanuit tochtverslagen uit de vroege middeleeuwen. Daarna loopt ze verder naar de hiel van Italië in Leuca, tijdens de Middeleeuwen de haven waar men inscheepte bij een pelgrimstocht naar Jeruzalem. Wij lopen deze route de laatste vier dagen waarna de reis eindigt in Rome.

'Moderne pelgrims - Onderweg in het hier en nu'
Deze wandelreis kenmerkt zich door het lopen van oude pelgrimsroutes. Het idee bij deze pelgrimage is dat het onderweg zijn belangrijker kan zijn dan het aankomen. ‘Juist omdat je als pelgrim even je wereld bent uitgelopen kunnen ontmoetingen onderweg verrassend zijn’. Tijdens deze pelgrimage worden er richting wijzers aangeboden ter inspiratie en verdieping.

Bestemming

Algemene informatie

De Republiek Italië is een langgerekt schiereiland in het zuiden van Europa. Alleen in het noorden kent Italië landgrenzen met van west naar oost: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Verder wordt alleen door water omgeven. Naast het vasteland maken de eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en nog ruim 3000 kleinere eilanden deel uit van Italië. Binnen de grenzen van Italië liggen nog twee zelfstandige ministaatjes, San Marino en Vaticaanstad. Deze twee landen zijn nog overblijfsels uit de tijd dat Italië een lappendeken was van zelfstandige vorstendommen, stadstaten, bisdommen en vele andere vormen van bestuur. Die enorme hoeveelheid aan zelfstandige steden, landjes en zo meer, ontstond in de Middeleeuwen, na de val van het Romeinse Rijk, waarvan Italië vele eeuwen deel uitmaakte.

Het huidige Italië kwam tot stand in de tweede helft van de 19e eeuw: in 1870 werd uiteindelijk ook de Kerkelijk Staat, waarover de Paus regeerde, veroverd. Rome werd toen tot hoofdstad van het koninkrijk Italië uitgeroepen. Dit leidde echter wel tot een aanhoudend conflict met de Rooms-Katholieke kerk, dat in 1929 werd beslecht met het Verdrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad als zelfstandige staat met de Paus als staatshoofd werd erkend. In die tijd werd Italië geleid door de fascisten onder Mussolini, die de Italianen aan de kant van Nazi Duitsland de Tweede Wereldoorlog invoerde. Een oorlog die ook in Italië zijn sporen heeft nagelaten. Na de oorlog werd de monarchie afgeschaft en een parlementaire republiek uitgeroepen. Italië is een van de zes landen, die de EEG, nu EU, hebben gesticht. Het huidige Italië is een land met grote tegenstellingen: gemiddeld genomen is het noorden modern, welvarend en de economische motor van het land. Het zuiden is armer, de sociale verschillen zijn er groter en traditioneler ingesteld.
In het noorden bepalen de Alpen en Dolomieten toppen het landschap. Van noord naar zuid wordt Italië zo ongeveer in twee helften gedeeld door de Apennijnen. De grootste laagvlakte, de Povlakte, ligt in het noorden, die tevens het economische hart van het land is. Italië heeft een kustlijn van ruim 7500 km met veel brede zandstranden, pittoreske baaien en sfeervolle havenstadjes.

Naast al deze afwisselende landschappen vol indrukwekkende natuur is Italië vooral een land om van cultuur en historie te genieten. Overal in het land liggen monumenten en bezienswaardigheden uit de tijd van de Romeinen, de middeleeuwen en Renaissance. De talrijke historische en nog altijd bruisende steden als Rome, Florence, Venetië en Napels maken het plaatje compleet.

Informatie over Italië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Italië

Beste reistijd

De aangenaamste reisperiodes liggen in het voor- en najaar; zeker voor een stedentrip of rondreis.

Klimaat

Italië heeft een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn warm en zonnig en de winters zacht en mild. Mei, jun, september en oktober zijn maanden met gemiddeld genomen aangename dagtemperaturen en weinig neerslag. In het noorden ligt bijna het hele jaar sneeuw en de toppen van de Alpen zijn altijd wit. Dit is dan ook een prima wintersportgebied.

Eten & Drinken

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Iedereen kent wel pizza, lasagne en spaghetti. De kaart is echter veel gevarieerder: elke streek heeft z’n eigen specialiteiten. Aan de kust worden veel verse vis en schaaldieren geserveerd. Overal staan heerlijke bijzondere pasta’s, vlees- en groente gerechten op het menu. Italianen zijn trots op hun keuken! Ook is Italië een belangrijk wijnland met wijnen van topkwaliteit. Chianti, Lambrusco en de dessertwijn Vino Santo zijn bekende voorbeelden. Dé nationale drank is echter koffie. Als een Italiaan koffie bestelt is dit een espresso. “Gewone” zwarte koffie is Caffè Americano. Cappuccino wordt eigenlijk alleen ’s morgens gedronken, maar is tegenwoordig vrijwel overal de hele dag door verkrijgbaar. Natuurlijk mag een echt Italiaans ijsje niet ontbreken, verkrijgbaar in de heerlijkste smaken en meestal ambachtelijk bereid.

