Maatwerkreis Duitsland Luther o.l.v. Mw. L.J. Kooiman

Deze reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen brengt u naar de plaatsen waar de gebeurtenissen rondom Luther zich hebben afgespeeld. De historie en het leven van Luther brengt ons naar de stad Erfurt waar hij studeerde aan de universiteit, Eisenach waar hij op de Wartburg het Nieuwe Testament vertaalde en natuurlijk Wittenberg. Leer meer over de invloed van de Reformatie en volg Luther op zijn wegen, dwars door Duitsland! Daarna brengen we een aantal dagen door in Berlijn,...

Over deze reis

Deze reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen brengt u naar de plaatsen waar de gebeurtenissen rondom Luther zich hebben afgespeeld. De historie en het leven van Luther brengt ons naar de stad Erfurt waar hij studeerde aan de universiteit, Eisenach waar hij op de Wartburg het Nieuwe Testament vertaalde en natuurlijk Wittenberg. Leer meer over de invloed van de Reformatie en volg Luther op zijn wegen, dwars door Duitsland! Daarna brengen we een aantal dagen door in Berlijn, waar veel te zien en te doen is.

Bestemming

Algemene informatie Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland ligt in Centraal-Europa met Berlijn als hoofdstad. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen, die bestaat uit 16 deelstaten met een grote mate van autonomie.
Duitsland grenst in het noorden aan de Oost- en Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië. In het zuiden grenst het aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Zo is Duitsland het Europese land met de meeste buurlanden.
Het land heeft een lange en zeer bewogen geschiedenis. In de Romeinse tijd vormde de Rijn de buitengrens met de Germaanse stammen. In de Middeleeuwen was er sprake van het Heilige Roomse Rijk, waarbij de keizer verkozen werd door alle hertogdommen, graafschappen en andere entiteiten die deel van het rijk uitmaakten. Officieel bestond het Roomse Rijk tot het begin van de 19e eeuw en werd het ontbonden door een besluit van Napoleon. Na diens val werd Pruisen de machtigste staat binnen wat nu Duitsland is. Onder Pruisische leiding werd in 1870 Duitsland een keizerrijk, dat ten einde kwam met het eind van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Toen werd een republiek uitgeroepen, die een kort en roerig bestaan leidde. In 1933 kwamen de Nationaalsocialisten aan de macht, iets dat uiteindelijk een tot alles vernietigende oorlog en de genocide op de Joden tot gevolg had.
Na 1945 werd het westelijk deel van Duitsland bezet door de Amerikanen, Britten en Fransen. Het oosten viel toe aan de Sovjet-Unie. Hieruit ontstonden twee zelfstandige naties: West-Duitsland, een democratisch geregeerde federale republiek, en Oost-Duitsland, waar de Communistische partij aan de macht was. Door de bouw van een scheidingsmuur tussen beide landen in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw leek deze deling permanent tot in 1989 de Muur onverwacht viel en kort daarop Duitsland weer één natie werd.
Het land heeft een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit een hooggebergte, dat tot de Alpen behoort.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken, die niet altijd goed verstaanbaar zijn. Steeds meer Duitsers verstaan en spreken goed Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. Het noorden heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is gevarieerd en overvloedig en kan per regio flink verschillen wat specialiteiten aangaat. In het algemeen komen vleesliefhebbers goed aan hun trekken. Er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades, visgerechten, wild en paddenstoelen. Duitsland is ook het land van de vele worstsoorten. De bekendste zijn de Brat- en Currywurst, die veelal verkocht worden bij zgn. Wurstbude, meestal een stalletje op straat.
Bij een goede maaltijd drinkt men graag een goed glas wijn of bier gedronken. In Duitsland worden tal van goede wijnen geproduceerd, zoals bijvoorbeeld de Moezelwijnen. Bijna elk stad en ieder dorp heeft z’n eigen, vaak ambachtelijke bierbrouwerijen.

