Neem contact met ons op

Telefonisch

088 3100 555
Op werkdagen bereikbaar tot 15:00 uur (woensdag tot 13:00)!

Email

info@drietour.nl
Daarom DrieTour
  • Gevarieerde programma's
  • Duidelijke en eerlijke prijzen
  • Bevlogen reisleiders
  • Aandacht voor mens & milieu
  • Lokale ontmoeting
  • Respect voor iedereen

Voorbeeldreis Armenië & Georgië

Eeuwen voordat wij in West-Europa van het christendom hadden gehoord stonden er al kerken in Armenië en Georgië; in beide landen werd het christendom aan het begin van de 4e eeuw de staatsgodsdienst. De geschiedenis gaat echter verder terug, want zelfs vóór onze jaartelling begon, waren Armenië en Georgië (toen Iberië geheten) zelfstandige koninkrijken. Het geeft aan hoe diep de cultuur geworteld is in deze streek ten zuiden van de Kaukasus, waar de landschappen adembenemend zijn en de keuken smakelijk.

Bestemming: Armenië en Georgië
Reisdata: mei 2021
Reisduur: 11 dagen

Overnachtingen

Yerevan: 3 nachten - Ani Plaza Hotel
Dilijan: 1 nacht - Dilijan Resort Hotel
Tbilisi: 3 nachten - Bridge Boutique Hotel (of vergelijkbaar)
Gudauri: 1 nacht - Hotel Alpina
Kvareli: 1 nacht - Hotel Chateau
Tbilisi: 1 nacht - Bridge Boutique Hotel (of vergelijkbaar)

Voorbeeldprogramma

Dag 1, maandag: Heenreis
U vliegt van Amsterdam naar Yerevan. Na een late aankomst brengt de transfer u naar het hotel in het centrum van de hoofdstad van Armenië. 

Dag 2, dinsdag: Yerevan
Neem vanmorgen de tijd voor een typisch Armeense ontbijt. Vanwege de late aankomst vertrekt u vanmorgen rond 10.00 uur om Yerevan te ontdekken. Deze stad heeft een eeuwenlange geschiedenis die teruggaat tot de 8e eeuw voor Christus! Mensen zijn er rustig en vriendelijk en u zal zich hierdoor op uw gemak voelen. U begint in het hotel zelf waar u kunt bekijken hoe men tapijten weeft. U heeft een rondrit door de stad en ziet o.a. het fraaie Republic Square, de vele stadsparken en fonteinen en het Cascade complex.

Na de lunch bezoekt u het indrukwekkende Genocidemuseum en het herdenkingsmonument, ter herinnering aan de 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs die werden gedood in de nadagen van het Ottomaanse rijk en de pogroms aan het einde van de 19e eeuw. Terug bij het hotel is er tijd om de openlucht markt Vernissage te bezoeken. Hier vindt u veel verschillende handgemaakte producten als houtsnijwerken en handwerk van kant en wol zoals de handgeknoopte tapijten. Ook kunt u de tijd nemen om wat te rusten in het hotel. U dineert in een restaurant in de stad. Na het diner gaat u naar het gezellige Plein van de Republiek. Het water van de grote fontein beweegt en verandert van kleur op de maat van de muziek die u hoort.

Dag 3, woensdag: Zvartnots - Echmiadzin – Khor Virap
Vanmorgen bezoekt u de indrukwekkende ruïne van de kathedraal van Zvartnots en het geestelijk centrum van de Armeens-Apostolische kerk, Echmiadin. Hier luncht u op een plek waar jongeren worden opgeleid om een ambacht te leren. Door de Araratvallei, waar volop abrikozen, druiven, meloenen en tomaten groeien, rijdt u naar het klooster van Khor Virap, gelegen aan de voet van de Ararat (5165 m). Volgens de overlevering heeft Koning Tiridates IV Sint Gregorius de Verlichter daar dertien jaar in een put gevangen gehouden.


Nadat Gregorius de koning had genezen, bekeerde deze zich in 301 tot het christendom, dat daarmee de staatsgodsdienst werd. In de 7e eeuw werd er op de plek van de put een kerk gebouwd en in de eeuwen daarna het klooster. U kunt de ondergrondse kerker bekijken waar Gregorius verbleef. Geniet ook van het uitzicht op de imposante berg!

Overnachting in Yerevan.