Taal

De officiële taal is Italiaans, een Romaanse taal en “opvolger” van het door de Romeinen gesproken Latijn. In Zuid-Tirol spreekt men Duits als eerste taal en in de grensregio met Frankrijk wonen Franssprekende Italianen. Hoewel Italianen op school Engels leren, spreekt men dit niet graag en vaak slecht. De laatste jaren wordt Engels in de toeristische dienstverlening steeds meer verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Er jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro aan muntgeld in de Trevi fontein in Rome geworpen wordt?
-Italië 55 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft en daarmee met China de eerste plaats deelt?
- De oudste olijfboom in Italië ruim 1700 jaar is?

Dagprogramma

dag
1

VR: Heenreis naar Assisi

We vliegen van Schiphol naar Rome en worden met een bus vervoerd naar Assisi. Diner en overnachting in Assisi.

dag
2

ZA: Wandeling rond Assisi (ong. 10 km)

Deze dag wordt er in de buurt van Assisi gewandeld met een gids. (Bijv. Monte Subasio da Stazzi-Giro ad Anello-: 10 km, ongeveer 4 uur). Ook zal er tijd zijn om de stad Assisi te bekijken

dag
3

ZO: Wandeling Assisi-Spello (ong. 13 km)

Er wordt met de gids gewandeld van Assisi naar Spello. Door het prachtige landschap van Umbrië met bossen, akkers, wijn-, en olijfgaarden. Tot slot bezoeken we Spello, een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Umbrië. Daarna keren we per trein (of taxi indien gewenst) terug naar Assisi.

dag
4

MA: Assisi - Vetralla (ong. 150 km)

Na het ontbijt gaan we met de bus naar de volgende overnachtingsplek, Vetralla. Onderweg wordt gestopt in het historische stadje Viterbo, bekend om het pauselijk paleis en twee heel oude kerken. U krijgt hier een rondleiding van 2 uur. Daarna naar Bolsena, prachtig gelegen aan het meer van Bolsena. Tenslotte door naar Vetralla. Diner en overnachting in het hotel.

dag
5

DI: Wandeldag Vetralla-Sutri (ong. 22 km)

Vandaag wandelt u o.l.v. een gids van Vetralla naar Sutri en volgt daarbij schaduwrijke bospaden. U wandelt via Torro di Vico Matrino, waar u nog restanten van zult zien en daalt dan af richting het middeleeuwse stadje Capranica. Mooi detail is dat het historisch centrum schipvormig is en de steven is gericht op Rome. Via hazelnootplantages en over landelijke wegen wandelt u door naar Sutri, al van verre herkenbaar door de contouren van de Romaanse Kathedraal. De bagage wordt per bus vervoerd. Diner en overnachting in Sutri.

dag
6

WO: Wandeldag Sutri-Campagnano (ong. 25 km)

Vertrek met uw gids en wandelen naar Campagnano. U wandelt door het akkerlandschap van Lazio, langs boerenweggetjes, olijfboomgaarden en wijngaarden. Naarmate we Campagnano di Roma naderen neemt de bebouwing toe. Het mooie renaissancestadje Campagnano di Roma, met zijn schitterende pleinen en Barokke Paleizen, is het eindpunt van deze etappe.
De bagage wordt nagebracht. Diner en overnachting in Campagnano.

dag
7

DO: Wandeldag Campagnano-Isola Farnese (ong. 24 km)

Vertrek met uw gids. Deze dag wordt er gewandeld van Campagnano naar Isola Farnese. De Via Francigena gaat over rustige wegen en paden door het akkerlandschap in de richting van het Parco di Veii. Hier kunt u de vele Etruskische en Romeinse monumenten bewonderen. We wandelen afwisselend door bossen en velden naar het schilderachtige Isola Franese. De bagage wordt wederom nagebracht. Diner en overnachting in Isola Farnese.

dag
8

VR: Wandeldag Isola Farnese-Rome (ong. 16 km)

Het laatste wandeltraject alweer. U wandelt met uw gids van Isola Farnese naar Rome langs de Via Trionfale door de buitenwijken van Rome naar het Vaticaan. Dit is de route die de zegevierende legioenen aflegden bij hun intocht in de eeuwige stad. Op de Monte Mario kunt u voor het eerst de koepel van de Sint Pieters Basiliek zien. U bent er bijna. Rome met zijn talloze monumenten, is de perfecte afsluiter voor deze mooie wandelreis. De bagage wordt wederom nagebracht. Diner en overnachting in Rome.

dag
9

ZA: Vrije dag in Rome

Een heerlijke vrije dag in Rome, waarop uiteraard ook veel gelopen zal (kan) worden. Deze dag is er geen gids bij u en kunt u zelf uw planning maken.

dag
10

ZO: Terugreis

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht van Rome naar Nederland.

