Maatwerkreis Griekenland o.l.v. Dhr. J. Janssen en Dhr. H. Gerritsen

IN DE VOETSPOREN VAN PAULUS - In relatief korte tijd leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek met prachtige natuur in afwisselende landschappen maar ook het land waar de basis is gelegd voor onze beschaving. Griekenland is ook het land waar apostel Paulus de eerste stap op Europese bodem zette. U begint uw toch in Thessaloniki, in het noorden van Griekenland, u eindigt de reis in het mooie ...

Over deze reis

IN DE VOETSPOREN VAN PAULUS -
In relatief korte tijd leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek met prachtige natuur in afwisselende landschappen maar ook het land waar de basis is gelegd voor onze beschaving. Griekenland is ook het land waar apostel Paulus de eerste stap op Europese bodem zette. U begint uw toch in Thessaloniki, in het noorden van Griekenland, u eindigt de reis in het mooie Athene. Onderweg bezoekt u de plaatsen als Veria, Kalambaka, het heiligdom Delphi en het antieke Korinthe. Het schiereiland Peloponnesos wordt verkend vanaf Olympia en het gezellige plaatsje Tolo.

Bestemming

Algemene informatie Griekenland

Griekenland is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. Het vasteland maakt geografisch deel uit van de Balkan. Daarnaast wordt het land omringd door zo’n 2000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 150 bewoond zijn. Het grootste en teven zuidelijkste eiland is Kreta. Andere bekende eilanden zijn Corfu, Rhodos en Samos. Omdat zowel het vasteland en de eilanden door water omgeven zijn, telt Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langere kustlijn. Landgrenzen zijn er met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije.
Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. Door de ligging tegen Azië aan en de relatief makkelijke oversteek, kwamen rond die tijd de eerste migratiestromen uit het toen al hoog ontwikkelde Midden Oosten op gang. Vanaf toen ontwikkelde zich hier van lieverlee een hoogontwikkelde cultuur, waar religie, kunst en wetenschap een voorname rol speelden. Volgens de overlevering woonden de talrijke Griekse goden op hoogste berg van het land, de Olympus (ruim 2900 meter). In veel mythologische verhalen spelen goden, zoals Zeus, een belangrijke en niet altijd even fraaie rol. Uit die tijd is nog veel tastbaars overgebleven: op veel plaatsen zijn goed bewaarde tempels en andere bouwwerken te zien. Politiek gezien was Griekenland geen eenheid en vormde een lappendeken van (stads)staten en staatjes. De belangrijkste en bekendste waren Sparta en Athene. Athene is ook de wieg van de democratie. De verschillende staten voerden regelmatig onderlinge oorlogen tot uiteindelijk het koninkrijk Macedonië rond 340 v. Chr. heel Griekenland veroverde. Uit Macedonië kwam ook Alexander de Grote, die een enorm rijk veroverde en daarbij de Griekse cultuur over de wereld verspreidde. Dit leidde tot een grote bloeiperiode van vooral de wijsbegeerte en beeldende kunst.
Na de dood van Alexander werd zijn rijk verdeeld en bleef het Griekse deel geregeerd worden door Macedonische koningen. Rond 200 v. Chr. was hun positie flink verzwakt, waar de Romeinen handig gebruik van maakten en hun heerschappij vestigden. Die bleef voortduren tot na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel. Het oosten werd bekend als het Byzantijnse Rijk, dat tot in de 12e eeuw over Griekenland regeerde. De Grieks-orthodoxe kerk dankt hier zijn bestaan aan. Een onrustige periode brak aan, die tot een eind aan kwam toen de Ottomanen vrijwel de hele Balkan in de 15e eeuw veroverden. Na een opstand tegen de Ottomaans-Turkse overheersing werd Griekenland in 1833 een onafhankelijk koninkrijk, dat echter weinig rust kende. Oorlogen en opstanden waren aan de orde van de dag. Door de Italiaanse inval in 1940 werd het land de Tweede Wereldoorlog ingetrokken, die ook hier voor veel leed zorgde en zelfs tot een burgeroorlog voerde. In de jaren ’60 van de afgelopen eeuw werd Griekenland een militaire dictatuur, die in 1974 ten val kwam en leidde tot een parlementaire republiek. Griekenland is lid van de NAVO en EU.

De combinatie van historie, zon, cultuur en religie biedt voor elk wat wils, waardoor Griekenland een populaire reisbestemming is.