Dag 4, donderdag: Yerevan – Garni – Geghard – Sevan meer - Dilijan
Vanmorgen rijdt u naar het plaatsje Garni, bekend om de Romeinse tempel en thermen. U bekijkt kort de Romeinse tempel Garni. Vroeger werd beweerd dat het hier een tempel betreft uit de 1e eeuw die aan de zonnegod Mithras was gewijd. Maar na onlangs verrichtte opgravingen wordt vermoed dat het gaat om een in 175 opgericht mausoleum voor de Armeens-Romeinse koning Sohaemus. U luncht bij mensen thuis.


Na een uitgebreide lunch rijdt u in jeeps naar de Symphony of Stones, rotswanden met goed bewaard gebleven basaltkolommen, uitgesneden door de rivier de Goght. U kijkt uw ogen uit! Vervolgens bezoekt u het Geghardklooster, zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van Yerevan. Met de bouw van dit kloostercomplex is in de 7e eeuw begonnen en het heeft wel 5 eeuwen geduurd voordat het zijn huidige vorm kreeg. Ervaar hoe het omringende natuurlijke landschap, aan de ingang van de Boven-Azatvallei en het klooster, een geheel vormen! Het klooster en de vallei zijn dan ook in 2000 aan de Werelderfgoedlijst van Unesco toegevoegd. In het klooster woont u een concert bij van een meerstemming kwintet dat liturgische en folkloristische muziek ten gehore brengt. Later op de dag rijdt u naar het op circa 1900 meter hoogte gelegen Sevanmeer, de parel van Armenië. Afhankelijk van de stand van de zon kleurt het meer van diepblauw naar smaragdgroen. Overnachting in Dilijan.


Dag 5, vrijdag: Dilijan – Fioletovo – Haghpat – Grensovergang

U begint met een verkenning van Dilijan. Dit groene deel van de Kaukasus-gebergte wordt ook wel klein Zwitserland genoemd vanwege het landschap en de gezonde berglucht. Het gelijknamige en gezellige stadje Dilijan was vroeger een kuuroord. Nu is het een geliefde stad voor kunstenaars, schrijvers, filmers en musici. U gaat ook naar het kleine dorp Fioletovo, waar u zich in de 19e eeuw waant. Het is een dorp met onverharde wegen en huizen met houten balkons. De bevolking bestaat grotendeels uit van oorsprong Russische christenen, die altijd geïsoleerd hebben geleefd. U wordt uitgenodigd bij mensen thuis voor een ontmoeting voor een kop thee en huisgemaakte gerechtjes.

Het laatste bezoek in Armenië is aan het schitterende klooster van Haghpat dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Haghpat (10e -13e eeuw) ligt op een berg en biedt een adembenemend uitzicht. Hier kunt u een origineel hoogkruis uit 1273 zien, een van de weinige Armeense hoogkruizen waarop Christus is afgebeeld.


Aan het einde van de middag passeert u de grens met Georgië en reist naar Tbilisi waar u de komende nachten verblijft. U krijgt een introductie over de stad bij het Metechi plateau en de gelijknamige kerk vanwaar u een mooi uitzicht heeft op de oude stad, het Narikhala fort en de rivier Mktvari. Daarna volgt het welkomstdiner in een lokaal restaurant.


Dag 6, zaterdag: Tbilisi

Indien mogelijk, gaat u met de kabelbaan naar een hoger gelegen deel van de stad en neemt u een kijkje bij het standbeeld van “Moeder Georgië” en het Narikhala fort. Het uitzicht op Tbilisi is geweldig: de hangende balkonnetjes, pittoreske straatjes, de oude synagoge. Door gezellige, geplaveide straatjes wandelt u naar het oude gedeelte van de stad waar u de badhuizen vindt met de typische geur van zwavel


Wandel naar de Sioni kathedraal en de Anchiskhati basiliek of ga op zoek naar de oude klokkentoren van het poppentheather. De beroemde poppenspeler Rezo Gabriadze heeft de toren laten bouwen met stukken steen van oude en verlaten gebouwen.


Dag 7, zondag: Tbilisi
Een vrije dag om de indrukken van het eerste deel van uw reis te verwerken. U kunt een deel van de viering in de orthodoxe Holy Trinity kathedraal bijwonen. Deze recent gebouwde kathedraal is de derde grootste orthodoxe kathedraal van de wereld en zetel van de Katholikos-patriarch van Georgië, Ilia de tweede.
Hierna is er vrije tijd (lunch op eigen gelegenheid) om deze fascinerende stad alvast wat beter te leren kennen.


