Neem contact met ons op

Telefonisch

088 3100 555
Op werkdagen bereikbaar tot 15:00 uur (woensdag tot 13:00)!

Email

info@drietour.nl
Daarom DrieTour
  • Gevarieerde programma's
  • Duidelijke en eerlijke prijzen
  • Bevlogen reisleiders
  • Aandacht voor mens & milieu
  • Lokale ontmoeting
  • Respect voor iedereen

Paulus achterna... op zendingsreis

Iedere reis heeft zijn verhaal. Turkije is het land waar veel Bijbelverhalen tot leven komen. De apostelen Paulus en Johannes hebben een groot deel van hun leven in Turkije doorgebracht. Johannes schreef zijn brieven in Openbaring aan zeven gemeenten in Turkije. En Paulus trok tijdens zijn drie zendingsreizen met name door Turkije om het Evangelie te verkondigen. Hij wordt niet voor niets ook wel de apostel der Heidenen genoemd. Hij geloofde er in om iedereen, ook niet-Joden, tot het Evangelie te bekeren. Hij stichtte christelijke gemeenten en schreef brieven die deel uitmaken van het Nieuwe Testament. Paulus is een zeer belangrijke figuur in het christendom geweest en nog steeds. Paulus inspireert velen, maar wie was hij nu echt?


Tijdens deze 10-daagse rondreis treedt u niet alleen in de voetsporen van de apostel Paulus, maar ontdekt u ook het sprookjesachtige Cappadocië. Allereerst beleeft u de wondere wereld van rotskerken en kloosters; heel bijzonder om te zien. Van daaruit volgt u een gedeelte van de route van de tweede en derde zendingsreis van Paulus; door prachtige landschappen, via oude nederzettingen en machtige steden. Zo leert u de schrijver, prediker, apostel en de mens Paulus een beetje beter kennen.

Voorbeeldprogramma

Dag 1, wo Heenreis via Istanbul naar Kayseri – Avanos
Met Turkish Airlines vliegt u van Amsterdam via Istanbul naar Kayseri. Aansluitend volgt een transfer naar uw hotel in Avanos, gelegen in het hart van Cappadocië.


Dag 2, do Göreme – Zelve

Na het ontbijt vertrekt u voor een excursie naar het openluchtmuseum Göreme: een opmerkelijke wereld van tufsteen pilaren, zuilen, torens tot wel 40 meter hoogte en grotten. Hier vindt u woningen en kerkjes uit de begintijd van het christendom, zoals de ‘appelkerk’ en de ‘slangenkerk’, met bijzondere muurschilderingen.

Aansluitend naar de grotten van Zelve, die tot ver in de 20e eeuw nog bewoond waren. Ook ziet u hier ondergrondse kerkjes met mooie fresco’s.


Dag 3, vrij Urgüp – Eski Gümus

Vandaag staat in het teken van de Byzantijnse kloosterkerk van Gümüsler, Eski Gümüs, uniek in de rotsen uitgehouwen met prachtige fresco’s die worden beschouwd als een van de best bewaarde voorbeelden ter wereld. U ziet onder andere fresco’s van de geboorte van Jezus, apostelen, de Maagd Maria en engelen.

Aansluitend naar Urgüp, een levendige plaats waar u een goede indruk krijgt hoe de mensen in die tijd in de grotten leefden. Bijzonder is de zogenaamde Pancarlik kerk, een verlaten kerk met prachtige fresco’s.

 

Dag 4, za Derinkuyu – Ilhara vallei – Konya

Cappadocië telt 37 ondergrondse steden. Een van de meest indrukwekkende is Derinkuyu (diepe bron). Deze stad die pas in 1963 is ontdekt, is het diepste gangennetwerk ter wereld en bood plaats aan meer dan 20.000 mensen. Beeldt u zich dat eens in. U vervolgt uw weg richting de bijzondere Ilhara-vallei, die zich kenmerkt door wel 105 in de rotsen uitgehouwen kerken en heiligdommen.

Tot slot naar Konya, het voormalige Iconium en stad van de beroemde dansende Derwisjen. Niets herinnert nog aan de periode dat Paulus het evangelie heeft verkondigd. Maar vele Grieken en Joden zijn in Konya tot het geloof gekomen. ’s Avonds bezoekt u het kerkje van de “Little Sisters of Jesus” oftewel de Heilige Apostel Paulus kerk, waar de zusters u rondleiden.


Dag 5, zon Antiochië – Pisidië – Pamukkale/Denizli

“Paulus en Barnabas gingen van Perge verder en kwamen te Antiochië in Pisidië” (Hand. 13:14): het centrum van cultuur en religie met vele tempels en theaters. Denkt u zich eens in wat een barre tocht dit te voet voor hen moet zijn geweest. Bij de ruïne van de Byzantijnse kerk, gebouwd op een voormalige synagoge, heeft Paulus zijn langste preek gehouden (Hand.13:14-52). Laat het verhaal op u inwerken en u begrijpt waarom Paulus juist hier het Evangelie wilde verkondigen.


U vervolgt de route naar Denizli voor de overnachting.


Dag 6, ma Laodicea – Pamukkale – Hiërapolis
Laodicea, Pamukkale en Hiërapolis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Paulus heeft een brief geschreven aan de gemeente te Laodicea, net als de apostel Johannes in Openbaring. Paulus verwijst in zijn brief aan de Kolossenzen onder andere naar Hiërapolis, de stad die vandaag ook op het programma staat. Eerst naar Laodicea, dat zich kenmerkt door de aanbidding van de Griekse goden: Zeus, Appolo en Asclepius, maar ook door het warme water.


Aansluitend naar een van ’s werelds bekendste natuurwonderen: het katoenkasteel Pamukkale, een massief van heetwaterbronnen waar water uit de hete bron over stroomt richting Laodicea. Ervaart u zelf hoe de warmte aan uw voeten voelt.


Achter Pamukkale ligt de antieke stad Hiërapolis waar Paulus in zijn brieven over schrijft; een indrukwekkende opgraving met een Necropolis, Apollo tempel en de kerk van de evangelist Philippus.

 

Dag 7, di Efese – Selcuk – Kusadasi
Vandaag ontdekt u Efese, het commerciële en religieuze centrum van de Oudheid. Efese is een van de mooiste opgravingen van Turkije. Paulus is er meerdere keren geweest, waaronder een periode van drie jaar. Het is in deze periode dat Paulus heel intensief het Evangelie verkondigde.


U wandelt dezelfde weg die Paulus bewandeld heeft en staat letterlijk op dezelfde plekken vanwaar Paulus zijn toespraken hield. Stelt u zich eens voor, als u op de agora of in het theater staat, hoe het in die tijd geweest moet zijn. Bekijkt u ook de prachtig gerestaureerde bibliotheek.


Via Selcuk terug naar Kusadasi voor de overnachting.

 

Dag 8, wo Sardes – Dikili
Via Sardes naar Dikili. Sardes is een voormalige christelijke gemeente die Paulus met zijn zendingswerk heeft gesticht. Sardes biedt prachtige opgravingen waaronder het gymnasium en de synagoge. U bezoekt ook de tempel van Artemis; waar de Joden een synagoge en de Christenen een kerk hebben gebouwd.


Vervolgens door naar Dikili voor de overnachting, waar de zendingsreis van Paulus voor u eindigt.

 

Dag 9, do Pergamon – Izmir
Vandaag naar Pergamon dat u mooie verhalen vertelt en u indrukwekkende dingen laat zien. Het is een van de zeven gemeenten waaraan Johannes zijn brieven in Openbaring schreef. Het theater dat als een adelaarsnest tegen een berg ligt, is de meest in het oog springende ruïne. Maar ook het altaar van Zeus, de heilige weg, het Serapisheiligdom en de tempel van Trajanus zijn de moeite waard.


Door naar Izmir voor de overnachting.

 

Dag 10, vrij Terugreis naar Nederland
Transfer naar de luchthaven van Izmir. Met Turkish Airlines vliegt u via Istanbul terug naar Amsterdam.