Wist u dat

- De boekdrukkunst, het bierbrouwen en aspirine Duitse uitvindingen zijn?
- Er meer dan 1500 verschillende worstsoorten in Duitsland gegeten worden?
- De kathedraal van Ulm de hoogste kerktoren van de wereld heeft, nl. ruim 161 meter?

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis via Schloss Molsdorf naar Gotha

Vanaf de opstapplaats bij Schagen rijden we via Enkhuizen richting Duitsland. Onderweg maken we een koffiestop. Lunch onderweg op eigen gelegenheid. In de loop van de middag komen we aan bij Schloss Molsdorf, ooit in het bezit van Graaf Gotter. Hij transformeerde de voormalige waterburcht tot een barok lustpaleis. Door zijn contacten met de toonaangevende hoven van zijn tijd wist hij belangrijke kunstenaars te overtuigen om het bouwproject uit te voeren. De prachtig versierde balzaal met 33 schilderijen en de marmerenzaal zijn zeer de moeite waard. Kasteel Molsdorf is omgeven door een acht hectare groot landschapspark, waar mooi gewandeld kan worden. Na de rondleiding rijdt u door naar Gotha, een prachtige stad. Luther kwam graag in Gotha en maakte hier regelmatig een tussenstop tijdens zijn reizen. Het Lutherhaus, het vroegere Pension Zur Löwenburg, doet hier aan herinneren en is de plek geweest waar hij tijdens zijn ziekteperiode een tijd verbleef. Prachtige gebouwen zoals de Augustijnenkerk of het Slot Friedenstein met het mooie park, zijn zeker een bezoek waard. We checken in in ons hotel. Gezamenlijk genieten we van een smakelijk diner.

dag
2

WO: Erfurt en Eisenach / Wartburg

Vandaag staat de prachtige stad Erfurt op het programma, waar Luther aan de universiteit studeerde. Onder leiding van een gids bezoeken we de fraaie binnenstad en wordt verteld over de vesting, de imposante Dom en het Augustinusklooster waar Luther als monnik heeft gewoond. U wandelt door de straten met pittoreske bruggen en vele torens. De Krämerbrücke over de Gera, met haar vele vakwerkhuisjes, is één van de mooiste plekjes in de stad. Aansluitend brengt u op eigen gelegenheid een bezoek aan het Augustijnenklooster (inbegrepen). Bij voldoende tijd en belangstelling kunt u ook de Dom van Erfurt nog bezoeken (niet inbegrepen, kosten circa € 3,- p.p.). Gezamenlijke lunch. Aansluitend vertrekken we naar Eisenach, eén van de meest bekende steden in Thüringen. Voor Luther is Eisenach de plek geweest waar hij in zijn jeugd naar school ging en waar hij zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar Eisenach waar hij onder de schuilnaam Jonker Jörg woonde in de Wartburg. Hier vertaalde hij, in slechts 11 weken tijd, het Nieuwe Testament van het Grieks naar het Duits. Zo werd de Bijbel voor velen toegankelijk. Een andere bekende naam in Eisenach is die van Johan Sebastiaan Bach. Eisenach was zijn geboorteplaats en in zijn ouderlijk huis, is nu een museum. Om 15.10 uur krijgen we een rondleiding in de prachtige burcht van Wartburg. Daarna rijden we terug naar Gotha voor diner en overnachting.