Dag 8, maandag: Tbilisi – Mtskheta – Kazbegi – Gudauri

Het religieuze centrum van Georgië ligt in Mtskheta. U bezoekt vandaag eerst de hooggelegen 6e eeuwse Jvari kerk vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op Mtskheta en de omliggende omgeving. Dan gaat u naar Mtskheta zelf, de voormalige hoofdstad van Georgië en heiligste plek in dit land. U bezoekt de prachtige, ommuurde Svetitskhoveli kathedraal die is gebouwd op de plek waar St. Nino, in de 4e eeuw de brengster van het christendom in Georgië, een kerk bouwde. Volgens de overlevering is hier het bovenkleed van Jezus begraven. U bekijkt de kathedraal en de sfeervolle straatjes eromheen.


Ook gaat u naar de in rotsen uitgehouwen stad Uplistsikhe, ooit een halteplaats op de Zijderoute. Met een geschiedenis die ruim 300 jaar teruggaat, is het een van de oudste steden van Georgië. Zelfs de basiliek en het theater zijn in de rotsen uitgehouwen. Het prachtige uitzicht op de stad, omliggende vallei en kabbelende rivier doet de lange klim naar boven over trappen en rotsen helemaal vergeten.


Over de Georgian Military Highway, de historische verbindingsweg met Rusland, vertrekt u naar de pieken van de Kaukasus. U gaat op weg naar Kazbegi, een dromerig dorpje op slechts enkele kilometers van de Russische grens en gelegen temidden van de imposante reuzen van de Kaukasus. Vanuit Kazbegi maakt u een excursie naar de Kerk van de Heilige Drie-eenheid. De route wordt afgelegd in jeeps (exclusief in de reissom). De kerk ligt op 2170 m hoogte op de hellingen van de Kazberg die met 5047 m hoogte tot de top 3 pieken van de Kaukasus behoort. Het uitzicht vanaf de kerk is magnifiek! De nacht brengt u door in het skioord Gudauri.


Dag 9,dinsdag: Gudauri – Ananuri – Gremi - Kvareli

U begint uw dag met een facultatieve wandeling in de streek rond Gudauri. Vanuit de bergen rijdt u naar de lager geleden regio Kartli, bekend om zijn landbouwgebieden en talrijke religieuze en archeologische vindplaatsen. Onderweg bezoekt u het aan een stuwmeer gelegen kloostercomplex van Ananuri.


U bezoekt Gremi, de koninklijke residentie in de 16e eeuw en één van de eerste nederzettingen. Er is een museum met een kleine maar mooie collectie. Dichtbij Gremi ligt op een heuvel het Nekresi klooster. Geniet van de idyllische ligging en het indrukwekkende uitzicht op de Alazani vallei. Het complex is gesticht door Syrische priesters die in de 6e eeuw het christendom in Armenië verspreidden. Telavi is de hoofdstad van deze groene en vruchtbare regio. In het historische gedeelte maakt u een korte wandeling.


U overnacht in Kvareli, een sfeervol stadje in deze regio en geboorteplaats van de schrijver Ilija Chavchavadze.


Dag 10, woensdag: Kvareli – Signagi - Bodbe – Tbilisi
Vandaag terug naar Tbilisi met onderweg een aantal stops. Zo bezoekt u het vrouwenklooster van Bodbe. De kerk met kleurrijke schilderijen bevindt zich aan de top van een hoge berg. Wandel door de kloostertuin waar honderden vogeltjes zingen en geniet van de vredige rust die hier heerst. Dan gaat u naar Signagi, een dorpje met een indrukwekkende stadsmuur. Opmerkelijk genoeg staat deze muur niet om Signagi heen, maar ernaast; in het ommuurde gedeelte staan slechts enkele huizen.


De reden hiervan is de locatie van de waterbron, buiten het dorp maar binnen de muren, waar vele mensen uit de wijde omgeving bescherming zochten in tijden van oorlog. Bij helder weer heeft u een prachtig uitzicht over de Alazanivallei, met de bergen van de Kaukasus aan de horizon.


Geniet van een heerlijke lunch bij een lokale familie: smakelijke huisgemaakte gerechten met diverse Georgische wijnen, gevolgd door een wijnproeverij.
Terug naar Tblisi voor de laatste overnachting en het afscheidsdiner.


Dag 11, donderdag: terugreis

Al vroeg volgt de transfer naar de luchthaven van Tbilisi en de terugvlucht met overstap naar Amsterdam.