Maatwerkreis Spanje/Portugal o.l.v. Dhr. F. Pieters

Over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

Spanje, gelegen op het Iberisch schiereiland is qua grootte het vierde land van Europa. In het noorden grenst het aan Frankrijk en Andorra en in het westen aan Portugal. Het land is grotendeels omringd door zeeën. De lange kust kent veel bekende toeristische streken met veel stranden, waar het goed toeven is. Het binnenland wordt gekenmerkt door uitgestrekte vaak droge hoogvlaktes en veel gebergten, zoals de Pyreneeën op de grens met Frankrijk en de Sierra Nevada in Andalusië. Met een gemiddelde hoogte van 660 meter boven zeeniveau komt Spanje op een tweede plaats in Europa na Zwitserland. Tot Spanje horen ook twee bekende groepen eilanden: de Balearen, waaronder Mallorca, in de Middellandse Zee en de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan. Hier maakt onder meer Tenerife deel van uit. Op dit eiland vindt u de hoogste berg van Spanje, El Teide (ruim 3700 meter). Het land werd al in de Oudheid bewoond. Op verschillende plekken zijn daar sporen van teruggevonden en vandaag de dag ook nog te zien. Vanaf rond 200 voor Christus tot het begin van de 5e eeuw na Christus maakte Spanje deel uit van het Romeinse Rijk. Overal zijn overblijfselen uit die periode te vinden. Aan het begin van de 8e eeuw werd vrijwel heel Spanje veroverd door de Moren, die uit Noord-Afrika kwamen, waarmee ook de Islam zijn intrede deed. Het leidde tot een periode van grote bloei op allerlei vlakken. Córdoba was het centrum van deze cultuur, die grote welvaart bracht en waarin kunsten, literatuur en wetenschappen opbloeiden. Op haar hoogtepunt had de stad zo’n één miljoen inwoners bestaand uit moslims, christenen en joden.

Ondertussen begon vanuit het christelijke noorden de herovering (Reconquista) van de verloren gegane gebieden. In 1492 werd het laatste Moorse bolwerk, Granada, veroverd en werd Spanje een land. Mede door de ontdekking en verovering van Zuid-Amerika kon Spanje lang een politieke hoofdrol in Europa spelen. Van lieverlee zette het verval in en namen de macht en welvaart van het land steeds verder af. De 20ste eeuw was een bewogen eeuw: pogingen tot revoluties, staatsgrepen en het uitroepen van een progressief georiënteerde republiek leidden tot een bloedige Burgeroorlog, waardoor generaal Franco als dictator aan de macht kwam. Na zijn dood in 1975 kreeg Spanje weer een koning en werd de democratie hersteld. Het land werd lid van de EU en de welvaart naam flink toe. De gevolgen van de economische crisis, die in 2009 begon, zijn echter nog steeds merkbaar. Het land heeft zo’n 47 miljoen inwoners, waarvan 95% rooms-katholiek is.

Informatie over Spanje

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Spanje

Taal

De officiële taal is Spaans (Castiliaans), een Romaanse taal. Naast het Spaans wordt in sommige regio’s, zoals Baskenland en Catalonië, een eigen taal gesproken. In toeristische gebieden kunt u steeds vaker met Engels terecht, maar het kan soms handig zijn om via Google Translate te communiceren.

Beste reistijd, weer en klimaat

In de zomer kan het in Spanje erg warm zijn, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 40ºC. In voor- en najaar is de temperatuur prettiger, gemiddeld rond 25ºC. In de winter is het aan zuidelijke kusten goed toeven met temperaturen tussen de 18 en 22ºC.
In het binnenland en de oost- en zuidkust is de kans op neerslag klein. In het veel groenere noordwesten is er het hele jaar door kans op regen.

Eten & drinken

Spanjaarden zijn gek op lekker eten en maken daar veel werk van. De Spaanse keuken is behoorlijk verfijnd en zeer gevarieerd. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt dan warm en ook veel gegeten. Begonnen wordt met een voorgerecht, gevold door het hoofdgerecht met allerlei bijgerechten en natuurlijk een dessert. Men lunch gemiddeld genomen vanaf 14.00 uur met als afsluiter de siësta. De avondmaaltijd wordt vaak pas vanaf 22.00 uur gebruikt en bestaat uit lichte gerechtjes, waaronder Tapas. In hotels zijn ontbijt en diner meer aan de gangbare Europese standaard aangepast en worden de maaltijden meestal in buffetvorm geserveerd. Spanje is een belangrijke wijnproducent en staat wereldwijd gezien op de derde plaats. De bekendste wijnen zijn Rioja en Navarra wijnen. Een populair drankje is sangria, een mix van rode wijn, kaneel, suiker, (soms) cognac en vruchten. Uit de streek rond Jerez de la Frontera komt de sherry, een versterkte wijn die alleen in Spanje geproduceerd wordt.

