Maatwerkreis Jordanië o.l.v. Ds. R.G. van der Zwan

DE VERRASSING VAN HET MIDDEN-OOSTEN Een gevarieerde rondreis door Jordanië, waarbij alle highlights aan bod komen, van noord tot zuid. Herleef de tijd van de beroemde Brit ‘Lawrence of Arabia’. Per jeep verkent u het prachtige woestijnlandschap van Wadi Rum met haar kleurige in kalk- en zandsteen uitgeschuurde kloven en rotspartijen. Een onvergetelijke ervaring! En een rondreis door Jordanië is natuurlijk niet compleet zonder een uitgebreid bezoek aan de fantastische rotsstad Petra.

Over deze reis

DE VERRASSING VAN HET MIDDEN-OOSTEN
Een gevarieerde rondreis door Jordanië, waarbij alle highlights aan bod komen, van noord tot zuid. Herleef de tijd van de beroemde Brit ‘Lawrence of Arabia’. Per jeep verkent u het prachtige woestijnlandschap van Wadi Rum met haar kleurige in kalk- en zandsteen uitgeschuurde kloven en rotspartijen. Een onvergetelijke ervaring! En een rondreis door Jordanië is natuurlijk niet compleet zonder een uitgebreid bezoek aan de fantastische rotsstad Petra.

Bestemming

Algemene informatie Jordanië

Jordanië, ook wel het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, is een land in hart van het Midden-Oosten. Het grenst aan Israël, Syrië, Irak, Saudi Arabië en een stukje aan de Rode Zee: de Golf van Aqaba. Het land is bijna twee keer zo groot als Nederland. Het hoogste punt is op ruim 1800 meter, een berg in het zuiden Jordanië. Het laagste punt ligt bijna 400 meter onder zeeniveau, want Jordanië grenst net als Israël aan de Dode zee. Jordanië kent veel geschiedenis. Je vindt er Grieks-Romeinse ruïnesteden van de Decapolis in het noorden, Omajjadenpaleizen in het oosten en een eeuwenoude Koningsweg van het midden naar het zuiden van het land. Ook het landschap is divers: groene heuvels in het noorden, woestijnen met veel gesteente en woeste kloven in het oosten en zuidoosten en de laaggelegen Jordaanvallei in het westen. De hoofdstad van Jordanië is Amman.

Informatie over Jordanië

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
JD

Uitgebreide informatie over Jordanië

Beste reistijd, weer en klimaat

Maart t/m mei en half september t/m begin november zijn de beste maanden om Jordanië te bezoeken. In deze periode zijn de temperaturen en het weer gemiddeld het aangenaamst en het regent dan weinig. De Jordaanvallei, de Dode Zee en de kust bij Aqaba zijn ook prima in de winter te bezoeken omdat de temperaturen in deze gebieden hoger liggen.
Het klimaat in Jordanië verschilt per streek: van een gematigd klimaat tot een steppe- en woestijnklimaat. De zomers zijn lang en zonnig met nauwelijks regen. In het oosten en zuiden hebben het hele jaar een uitgesproken droog en warm klimaat. In het Jordaan dal en aan de Dode Zee zijn de zomers heet en droog. Ten oosten van de Jordaanvallei is het in de winter mild en in voor- en najaar aangenaam. In het bergland is het koeler en regent het in het najaar/winter vaker.

Eten & drinken

De Arabische keuken zal voor de meeste Nederlanders grotendeels onbekend zijn. Het is raadzaam de eerste dagen spaarzaam toe te tasten, daar de gerechten behoorlijk zwaar kunnen zijn.
Populaire gerechten in Jordanië zijn: Mezzah (verschillende kleine hapjes en salades met humus), Mansaf (lamsvlees met yoghurt en rijst) en Musakhan (in olijfolie gebraden kip met specerijen, uien en pijnboompitten). Volgens de islam is het verboden om varkensvlees te eten en alcohol te drinken. Deze regels worden in Jordanië in grote mate door de bevolking nageleefd. In veel Arabische hotels worden dan ook geen alcoholische dranken geschonken. In de grotere hotels en in kleine supermarkten is echter wel verkrijgbaar. Het water uit de kraan kan niet gedronken worden. Flessen water zijn overal te koop.

Taal

De officiële taal van Jordanië is het Arabisch. In de grote steden en toeristische gebieden wordt ook veel Engels gesproken. Binnen de Arabische taal is er onderscheid in de gesproken taal (de “straattaal”), het standaard Arabisch en het klassieke Arabisch. Het Arabische schrift wordt van rechts naar links geschreven, maar Arabische cijfers worden wel van links naar rechts geschreven.

