Maatwerkreis Duitsland Luther o.l.v. Dhr. Co Elshout

In 2017 was het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de Slotkerk in Wittenberg spijkerde. De Reformatie die hiermee begon heeft grote gevolgen gehad voor de hele wereld. De boodschap van Luther over hoe het evangelie weer tot de kern kon worden teruggebracht, veranderde niet alleen de kerk maar ook het denken. Mensen kregen weer hoop en leerden dat God genadig is en vergeving schenkt. Ook werd de Bijbel herontdekt, mede dankzij Luthers Duitse vertaling van het Ni...

Over deze reis

In 2017 was het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de Slotkerk in Wittenberg spijkerde. De Reformatie die hiermee begon heeft grote gevolgen gehad voor de hele wereld. De boodschap van Luther over hoe het evangelie weer tot de kern kon worden teruggebracht, veranderde niet alleen de kerk maar ook het denken. Mensen kregen weer hoop en leerden dat God genadig is en vergeving schenkt. Ook werd de Bijbel herontdekt, mede dankzij Luthers Duitse vertaling van het Nieuwe Testament. Deze reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen brengt u naar de plaatsen waar de gebeurtenissen rondom Luther zich hebben afgespeeld. De historie en het leven van Luther brengt ons naar zijn geboorte- en sterfplaats Eisleben, de stad Erfurt waar hij studeerde aan de universiteit, Eisenach waar hij op de Wartburg het Nieuwe Testament vertaalde en natuurlijk Wittenberg. Leer meer over de invloed van de Reformatie en volg Luther op zijn wegen, dwars door Duitsland!

Bestemming

Algemene informatie Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland ligt in Centraal-Europa met Berlijn als hoofdstad. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen, die bestaat uit 16 deelstaten met een grote mate van autonomie.
Duitsland grenst in het noorden aan de Oost- en Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië. In het zuiden grenst het aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Zo is Duitsland het Europese land met de meeste buurlanden.
Het land heeft een lange en zeer bewogen geschiedenis. In de Romeinse tijd vormde de Rijn de buitengrens met de Germaanse stammen. In de Middeleeuwen was er sprake van het Heilige Roomse Rijk, waarbij de keizer verkozen werd door alle hertogdommen, graafschappen en andere entiteiten die deel van het rijk uitmaakten. Officieel bestond het Roomse Rijk tot het begin van de 19e eeuw en werd het ontbonden door een besluit van Napoleon. Na diens val werd Pruisen de machtigste staat binnen wat nu Duitsland is. Onder Pruisische leiding werd in 1870 Duitsland een keizerrijk, dat ten einde kwam met het eind van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Toen werd een republiek uitgeroepen, die een kort en roerig bestaan leidde. In 1933 kwamen de Nationaalsocialisten aan de macht, iets dat uiteindelijk een tot alles vernietigende oorlog en de genocide op de Joden tot gevolg had.
Na 1945 werd het westelijk deel van Duitsland bezet door de Amerikanen, Britten en Fransen. Het oosten viel toe aan de Sovjet-Unie. Hieruit ontstonden twee zelfstandige naties: West-Duitsland, een democratisch geregeerde federale republiek, en Oost-Duitsland, waar de Communistische partij aan de macht was. Door de bouw van een scheidingsmuur tussen beide landen in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw leek deze deling permanent tot in 1989 de Muur onverwacht viel en kort daarop Duitsland weer één natie werd.
Het land heeft een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit een hooggebergte, dat tot de Alpen behoort.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken, die niet altijd goed verstaanbaar zijn. Steeds meer Duitsers verstaan en spreken goed Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. Het noorden heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is gevarieerd en overvloedig en kan per regio flink verschillen wat specialiteiten aangaat. In het algemeen komen vleesliefhebbers goed aan hun trekken. Er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades, visgerechten, wild en paddenstoelen. Duitsland is ook het land van de vele worstsoorten. De bekendste zijn de Brat- en Currywurst, die veelal verkocht worden bij zgn. Wurstbude, meestal een stalletje op straat.
Bij een goede maaltijd drinkt men graag een goed glas wijn of bier gedronken. In Duitsland worden tal van goede wijnen geproduceerd, zoals bijvoorbeeld de Moezelwijnen. Bijna elk stad en ieder dorp heeft z’n eigen, vaak ambachtelijke bierbrouwerijen.

Wist u dat

- De boekdrukkunst, het bierbrouwen en aspirine Duitse uitvindingen zijn?
- Er meer dan 1500 verschillende worstsoorten in Duitsland gegeten worden?
- De kathedraal van Ulm de hoogste kerktoren van de wereld heeft, nl. ruim 161 meter?

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

DI: via Eisenach naar Gotha

Vanaf de opstapplaats bij Rotterdam rijden we richting Duitsland. Onderweg maken we een koffiestop. In de middag komen we aan in Eisenach, eén van de meest bekende steden in Thüringen. Voor Luther is Eisenach de plek geweest waar hij in zijn jeugd naar school ging en waar hij zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar Eisenach waar hij onder de schuilnaam Jonker Jörg woonde in de Wartburg. Hier vertaalde hij, in slechts 11 weken tijd, het Nieuwe Testament van het Grieks naar het Duits. Zo werd de Bijbel voor velen toegankelijk. Een andere bekende naam in Eisenach is die van Johan Sebastiaan Bach. Eisenach was zijn geboorteplaats en in zijn ouderlijk huis, nu een museum, kunt u meer horen over zijn werk en zijn leven. Van 15.00-17.00 krijgen we een rondleiding in Eisenach. Daarna rijden we door naar Gotha, een prachtige stad. Luther kwam graag in Gotha en maakte hier regelmatig een tussenstop tijdens zijn reizen. Het Lutherhaus, het vroegere Pension Zur Löwenburg, doet hier aan herinneren en is de plek geweest waar hij tijdens zijn ziekteperiode een tijd verbleef. Prachtige gebouwen zoals de Augustijnenkerk of het Slot Friedenstein met het mooie park, zijn zeker een bezoek waard. We checken in in ons hotel. Gezamenlijk genieten we van een smakelijk diner.

dag
2

WO: Wartburg en Erfurt

Vandaag bezoeken we de Wartburg en krijgen we een rondleiding door de prachtige burcht (09.30-11.00 uur). Na de rondleiding door deze prachtige burcht, hebben we nog even tijd om de stad op eigen gelegenheid te verkennen. Daarna vertrekken we naar Erfurt. Als er nog tijd is, rijden we via Arnstad. In Erfurt wacht een lokale gids ons op en laat ons de stad zien van 14.30-16.30 uur. Erfurt is de stad waar Luther aan de universiteit studeerde. Onder leiding van een gids bezoeken we van de fraaie binnenstad en wordt verteld over de vesting, de imposante Dom en het Augustinerklooster waar Luther als monnik heeft gewoond. Wandel door de straten met pittoreske bruggen en vele torens. De Krämerbrücke over de Gera met haar vele vakwerkhuizen, is één van de mooiste plekjes in de stad. Daarna terug naar ons hotel in Gotha voor diner en overnachting.

dag
3

DO: Via Weimar naar Leipzig

We checken out en vertrekken naar de cultuurstad Weimar, waar we een kort bezoek zullen brengen. Naast historische kerken en begraafplaatsen, diverse musea en kastelen met mooie tuinen vind je hier ook de de Gedenkplaats Buchenwald. Bij voldoende tijd rijden we via Naumburg naar Leipzig, waar we in de middag (15.00-17.00) en rondleiding met een gids krijgen. Het is een hippe stad met veel studenten en veel Jugendstil. Het centrum is klein en compact en de oude ornamenten ademen sfeer uit. De universiteit van Leipzig kent een rijke geschiedenis en vele bekende mensen studeerden hier ooit. Na de stadswandeling gaan we naar ons hotel voor diner en overnachting.

dag
4

VR: Wittenberg

Vandaag staat Lutherstad Wittenberg op ons programma, een stad die een belangrijke rol heeft gespeeld in onze kerkgeschiedenis. Onder leiding van een gids bezoeken we de stad (10.00-12.00). Vanaf 1508 doceerde Luther filosofie aan de universiteit, ondertussen zette hij zijn studie theologie voort. Dit resulteerde in de 95 stellingen over de aflaat welke Luther op 31 oktober 1517 presenteerde aan de deuren van de Slotkapel en hiermee de Reformatie inluidde. De gids vertelt ons tijdens de stadswandeling alles over Wittenberg en de historie. Na de lunch kunnen wee op eigen gelegenheid het centrum verkennen. Het beroemde Luthermuseum was van 1524 tot aan zijn overlijden in 1546 het woonhuis van Luther. Via Köthen rijden we terug naar Leipzig voor diner en overnachting.

dag
5

ZA: via Halle en Eisleben

Voordat we vanochtend richting Nederland vertrekken rijden we via Halle naar Eisleben, de geboorte- en sterfplaats van Luther. Ondanks dat Luther hier gestorven is, is hij in Wittenberg uiteindelijk begraven. Wandel door de straten, naar het plein waar het standbeeld van Luther staat of bezoek één van de belangrijke kerken in Eisleben, zoals de doopkerk van Luther, de St. Petri-Pauli kerk. In het geboortehuis en het sterfhuis kun je meer over de familie van Luther en de tijd waarin zij leefden te weten komen. Vervolgens rijden we met een tussenstop terug naar Nederland. In Arnhem zullen we rond 17.30 een afsluitingsdiner houden. Daarna door naar Rotterdam, waar we rond 20.30 uur aankomen.

Accommodaties

Hotel Am Tierpark***

Gotha, Duitsland
Het hotel is gelegen aan een vijver in Gotha, dicht bij de uitvalswegen. Het centrum kan lopend bereikt worden. De kamers van het Hotel a zijn voorzien van alle moderne gemakken. In het gezellige eigen restaurant met open keuken kan gedineerd worden. U kunt tevens genieten van een breed scala aan wijnen. Het hotel heeft een fitnessruimte en een sauna. U kunt ook heerlijk ontspannen in de loungeruimte van het restaurant of in de tuin.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Seaside Park Hotel Leipzig****

Leipzig, Duitsland
Dit fraaie 4-sterren Art Nouveau-hotel beschikt over een bar, bistro en restaurant. Het is centraal gelegen tegenover het centrale treinstation van Leipzig, op 2 minuten lopen van de Opera van Leipzig. De kamers en suites van het historische Seaside Park Hotel Leipzig zijn voorzien van airconditioning, design badkamers en een flatscreentelevisie. WiFi is gratis beschikbaar en u ontvangt een gratis fles mineraalwater.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
In stadscentrum

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Rotterdam/Capelle a.d. IJssel

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per Comfort Class touringcar
 • Verblijf in 3- of 4 sterren accommodaties o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Entree Wartburg inclusief gids
 • Excursies en entrees volgens programma
 • Nederlandssprekende of Duitssprekende gids op 4 dagen, steeds 2 uur.
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

 • Toeslag één-persoonskamer 125,-
 • Lunches, entreegelden en fooien
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Voor de laatste informatie over inreisbepalingen Duitsland kunt u kijken op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding