Oriëntatiereis Turkije

Turkije is dé bakermat van het christendom. Bijbelverhalen liggen hier letterlijk op straat. Het zijn met name de apostelen Paulus en Johannes die dit gebied bereisd hebben. Paulus heeft tijdens zijn zendingsreizen rondom het Middellandse Zeegebied veel tijd in Turkije doorgebracht om daar het Evangelie te verkondigen. Hij stichtte er christelijke gemeenten en schreef brieven die deel uitmaken van het Nieuwe Testament. Paulus is een belangrijk figuur in het christendom en tot de dag van vandaag...

Over deze reis

Paulus en Johannes achterna...

Turkije is dé bakermat van het christendom. Bijbelverhalen liggen hier letterlijk op straat. Het zijn met name de apostelen Paulus en Johannes die dit gebied bereisd hebben. Paulus heeft tijdens zijn zendingsreizen rondom het Middellandse Zeegebied veel tijd in Turkije doorgebracht om daar het Evangelie te verkondigen. Hij stichtte er christelijke gemeenten en schreef brieven die deel uitmaken van het Nieuwe Testament. Paulus is een belangrijk figuur in het christendom en tot de dag van vandaag inspireert hij velen. Johannes was ook geboeid door het prachtige landschap van West-Anatolië. Hij stuurde zijn brieven aan de zeven gemeenten van Klein Azië, zoals deze in het Bijbelboek Openbaring opgetekend staan.

Tijdens deze 5-daagse oriëntatiereis worden Bijbelverhalen levend. U volgt delen van de routes die Paulus en Johannes hebben afgelegd. Zo ontdekt u Efese, Sardis, Hiërapolis en Pergamon. Ook kunt u het bijzondere ‘katoenkasteel’ Pamukkale bewonderen. Een korte maar uitstekende voorbereiding op uw eigen groepsreis.


Bestemming

Algemene informatie

Turkije is gelegen in Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa, al ligt het overgrote deel in Azië. Het land wordt omringd door Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië. Turkije heeft een kustlijn van 6530 km. Het noorden grenst aan de Zwarte Zee en het zuiden grenst aan de Middellandse Zee. De hoofdstad is Ankara, maar Istanboel is de grootste stad. Turkije heeft prachtige stranden, kusten, rotsformaties, berggebieden en bossen. Het land heeft een rijke cultuur en een veelzijdige historie dat duizenden jaren terug gaat met invloeden uit Azië en Europa. Turkije is ook dé bakermat van het christendom.

Een vroegere benaming voor Turkije was Klein-Azië of Anatolië. De eerste grote groep die zich in het land vestigden waren de Hettieten. Tot 546 v. Chr. behoorde het land tot het Perzische Rijk. In de 4e eeuw v. Chr. veroverde Alexander de Grote het land. Rond de 2e eeuw werd het land opnieuw veroverd, dit keer door de Romeinen. Constantijn de Grote vestigde de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk, Constantinopel. Na het verval van het westelijke deel van het Romeinse Rijk werd het oosten onderdeel van het Byzantijnse Rijk. In 1204 veroverden de kruisvaarders Constantinopel, waardoor het Byzantijnse Rijk verzwakt raakte. Rond 1300 ontstond het Ottomaanse Rijk, waarna de stad Constantinopel verder ging onder de naam Istanboel, zoals wij nu kennen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht Turkije mee aan de kant van Duitsland. De hoop was om zo het Ottomaanse Rijk te redden. In 1922 kwam het Ottomaanse Rijk echter tot zijn einde. Mustafa Kemal Atatürk greep de macht. Hij stichtte het moderne Turkije en moderniseerde het land. De hoofdstad werd verplaatst van Istanboel naar Ankara. Turkije bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog lange tijd neutraal. In februari 1945 verklaarde Turkije Duitsland en Japan nog symbolisch de oorlog.

