Maatwerkreis Griekenland o.l.v. Dhr. Ruud Visser en Dhr. Johan Olling

IN DE VOETSPOREN VAN PAULUS In relatief korte tijd leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Deze reis volgt het spoor van Paulus’ eerste reis naar Griekenland, zoals beschreven in Handelingen 16:11 – 18:18. U begint op de eerste dag bij de plek waar hij en zijn metgezellen voet aan wal zetten, u ein...

Over deze reis

IN DE VOETSPOREN VAN PAULUS
In relatief korte tijd leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Deze reis volgt het spoor van Paulus’ eerste reis naar Griekenland, zoals beschreven in Handelingen 16:11 – 18:18. U begint op de eerste dag bij de plek waar hij en zijn metgezellen voet aan wal zetten, u eindigt op de laatste dag bij de plek waar zij weer van wal staken. Onderweg bezoekt u de plaatsen waar Paulus is geweest zoals Athene met de beroemde Acropolis, het heiligdom Delphi en het antieke Korinthe. Ook verblijft u een nacht in het gezellige kustplaatsje Tolo op het schiereiland Peloponnesos.

Bestemming

Algemene informatie Griekenland

Griekenland is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. Het vasteland maakt geografisch deel uit van de Balkan. Daarnaast wordt het land omringd door zo’n 2000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 150 bewoond zijn. Het grootste en teven zuidelijkste eiland is Kreta. Andere bekende eilanden zijn Corfu, Rhodos en Samos. Omdat zowel het vasteland en de eilanden door water omgeven zijn, telt Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langere kustlijn. Landgrenzen zijn er met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije.
Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. Door de ligging tegen Azië aan en de relatief makkelijke oversteek, kwamen rond die tijd de eerste migratiestromen uit het toen al hoog ontwikkelde Midden Oosten op gang. Vanaf toen ontwikkelde zich hier van lieverlee een hoogontwikkelde cultuur, waar religie, kunst en wetenschap een voorname rol speelden. Volgens de overlevering woonden de talrijke Griekse goden op hoogste berg van het land, de Olympus (ruim 2900 meter). In veel mythologische verhalen spelen goden, zoals Zeus, een belangrijke en niet altijd even fraaie rol. Uit die tijd is nog veel tastbaars overgebleven: op veel plaatsen zijn goed bewaarde tempels en andere bouwwerken te zien. Politiek gezien was Griekenland geen eenheid en vormde een lappendeken van (stads)staten en staatjes. De belangrijkste en bekendste waren Sparta en Athene. Athene is ook de wieg van de democratie. De verschillende staten voerden regelmatig onderlinge oorlogen tot uiteindelijk het koninkrijk Macedonië rond 340 v. Chr. heel Griekenland veroverde. Uit Macedonië kwam ook Alexander de Grote, die een enorm rijk veroverde en daarbij de Griekse cultuur over de wereld verspreidde. Dit leidde tot een grote bloeiperiode van vooral de wijsbegeerte en beeldende kunst.
Na de dood van Alexander werd zijn rijk verdeeld en bleef het Griekse deel geregeerd worden door Macedonische koningen. Rond 200 v. Chr. was hun positie flink verzwakt, waar de Romeinen handig gebruik van maakten en hun heerschappij vestigden. Die bleef voortduren tot na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel. Het oosten werd bekend als het Byzantijnse Rijk, dat tot in de 12e eeuw over Griekenland regeerde. De Grieks-orthodoxe kerk dankt hier zijn bestaan aan. Een onrustige periode brak aan, die tot een eind aan kwam toen de Ottomanen vrijwel de hele Balkan in de 15e eeuw veroverden. Na een opstand tegen de Ottomaans-Turkse overheersing werd Griekenland in 1833 een onafhankelijk koninkrijk, dat echter weinig rust kende. Oorlogen en opstanden waren aan de orde van de dag. Door de Italiaanse inval in 1940 werd het land de Tweede Wereldoorlog ingetrokken, die ook hier voor veel leed zorgde en zelfs tot een burgeroorlog voerde. In de jaren ’60 van de afgelopen eeuw werd Griekenland een militaire dictatuur, die in 1974 ten val kwam en leidde tot een parlementaire republiek. Griekenland is lid van de NAVO en EU.

De combinatie van historie, zon, cultuur en religie biedt voor elk wat wils, waardoor Griekenland een populaire reisbestemming is.

Taal

Grieks is de officiële taal, die wel dialecten kent, maar in het hele land de voertaal is. Het is een oude taal. Het huidige Grieks wijkt wel sterk af van het klassieke Grieks, de taal waarin onder meer het Nieuwe Testament geschreven werd. Het huidige Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse. In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater).
Er heerst een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en sneeuwen. Op de eilanden is het ook in de zomer aangenaam toeven vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland heeft jaarlijks gemiddeld zo’n 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Aan de Griekse keuken is goed te merken, dat het land lang deel uitmaakte van het Turkse rijk. Veel gerechten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappels en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast heeft iedere regio en elk eiland z’n eigen traditionele schotels. Op de eilanden zijn veel visgerechten te verkrijgen. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct en worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar elders ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de smakelijke Kalamata. Dé nationale drank Ouzo, is een anijsdrank met een hoog alcoholpercentage.