Accommodaties

Hotel Windsor Savoia***

Assisi, Italië
Het hotel ligt in het historische centrum van Assisi, op een prachtige locatie in het hart van de stad, op slechts 100 meter van de Sint-Franciscuskerk en biedt een prachtig uitzicht op de Basiliek van Sint-Franciscus en de hele Umbrische Vallei.
Het hotel beschikt over 34 kamers, elk met een badkamer of douche. Alle kamers beschikken over airconditioning, WiFi-internetverbinding, een minibar, een kluisje, kleurentelevisie en een telefoon met directe buitenlijn. Andere faciliteiten zijn een lift, een bar, een overdekt restaurant voor 250 personen en een panoramisch terras.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Antica Locanda***

Vetralla, Italië
Op een steenworp afstand van de Via Francigena ligt hotel Antica Locanda dit driesterrenhotel is prachtig gelegen op het platteland van de zonnige heuvels Monti Cimini, tussen de dorpen Vetralla en Viterbo.
De appartementen hebben een rustieke stijl met tegelvloeren en klassiek houten meubilair. Elke accommodatie is voorzien van airconditioning en een satelliet-tv.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
WIFI op de kamer
In de buurt
Natuurlijk gelegen

Antico Borgo di Sutri****

Sutri, Italië
Het hotel ligt op het platteland, omgeven door groen, en biedt een rustige omgeving voor een ontspannen Italiaanse sfeer. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een televisie en een minibar. Ze hebben ook een eigen badkamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen

Hotel Da Righetto***

Campagnano, Italië
Het Hotel da Righetto is onlangs gerenoveerd en biedt 12 kamers die in rustieke stijl zijn ingericht met een eigen badkamer, smeedijzeren bedden, plafonds met houten balken (zichtbaar) en terracotta vloeren. Het hotel heeft ook een bar en een biljartkamer waar u een gezellige avond kunt doorbrengen. Het hotel ligt op ongeveer een half uur van Rome en dichtbij de meren van Bracciano en Martignano, de Montegelato-watervallen en het treinstation Cesano di Roma, dat verbindingen biedt naar het centrum van de hoofdstad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen

Hotel Cassia***

Isola Farnese, Italië
Hotel Cassia is praktisch gelegen in Isola Farnese, waardoor u dichtbij attracties en interessante dineergelegenheden bent. De kamers zijn van alle gemakken voorzien zoals tv, wifi, minibar, badkamer en fohn.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Restaurant
In stadscentrum

Hotel Madison Roma***

Rome, Italië
Dit prima gelegen hotel ligt op loopafstand de Spaanse Trappen en de Trevifontein en vlakbij station Termini. Het beschikt over meer dan 100 kamers en een eigen restaurant. Er is een lift aanwezig. Alle kamers zijn voorzien van eigen badkamer, airconditioning, televisie, minibar en u kunt gebruik maken van een kluisje. Er is gratis wifi beschikbaar in het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
In de buurt
In stadscentrum
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
14:30
Rome
16:35
Uw terugreis
Vlucht
Rome
06:30
Amsterdam
08:50

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis naar Rome v.v.
 • Luchthavenbelasting en overige heffingen (ovv wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg.
 • Vervoer ter plaatse op dag 1, 4 en 10
 • Bagagetransport op alle wandeldagen
 • Verblijf in 3- of 4-sterren accommodaties o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Engelstalige gids bij alle wandeldagen
 • Toeristenbelasting
 • Fooienbedrag

Niet inbegrepen

 • 1-persoonskamer toeslag 460,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunches
 • Evt. entreegelden
 • Drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Lokaal transport per OV of taxi van/naar start- en eindpunt van wandelingen

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 10 personen.
Prijs onder voorbehoud van beschikbaarheid vluchten.

De wandelingen kunnen in overleg met de gids ingekort worden, door aan het einde van het traject eerder met lokaal vervoer door te reizen naar het hotel of in de ochtend wat later op het traject uit te stappen en te starten met de wandeling.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige Identiteitskaart.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Jeanne Ketelaars-Van De Ven

Jeanne Ketelaars- vd Ven, 66 jaar, gehuwd, 4 volwassen kinderen en kleinkinderen.
Als reisleider onderweg zijn met een reisgroep is altijd verrassend. Gelukkig heb ik vaker tijd kunnen nemen om als reis-begeleider of deelnemer te genieten van het samen onderweg zijn.
Mijn achtergrond:
In de jaren ’80, tijdens mijn werk als wijkverpleegkundige ben ik aan de deeltijdopleiding theologie begonnen. Na afronding van deze studie ben ik 15 jaar werkzaam geweest als leraar levensbeschouwing/filosofie aan een middelbaar school en Fontys. Na nog gewerkt te hebben als onderwijsgedelegeerde bij het bisdom van ‘s-Hertogenbosch ben ik nu aangekomen in het mooie pastorale werk bij religieuzen.