Informatie over Turkije

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
t

Uitgebreide informatie over Turkije

Klimaat

Langs de kust heerst er een Middellands Zeeklimaat. Dit zorgt voor warme zomers en zachte winters. Het oosten van het land heeft een landklimaat en het midden van het land heeft een steppeklimaat.

Eten & drinken

De Turkse keuken is enorm gevarieerd. Iedere regio heeft zijn eigen kenmerken. De Turkse keuken is onder andere beïnvloed door de Arabische en Griekse keuken. Enkele bekende gerechten zijn: börek, dürüm, köfte en döner. Deze gerechten kunnen ook als snack worden gegeten. Bekende zoetigheden zijn baklava en Turks fruit.

Turken houden van verse, lokale producten. Een typisch Turks ontbijt bestaat uit wit brood, geitenkaas, komkommer, groene pepers, eieren en worst. Vaak wordt er Turkse koffie of thee bij gedronken.

Wist u dat?

- Turkije met maar liefst 16 plekken op de UNESCO WerelderfgoedLijst staat en er meer dan 30 plaatsen genomineerd zijn?
- Een broodje döner kebab officieel niet Turks is? Turkse migranten hebben dit namelijk voor het eerst in Duitsland gegeten.
- Turkse koffie de oudste bereidingswijze voor koffie is, die vooral in de Arabische wereld wordt toegepast?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis naar Izmir

Vlucht van Amsterdam naar Izmir, met overstap in Frankfurt. Transfer naar uw hotel in Kusadasi.

dag
2

DI: Efese – Selçuk – Kusadasi

Vandaag ontdekt u Efese, het commerciële centrum van de Oudheid. Efese is een van de mooiste opgravingen van Turkije. Volgens de overlevering heeft Maria, na uit Jeruzalem vertrokken te zijn, haar laatste jaren in de omgeving van Efese doorgebracht samen met de apostel Johannes, haar aangenomen zoon. Dat verhaal gaat leven als u het huisje van Maria bezoekt; verscholen in de heuvels is dit de plek waar Maria haar laatste dagen zou hebben doorgebracht. Paulus is meerdere keren in Efese geweest, waaronder een aaneengesloten periode van drie jaar. In die tijd verkondigde hij er intensief het Evangelie. U wandelt dezelfde weg die Paulus en Johannes bewandeld hebben en staat letterlijk op dezelfde plekken waar Paulus zijn toespraken hield. Denkt u zich eens in, als u op de agora of in het theater staat, hoe het in die tijd geweest moet zijn. Bekijk ook de prachtig gerestaureerde bibliotheek. Vervolgens naar Selcuk waar u de Johannesbasiliek met het graf van Johannes bezoekt. Een mooie plek om stil te staan bij het leven van Johannes. Daarna terug naar Kusadasi voor diner en overnachting.

dag
3

WO: Pamukkale – Hiërapolis – Laodiceia

Vandaag staat een bezoek aan een van ’s werelds bekendste natuurwonderen op het programma: het “katoenkasteel” Pamukkale, een massief van kalksteenterrassen waar water uit de hete bron over stroomt. Ervaar zelf hoe de warmte aan uw voeten voelt. Tevens maakt u een wandeling langs de ruïnes van de antieke stad Hiërapolis en bekijkt de Necropolis, de Apollo-tempel en de kerk van Philippus. Aansluitend gaan we naar Laodiceia, de stad van het compromis, waarover Jezus overigens geen goed woord had. Overnachting Pamukkale.