Wist u dat

- Ruim 70% van het land uit bergen en heuvels bestaat?
- Griekenland het Europese land met de meeste vliegvelden is (80 stuks)?
- Athene de oudste, nog altijd bewoonde Europese hoofdstad is?
- De gemiddelde Griek 78 jaar wordt en daarmee de hoogste gemiddelde leeftijd in Europa heeft?

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

Vlucht vanuit Amsterdam naar Thessaloniki. Vervolgens per touringcar naar Kavala. Afhankelijk van de tijd van aankomst in Kavala een tour door de oude stad. In ieder geval een bezoek aan het monument dat herinnert aan Paulus aankomst in Neapolis; voorts wellicht het geboortehuis van Mohammed Ali, het Aquaduct, de Burcht. Hotel in Kavala.

dag
2

WO: Bezoek Lydia, Philippi en Thessaloniki

Als op ‘Dag 1’ geen tijd gevonden wordt om Kavala te bezoeken, dan wordt vandaag begonnen met een (korte) stadstour door Kavala, waarbij stilgestaan wordt bij het monument van Paulus. Vervolgens brengt de bus de groep naar Philippi. Daar wordt de doopplaats van Lydia bezocht. Wellicht na de lunch het bezoek aan de opgraving van Philippi met de agora en de gevangenis waarin Paulus heeft vastgezeten. Vervolgens rijdt de bus naar Thessaloniki, waar een tour door de benedenstad gemaakt wordt, met de mogelijkheid om uit te stappen bij de Witte Toren en de Galeriusboog. Hotel in Thessaloniki.

dag
3

DO: Thessaloniki-Veria-Kalambaka

We beginnen we met een bezoek aan de Dimitriosbasilica, de belangrijkste Grieks Orthodoxe kerk in Thessaloniki. Eventueel bekijken we nog plekken waar we op dag 2 niet aan toegekomen zijn. Hierna laten we de stad achter ons en gaan naar Veria (Berea) en bezoeken daar het monument dat herinnert aan de prediking van Paulus. Op weg naar Kalambaka is vanuit de bus de ‘godenberg’ Olympus te zien en gaan we een kijkje nemen in een ikonenwerkplaats. Daarna zetten we onze tocht naar Kalambaka voort. Hotel in Kalambaka.

dag
4

VR: Meteora Kloosters

Op deze dag wordt een bezoek gebracht aan de Meteorakloosters. In een betrekkelijk klein gebied bevinden zich hier 24 aan rotsen hangende kloosters. Zes zijn ervan te bezoeken; we willen er aan twee ervan een bezoek brengen, aan een mannen- en een vrouwenklooster. Na de lunch rijdt de bus richting Delphi. Misschien is het mogelijk om in de namiddag nog en bezoek te brengen aan het museum van Delphi. Hotel in Delphi.

dag
5

ZA: Delphi-Osios Loukas-Tolo

Deze dag begint met een bezoek aan Delphi, aan de opgraving van het heiligdom van Apollo. Hier huisde ook het Orakel van Delphi. Er zijn overblijfselen te vinden van tempels, van schathuizen, van een theater, ja zelfs van een stadion. Na dit bezoek aan Delphi brengt de bus de groep naar de Peloponnesos, naar de strandplaats Tolo. Onderweg hierheen is er een bezichtiging van het klooster van Osios Loukas, waar de apostel Thomas met opzet beschadigd is aan het gezicht. Het klooster is als bouwwerk uniek en een van de mooiste Byzantijnse bouwwerken ter wereld. Hotel in Tolo.

dag
6

ZO: Tolo en Nafplion

Deze dag is in opzet een rustige dag. In de ochtend kan de groep een Grieks Orthodoxe kerkdienst in Tolo meemaken; ook is het mogelijk om met de eigen groep een liturgieviering te organiseren en te houden. ’s Middags willen we met de groep de boottocht van Tolo naar Nafplion maken, compleet met een bezoek aan deze oude hoofdstad van Griekenland. Van hieruit rijden we met de bus terug naar Tolo. Hotel in Tolo.

dag
7

MA: Mycene en Epidaurus

Vanuit Tolo wordt er een bezoek gebracht aan Mycene met de Leeuwenpoort en de grafkamer van koning Agamemnon. Vervolgens wordt Epidauros met zijn antieke theater bezocht. Ook bezoeken we indien mogelijk deze dag een ouzo-stokerij. Dan weer terug naar Tolo voor de overnachting. Hotel in Tolo.

dag
8

DI: Tolo-Korinthe-Athene

We verlaten Tolo en gaan op weg naar Athene. Onderweg brengen we een bezoek aan de opgraving van Korinthe, de stad met twee zeehavens, zowel naar het oosten als naar het westen gericht. Paulus verbleef hier anderhalf jaar. Natuurlijk zullen we met de groep ook het kanaal van Korinthe bekijken. Daarna brengt de bus de groep naar Athene. We maken met de bus een stadstour door Athene en stappen hier en daar uit: zoals bij het stadion van de Olympische spelen van 1896 en op het Syntagmaplein bij het Parlementsgebouw om de aflossing van de wacht te zien. Hotel in Athene.