Wist u dat

- Het Spaanse volkslied geen officiële tekst bij de muziek heeft?
- Spaans de tweede wereldtaal is en door ruim 500 miljoen mensen gesproken wordt?
- Spanje met 48 vermeldingen op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst staat? Alleen China en Italië hebben er meer.
- Wanneer op Oudejaarsavond 12 uur is het nieuwe jaar wordt ingeluid met het eten van 12 druiven?

Algemene informatie

Portugal is een Europees land dat alleen een landgrens heeft met Spanje. Het westen grenst volledig aan de Atlantische Oceaan met een kustlijn van zo’n 830 kilometer. Bij het grondgebied van Portugal horen ook de eilandengroep van de Azoren archipel en het bekende eiland Madeira. Beide gebieden, gelegen in de Atlantische Oceaan, vormen autonome regio’s binnen Portugal. De hoofdstad is Lissabon (Lisboa). Andere grote steden zijn Porto, Braga en Coimbra. Portugal staat bekend om zijn gastvrije bevolking, (port)wijn, rijke cultuur en schitterende natuur. De Algarve is het zuidelijkste en meest toeristische deel, bekend om de mooie stranden en vele badplaatsen. De geschiedenis van de staat Portugal gaat terug tot de middeleeuwen. 1139 wordt beschouwd als het jaar waarin het land onafhankelijk werd. Dit was in de periode van de Reconquista, toen Spanje en Portugal zich langzaamaan ontdeden van de Moorse overheersing. In de 15e en eerste helft van de 16e eeuw groeide het land uit tot een wereldmacht met overzeese gebieden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. In de daaropvolgende eeuwen nam het rijk in grootte en belangrijkheid af; in 1999 kwam met de overdracht van Macau aan China een eind aan het koloniale verleden. In de 20e eeuw was Portugal gedurende enkele decennia een dictatuur. Sinds de Anjerrevolutie in 1974 is het een parlementaire, democratische republiek en onder meer lid van de EU. Het land telt ruim 10 miljoen inwoners (waarvan zo’n 84% katholiek is) en is ruim tweemaal zo groot als Nederland.

Informatie over Portugal

Tijdsverschil
-1 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Portugal

Taal

De officiële taal is Portugees, een Romaanse taal. Veel Portugezen spreken ook Engels, Frans en soms ook Duits.

Beste reistijd, weer en klimaat

Portugal heeft een gematigd klimaat vanwege de ligging aan zee. De temperaturen liggen in de wintermaanden rond de 15 graden en in de zomermaanden rond de 35 graden. De beste maanden om het land te bezoeken zijn april t/m half juni, september en oktober.

Eten & drinken

De Portugese keuken staat bekend om z’n visgerechten. Van het nationale gerecht bacalhau (= gedroogde kabeljauw) bestaan wel 365 varianten, die gefrituurd, gekookt of gegrild worden.
Naast vis zijn er talloze maaltijden, waar rund-, varkens- of lamsvlees deel van uitmaken. Ook zijn er veel gerechten met kip.
Portugezen zijn echte zoetekauwen, een traditie die terug gaat tot de Middeleeuwen. Kloosters slaagden erin om met behulp van zeer weinig ingrediënten (meestal amandelen, bloem, eieren en verschillende soorten sterkedrank) een breed aanbod van gebakjes te maken, waarvan Pastéis de Belém (of pastéis de nata), oorspronkelijk uit Lissabon, en Ovos Molos uit Aveiro voorbeelden zijn.
Ook is Portugal een wijnland. Tot de bekendste wijnen horen Vinho Verde, en Vinho do Douro, maar vooral de Portwijnen.

Wist u dat

- Lissabon, na Athene, de oudste stad van Europa is?
- Portugees één van de meeste gesproken talen ter wereld is?
- Lissabon de langste brug ter wereld heeft met een lengte van 17 km?
- De traditionele Fado muziek de status van UNESCO Werelderfgoed heeft?

Dagprogramma

dag
1

DO: Heenreis

U vliegt van Amsterdam naar Madrid. Na aankomst maakt u kennis met de gids en vervolgens maakt u een citytour per bus door de stad. Rond het middag uur gaat u te voet verder en luncht u in een restaurant. Na de lunch bezoek aan de begraafplaats De La Florida en wat vrije tijd. Aan het einde van de middag vertrek per bus naar San Lorenzo de Escorial, waar u dineert en overnacht.

dag
2

VR: Prado en Reina Sofia

Deze dag rijdt u terug naar Madrid en bezoekt u er 2 fantastische musea: Prado en Reina Sofia. Daarna lunch en vrije tijd om Madrid zelf verder te ontdekken. Einde middag terug per bus naar uw hotel in San Lorenzo de Escorial. Diner en overnachting.

dag
3

ZA: Sepulveda en Segovia

U maakt een dagtocht in de omgeving. U rijdt naar de omgeving van Sepulveda en bezoekt er in de buurt een oude kerk en een middeleeuws dorp. Daarna naar het prachtige Segovia met de bekende Romeinse Aquaducten, de indrukwekkende kathedraal en het middeleeuwse centrum. Tot slot nog een bezoek aan de tuinen van San idelfonso en dan terug naar het hotel. Een lange en afwisselende dag.

dag
4

ZO: Naar Guadelupe

U reist door naar Guadelupe, maar onderweg zullen er diverse stops zijn. U bezoekt El Barco de Avila en ziet er de oude huisjes, het kasteel en de stadsmuren. Om 12.00 uur gaat u naar een mis in de Parroquía de la Asuncion de Nuestra Señora. Na de lunch maakt u een wandeling bij de Garganta de los Infiernos, een prachtig gebied. De dag eindigt met een bezoek aan Plasencia, wat vroeger aan de Zilverroute lag, een belangrijke Romeinse weg. Tenslotte nog de busrit naar Guadelupe, waar we in de avond aankomen. Diner en overnachting.

dag
5

MA: Monfrague Nature Park

Bezoek aan een prachtig natuurpark Monfrague, waar gieren en arenden en andere grote vogels te zien zijn, maar er leven ook otters, vossen, wilde zwijnen en lynxen. Na de lunch terug naar Guadelupe en bezoek aan het klooster, een mix van Gotisch, Moors, Renaissance en Barok. Daarna wandeling door de Joodse wijk. Terug naar hotel voor diner en overnachting.

dag
6

DI: Trujillo, Caceres en Hervas

U verlaat het hotel en reist verder naar de volgende plaats. Onderweg bezoek aan Trujillo en Caceres, ooit gesticht door de Romeinen. U vindt er torens, paleizen en middeleeuwse steegjes. Na de lunch naar Hervas, gelegen aan de oever van de Ambroz. Vooral de Joodse wijk met haar opvallende huisjes is heel bekend. Daarna naar uw accommodatie voor diner en overnachting.

dag
7

WO: Vila Nova de Daz Coa

U maakt een dagtocht naar Vila Nova de Faz Coa en bezoekt er het museum. Na de lunch bezoekt u in kleine groepjes de bijzondere prehistorische rotsschilderingen. Dan terug naar het hotel. Diner en overnachting.

dag
8

DO: Salamanca

U reist verder naar het prachtige Salamanca en bezoekt deze magische stad uitgebreid. Ook bezoekt u er het museum Deco & Art. U luncht op eigen gelegenheid en heeft lekker de tijd om zelf op verkenning te gaan. Diner en overnachting in Salamanca.

dag
9

VR: Boottocht en waterval

Vertrek uit Salamanca. Er staat u een dagje natuur te wachten. U begint met een boottocht op de rivier de Douro. Na de lunch wandelt u naar 52 meter hoge waterval. Een flinke wandeling! Daarna uitrusten in de bus en busrit naar Puebla de Sanabria.

dag
10

ZA: Wolvenpark en bezoek Puebla de Sanabria

In de ochtend brengt u een bezoek aan het Wolvenpark en bezoekt er het informatiecentrum. Daarna bekijkt het mooie centrum van Puebla de Sanabria en luncht in het hotel. In de middag gaat u naar grote gletsjermeer Sanabria en maakt er een wandeling. Diner en overnachting.

dag
11

ZO: Naar Portugal

U vertrekt in de ochtend richting Portugal en bezoekt Braganza met haar oude kathedraal en mooie huizen. In oude kathedraal Sé del Santo Nombre de Jesus heeft u een mis. Daarna naar Mirandela voor de lunch. In Vila Real bezoekt u een fabriekje van zwart aardewerk. Daarna door naar Oporto, waar u einde middag aankomt. Diner en overnachting.

dag
12

MA: Braga en Guimaraes

Vandaag maakt u een dagexcursie naar aar Guimarães, waar de eerste Portugese koning werd geboren. U wandelt er om het kasteel heen en bekijkt deze prachtige stad met haar sierlijke smeedijzeren balkons, granieten afdakjes, herenhuizen, bogen die smalle straatjes verbinden, door de jaren uitgesleten straatstenen, torens en kloosters. U waant zich soms even in de middeleeuwen. Na de lunch gaat u naar Braga , een van de oudste steden van Portugal. Het was de bestuurlijke zetel van het keizerrijk. U vindt hier de Kathedraal Sé, de oudste kathedraal van het land. Ook ziet u het heiligdom Bom Jesus do Monte Braga is ook een van de belangrijkste religieuze centra van het land.