dag
3

DO: Via Mansfeld en Eisleben naar Leipzig

Niet lang na de geboorte van Luther verhuisde het gezin naar het rustige stadje Mansfeld. Destijds was Mansfeld een centrum van mijnbouw waar koperleisteen werd gewonnen. Luthers vader was in Mansfeld een man van aanzien. Binnen afzienbare tijd floreerde het familiebedrijf en betrok de familie een mooi woonhuis binnen de stadsmuren. u bezoekt het ouderlijk huis van Luther, ziet het schoolgebouw waar de kleine Maarten leerde lezen en schrijven, en de laatgotische St. Georgskirche waar de familie Luther ter kerke ging. Martin Luther werd op 10 november 1483 geboren in Eisleben in een vrij welgestelde boeren- en later mijnwerkersfamilie. Na de gezamenlijke lunch bezoekt u zijn prachtig herstelde geboortehuis aan de Lutherstraβe dat nu als museum is ingericht. Hier komt u meer te weten over de familie van Luther en zien we o.a. een doopsteen uit 1518 die Luthers band met Eisleben onderstreept. Luther heeft als kind slechts een half jaar in zijn geboorteplaats Eisleben gewoond. Als volwassene keerde hij regelmatig naar de stad terug. Zo ook in februari 1546. Luther stierf op 18 februari 1546 aan een hartkwaal, in een patriciërswoning aan de Andreaskirchplatz. In het indrukwekkende museum dat hier nu gevestigd is, wordt het originele lijkkleed van Luther bewaard. Wijnproeverij “Bier is mensenwerk”, zei Luther, “maar wijn is een geschenk van God!”. U bezoekt de wijngaard Alte Schrotmühle waar de Luther Wijn vandaan komt. U krijgt een rondleiding en kunt genieten van de heerlijke wijnen. Tenslotte rijden we door naar Leipzig voor diner en overnachting.

dag
4

Vrijdag: Leipzig

Leipzig kreeg in 1165 stadsrechten en behoort vandaag de dag tot één van de belangrijkste handelssteden in Duitsland. Bovendien is Leipzig een belangrijk centrum voor wetenschap en cultuur. Onder leiding van een gids maken we een wandeling langs de belangrijkste gebouwen van de stad. Zo zien we de Nikolaikirche en lopen we langs de Thomaskirche met het graf van Johan Sebastiaan Bach die vanaf 1723 hier koormeester was. Uiteraard wandelen we door de Mädlerpassage waaronder we Auerbachs Keller vinden. Dit restaurant met 16e-eeuwse gewelven is door Goethe onsterfelijk gemaakt in Faust. Na de gezamenlijke lunch kunt u op eigen gelegenheid het Bach Museum bezoeken. Pak anders een terrasje op één van de vele pleinen of ga winkelen. Diner en overnachting in Leipzig. Indien mogelijk bezoek aan een concert o.i.d.

dag
5

ZA: Wittenberg

Vandaag staat Lutherstad Wittenberg op ons programma, een stad die een belangrijke rol heeft gespeeld in onze kerkgeschiedenis. Onder leiding van een gids bezoeken we de stad. Vanaf 1508 doceerde Luther filosofie aan de universiteit, ondertussen zette hij zijn studie theologie voort. Dit resulteerde in de 95 stellingen over de aflaat welke Luther op 31 oktober 1517 presenteerde aan de deuren van de Slotkapel en hiermee de Reformatie inluidde. De gids vertelt ons tijdens de stadswandeling alles over Wittenberg en de historie. Na de lunch kunnen we op eigen gelegenheid het centrum verkennen. Het beroemde Luthermuseum was van 1524 tot aan zijn overlijden in 1546 het woonhuis van Luther. Bij de Slotkapel met de wereldberoemde deur waaraan de 95 stellingen werden gespijkerd is een nieuw aangelegd park met bomen, die geplant zijn door kerkgenootschappen uit de hele wereld. De gotische hallenkerk Stadtkirche St. Marien, waar Luther heeft gepreekt, is het oudste gebouw van de Lutherse gemeente. Tevens staat de kerk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bij voldoende tijd is een bezoek aan de Cranach-Höfe ook een aanrader. Hier vindt u de historische drukkerij. In Wittenberg maakte Cranach kennis met Luther, van wie hij vele portretten maakte. In de loop van de middag vertrek naar Berlijn, voor diner en overnachting.

