Macedonië, parel van de Balkan

Als u voor de eerste keer in Macedonië bent, vallen de adembenemende bergen direct op: diepgroene reuzen met wit besneeuwde toppen. En tussen die bergen schuilen verhalen over imkers, eeuwenoude dorpen en generaties schaapherders. De bomen weerspiegelen in de kraakheldere meren, vogels zingen en het geluid van het kabbelende water is rustgevend. Macedonië is een land vol tradities waarin de orthodox-christelijke cultuur sterk verankerd is. Zoals het Paasfeest dat elk jaar dagenlang op een bijzondere manier gevierd wordt. Het is ook een land met een lange geschiedenis. Op elke hoek van de straat is wel iets bijzonders te zien. Unieke eeuwenoude kloosters vol kleurrijke fresco’s en bijzondere iconen. Ohrid, hooggelegen aan de oever van het gelijknamige meer, is een ware schatkamer van Byzantijnse kunst met maar liefst 365 kerken, prijkend op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In de hoofdstad Skopje proeft u de oriëntaalse sfeer in de oude marktwijk. DrieTour nodigt u graag uit al die verhalen en schatten met eigen ogen en oren te ontdekken.

Informatie over Macedonië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
MKD

Macedonië, dat officieel de Republiek Noord-Macedonië heet, ligt centraal op de Balkan, het zuidoostelijke deel van Europa. Tot 1991 maakte het land deel uit van het voormalige Joegoslavië. Na een referendum werd de onafhankelijkheid uitgeroepen en ontstond een conflict over de naam Macedonië met buurland Griekenland. Het noorden van Griekenland heeft dezelfde naam en de Grieken claimen het historische recht de naam Macedonië te gebruiken. In 2019 werd een akkoord tussen beide landen gesloten, waarbij de Republiek Macedonië herdoopt werd in de Republiek Noord-Macedonië. Het land is lid van de NAVO en de Raad van Europa en kandidaat lid voor toetreding tot de EU.
Macedonië wordt omringd door Kosovo, Servië, Bulgarije, Griekenland en Albanië en heeft geen toegang tot zee.
De streek heeft een lange en woelige geschiedenis die teruggaat tot ver voor onze jaartelling. Eind van de 6e eeuw voor Chr. was het deel van het Perzische rijk en vanaf de 2e eeuw voor Chr. werd Macedonië veroverd door de Romeinen. Na het uiteen vallen van het Romeinse Rijk viel het land onder het gezag van het Oost-Romeinse Rijk, ook wel het Byzantijnse Rijk genoemd. Dit bracht geen rust, want het Byzantijnse Rijk voerde een permanente strijd om zijn bestaan. Uiteindelijk leidde dit er toe dat de hele Balkan halverwege de 14e eeuw werd bezet door het Ottomaanse Rijk. Een bezetting die tot het begin van de 20e eeuw duurde.
Net voor de Eerste Wereldoorlog kwam Macedonië in Servische handen en ging het deel uitmaken van wat toen Joegoslavië werd.
De hoofdstad en tevens grootste stad is Skopje met bijna 600.000 inwoners, in het land zelf wonen iets meer dan 2.000.000 mensen.
Dankzij de rijke historie met vele Byzantijnse kloosters en kerken, oriëntaalse invloeden en het natuurschoon met meer dan vijftig meren, waaronder het bekende meer van Ohrid, en bergen hoger dan 2000 meter maken Macedonië tot een afwisselende bestemming, die een bezoek meer dan waard is. De prachtige steden, gastvrije bevolking en heerlijke keuken dragen zeker hieraan bij.