Oriëntatiereis Duitsland

Deze reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen brengt u naar de plaatsen waar de gebeurtenissen rondom Luther zich hebben afgespeeld. De historie en het leven van Luther brengt ons naar de stad Erfurt waar hij studeerde aan de universiteit, Eisenach waar hij op de Wartburg het Nieuwe Testament vertaalde en natuurlijk Wittenberg en Leipzig. Leer meer over de invloed van de Reformatie en volg Luther op zijn wegen, dwars door Duitsland!

Over deze reis

Deze reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen brengt u naar de plaatsen waar de gebeurtenissen rondom Luther zich hebben afgespeeld. De historie en het leven van Luther brengt ons naar de stad Erfurt waar hij studeerde aan de universiteit, Eisenach waar hij op de Wartburg het Nieuwe Testament vertaalde en natuurlijk Wittenberg en Leipzig. Leer meer over de invloed van de Reformatie en volg Luther op zijn wegen, dwars door Duitsland!

Bestemming

Algemene informatie Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland ligt in Centraal-Europa met Berlijn als hoofdstad. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen, die bestaat uit 16 deelstaten met een grote mate van autonomie.
Duitsland grenst in het noorden aan de Oost- en Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië. In het zuiden grenst het aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Zo is Duitsland het Europese land met de meeste buurlanden.
Het land heeft een lange en zeer bewogen geschiedenis. In de Romeinse tijd vormde de Rijn de buitengrens met de Germaanse stammen. In de Middeleeuwen was er sprake van het Heilige Roomse Rijk, waarbij de keizer verkozen werd door alle hertogdommen, graafschappen en andere entiteiten die deel van het rijk uitmaakten. Officieel bestond het Roomse Rijk tot het begin van de 19e eeuw en werd het ontbonden door een besluit van Napoleon. Na diens val werd Pruisen de machtigste staat binnen wat nu Duitsland is. Onder Pruisische leiding werd in 1870 Duitsland een keizerrijk, dat ten einde kwam met het eind van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Toen werd een republiek uitgeroepen, die een kort en roerig bestaan leidde. In 1933 kwamen de Nationaalsocialisten aan de macht, iets dat uiteindelijk een tot alles vernietigende oorlog en de genocide op de Joden tot gevolg had.
Na 1945 werd het westelijk deel van Duitsland bezet door de Amerikanen, Britten en Fransen. Het oosten viel toe aan de Sovjet-Unie. Hieruit ontstonden twee zelfstandige naties: West-Duitsland, een democratisch geregeerde federale republiek, en Oost-Duitsland, waar de Communistische partij aan de macht was. Door de bouw van een scheidingsmuur tussen beide landen in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw leek deze deling permanent tot in 1989 de Muur onverwacht viel en kort daarop Duitsland weer één natie werd.
Het land heeft een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit een hooggebergte, dat tot de Alpen behoort.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken, die niet altijd goed verstaanbaar zijn. Steeds meer Duitsers verstaan en spreken goed Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. Het noorden heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is gevarieerd en overvloedig en kan per regio flink verschillen wat specialiteiten aangaat. In het algemeen komen vleesliefhebbers goed aan hun trekken. Er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades, visgerechten, wild en paddenstoelen. Duitsland is ook het land van de vele worstsoorten. De bekendste zijn de Brat- en Currywurst, die veelal verkocht worden bij zgn. Wurstbude, meestal een stalletje op straat.
Bij een goede maaltijd drinkt men graag een goed glas wijn of bier gedronken. In Duitsland worden tal van goede wijnen geproduceerd, zoals bijvoorbeeld de Moezelwijnen. Bijna elk stad en ieder dorp heeft z’n eigen, vaak ambachtelijke bierbrouwerijen.

Wist u dat

- De boekdrukkunst, het bierbrouwen en aspirine Duitse uitvindingen zijn?
- Er meer dan 1500 verschillende worstsoorten in Duitsland gegeten worden?
- De kathedraal van Ulm de hoogste kerktoren van de wereld heeft, nl. ruim 161 meter?