Wist u dat?

- Er meerdere films zijn opgenomen in Wadi Rum in Jordanië? Bijvoorbeeld: Indiana Jones and the Last Crusade, Lawrence of Arabia, Mission to Mars..
- Het klooster in Petra wel 900 trapreden heeft?
- Flash floods heel gevaarlijk zijn en kunnen voorkomen in Wadi’s en in Petra ?
- De nieuwe terminals van de luchthaven in Amman gebouwd zijn in de vorm van een bedoeïenentent?
- je in Petra eeuwenoude waterleidingen kunt zien?

Dagprogramma

dag
1

ZO: Heenreis

Vliegreis Amsterdam - Amman (evt. met overstap). Transfer naar de hoofdstad Amman, voor de eerste overnachting.

dag
2

MA: Jerash en Bethanië

Na het ontbijt bezoekt u Jerash (Gerasa), 45 kilometer ten noorden van Amman. Doordat deze Grieks-Romeinse-Byzantijnse stad lange tijd onder zand bedolven is geweest, zijn de overblijfselen verrassend gaaf gebleven. Zo staan er in de stad een tempel die aan de Griekse god Zeus is gewijd, een Romeins theater en prachtige Byzantijnse kerken met vloermozaïeken die nog voor een groot deel intact zijn. Ook maakt u een stop bij de rivier de Jabbok. Daarna bezoek aan de Doopplaats Bethanië. Diner en overnachting in Amman.

dag
3

DI: Amman-Kerak- Little Petra-Petra

In Amman maakt u een korte stadstour door Amman en ziet de Citadel met het kleine museum, de Moskee en het oude theater. Vervolgens rijdt u via de Koningsroute naar Petra. Onderweg worden diverse stops gemaakt. Zo stopt u bij de kloof Wadi Mujib, voor een prachtig uitzicht op een soort Grand Canyon. De volgende stop is bij de kruisvaardersburcht Kerak. Vanaf de hoge heuvel heeft u een mooi uitzicht. Via Little Petra rijdt u tenslotte door naar Petra. Diner en overnachting.

dag
4

WO: Petra

Na het ontbijt bezoekt u uitgebreid de stad Petra. Deze geheimzinnige in de rotsen gehouwen stad was ooit een bloeiende handelsstad. Men verhandelde er onder meer wijn, wierook en kruiden. De Nabateeërs bouwden Petra in de 2e eeuw voor Christus. De stad was de belangrijkste en levendigste handelsstad in de regio. Daar kwam in de 6e eeuw na Christus een einde aan toen de stad deels instortte door een aardbeving. Onder leiding van de gids verkent u de stad, met de talrijke tombes en tempels, evenals een klein theater. Slechts vijf procent van de stad is blootgelegd, onlangs is nog een groot forum ontdekt. Geoefende wandelaars kunnen daarna naar het indrukwekkende ‘klooster’ Ad Deir lopen, dat waarschijnlijk een tempel was. Daar kunt u genieten van een werelds uitzicht! Een kortere wandeling is naar de Hoge Offerplaats, net boven het theater. Aan het einde van de middag loopt u terug via de Siq naar de entree. Diner en overnachting in Petra.

dag
5

DO: Naar Wadi Rum

Na het ontbijt wacht de touringcar u op en brengt u naar Wadi Rum. Het is één van de mooiste woestijnen van Jordanië.. Na de lunch maakt u per jeep een spectaculaire tocht door de woestijn van Wadi Rum, met de massieve bergen en rozerode zandvlakten. Ook verkent u de woestijn te voet en geniet van een onvergetelijk uitzicht. Voor de liefhebbers is het mogelijk (optioneel) een korte rit te maken op een dromedaris, het schip van de woestijn U overnacht hier in een tentenkamp. Als diner wachten u authentieke gerechten. En natuurlijk geniet u ook van de prachtige sterrenhemel! Een onvergetelijke ervaring.

dag
6

VR: Aqaba

Vertrek uit de woestijn en rit naar de havenstad Aqaba, gelegen aan de Rode Zee. Deze dag staat er een boottocht op het programma. U maakt een mooie tocht over de Rode Zee en luncht aan boord. Er zal ook tijd zijn om te snorkelen als u wilt. De rest van de middag is vrij in te vullen. Diner en overnachting in Aqaba.

dag
7

ZA: Woestijnkastelen

Vertrek uit Aqaba en terug naar het noorden. U rijdt via de Desert Highway noordwaarts en brengt vandaag een bezoek aan de woestijnkastelen, waaronder die van Amra. Daarna rijdt u door naar Madaba, voor de laatste overnachting.