Taal

Grieks is de officiële taal, die wel dialecten kent, maar in het hele land de voertaal is. Het is een oude taal. Het huidige Grieks wijkt wel sterk af van het klassieke Grieks, de taal waarin onder meer het Nieuwe Testament geschreven werd. Het huidige Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse. In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater).
Er heerst een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en sneeuwen. Op de eilanden is het ook in de zomer aangenaam toeven vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland heeft jaarlijks gemiddeld zo’n 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Aan de Griekse keuken is goed te merken, dat het land lang deel uitmaakte van het Turkse rijk. Veel gerechten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappels en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast heeft iedere regio en elk eiland z’n eigen traditionele schotels. Op de eilanden zijn veel visgerechten te verkrijgen. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct en worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar elders ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de smakelijke Kalamata. Dé nationale drank Ouzo, is een anijsdrank met een hoog alcoholpercentage.

Wist u dat

- Ruim 70% van het land uit bergen en heuvels bestaat?
- Griekenland het Europese land met de meeste vliegvelden is (80 stuks)?
- Athene de oudste, nog altijd bewoonde Europese hoofdstad is?
- De gemiddelde Griek 78 jaar wordt en daarmee de hoogste gemiddelde leeftijd in Europa heeft?

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

Vlucht vanaf Amsterdam naar Thessaloniki, de belangrijkste stad in het noorden van Griekenland. Na aankomst transfer naar uw hotel.

dag
2

WO: Philippi-Kavala en Thessaloniki

Allereerst naar het oude Philippi, de plaats waar Paulus in 49 na Christus voor het eerst voet op Europese bodem zette. Gelukkig is er veel bewaard gebleven en te zien. Hoogtepunten zijn de markt, het gerechtsgebouw, de gevangenis waar hij gevangen zat en de plek aan de rivier waar Lydia, de purperverkoopster werd gedoopt. Aansluitend naar Kavala, de vroegere haven van Philippi. Daarna terug naar Thessaloniki. U ziet er de Witte Toren, de kathedraal Hagia Sophia, mooie pleinen maar ook de oude bovenstad. Diner en overnachting.

dag
3

DO: Thessaloniki – Veria – Vergina – Kalambaka

Na het ontbijt een bezoek aan de antieke stad Veria. Het monument in Veria herinnert aan de rede van de Paulus. Het trapje waarop hij dit deed, is bewaard gebleven. U vervolgt uw weg naar Vergina, de voormalige hoofdstad van het oude Macedonië. Hier bezoekt u de grootste Macedonische schat die pas in 1977 bij opgravingen ontdekt is: de graftombes van Koning Philipos II, de vader van Alexander de Grote. Ook bezoekt u een iconenwerkplaats. Voor de overnachting verder naar Kalambaka.

dag
4

VR: Kalambaka - Meteora - Galaxidi

Een bijzondere dag, want u bezoekt de indrukwekkende hangende kloosters van Meteora, ook wel bekend als “de in de lucht zwevende”. De kloosters behoren tot de belangrijkste Byzantijnse bezienswaardigheden in Griekenland. In de 11e eeuw bouwden monniken die vluchtten voor de Turkse bezetters 24 kloosters op rotspilaren. Vandaag zijn er nog steeds zes in gebruik. Het is een unieke plek waar natuur en cultuur met elkaar verweven zijn. Het is dan ook niet voor niets dat deze imposante kloosters op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Stelt u zich eens voor hoe zwaar het leven destijds moet zijn geweest. Door naar Galaxidi, aan de kust voor diner en overnachting

dag
5

ZA: Delphi en Olympia

Een lange reisdag vandaag. Allereerst naar het Orakel van Delphi. Delphi werd door de oude Grieken beschouwd als het middelpunt van de aarde. Vanaf de 6de eeuw voor Christus kwamen er vanuit de gehele wereld pelgrims naar Delphi om het Orakel te raadplegen. In deze prachtige archeologische religieuze vindplaats ziet u fraaie tempels, het theater en het stadion. Aansluitend per bus naar de stad Olympia voor diner en overnachting.

dag
6

ZO: Olympia

We bezoeken de archeologische overblijfselen van Olympia, de bakermat van de huidige Olympische Spelen. Olympia is niet alleen een van de beroemdste bezienswaardigheden van Griekenland, ook staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We wandelen langs de vele archeologische vindplaatsen, nemen een kijkje bij het historische stadion en de Tempel van Zeus en Hera. De rest van de middag is vrij te besteden. Diner en overnachting.

dag
7

MA: Olympia - Tolo

U reist verder naar Tolo. Onderweg een stop voor lunch en er is de mogelijkheid om een stop te maken bij het interessante Mycene. een historische stad die vroeger het culturele en politieke centrum was van de Myceense beschaving. Diner en overnachting in Tolo.

dag
8

DI: Nafplion

In de ochtend met de boot naar Nafplion, één van de meest oorspronkelijke Griekse steden met mooie monumentale gebouwen gelegen tussen twee heuvels aan zee. Tijdens een wandeling door de oude binnenstad proeft u de gezellige sfeer en ziet u de monumentale gebouwen en op een van de twee heuvels de imposante Palamidi burcht. In de middag terug naar Tolo, voor nog wat vrije tijd.