dag
6

ZO: Berlijn

Onder leiding van een Nederlands sprekende gids begint de tour door deze enorme stad: per bus, met een paar stops en soms te voet krijgt u een fantastische indruk van Berlijn: Mitte, voormalig Oost en West. U ziet de beroemde Friedrichstrasse aan - ooit de Kalverstraat van Berlijn -, de Gendarmenmarkt met zijn tweeling - Domkerken tegenover elkaar en het Schauspielhaus: in 1774 door Frederik de Grote als theater gebouwd, maar dat sinds er vanaf 1994 alleen nog concerten klinken nu Konzerthaus heet. U rijdt over de prachtboulevard Unter den Linden met de Staatsoper (operagebouw) en de Humboldtuniversiteit, waar Albert Einstein werkte en Karl Marx en Friedrich Engels studeerden. De Museuminsel met een aantal topmusea (Pergamonmuseum en Egyptische Museum) en het Humboldtforum/recent nagebouwde koninklijk paleis (herbergt de ethnologische collecties) (maquette van het oude Berlijn en dak). Lunch in het Humboldtforum.
In de middag gaat het verder via de Nicolaiwijk (een stuk heropgebouwd Oud-Berlijn), Checkpoint Charlie, ooit een controlepost bij de Muur. U maakt kennis met de Potsdamer Platz (zie introductietekst) en het Kulturforum, waar zich de Philharmonie (met de Berliner Philharmoniker) en de Neue Nationalgalerie bevinden: museum voor 20e-eeuwse kunst, ontworpen door de bekende architect Mies van der Rohe. Verder langs de ambassadewijk, Siegesäule, Schloss Bellevue, residentie van de Bondspresident (de Duitse ‘koning’), de regeringswijk met onder andere het Kanzleramt, de werkplek van Bondskanselier Olaf Scholz en stop bij de Brandenburger Tor. Aan de westkant van deze poort werd in 1961 de Berlijnse Muur gebouwd. Ook bezoekt u het Holocaustmonument, dat in 2005 werd geopend ter nagedachtenis van de Joodse slachtoffers van WO II: een verzameling grote betonblokken waar bezoekers doorheen kunnen lopen. In de namiddag wordt er een bezoek gebracht aan de Rijksdag waar koffie en taart geserveerd wordt. U dineert in een restaurant in de stad. Dan terug naar het hotel.

dag
7

MA: Oost- en West Berlijn

’s Ochtends ziet/bezoekt u nog meer gedenkwaardige plaatsen: het Muurmonument in de Bernauerstrasse, de straat die destijds door de Muur doormidden gesneden werd, waar wanhopige bewoners uit hun ramen sprongen en de vrijheid zochten. Het terrein is interessant gedocumenteerd. Verder, in voormalig Oost Berlijn de beroemde Alexanderplatz, door de Berlijners liefkozend Alex genoemd. Ooit een aantrekkelijk plein met gras, veel bloemen en bomen. Na de oorlog bouwden de communisten het weer op: nu veel groter, wat een metropoolgevoel moest geven. Maar het betonnen plein had een vrij troosteloze uitstraling. De Alex werd wereldnieuws toen er in november 1989 een enorme volksdemonstratie tegen het DDR-regime plaats had. Vijf dagen later viel de Muur. We volgen de Karl-Marx-Allee, in de typische Sovjetarchitectuur, waar in de DDR-tijd de grote parades plaats vonden. Daarna de East Side Gallery, die niet mag ontbreken: het langste (1.316 m) stuk Muur dat nog in tact, maar niet in originele staat is. Kort na de val van de Muur werden kunstenaars uitgenodigd om er kunstwerken op te maken, waarin ze hun visie op vrijheid weergeven.
We rijden ook eens tot bij het park van Treptow, en bezoeken er het immense ‘Russische ere monument’ en keren terug naar Mitte.
Om 12.00 uur gaan we naar het middaggebed (met orgelspel) in de Berliner Dom.
Vandaar is het een korte wandeling naar de Hackesche Markt. Ook dit is Berlijn: dé buurt met exclusieve, alternatieve boetiekjes, hippe shops en kunstgaleries, cafés en restaurants.
De Hackesche Höfe horen er ook bij: een doolhof van met elkaar verbonden binnenhofjes met kleine winkels, cafés! Lunch op eigen gelegenheid. U krijgt hiervoor geld mee. De middag is vrij gepland voor uw eigen invulling.