dag
4

DO: Sardes en Pergamon

’s Ochtends bezoeken we Sardes ook wel de stad van Creuseus genoemd, met zijn schitterende Synagoge. Sardes is een voormalige christelijke gemeente die Paulus met zijn zendingswerk heeft gesticht. De stad biedt prachtige opgravingen waaronder het gymnasium en de synagoge. U bezoekt ook de tempel van Artemis; waar Joden een synagoge en Christenen een kerk hebben gebouwd. In de middag komen we aan in Pergamon. Hierover schreef Johannes onder andere: Ik weet waar ge woont, daar waar de troon des satans is (Openb. 2:13). Pergamon vertelt u mooie verhalen en laat indrukwekkende dingen zien. Het meest spectaculaire gebouw is de Acropolis, die als een adelaarsnest tegen een berg ligt. Ook bekijkt u de Romeinse Rode basiliek, een tempel oorspronkelijk gewijd aan Serapis en later een kerk. Vervolgens naar het Asklepion, het belangrijkste medische centrum uit de Oudheid. Pergamon heeft ook een oud authentiek centrum waar Turkse en Griekse bouwstijlen overheersen. We gaan een wandeling maken en ergens zitten voor een lekkere Turkse thee. Overnachting Pergamon.

dag
5

VR: Izmir en terugvlucht

Na het ontbijt (einde ochtend) transfer naar de luchthaven van Izmir voor de rechtstreekse terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Karaaslan Hotel****

Kusadasi, Turkije
Hotel Karaaslan ligt in het centrum van Kusadasi en biedt uitzicht op de Egeïsche Zee. Het hotel beschikt over een buitenzwembad, een restaurant op het dak met panoramisch uitzicht en gratis Wifi. Het hotel ligt tegenover de jachthaven en biedt kamers met airconditioning en satelliet-tv. Alle kamers zijn voorzien van houten meubilair en vloerbedekking. Winkels, restaurants en bars bevinden zich op loopafstand van het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Hotel Richmond Pamukkale*****

Pamukkale, Turkije
Dit luxe thermale hotel is volledig gerenoveerd in 2015 en ligt in een mooie omgeving in Pamukkale. Richmond Pamukkale Thermal heeft een tuin met pijnbomen, een buitenzwembad en een spacentrum.

De kamers van het 5-sterrenhotel Richmond Pamukkale Thermal zijn voorzien van een flatscreen-tv met satellietzenders en een eigen badkamer met luxe toiletartikelen.

In het restaurant met uitzicht op de tuin kunt u genieten van een uitgebreid vast menu met Turkse en internationale gerechten. Er is ook een bar bij het zwembad, een Rich Cafe & Bar en een Fireplace Bar, waar u kunt genieten van een à-la-cartemenu en een verscheidenheid aan drankjes. De Vital Bar in het spacentrum biedt kruidenthee en biologische drankjes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
In de buurt
Restaurant
In stadscentrum

Hotel Berksoy***

Bergama, Turkije
Vlakbij Pergamon ligt het volledig gerenoveerde 3-sterren Berksoy Hotel. Het hotel beschikt over een receptie, een buitenzwembad, bars en een restaurant. De kamers zijn modern ingericht en stralen warmte en comfort uit. Het ontbreekt u aan niets. Airconditioning en wifi zijn aanwezig. Alle kamers beschikken over een balkon met uitzicht op de prachtig aangelegde tuin.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
WIFI op de kamer

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
11:30
Frankfurt
12:40
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Frankfurt
14:55
Izmir
19:05
Uw terugreis
Vlucht
Izmir
16:05
Amsterdam
18:50

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vlucht met Turkish Airlines Amsterdam - Izmir v.v. met overstap incl. heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 4 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer Half Pension
 • 3 lunches
 • Entrees
 • Nederlandssprekende gids
 • DrieTour reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 95,-
 • Lunch op aankomst- en vertrekdag
 • Fooiengeld
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • SGR
 • Drankjes en overige persoonlijke uitgaven

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 10 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart die na terugkeer in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is.

Voor de laatste reisinformatie verwijzen wij u naar: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/turkije

De oriëntatiereizen zijn bedoeld voor mensen die van plan zijn om in de nabije toekomst zelf een groepsreis te organiseren naar deze bestemming. Na uw aanmelding zullen we contact met u opnemen. Mocht u in 2024 of 2025 een groepsreis organiseren dan krijgt u de betaalde reissom na afloop van deze groepsreis teruggestort. Dit geldt alleen voor de hoofdboeker en niet voor een eventuele reisgenoot.

Reisleiding