Oriëntatiereis Noord-Macedonië

4-daagse culturele reis langs de meest belangrijke plekken rondom het meer van Ohrid in Noord-Macedonië. Vanwege de indrukwekkende geschiedenis is Macedonië een openluchtmuseum met bezienswaardigheden van meer dan achtduizend jaar oud. Dit land biedt een unieke concentratie van historische monumenten, zoals kerken en kloosters met wereldberoemde iconen en fresco's. De vroegchristelijke en met name de byzantijnse kunst, maar ook de archeologische sites zijn een ontdekkingsreis waard naar dit prac...

Over deze reis

4-daagse culturele reis langs de meest belangrijke plekken rondom het meer van Ohrid in Noord-Macedonië. Vanwege de indrukwekkende geschiedenis is Macedonië een openluchtmuseum met bezienswaardigheden van meer dan achtduizend jaar oud. Dit land biedt een unieke concentratie van historische monumenten, zoals kerken en kloosters met wereldberoemde iconen en fresco's. De vroegchristelijke en met name de byzantijnse kunst, maar ook de archeologische sites zijn een ontdekkingsreis waard naar dit prachtige, gastvrije land.

Bestemming

Algemene informatie

Macedonië, dat officieel de Republiek Noord-Macedonië heet, ligt centraal op de Balkan, het zuidoostelijke deel van Europa. Tot 1991 maakte het land deel uit van het voormalige Joegoslavië. Na een referendum werd de onafhankelijkheid uitgeroepen en ontstond een conflict over de naam Macedonië met buurland Griekenland. Het noorden van Griekenland heeft dezelfde naam en de Grieken claimen het historische recht de naam Macedonië te gebruiken. In 2019 werd een akkoord tussen beide landen gesloten, waarbij de Republiek Macedonië herdoopt werd in de Republiek Noord-Macedonië. Het land is lid van de NAVO en de Raad van Europa en kandidaat lid voor toetreding tot de EU.
Macedonië wordt omringd door Kosovo, Servië, Bulgarije, Griekenland en Albanië en heeft geen toegang tot zee.
De streek heeft een lange en woelige geschiedenis die teruggaat tot ver voor onze jaartelling. Eind van de 6e eeuw voor Chr. was het deel van het Perzische rijk en vanaf de 2e eeuw voor Chr. werd Macedonië veroverd door de Romeinen. Na het uiteen vallen van het Romeinse Rijk viel het land onder het gezag van het Oost-Romeinse Rijk, ook wel het Byzantijnse Rijk genoemd. Dit bracht geen rust, want het Byzantijnse Rijk voerde een permanente strijd om zijn bestaan. Uiteindelijk leidde dit er toe dat de hele Balkan halverwege de 14e eeuw werd bezet door het Ottomaanse Rijk. Een bezetting die tot het begin van de 20e eeuw duurde.
Net voor de Eerste Wereldoorlog kwam Macedonië in Servische handen en ging het deel uitmaken van wat toen Joegoslavië werd.
De hoofdstad en tevens grootste stad is Skopje met bijna 600.000 inwoners, in het land zelf wonen iets meer dan 2.000.000 mensen.
Dankzij de rijke historie met vele Byzantijnse kloosters en kerken, oriëntaalse invloeden en het natuurschoon met meer dan vijftig meren, waaronder het bekende meer van Ohrid, en bergen hoger dan 2000 meter maken Macedonië tot een afwisselende bestemming, die een bezoek meer dan waard is. De prachtige steden, gastvrije bevolking en heerlijke keuken dragen zeker hieraan bij.

Informatie over Macedonië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
MKD

Uitgebreide informatie over Macedonië

Taal

De officiële talen zijn Macedonisch en Albanees. Zo’n 70% van de bevolking spreekt Macedonisch, een Slavische taal met veel Bulgaarse invloeden. In de toeristische dienstverlening is Engels de meest gebruikte taal.

Beste reistijd, weer en klimaat

Noord-Macedonië is een bergachtig land en de klimaatverschillen zijn dan ook groot. Er heerst een gematigd landklimaat, mede dankzij de invloed van de Middellandse Zee. Gedurende de zomer kan de temperatuur in de lager geleden delen oplopen tot zo’n 40°C. In de winter is het relatief mild, maar in de bergen is het een stuk kouder en valt er veel sneeuw. In voor- en najaar zijn de temperaturen aangenaam (gemiddeld rond 25°C ) en daarmee de geschiktste periode voor een bezoek. Er valt dan weinig neerslag en de zon laat zich vaak zien.

Eten & drinken

De Macedonische keuken is uitgebreid en gevarieerd en een mix van de Mediterrane-, Balkan- en Turkse keuken, waar veel verse groenten, stoofschotels en gegrild vlees deel van uit maken.
De populairste alcoholische dranken zijn wijn en raki. De raki wordt vaak thuis gestookt, zodat smaak en kwaliteit nogal kunnen wisselen. Noord-Macedonië is ook een grote wijnproducent met kwalitatief goede (en zeer betaalbare) wijn.
Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken. Flessen water zijn overal te koop.