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Vanaf de opstapplaats vertrekken we richting Duitsland. Onderweg maken we een koffiestop. Lunch onderweg op eigen gelegenheid. In de middag komen we aan in Eisenach, eén van de meest bekende steden in Thüringen. Voor Luther is Eisenach de plek geweest waar hij in zijn jeugd naar school ging en waar hij zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar Eisenach waar hij onder de schuilnaam Jonker Jörg woonde in de Wartburg. Hier vertaalde hij, in slechts 11 weken tijd, het Nieuwe Testament van het Grieks naar het Duits. Zo werd de Bijbel voor velen toegankelijk. Een andere bekende naam in Eisenach is die van Johan Sebastiaan Bach. Eisenach was zijn geboorteplaats en in zijn ouderlijk huis, is nu een museum. Van 15.30-17.00 krijgen we een rondleiding door Eisenach. Daarna naar het hotel in Gotha, waar we dineren en overnachten. Gotha is een prachtige stad. Luther kwam graag in Gotha en maakte hier regelmatig een tussenstop tijdens zijn reizen. Je vindt er prachtige gebouwen zoals de Augustijnenkerk of het Slot Friedenstein met het mooie park.

dag
2

DI: Wartburg en Erfurt

Vandaag starten we met een bezoek aan de prachtige burcht van Wartburg. Na de lunch rijden we door naar de mooie stad Erfurt, waar Luther aan de universiteit studeerde. Onder leiding van een gids bezoeken we de fraaie binnenstad en wordt verteld over de vesting, de imposante Dom en het Augustinusklooster waar Luther als monnik heeft gewoond. U wandelt door de straten met pittoreske bruggen en vele torens. De Krämerbrücke over de Gera, met haar vele vakwerkhuisjes, is één van de mooiste plekjes in de stad. Aan het einde van de dag gaan we terug naar ons hotel in in Gotha voor diner en overnachting.

dag
3

WO: Via Weimar naar Leipzig

Vertrek uit het hotel en op naar de stad Weimar, waar we onder leiding van een gids een stadswandeling maken. Vervolgens rijden we door naar Leipzig, waar de gids ons opwacht. Leipzig kreeg in 1165 stadsrechten en behoort vandaag de dag tot één van de belangrijkste handelssteden in Duitsland. Bovendien is Leipzig een belangrijk centrum voor wetenschap en cultuur. Onder leiding van een gids maken we een wandeling langs de belangrijkste gebouwen van de stad. Zo zien we de Nikolaikirche en lopen we langs de Thomaskirche met het graf van Johan Sebastiaan Bach die vanaf 1723 hier koormeester was. Uiteraard wandelen we door de Mädlerpassage waaronder we Auerbachs Keller vinden. Dit restaurant met 16e-eeuwse gewelven is door Goethe onsterfelijk gemaakt in Faust. Diner en overnachting in Leipzig.

dag
4

DO: Wittenberg

Vandaag staat Lutherstad Wittenberg op ons programma, een stad die een belangrijke rol heeft gespeeld in onze kerkgeschiedenis. Onder leiding van een gids bezoeken we de stad. Vanaf 1508 doceerde Luther filosofie aan de universiteit, ondertussen zette hij zijn studie theologie voort. Dit resulteerde in de 95 stellingen over de aflaat welke Luther op 31 oktober 1517 presenteerde aan de deuren van de Slotkapel en hiermee de Reformatie inluidde. De gids vertelt ons tijdens de stadswandeling alles over Wittenberg en de historie. Na de lunch bezoeken we de interim tentoonstelling van het Lutherhuis. Ook wordt het Melanchthonhaus bezocht. Daarna terug naar Leipzig voor diner en overnachting.