dag
13

DI: Aveiro en Coimbra

U maakt een dagtocht naar Aveiro, het Venetië van Portugal. Dit charmante stadje is een van de mooiste plekjes in Portugal. De kleurrijke bootjes, oude straatjes en de pastelkleurige huisjes dragen daar zeker aan bij. Daarna door naar Coimbra, ooit de hoofdstad van Portugal en een echte studentenstad. Het ligt aan de Mondego. U ziet er de mooie oude Universiteit, de Universiteitspoort, oude kerken en de Kathedraal Sé Velha. De stad is een bezoek meer dan waard. In de middag kunt u zelfs Fado lessen krijgen en wie dat niet wil, heeft vrije tijd. Een leuke dag! Terug naar Porto.

dag
14

WO: Porto

In de ochtend bezoekt u samen met de gids het mooie Porto. Porto is bekend om o.a. de Clérigos Toren en de kerk, maar ook om de oudste wijk, Ribeira. In de middag is er vrije tijd om op een terrasje te zitten of een laatste boodschapje te doen in de stad. Diner en overnachting.

dag
15

DO: Terugreis

Na het ontbijt heeft u de transfer terug naar de luchthaven. U vliegt van Porto, met overstap in Lissabon naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Hospederia Santa Cruz**

San Lorenzo de Escorial, Spanje
De Hospedería Santa Cruz ligt prachtig, direct bij het grote en bekende klooster El Escorial. Het complex beschikt over een groot restaurant, een bar, bibliotheek en verschillende zalen. Er zijn 120 eenvoudige kamers. Uw kamer is voorzien van een eigen badkamer. Een bijzondere plek om te overnachten.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Badkamer
In de buurt
Natuurlijk gelegen

Hospedería Real Monasterio Sta. Maria de Guadelupe**

Guadalupe, Spanje
Deze bijzondere accommodatie is prachtig gelegen bij het kloostercomplex van Sta. Maria de Guadelupe. Er is een restaurant en een bar/café. Er zijn 47 kamers voorzien van een eigen badkamer, airco en televisie. Wifi is gratis beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen

Hotel Antiguas Eras***

La Alberca, Spanje
Het Antiguas Eras hotel ligt in het middeleeuwse dorp La Alberca en op 5 minuten loopafstand van Plaza Mayor. Het hotel beschikt over WiFi, een receptie, een bar en een restaurant. Alle kamers zijn voorzien van een tv, een bureau en een eigen badkamer met een bad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer

Hotel Sercotel Las Torres***

Salamanca, Spanje
Sercotel las Torres ligt midden in het historisch centrum van Salamanca, op het Plaza Mayor. Het hotel beschikt over een restaurant en er is gratis wifi beschikbaar. Alle kamers zijn onlangs gerenoveerd en van alle gemakken voorzien. Naast een eigen badkamer is er een televisie, telefoon, minibar, haardroger en airco.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Enrimary***

Puebla de Sanabria, Spanje
Hotel Enrimary beschikt over meerdere restaurants en een bar. Er zijn 39 kamers, elk voorzien van een eigen badkamer met douche of bad en een haardroger. De kamers beschikken verder over een televisie en telefoon en hebben een mooi uitzicht over het natuurgebied of de stad. Er is wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
Kluisje te huur
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Hotel Axis****

Porto, Portugal
Dit moderne hotel beschikt over een bar en restaurant, een wellness centre en 145 kamers, elk voorzien van een eigen badkamer, televisie, minibar en kluisje. Er is gratis wifi beschikbaar in het hotel. Er is tevens en terras en veel kamers beschikken over een balkon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
07:10
Madrid
09:50
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Porto
15:30
Lissabon
16:30
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Lissabon
18:25
Amsterdam
22:20

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis
 • Luchthavenbelasting
 • Brandstoftoeslag
 • Ruimbagage (1 stuks ad. 23 kg.)
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3/4-sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches (behalve dag 1,8 en 15)
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooienbedrag

Niet inbegrepen

 • 1-persoonskamer toeslag 320,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering (incl.21% assurantiebelasting)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR

Overige informatie

Voor het reizen naar Spanje en Portugal dient u in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitskaart dat tot nog minimaal 1 maand na thuiskomst geldig is.

Voor de laatste inreisbepalingen kunt u kijken op: https://www.nederlandwereldwijd.nl

Vul hier resp. Spanje of Portugal in.

Reisleiding