dag
8

DI: Gedächtniskirche en Joods Museum

’s Morgens bezoekt u het Joods Museum: het gebouw is een ervaring op zich! Schuine muren, puntige hoeken en gapende, lege ruimtes vertellen de geschiedenis van de Joden in Duitsland. Op 23 augustus 2020 wordt na een verbouwing/sluiting van 2 jaar een nieuwe, permanente tentoonstelling geopend, waarbij de Joodse geschiedenis, cultuur en actualiteit centraal staan. Voor de middag rijden we nog even tot bij het kasteel Charlottenburg en als goed in de tijd tot het olympisch stadion (van de spelen van 1936). Lunch in restaurant. ’s Middags: City-West… Kurfürstendamm en om 13.00 uur kunt u even in de nieuwe Gedächtniskirche een kort middagsgebed met orgelmuziek bijwonen als u wilt. Deze kerk staat naast de ruïne van de in 1943 gebombardeerde vorige kerk en werd in 1961 ingewijd. De acht muren van de kerk hebben ca. 20.000 ramen van gebrandschilderd glas in blauwtinten, wat een indrukwekkend effect heeft.

dag
9

WO: Terug naar Nederland

Vertrek richting Nederland. Onderweg koffiestop en lunch op eigen gelegenheid. De bus brengt u weer naar Enkhuizen en Schagen.

Accommodaties

Hotel Am Tierpark***

Gotha, Duitsland
Het hotel is gelegen aan een vijver in Gotha, dicht bij de uitvalswegen. Het centrum kan lopend bereikt worden. De kamers van het Hotel a zijn voorzien van alle moderne gemakken. In het gezellige eigen restaurant met open keuken kan gedineerd worden. U kunt tevens genieten van een breed scala aan wijnen. Het hotel heeft een fitnessruimte en een sauna. U kunt ook heerlijk ontspannen in de loungeruimte van het restaurant of in de tuin.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Balance Hotel Leipzig Alte Messe****

Leipzig, Duitsland
Het Balance Hotel Leipzig Alte Messe ligt op een rustige locatie, in een gerenoveerde historische wijk van Leipzig op 10 minuten rijden van het oude centrum. Er is een bar en restaurant, sauna, lift en gratis wifi beschikbaar. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer, televisie, koffie- en theefaciliteiten. Iedereen die in dit hotel verblijft krijgt een gratis OV-kaart.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
In stadscentrum

Hotel Albrechtshof***

Berlijn, Duitsland
Hotel Albrechtshof ligt op een rustige locatie in de populaire wijk Mitte en op korte loopafstand van de Friedrichstraße, de Reichstag en het centraal station van Berlijn. Het hotel is voorzien van een restaurant, een bar en een terras. De kamers zijn voorzien van WiFi, een TV, een minibar, een badkamer douche of bad en een föhn.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Schagen

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per Comfort Class touringcar volgens programma
 • Verblijf in 3- of 4 sterren accommodaties o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Entreegelden volgens programma
 • Nederlandsprekende gids in Berlijn
 • Nederlandsprekende (onder voorbehoud) gidsen volgens schema
 • Lunches op 4 dagen en lunchgeld op 3 dagen
 • Fooien
 • Oortjes in Berlijn

Niet inbegrepen

 • Toeslag één-persoonskamer 335,-
 • Lunches op heen- en terugreis
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Eventueel optioneel concert

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 31 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Voor de laatste informatie over inreisbepalingen Duitsland kunt u kijken op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Louise Kooiman