dag
5

VR: Eisleben en terugreis

De laatste dag alweer. We vertrekken bijtijds en rijden naar Eisleben.
Maarten Luther werd op 10 november 1483 geboren in Eisleben in een vrij welgestelde boeren- en later mijnwerkersfamilie. We bezoeken er zijn prachtig herstelde geboortehuis aan de Lutherstraβe dat nu als museum is ingericht. Hier komt u meer te weten over de familie van Luther en zien we o.a. een doopsteen uit 1518 die Luthers band met Eisleben onderstreept. Luther heeft als kind slechts een half jaar in zijn geboorteplaats Eisleben gewoond. Als volwassene keerde hij regelmatig naar de stad terug. Na het bezoek rijden we terug naar Nederland. Onderweg zullen nog diverse stops zijn, waaronder een stop om op eigen gelegenheid te lunchen. Einde van de dag/begin van de avond bent u terug bij de opstapplaats.

Accommodaties

Hotel Am Tierpark***

Gotha, Duitsland
Het hotel is gelegen aan een vijver in Gotha, dicht bij de uitvalswegen. Het centrum kan lopend bereikt worden. De kamers van het Hotel a zijn voorzien van alle moderne gemakken. In het gezellige eigen restaurant met open keuken kan gedineerd worden. U kunt tevens genieten van een breed scala aan wijnen. Het hotel heeft een fitnessruimte en een sauna. U kunt ook heerlijk ontspannen in de loungeruimte van het restaurant of in de tuin.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Balance Hotel Leipzig Alte Messe****

Leipzig, Duitsland
Het Balance Hotel Leipzig Alte Messe ligt op een rustige locatie, in een gerenoveerde historische wijk van Leipzig op 10 minuten rijden van het oude centrum. Er is een bar en restaurant, sauna, lift en gratis wifi beschikbaar. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer, televisie, koffie- en theefaciliteiten. Iedereen die in dit hotel verblijft krijgt een gratis OV-kaart.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
In stadscentrum

Vervoer

Opstapplaatsen

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per minibus
 • Overnachtingen in tweepersoonskamer op basis van halfpension
 • 3 Lunches
 • Entreegelden
 • Lokale gidsen
 • Reisleiding DrieTour

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 100,-
 • Lunch op heen- en terugreis
 • Drankjes en overige persoonlijke uitgaven
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • SGR
 • Fooiengeld

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 8 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Voor de laatste informatie over inreisbepalingen Duitsland kunt u kijken op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland

De oriëntatiereizen zijn bedoeld voor mensen die van plan zijn om in de nabije toekomst zelf een groepsreis te organiseren naar deze bestemming. Na uw aanmelding zullen we contact met u opnemen. Mocht u in 2024 of 2025 een groepsreis organiseren dan krijgt u de betaalde reissom na afloop van deze groepsreis teruggestort. Dit geldt alleen voor de hoofdboeker en niet voor een eventuele reisgenoot.

Reisleiding

Jan Bos

Wat is er nu mooier dan te kunnen doen wat je leuk vindt! Na 45 jaar werkzaam geweest te zijn in het onderwijs mocht ik nog niet zo lang geleden met pensioen gaan en eigenlijk heb ik al die jaren mijn werk ook als boeiend, inspirerend en vooral als zingevend ervaren. Daarnaast heb ik mij altijd mogen inzetten voor tal van maatschappelijke en kerkelijke doeleinden. Altijd mogen doen wat ik leuk vond!

Toen mij vanuit Beter Uit de mogelijkheid geboden werd om ook actief deel te nemen aan georganiseerde reizen, heb ik geen moment geaarzeld om dat te doen. De reispassie en het plezier in de ontmoeting met mensen inspireren mij. Inmiddels heb ik, ook op basis van vrijwilligheid, weer een aantal andere fijne bezigheden in verenigings- en stichtingsverband zodat mijn agenda niet in de kast blijft liggen en ik kan blijven doen wat ik leuk vind!