dag
8

ZO: Madaba, Nebo en terugreis

In de loop van de ochtend uitchecken uit het hotel in Madaba. Deze ochtend is er uitgebreid de tijd voor Madaba. U bezoekt de oosters-orthodoxe Sint Joriskerk (19e eeuw) in Madaba en bewondert er het wereldberoemde vloermozaïek. Dit 6e -eeuwse meesterwerk is gemaakt van meer dan twee miljoen steentjes en is een weergave van de regio met de Jordaan, de Dode Zee, een deel van de Nijldelta, Jeruzalem en Jericho. Daarna gaat u per touringcar naar de Berg Nebo, waar Mozes uitkeek over het Beloofde Land. Op de top staat het monument van de koperen slang, een verwijzing naar de koperen staf van Mozes die God geneeskrachtig maakte. Hierdoor werden mensen genezen wanneer ze door een giftige slang waren gebeten. Ook luncht u met elkaar onderweg. Einde van de dag transfer naar de luchthaven van Amman en terugvlucht naar Amsterdam.
(Mits het een avondvlucht is)

Accommodaties

Hotel Signature****

Amman, Jordanië
Hotel Signature is gunstig gelegen in een wijk met veel culturele centra en restaurants, uitkijkend op de Citadel. Je kunt lopend naar het centrum. Het hotel heeft 80 kamers met eigen badkamer, televisie en wifi. Het hotel beschikt over een restaurant.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Restaurant
Lift
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
In de buurt
Historisch centrum

Edom Hotel***

Petra, Jordanië
Het Edom Hotel ligt op slechts 200 meter van de ingang van Petra en beschikt over een dakterras met uitzicht op het bedoeïenendorp Wadi Musa.
De kamers van het Edom Hotel zijn voorzien van airconditioning, een eigen badkamer en moderne faciliteiten als satelliet-tv en een minibar. Sommige kamers hebben ook WiFi.

Er wordt een uitgebreid buffet met traditioneel oosterse gerechten geserveerd in het restaurant, dat is uitgehouwen in de rotsen. Gasten kunnen buiten dineren en er is een lounge waar u thee kunt drinken.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
Wasservice
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Koffie en thee
Kluisje - gratis
In de buurt
Restaurant
In stadscentrum
Natuurlijk gelegen

Captains Camp Wadi Rum

Wadi Rum, Jordanië
Captains Camp Wadi Rum ligt tegen een rotswand aan in de woestijn van Wadi Rum. Het kamp bestaat uit vele tenten geschikt voor 2-4 personen, waarvan een groot deel beschikt over een eigen douche/toilet in de tent. Verder is er een overdekt restaurant gedeelte en plek in de openlucht rondom een kampvuur waar men kan relaxen. Er is een apart bijgebouw met douches en toiletten, gescheiden voor mannen en vrouwen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Restaurant

Baity Boutique Hotel****

Aqaba, Jordanië
Baity Boutique Hotel is prachtig gelegen, wat hoger in de stad, met prachtig uitzicht op zee. Strand ligt op 1,3 km. Het hotel beschikt over een mooi dakterras met bar/restaurant, een zwembad en gratis wifi. De kamers hebben airco, een kluisje, een waterkoker en kleine koelkast. Natuurlijk is er een badkamer met douche en toilet.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
In stadscentrum

Grand Hotel Madaba****

Madaba, Jordanië
Het Grand Hotel Madaba is een elegant hotel en ligt in het hart van Madaba, op loopafstand van de Kerk van de Apostelen. U rijdt in 2 minuten naar de beroemde mozaïek-kaart van het Heilige Land en de Sint-Joriskerk.

Dit 4-sterrenhotel beschikt over 84 ruime en nette kamers, die allemaal over een eigen badkamer beschikken. Veel kamers hebben een balkon met uitzicht op het zwembad en de stad.

Er wordt elke ochtend een ontbijtbuffet geserveerd in het restaurant van het hotel. Diverse winkels en restaurants vindt u op loopafstand van het hotel.

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Transavia incl. luchthavenbelastingen (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 - sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooienbedrag
 • Boottrip Aqaba 4 uur

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 195,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunch op dag 1

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 20 personen.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Jordanië nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
Mocht u geen Nederlands paspoort hebben, dan bent u zelf verantwoordelijk voor het regelen van het inreisvisum.

Kijk voor de laatste inreisbepalingen op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/Jordanië.

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding