Maatwerkreis Turkije o.l.v. Ds. R.G. van der Zwan

Turkije is dé “bakermat” van het christendom en kent vele gezichten. DrieTour nodigt u van harte uit met dit bijzondere land kennis te maken. Deze rondreis neemt u mee terug naar het verleden. Treed in de voetsporen van twee apostelen: Paulus en Johannes. U ontdekt diverse plaatsen die Paulus tijdens zijn zendingsreizen heeft bezocht, zoals Pergamon en Efese. Ook een aantal van de zeven gemeenten van Klein-Azië, aan wie Johannes zijn brieven stuurde, ontbreken niet. Tot slot een bezoek aan de le...

Over deze reis

Een openbaring…?!

Turkije is dé “bakermat” van het christendom en kent vele gezichten. DrieTour nodigt u van harte uit met dit bijzondere land kennis te maken. Deze rondreis neemt u mee terug naar het verleden. Treed in de voetsporen van twee apostelen: Paulus en Johannes. U ontdekt diverse plaatsen die Paulus tijdens zijn zendingsreizen heeft bezocht, zoals Pergamon en Efese. Ook een aantal van de zeven gemeenten van Klein-Azië, aan wie Johannes zijn brieven stuurde, ontbreken niet. Tot slot een bezoek aan de levendige wereldstad Istanbul, waar u de sfeer proeft van een eeuwenoude cultuur. Geniet van de natuur, het heerlijke klimaat en de vriendelijke bevolking. Kortom: een Bijbelse ervaring!

Bestemming

Algemene informatie

Turkije is gelegen in Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa, al ligt het overgrote deel in Azië. Het land wordt omringd door Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië. Turkije heeft een kustlijn van 6530 km. Het noorden grenst aan de Zwarte Zee en het zuiden grenst aan de Middellandse Zee. De hoofdstad is Ankara, maar Istanboel is de grootste stad. Turkije heeft prachtige stranden, kusten, rotsformaties, berggebieden en bossen. Het land heeft een rijke cultuur en een veelzijdige historie dat duizenden jaren terug gaat met invloeden uit Azië en Europa. Turkije is ook dé bakermat van het christendom.

Een vroegere benaming voor Turkije was Klein-Azië of Anatolië. De eerste grote groep die zich in het land vestigden waren de Hettieten. Tot 546 v. Chr. behoorde het land tot het Perzische Rijk. In de 4e eeuw v. Chr. veroverde Alexander de Grote het land. Rond de 2e eeuw werd het land opnieuw veroverd, dit keer door de Romeinen. Constantijn de Grote vestigde de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk, Constantinopel. Na het verval van het westelijke deel van het Romeinse Rijk werd het oosten onderdeel van het Byzantijnse Rijk. In 1204 veroverden de kruisvaarders Constantinopel, waardoor het Byzantijnse Rijk verzwakt raakte. Rond 1300 ontstond het Ottomaanse Rijk, waarna de stad Constantinopel verder ging onder de naam Istanboel, zoals wij nu kennen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht Turkije mee aan de kant van Duitsland. De hoop was om zo het Ottomaanse Rijk te redden. In 1922 kwam het Ottomaanse Rijk echter tot zijn einde. Mustafa Kemal Atatürk greep de macht. Hij stichtte het moderne Turkije en moderniseerde het land. De hoofdstad werd verplaatst van Istanboel naar Ankara. Turkije bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog lange tijd neutraal. In februari 1945 verklaarde Turkije Duitsland en Japan nog symbolisch de oorlog.

Informatie over Turkije

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
t

Uitgebreide informatie over Turkije

Klimaat

Langs de kust heerst er een Middellands Zeeklimaat. Dit zorgt voor warme zomers en zachte winters. Het oosten van het land heeft een landklimaat en het midden van het land heeft een steppeklimaat.

Eten & drinken

De Turkse keuken is enorm gevarieerd. Iedere regio heeft zijn eigen kenmerken. De Turkse keuken is onder andere beïnvloed door de Arabische en Griekse keuken. Enkele bekende gerechten zijn: börek, dürüm, köfte en döner. Deze gerechten kunnen ook als snack worden gegeten. Bekende zoetigheden zijn baklava en Turks fruit.

Turken houden van verse, lokale producten. Een typisch Turks ontbijt bestaat uit wit brood, geitenkaas, komkommer, groene pepers, eieren en worst. Vaak wordt er Turkse koffie of thee bij gedronken.

Wist u dat?

- Turkije met maar liefst 16 plekken op de UNESCO WerelderfgoedLijst staat en er meer dan 30 plaatsen genomineerd zijn?
- Een broodje döner kebab officieel niet Turks is? Turkse migranten hebben dit namelijk voor het eerst in Duitsland gegeten.
- Turkse koffie de oudste bereidingswijze voor koffie is, die vooral in de Arabische wereld wordt toegepast?

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

Heenvlucht Amsterdam-Izmir (met overstap in Istanbul). Transfer naar hotel in Kusadasi.

dag
2

WO: Bezoek Efese

Vandaag bezoekt u het huisje van Maria en vervolgens ontdekt u de heilige stad Efese, een van de mooiste opgravingen van Turkije. Gedurende de hele geschiedenis is Efese beroemd om de tempel van Artemis, een van de zeven wereldwonderen. Met name het theater en de bibliotheek van Celsus zijn indrukwekkend. Na de lunch gaat u naar de Johannes basiliek in Selçuk , met het graf van Johannes. Tot slot nog een kort bezoek aan het mooie bergdorpje Sirince, bekend om de verkoop van vruchtenwijn. Daarna terug naar Kusadasi, waar u overnacht.

dag
3

DO: Afrodisias en Laodicea

Vertrek uit Kusadasi en door de Menderes-vallei richting Laodicea. Onderweg brengt u een bezoek aan Afrodisias. De restanten van de Tetrapylon (monumentale poort) staan op de werelderfgoedlijst. Daarna bezoekt u Laodicea, ook wel de stad van het Compromis genoemd, en de stad waar Jezus geen goed woord voor over had. Bezoek aan de bijzondere opgraving waar steeds meer zichtbaar wordt. Overnachting in (omgeving van) Pamukkale.

dag
4

VR: Hiërapolis en Pamukkale

Vandaag staat een bezoek aan één van ’s werelds bekendste natuurwonderen op het programma: het “katoenkasteel” Pamukkale, een massief van kalksteenterrassen waar water uit de hete bron over stroomt. U ziet hier ook de prachtige opgravingen van de antieke stad Hiërapolis die verspreid over de heuvels liggen: een mooi theater, een grote poort en natuurlijk de Necropolis. U rijdt hier met een golfkar doorheen, want de afstanden zijn behoorlijk groot. Daarna naar uw hotel en wat vrije tijd om te relaxen.

dag
5

ZA: Via Sardes naar Pergamon

Bezoek aan twee van de zeven Bijbelse gemeenten, Sardes en Thyatira. In Sardes, de gemeente van Verzuim, gaat u o.a. naar het gymnasium en ziet u de grote Synagoge. Ook bekijkt u de tempel van Artemis. Na de lunch bezoeken we Tyatira, de gemeente van Verontreiniging en een oud textielcentrum (een van de zeven Bijbelse gemeenten). Hier hoort u het verhaal van Lydia, de purperverkoopster. Daarna vervolg van de rit naar Pergamon, waar u overnacht.

dag
6

ZO: Pergamon-Troas-Canakkale

Deze dag gaat u naar de oude Bijbelse stad Pergamon, de derde van de zeven gemeenten en ook wel de gemeente van Vermenging genoemd. Hier bekijkt u de Acropolis, die als een adelaarsnest tegen een berg ligt; de tempel van Trajanus is zeer de moeite waard, evenals de wandeling door de zuilengang en tunnel naar het steile theater. In de stad ziet u verder de Romeinse Rode Basiliek, een tempel oorspronkelijk gewijd aan Serapis en tenslotte het Asklepeion, het belangrijkste medische centrum uit de Oudheid. Vervolgens rijdt u door naar Canakkele en ziet onderweg (bij voldoende tijd) Troas. Overnachting in Canakkale.

dag
7

MA: Canakkale-Dardanellen-Istanbul

De reis gaat verder richting Istanbul. Mocht Troas nog niet bezocht zijn, dan kan hier eventueel mee gestart worden. Dan oversteek over de Dardanellen en rit naar Istanbul, waar u einde middag aankomt. Overnachting in Istanbul.

dag
8

DI: Istanbul

Vandaag verkent u Istanbul waar u een mengeling van culturen treft. U bezoekt o.a. de bekende Aya Sofia Moskee (de kerk van de Heilige Wijsheid), de Blauwe Moskee met zes majestueuze minaretten en de Cisternen (ondergrondse watersystemen). ’s Middags kunt u winkelen in de overdekte Grand Bazar.

dag
9

WO: Tweede dag Istanbul

Wederom een dag in Istanbul. U bezoekt de Kariye (Chora-kerk) met prachtige mozaïeken en het Topkapi paleis, voormalige residentie van de Sultan. ’s Middags boottocht op de Bosporus. Een mooie afsluiting van deze reis.

dag
10

DO: Terugreis

Transfer naar de luchthaven van Istanbul en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
14:45
Istanbul
19:20
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Istanbul
21:00
Izmir
22:15
Uw terugreis
Vlucht
Istanbul
14:05
Amsterdam
16:40

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Turkish Airlines
 • Luchthavenbelasting/Brandstoftoeslag o.v.v. wijzigingen
 • 1 koffer ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3- of 4-sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • 8 Lunches
 • Excursie- en entreegelden, incl. boottocht Bosporus
 • Nederlandssprekende gids volgens schema
 • Fooienbedrag
 • Headphones gedurende gehele reis

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 300,-
 • Lunch op aankomst- en vertrekdag
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • SGR
 • Drankjes en overige persoonlijke uitgaven

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart die na terugkeer in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is.

Voor de laatste reisinformatie verwijzen wij u naar: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/turkije

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Rein en Connie van der Zwan

Reisleider