dag
9

WO: Athene

Deze dag begint met de beklimming van de Akropolis en het bezoek aan de bouwwerken die zich daar bevinden, zoals het Parthenon, de Nikè-tempel, het Erechtheion. En op een lager niveau is ook veel van de oude Griekse cultuur te vinden. Daar is ook de Areopaag, de plek waar Paulus de Atheners toesprak, te vinden. Wie wil kan ’s middags nog naar het Akropolismuseum gaan. Of gezellig gaan winkelen in de Plaka, het is immers de laatste dag. Hotel in Athene.

dag
10

DO: Terugreis

Transfer naar de luchthaven van Athene en de vlucht van Athene naar Amsterdam; tot slot met de bus naar Limmen.

Accommodaties

Esperia hotel Kavala***

Kavala, Griekenland
Hotel Esperia is centraal gelegen in het prachtige Kavala, met uitzicht op het strand van Rapsani, op slechts 50 meter van het archeologisch museum en 15 minuten lopen van het Byzantijnse kasteel. Alle kamers zijn modern ingericht en voorzien van airconditioning, kluisje, televisie, minibar en een eigen badkamer met haardroger en gratis toiletartikelen. U begint uw dag met een Grieks ontbijt in buffetvorm, geserveerd in de eetzaal van de accommodatie. In het restaurant kunt u genieten van mediterrane gerechten. Het hotel beschikt ook over een zonneterras en gratis WiFi in alle ruimtes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Vergina Thessaloniki***

Thessaloniki, Griekenland
Hotel Vergina is gunstig gelegen in het stadscentrum van Thessaloniki, op slechts een paar minuten lopen van de centrale marktplaats. In het gehele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Alle openbare ruimtes van het hotel, maar ook de kamers, zijn warm ingericht met moderne meubilair. Alle kamers zijn uitgerust met airconditioning, een balkon, tv en koelkast. In de ochtend serveert het hotel een ontbijtbuffet met huisgemaakte gerechten. De 24-uursreceptie, het restaurant en de bar dragen bij aan een zorgeloos verblijf.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Orfeas Kalambaka***

Kalambaka, Griekenland
Hotel Orfeas ligt in een tuin in Kalambaka, op 500 meter afstand van het centrum van de stad en ca. 3 km van de Meteora kloosters. Het hotel biedt smaakvol ingerichte kamers, voorzien van een televisie, balkon en airconditioning. De eigen badkamers zijn uitgerust met een bad of douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. Er is WiFi beschikbaar in openbare ruimtes.
In het restaurant geniet u in de ochtend van een continentaal ontbijt en in de avond van het diner. Er is tevens een snackbar en een buitenzwembad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Acropole Delphi***

Delphi, Griekenland
Het Acropole Hotel ligt op een rustige locatie, op slechts 100 meter van het centrum van Delphi en ca. 500 meter van de archeologische vindplaats verderop. De met veel zorg ingerichte kamers zijn voorzien van smeedijzeren of houten meubels, plafonds met houten balken, tv met satellietzenders, airconditioning en een kluisje; de badkamer is uitgerust met douche of bad, een haardroger en gratis toiletartikelen. Elke kamer heeft een prachtig uitzicht op de kloof van Delphi. Verder is er een restaurant voor ontbijt en diner, Gratis WiFi en een lobby met satelliet-tv en een open haard.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel King Minos****

Tolo, Griekenland
Hotel King Minos ligt fraai op een heuvel met uitzicht op zee. Het strand ligt op slechts 150 meter afstand en het centrum op 400 meter. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, zwembad, fitnessruimte en terras. De kamers zijn voorzien van airco, televisie, kleine koelkast, haardroger, kluisje en eigen badkamer. Er is gratis wifi beschikbaar in het hotel en op de kamers.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
Historisch centrum

Hotel Ilissos Athene****

Athene, Griekenland
Hotel Ilissos ligt op ca. 1,5 km afstand van de Acropolis. De geluidsdichte kamers zijn elegant ingericht en voorzien van airconditioning, een satelliet-tv, radio, koelkast, bureau en een minibar. Het restaurant van Hotel Ilissos serveert mediterrane maaltijden en internationale gerechten. Er wordt iedere ochtend een ontbijtbuffet verzorgd. In het hele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Op het dakterras bevindt zich de bar met uitzicht op het Parthenon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
09:30
Thessaloniki
13:30
Uw terugreis
Vlucht
Athene
21:00
Amsterdam
23:35

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis (al dan niet met overstap)
 • Luchthavenbelasting (ovv wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3- en 4-sterren accommodatie o.b.v. tweepersoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids volgens schema
 • Fooienbedrag
 • City taks per hotel
 • Headsets

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 315,- p.p.
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Optionele excursies / Drankjes /
 • Lunch op dag 1

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 36 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

De reissom zal afhangen van het aantal deelnemers dat mee op reis gaat:

Kijk voor actuele reisinformatie Griekenland op:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/griekenland/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding