Oriëntatiereis Rome

ROME: ALTIJD WEER ANDERS Rome is een van boeiendste steden ter wereld. Geniet van al het moois dat u hier aantreft. Zo beklimt u de koepel van de St. Pieter en volgt de sporen van de apostel Paulus in Rome. Daar tussen door bezoekt u talrijke andere beroemde bezienswaardigheden, zoals het Forum Romanum, de Synagoge en Catacomben van San Callisto. Beleef het levendige en sfeervolle straatbeeld in bijvoorbeeld Trastevere, waardoor elk moment in Rome anders is. Omdat DrieTour en Beter Uit al jaren...

Over deze reis

ROME: ALTIJD WEER ANDERS
Rome is een van boeiendste steden ter wereld. Geniet van al het moois dat u hier aantreft. Zo beklimt u de koepel van de St. Pieter en volgt de sporen van de apostel Paulus in Rome. Daar tussen door bezoekt u talrijke andere beroemde bezienswaardigheden, zoals het Forum Romanum, de Synagoge en Catacomben van San Callisto. Beleef het levendige en sfeervolle straatbeeld in bijvoorbeeld Trastevere, waardoor elk moment in Rome anders is. Omdat DrieTour en Beter Uit al jaren Rome specialist zijn, weten we als geen ander de weg in de ‘eeuwige’ stad. Voeg daar een centraal gelegen hotel, afwisselend programma, boeiende gids en prima maaltijden aan toe, en uw reis is compleet!

Bestemming

Algemene informatie

De Republiek Italië is een langgerekt schiereiland in het zuiden van Europa. Alleen in het noorden kent Italië landgrenzen met van west naar oost: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Verder wordt alleen door water omgeven. Naast het vasteland maken de eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en nog ruim 3000 kleinere eilanden deel uit van Italië. Binnen de grenzen van Italië liggen nog twee zelfstandige ministaatjes, San Marino en Vaticaanstad. Deze twee landen zijn nog overblijfsels uit de tijd dat Italië een lappendeken was van zelfstandige vorstendommen, stadstaten, bisdommen en vele andere vormen van bestuur. Die enorme hoeveelheid aan zelfstandige steden, landjes en zo meer, ontstond in de Middeleeuwen, na de val van het Romeinse Rijk, waarvan Italië vele eeuwen deel uitmaakte.

Het huidige Italië kwam tot stand in de tweede helft van de 19e eeuw: in 1870 werd uiteindelijk ook de Kerkelijk Staat, waarover de Paus regeerde, veroverd. Rome werd toen tot hoofdstad van het koninkrijk Italië uitgeroepen. Dit leidde echter wel tot een aanhoudend conflict met de Rooms-Katholieke kerk, dat in 1929 werd beslecht met het Verdrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad als zelfstandige staat met de Paus als staatshoofd werd erkend. In die tijd werd Italië geleid door de fascisten onder Mussolini, die de Italianen aan de kant van Nazi Duitsland de Tweede Wereldoorlog invoerde. Een oorlog die ook in Italië zijn sporen heeft nagelaten. Na de oorlog werd de monarchie afgeschaft en een parlementaire republiek uitgeroepen. Italië is een van de zes landen, die de EEG, nu EU, hebben gesticht. Het huidige Italië is een land met grote tegenstellingen: gemiddeld genomen is het noorden modern, welvarend en de economische motor van het land. Het zuiden is armer, de sociale verschillen zijn er groter en traditioneler ingesteld.
In het noorden bepalen de Alpen en Dolomieten toppen het landschap. Van noord naar zuid wordt Italië zo ongeveer in twee helften gedeeld door de Apennijnen. De grootste laagvlakte, de Povlakte, ligt in het noorden, die tevens het economische hart van het land is. Italië heeft een kustlijn van ruim 7500 km met veel brede zandstranden, pittoreske baaien en sfeervolle havenstadjes.

Naast al deze afwisselende landschappen vol indrukwekkende natuur is Italië vooral een land om van cultuur en historie te genieten. Overal in het land liggen monumenten en bezienswaardigheden uit de tijd van de Romeinen, de middeleeuwen en Renaissance. De talrijke historische en nog altijd bruisende steden als Rome, Florence, Venetië en Napels maken het plaatje compleet.

Informatie over Italië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Italië

Beste reistijd

De aangenaamste reisperiodes liggen in het voor- en najaar; zeker voor een stedentrip of rondreis.

Klimaat

Italië heeft een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn warm en zonnig en de winters zacht en mild. Mei, jun, september en oktober zijn maanden met gemiddeld genomen aangename dagtemperaturen en weinig neerslag. In het noorden ligt bijna het hele jaar sneeuw en de toppen van de Alpen zijn altijd wit. Dit is dan ook een prima wintersportgebied.

Eten & Drinken

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Iedereen kent wel pizza, lasagne en spaghetti. De kaart is echter veel gevarieerder: elke streek heeft z’n eigen specialiteiten. Aan de kust worden veel verse vis en schaaldieren geserveerd. Overal staan heerlijke bijzondere pasta’s, vlees- en groente gerechten op het menu. Italianen zijn trots op hun keuken! Ook is Italië een belangrijk wijnland met wijnen van topkwaliteit. Chianti, Lambrusco en de dessertwijn Vino Santo zijn bekende voorbeelden. Dé nationale drank is echter koffie. Als een Italiaan koffie bestelt is dit een espresso. “Gewone” zwarte koffie is Caffè Americano. Cappuccino wordt eigenlijk alleen ’s morgens gedronken, maar is tegenwoordig vrijwel overal de hele dag door verkrijgbaar. Natuurlijk mag een echt Italiaans ijsje niet ontbreken, verkrijgbaar in de heerlijkste smaken en meestal ambachtelijk bereid.

Taal

De officiële taal is Italiaans, een Romaanse taal en “opvolger” van het door de Romeinen gesproken Latijn. In Zuid-Tirol spreekt men Duits als eerste taal en in de grensregio met Frankrijk wonen Franssprekende Italianen. Hoewel Italianen op school Engels leren, spreekt men dit niet graag en vaak slecht. De laatste jaren wordt Engels in de toeristische dienstverlening steeds meer verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Er jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro aan muntgeld in de Trevi fontein in Rome geworpen wordt?
-Italië 55 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft en daarmee met China de eerste plaats deelt?
- De oudste olijfboom in Italië ruim 1700 jaar is?

Dagprogramma

dag
1

MA: Op reis en stadswandeling

Vliegreis Amsterdam – Rome. Na aankomst per touringcar naar uw hotel, zeer centraal gelegen in de stad. Te voet volgt een verkenning van de binnenstad, waarbij ondermeer het Piazza Navona, de kerk Santa Maria dell' Anima, het Pantheon en de Trevi fontein bekeken worden. Diner in het hotel of een lokaal restaurant.

dag
2

DI: Vaticaanstad

In de morgen brengt u een uitgebreid bezoek aan de St. Pieter, waarbij ook de koepel bezocht wordt. Vervolgens een kijkje in de Friezenkerk, de kerk van de Nederlandstalige gemeenschap. Na de lunch (op eigen gelegenheid) wordt de dag vervolgd met een rondleiding door het Vaticaans Museum met de door Michelangelo beschilderde Sixtijnse kapel. Diner in het hotel of restaurant in de buurt.

dag
3

WO: Keizerlijk Rome

We wandelen naar de omgeving van het Forum Romanum. Met de gids bezoekt u allereerst het klooster S. Quatrro Coronati, een oase van rust in de drukke stad. Vervolgens beklimmen we de Palatijn, één van de zeven heuvels, waarop de stad werd gebouwd. U vindt er resten van paleizen en hebt een mooi zicht op het Circus Maximus. We dalen af naar het Forum Romanum, eens het bestuurlijke centrum van het Romeinse Rijk. ’s Middags maken we kennis met de lange joodse geschiedenis van Rome met een bezoek aan de Grote Synagoge en de joodse wijk. Vanuit hier steken we de Tiber over naar de “volksbuurt” Trastevere, een gezellige wijk. Diner in hotel of restaurant in de buurt.

dag
4

DO: Catacomben en Paulus

Na het ontbijt uitchecken en per touringcar naar de Catacomben van San Callisto, waar een rondleiding volgt. Ook hebben we de mogelijkheid een stukje over de Via Appia Antica te wandelen.
Hierna vertrek per touringcar naar St. Paulus buiten de Muren. Hier is gelegenheid om te lunchen. Na de lunch een bezoek aan de basiliek St. Paulus buiten de Muren, waar zich het graf van de apostel bevindt. Ook gaan we nog naar Tre Fontane, de plaats waar Paulus terechtgesteld werd. Dan door naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam-Rome incl. heffingen
 • Ruimbagage
 • Vervoer ter plaatse
 • 3 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer Half Pension
 • Entreegelden volgens programma
 • Nederlandstalige gids
 • DrieTour reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 60,-
 • Lunches
 • Fooiengeld
 • Drankjes en overige persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • SGR

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 10 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Voor de laatste reisinformatie verwijzen wij u naar: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/Italië

De oriëntatiereizen zijn bedoeld voor mensen die van plan zijn om in de nabije toekomst zelf een groepsreis te organiseren naar deze bestemming. Na uw aanmelding zullen we contact met u opnemen. Mocht u in 2025 of 2026 een groepsreis organiseren dan krijgt u de betaalde reissom na afloop van deze groepsreis teruggestort. Dit geldt alleen voor de hoofdboeker en niet voor een eventuele reisgenoot. De toeslag voor de tweede persoon bedraagt €150,-.

Reisleiding