Maatwerkreis Turkije o.l.v. Ds. P.W.J. van der Toorn

Turkije is dé bakermat van het christendom. Bijbelverhalen liggen hier letterlijk op straat. Het zijn met name de apostelen Paulus en Johannes die dit gebied bereisd hebben. Paulus heeft tijdens zijn zendingsreizen rondom het Middellandse Zeegebied veel tijd in Turkije doorgebracht om daar het Evangelie te verkondigen. Hij stichtte er christelijke gemeenten en schreef brieven die deel uitmaken van het Nieuwe Testament. Paulus is een belangrijk figuur in het christendom en tot de dag van vandaag...

Over deze reis

Turkije is dé bakermat van het christendom. Bijbelverhalen liggen hier letterlijk op straat. Het zijn met name de apostelen Paulus en Johannes die dit gebied bereisd hebben. Paulus heeft tijdens zijn zendingsreizen rondom het Middellandse Zeegebied veel tijd in Turkije doorgebracht om daar het Evangelie te verkondigen. Hij stichtte er christelijke gemeenten en schreef brieven die deel uitmaken van het Nieuwe Testament. Paulus is een belangrijk figuur in het christendom en tot de dag van vandaag inspireert hij velen. Johannes was ook geboeid door het prachtige landschap van West-Anatolië. Hij stuurde zijn brieven aan de zeven gemeenten van Klein Azië, zoals deze in het Bijbelboek Openbaring opgetekend staan.

Tijdens deze mooie reis worden Bijbelverhalen levend. U volgt delen van de routes die Paulus en Johannes hebben afgelegd. Zo ontdekt u Efese, Sardis, Hiërapolis en Pergamon. Ook kunt u het bijzondere ‘katoenkasteel’ Pamukkale bewonderen. Bovendien maakt u een dagexcursie naar het Griekse eiland Samos.

Bestemming

Algemene informatie

Turkije is gelegen in Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa, al ligt het overgrote deel in Azië. Het land wordt omringd door Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië. Turkije heeft een kustlijn van 6530 km. Het noorden grenst aan de Zwarte Zee en het zuiden grenst aan de Middellandse Zee. De hoofdstad is Ankara, maar Istanboel is de grootste stad. Turkije heeft prachtige stranden, kusten, rotsformaties, berggebieden en bossen. Het land heeft een rijke cultuur en een veelzijdige historie dat duizenden jaren terug gaat met invloeden uit Azië en Europa. Turkije is ook dé bakermat van het christendom.

Een vroegere benaming voor Turkije was Klein-Azië of Anatolië. De eerste grote groep die zich in het land vestigden waren de Hettieten. Tot 546 v. Chr. behoorde het land tot het Perzische Rijk. In de 4e eeuw v. Chr. veroverde Alexander de Grote het land. Rond de 2e eeuw werd het land opnieuw veroverd, dit keer door de Romeinen. Constantijn de Grote vestigde de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk, Constantinopel. Na het verval van het westelijke deel van het Romeinse Rijk werd het oosten onderdeel van het Byzantijnse Rijk. In 1204 veroverden de kruisvaarders Constantinopel, waardoor het Byzantijnse Rijk verzwakt raakte. Rond 1300 ontstond het Ottomaanse Rijk, waarna de stad Constantinopel verder ging onder de naam Istanboel, zoals wij nu kennen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht Turkije mee aan de kant van Duitsland. De hoop was om zo het Ottomaanse Rijk te redden. In 1922 kwam het Ottomaanse Rijk echter tot zijn einde. Mustafa Kemal Atatürk greep de macht. Hij stichtte het moderne Turkije en moderniseerde het land. De hoofdstad werd verplaatst van Istanboel naar Ankara. Turkije bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog lange tijd neutraal. In februari 1945 verklaarde Turkije Duitsland en Japan nog symbolisch de oorlog.

Informatie over Turkije

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
t

Uitgebreide informatie over Turkije

Klimaat

Langs de kust heerst er een Middellands Zeeklimaat. Dit zorgt voor warme zomers en zachte winters. Het oosten van het land heeft een landklimaat en het midden van het land heeft een steppeklimaat.

Eten & drinken

De Turkse keuken is enorm gevarieerd. Iedere regio heeft zijn eigen kenmerken. De Turkse keuken is onder andere beïnvloed door de Arabische en Griekse keuken. Enkele bekende gerechten zijn: börek, dürüm, köfte en döner. Deze gerechten kunnen ook als snack worden gegeten. Bekende zoetigheden zijn baklava en Turks fruit.

Turken houden van verse, lokale producten. Een typisch Turks ontbijt bestaat uit wit brood, geitenkaas, komkommer, groene pepers, eieren en worst. Vaak wordt er Turkse koffie of thee bij gedronken.

Wist u dat?

- Turkije met maar liefst 16 plekken op de UNESCO WerelderfgoedLijst staat en er meer dan 30 plaatsen genomineerd zijn?
- Een broodje döner kebab officieel niet Turks is? Turkse migranten hebben dit namelijk voor het eerst in Duitsland gegeten.
- Turkse koffie de oudste bereidingswijze voor koffie is, die vooral in de Arabische wereld wordt toegepast?

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

Heenvlucht Amsterdam-Izmir (al dan niet met overstap). Transfer naar hotel Pergamon.

dag
2

WO: Pergamon-Tyatira

Vandaag naar de oude Bijbelse stad Pergamon, de derde van de zeven gemeenten en ook wel de gemeente van Vermenging genoemd. Hier bekijkt u de Acropolis, die als een adelaarsnest tegen een berg ligt; de Romeinse Rode Basiliek, een tempel oorspronkelijk gewijd aan Serapis en tenslotte het Asklepeion, het belangrijkste medische centrum uit de Oudheid. Ook bezoeken we deze dag Tyatira, de gemeente van Verontreiniging en een oud textielcentrum (een van de zeven Bijbelse gemeenten). Hier hoort u het verhaal van Lydia, de purperverkoopster. Overnachting in Sardes.

dag
3

DO: Sardes – Filadelfia – Hiërapolis - Pamukkale

Vroeg vertrek. Bezoek aan twee van de zeven Bijbelse gemeenten. In Sardes, de gemeente van Verzuim, gaat u o.a. naar het gymnasium en de kerk. Vervolgens naar Filadelfia, gemeente van Verwachting, een belangrijke stad uit de Oudheid. Ook bezoekt u deze dag Hierapolis en maakt u een wandeling en rit met golfkar langs de ruïnes van deze antieke stad. U bekijkt de Necropolis, de Apollo-tempel en de kerk van Philippus en kunt zwemmen bij het Cleopatra zwembad. Tot slot pootje baden bij de kalkterrassen van Pamukkale. Het is één van ’s werelds bekendste natuurwonderen en wordt wel het “katoenkasteel” genoemd, een massief van kalksteenterrassen waar water uit de hete bron over stroomt.. Dan door naar hotel en diner en overnachting Pamukkale.

dag
4

VR: Kolosse en Laodicea

Vandaag staat een bezoek aan Tevens bezoek Kolosse (Van de Brief van Paulus aan de Kolossenzen) en aan Laodicea, ook wel de stad van het Compromis genoemd, en de stad waar Jezus geen goed woord voor over had. Bezoek aan de bijzondere opgraving waar steeds meer zichtbaar wordt. Terug naar Pamukkale, waar nog wat tijd is om vrij te besteden. Overnachting in Pamukkale.

dag
5

ZA: Bezoek Efese

Vandaag ontdekt u de heilige stad Efese, een van de mooiste opgravingen van Turkije. Gedurende de hele geschiedenis is Efese beroemd om de tempel van Artemis, een van de zeven wereldwonderen. Met name het theater en de bibliotheek van Celsus zijn indrukwekkend. U bezoekt het huisje van Maria en de Johannes basiliek in Selçuk met het graf van Johannes. Tot slot naar Sirince, een mooi bergdorpje. Daarna door naar Kusadasi, waar u overnacht.

dag
6

ZO: Dagtocht naar Samos

Met de boot naar Samos en bezoek van de belangrijkste plekken. Bezoek aan Tempel van Hera en een klooster. Ook worden de watervallen bij Potami bezocht. Lunch onderweg. Dan weer terug met de boot. Overnachting Kusadasi.

dag
7

MA: Milete en Dydema

Vandaag in het programma Milete en Dydema. Paulus is in Milete geweest en je vindt er een prachtig Romeins Theater. Milete was in de zesde eeuw voor Chr. een centrum van Griekse filosofie en wetenschap. In Dydema heb je een schitterende tempel van Apollo, een van de meest indrukwekkende heiligdommen van Turkije. Overnachting Kusadasi.

dag
8

DI: Terugreis

Transfer naar de luchthaven van Izmir en terugvlucht naar Amsterdam (al dan niet met overstap).

Accommodaties

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
11:20
Istanbul
15:50
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Istanbul
18:00
Izmir
19:10
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Izmir
15:00
Istanbul
16:30
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Izmir
19:05
Amsterdam
21:45

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Turkish Airlines
 • Luchthavenbelasting/Brandstoftoeslag o.v.v. wijzigingen
 • 1 koffer ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3- of 4-sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • 6 Lunches
 • Excursie- en entreegelden, incl. dagtocht Samos
 • Nederlandssprekende gids volgens schema
 • Fooienbedrag
 • Headphones gedurende gehele reis

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 215,-
 • Lunch op aankomst- en vertrekdag
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • SGR
 • Drankjes en overige persoonlijke uitgaven

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 41 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart die na terugkeer in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is.

Voor de laatste reisinformatie verwijzen wij u naar: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/turkije

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

P.W.J. van der Toorn