Wist u dat?

- Zo’n 30% van de bevolking in de hoofdstad Skopje woont?
- Moeder Teresa in Macedonië geboren is?
- Noord-Macedonië de enige robijnmijn in Europa heeft?

Dagprogramma

dag
0

WO: Heenreis en bezoek Ohrid

Vertrek vanaf Schiphol. Aankomst op de luchthaven van Ohrid, korte transfer naar het hotel.
Deze dag is gereserveerd voor bezoek aan de oude stad van Ohrid. Gelegen aan het 287 m diepe Meer van Ohrid, met haar karakteristieke architectuur en vele Byzantijnse, 11e tot 14e-eeuwse kerken en fresco’s, staat Ohrid vandaag centraal. ‘Museumstad’ Ohrid is een culturele schatkist en wordt vaak ‘het Jeruzalem van de Balkan’ genoemd, door Unesco ook erkend als Werelderfgoed. Bezoek aan de belangrijkste kerken en de iconengalerij met zijn wereldberoemde Byzantijnse iconen. Vanuit historische perspectief is belangrijk ook te vermelden, dat in de omgeving van Ohrid nog steeds te zien zijn de resten van de bekende Romeinse weg “Via Ignatie”. Lunch op eigen gelegenheid. Diner en overnachting in hotel Bellevue.

dag
2

DO: Dagtocht Albanië

Vandaag heeft u de mogelijkheid om de verschillen tussen Macedonië en Albanië te bewonderen. U zult nog altijd sporen van de dictatuur bespeuren en uw ogen uitkijken bij deze rijke culturele historie. We maken een rondje met de bus rondom het Meer van Ohrid en bezoeken de stad Pogradec, daarnaast maken we een korte wandeling in het kleine dorpje Lin. Retour naar Ohrid via de andere kant van het Meer. U luncht onderweg met elkaar. Diner en overnachting in hotel Bellevue.

dag
3

VR: St. Naum en varen

Deze dag bezoeken we het klooster van St. Naum. Voordat we het klooster bereikt hebben, maken we een korte stop bij de Bay of Bones, een replica-nederzetting van de oude bewoners. Vervolgens bezoeken we het klooster van St. Naum, een van de aantrekkelijkste locaties in deze regio, gevolgd door een roeiboottocht langs de bronnen van de rivier Zwarte Drim. Het klooster is vooral bekend door de activiteiten van St. Naum en St. Kliment. De laatste was een vooraanstaande leerling van de verspreiders van de (Slavische) verlichting, Cyrillus en Methodius, en bedenker van het cyrillische geschrift, dat door verschillende orthodoxe landen nog steeds wordt gebruikt. Laat op de dag terug per boot naar Ohrid. Onderweg luncht u met elkaar. Diner en overnachting in hotel.

dag
4

ZA: Terugreis

Transfer naar de airport en terugreis naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Bellevue ****

Ohrid, Macedonië
Het gemoedelijke Bellevue hotel is prachtig gelegen aan het meer van Ohrid. Het hotel beschikt over 2 zwembaden, een 500 meter lang privéstrand en een bar bij het zwembad. Het restaurant beschikt over een terras en serveert lokale en internationale gerechten. Het hotel is onderdeel van het Metropol Lake Resort, dat bestaat uit 3 verschillende hotels. Het resort beschikt over 5 basketbalvelden, 3 volleybalvelden, 2 voetbalvelden en 2 beachvolleyelden. De keurig ingerichte kamers beschikken over een badkamer, WiFi, airco en een tv.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Strand
Openbaar vervoer

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis naar Ohrid v.v.
 • Luchthavenbelasting/Brandstoftoeslag
 • Vervoer volgens programma
 • Verblijf in Hotel Bellevue o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • 2 Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids volgens schema
 • Drietour reisleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 80,- p.p.
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage SGR
 • Calamiteitenfonds
 • Lunches op heen- en terugreis
 • Ruimbagage
 • Fooiengeld
 • Drankjes en overige persoonlijke uitgaven

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 10 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs dat nog tot minimaal 3 maanden na thuiskomst geldig is.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele reisinformatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/noord-macedonië/reizen/reisadvies

Let op: u reist alleen met 1 stuks handbagage van max. 10 kg. per persoon: afmetingen maximaal 55 x 40 x 20 cm.

De oriëntatiereizen zijn bedoeld voor mensen die van plan zijn om in de nabije toekomst zelf een groepsreis te organiseren naar deze bestemming. Na uw aanmelding zullen we contact met u opnemen. Mocht u in 2024 of 2025 een groepsreis organiseren dan krijgt u de betaalde reissom na afloop van deze groepsreis teruggestort. Dit geldt alleen voor de hoofdboeker en niet voor een eventuele reisgenoot.

Reisleiding