dag
9

WO: Tolo-Epidaurus-Korinthe-Athene

Vertrek uit Tolo en bezoek aan Epidaurus. Hier staat het best bewaarde antieke theater uit de Griekse Oudheid , dat plaats biedt aan 14.000 toeschouwers. Het heeft een uitzonderlijk goede akoestiek. Niet voor niets staat dit theater op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Volgende stop is bij Korinthe waar u de opgravingen bezoekt en het bekende kanaal van Korinthe zult zien. Dan door naar Athene voor diner en overnachting.

dag
10

DO: Athene

Rondleiding door Athene, bekend om de Acropolis, Parthenon en de Areopagus, die boven de stad uittorenen. Daarnaast brengt u een bezoek aan de Agora en ziet u de wisseling van de wacht bij het Parlement. Natuurlijk is er ook tijd voor de gezellige wijk Plaka.

dag
11

VR: Terugreis

Vertrek vanaf Athene naar de luchthaven bij Athene. Terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Capsis Hotel Thessaloniki****

Thessaloniki, Griekenland
Capsis Hotel ligt in het hart van Thessaloniki, op loopafstand van de gezellige bars en restaurants, op ca. 900 meter van het centrale plein van de stad. De kamers zijn stijlvol ingericht en voorzien van een minibar, televisie en een eigen badkamer met een föhn. Drankjes worden geserveerd in de All Day Bar in het hoofdgebouw en in de bar bij het zwembad op het dakterras. Er wordt dagelijks een Grieks ontbijt met streekproducten en een Amerikaans ontbijtbuffet verzorgd. Het hotel biedt gratis WiFi en gratis gebruik van de fitnessruimte.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Orfeas Kalambaka***

Kalambaka, Griekenland
Hotel Orfeas ligt in een tuin in Kalambaka, op 500 meter afstand van het centrum van de stad en ca. 3 km van de Meteora kloosters. Het hotel biedt smaakvol ingerichte kamers, voorzien van een televisie, balkon en airconditioning. De eigen badkamers zijn uitgerust met een bad of douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. Er is WiFi beschikbaar in openbare ruimtes.
In het restaurant geniet u in de ochtend van een continentaal ontbijt en in de avond van het diner. Er is tevens een snackbar en een buitenzwembad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Europa Beach Hotel****

Galaxidi, Griekenland
Het Europa Beach Hotel is prachtig gelegen. Het hotel heeft een buitenzwembad, een bar en een restaurant. De kamers bieden een prachtig uitzicht op zee. Alle kamers zijn voorzien van een bureau, airconditioning, verwarming, een minibar, internet en tv.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
Restaurant
Lift
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon

Hotel Neda***

Olympia, Griekenland
Hotel Neda ligt in het centrum van het mooie Olympia en beschikt over een restaurant, zwembad en gratis wifi. Alle kamers zijn voorzien van eigen badkamer, televisie, minibar, koffie-/theefaciliteiten en föhn.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel King Minos****

Tolo, Griekenland
Hotel King Minos ligt fraai op een heuvel met uitzicht op zee. Het strand ligt op slechts 150 meter afstand en het centrum op 400 meter. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, zwembad, fitnessruimte en terras. De kamers zijn voorzien van airco, televisie, kleine koelkast, haardroger, kluisje en eigen badkamer. Er is gratis wifi beschikbaar in het hotel en op de kamers.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
Historisch centrum

Hotel Ilissos Athene****

Athene, Griekenland
Hotel Ilissos ligt op ca. 1,5 km afstand van de Acropolis. De geluidsdichte kamers zijn elegant ingericht en voorzien van airconditioning, een satelliet-tv, radio, koelkast, bureau en een minibar. Het restaurant van Hotel Ilissos serveert mediterrane maaltijden en internationale gerechten. Er wordt iedere ochtend een ontbijtbuffet verzorgd. In het hele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Op het dakterras bevindt zich de bar met uitzicht op het Parthenon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
09:40
Thessaloniki
13:30
Uw terugreis
Vlucht
Athene
21:20
Amsterdam
23:55

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Transavia vanaf Amsterdam
 • Luchthavenbelasting (ovv wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse volgens programma
 • Verblijf in 3- en 4-sterren accommodatie o.b.v. tweepersoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende of Engelstalige gids volgens schema
 • Fooienbedrag
 • City taks per hotel

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 385,- p.p.
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Optionele excursies / Drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Headsets
 • Lunch op heen- en terugreis

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 21 personen.
De reissom zal afhangen van het aantal deelnemers dat mee op reis gaat.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Voor mensen die in Borculo of directe omgeving wonen heeft de reisleider een bus van/naar Schiphol geregeld.

Kijk voor actuele reisinformatie Griekenland op:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/griekenland/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Co Janssen