Maatwerkreis Griekenland o.l.v. Dhr. T.W. de Vries

IN DE VOETSPOREN VAN PAULUS - In relatief korte tijd leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Deze reis volgt het spoor van Paulus’ eerste reis naar Griekenland, zoals beschreven in Handelingen 16:11 – 18:18. U begint op de eerste dag bij de plek waar hij en zijn metgezellen voet aan wal zetten. ...

Over deze reis

IN DE VOETSPOREN VAN PAULUS -
In relatief korte tijd leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Deze reis volgt het spoor van Paulus’ eerste reis naar Griekenland, zoals beschreven in Handelingen 16:11 – 18:18. U begint op de eerste dag bij de plek waar hij en zijn metgezellen voet aan wal zetten. Onderweg bezoekt u de plaatsen waar Paulus is geweest zoals Athene met de beroemde Acropolis, het heiligdom Delphi en het antieke Korinthe.

Bestemming

Algemene informatie Griekenland

Griekenland is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. Het vasteland maakt geografisch deel uit van de Balkan. Daarnaast wordt het land omringd door zo’n 2000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 150 bewoond zijn. Het grootste en teven zuidelijkste eiland is Kreta. Andere bekende eilanden zijn Corfu, Rhodos en Samos. Omdat zowel het vasteland en de eilanden door water omgeven zijn, telt Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langere kustlijn. Landgrenzen zijn er met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije.
Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. Door de ligging tegen Azië aan en de relatief makkelijke oversteek, kwamen rond die tijd de eerste migratiestromen uit het toen al hoog ontwikkelde Midden Oosten op gang. Vanaf toen ontwikkelde zich hier van lieverlee een hoogontwikkelde cultuur, waar religie, kunst en wetenschap een voorname rol speelden. Volgens de overlevering woonden de talrijke Griekse goden op hoogste berg van het land, de Olympus (ruim 2900 meter). In veel mythologische verhalen spelen goden, zoals Zeus, een belangrijke en niet altijd even fraaie rol. Uit die tijd is nog veel tastbaars overgebleven: op veel plaatsen zijn goed bewaarde tempels en andere bouwwerken te zien. Politiek gezien was Griekenland geen eenheid en vormde een lappendeken van (stads)staten en staatjes. De belangrijkste en bekendste waren Sparta en Athene. Athene is ook de wieg van de democratie. De verschillende staten voerden regelmatig onderlinge oorlogen tot uiteindelijk het koninkrijk Macedonië rond 340 v. Chr. heel Griekenland veroverde. Uit Macedonië kwam ook Alexander de Grote, die een enorm rijk veroverde en daarbij de Griekse cultuur over de wereld verspreidde. Dit leidde tot een grote bloeiperiode van vooral de wijsbegeerte en beeldende kunst.
Na de dood van Alexander werd zijn rijk verdeeld en bleef het Griekse deel geregeerd worden door Macedonische koningen. Rond 200 v. Chr. was hun positie flink verzwakt, waar de Romeinen handig gebruik van maakten en hun heerschappij vestigden. Die bleef voortduren tot na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel. Het oosten werd bekend als het Byzantijnse Rijk, dat tot in de 12e eeuw over Griekenland regeerde. De Grieks-orthodoxe kerk dankt hier zijn bestaan aan. Een onrustige periode brak aan, die tot een eind aan kwam toen de Ottomanen vrijwel de hele Balkan in de 15e eeuw veroverden. Na een opstand tegen de Ottomaans-Turkse overheersing werd Griekenland in 1833 een onafhankelijk koninkrijk, dat echter weinig rust kende. Oorlogen en opstanden waren aan de orde van de dag. Door de Italiaanse inval in 1940 werd het land de Tweede Wereldoorlog ingetrokken, die ook hier voor veel leed zorgde en zelfs tot een burgeroorlog voerde. In de jaren ’60 van de afgelopen eeuw werd Griekenland een militaire dictatuur, die in 1974 ten val kwam en leidde tot een parlementaire republiek. Griekenland is lid van de NAVO en EU.

De combinatie van historie, zon, cultuur en religie biedt voor elk wat wils, waardoor Griekenland een populaire reisbestemming is.

Taal

Grieks is de officiële taal, die wel dialecten kent, maar in het hele land de voertaal is. Het is een oude taal. Het huidige Grieks wijkt wel sterk af van het klassieke Grieks, de taal waarin onder meer het Nieuwe Testament geschreven werd. Het huidige Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse. In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater).
Er heerst een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en sneeuwen. Op de eilanden is het ook in de zomer aangenaam toeven vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland heeft jaarlijks gemiddeld zo’n 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Aan de Griekse keuken is goed te merken, dat het land lang deel uitmaakte van het Turkse rijk. Veel gerechten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappels en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast heeft iedere regio en elk eiland z’n eigen traditionele schotels. Op de eilanden zijn veel visgerechten te verkrijgen. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct en worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar elders ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de smakelijke Kalamata. Dé nationale drank Ouzo, is een anijsdrank met een hoog alcoholpercentage.

Wist u dat

- Ruim 70% van het land uit bergen en heuvels bestaat?
- Griekenland het Europese land met de meeste vliegvelden is (80 stuks)?
- Athene de oudste, nog altijd bewoonde Europese hoofdstad is?
- De gemiddelde Griek 78 jaar wordt en daarmee de hoogste gemiddelde leeftijd in Europa heeft?

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

ZA: Heenreis

Vlucht vanuit Amsterdam naar Thessaloniki, met overstap. Vervolgens per touringcar naar Kavala. Diner en overnachting.

dag
2

ZO: Kavala -Lydia - Philippi

U begint de dag met een stadstour door Kavala, waarbij stilgestaan wordt bij het monument van Paulus dat herinnert aan Paulus aankomst in Neapolis. Ook ziet u het Aquaduct en de burcht. Vervolgens brengt de bus de groep naar Philippi. Daar wordt de doopplaats van Lydia bezocht. Na de lunch het bezoek aan de opgraving van Philippi met de agora en de gevangenis waarin Paulus heeft vastgezeten. Daarna terug naar Kavala.

dag
3

MA: : Verginia - Veria - Kalambaka

Vertrek uit Kavala en bezoek aan Vergina, waar u de koningsgraven bezoekt. Daarna door naar Veria (Berea), waar u het monument dat herinnert aan de prediking van Paulus zult zien. Op weg naar Kalambaka is vanuit de bus de ‘godenberg’ Olympus te zien en gaat u een kijkje nemen in een ikonenwerkplaats. Daarna door naar Kalambaka voor diner en overnachting.

dag
4

DI: Kalambaka – Meteora Kloosters - Delphi

Op deze dag wordt een bezoek gebracht aan de Meteorakloosters. In een betrekkelijk klein gebied bevinden zich hier 24 aan rotsen hangende kloosters. Zes zijn ervan te bezoeken; we willen er aan twee ervan een bezoek brengen, aan een mannen- en een vrouwenklooster. Na de lunch rijdt de bus richting Delphi. Diner en overnachting in een hotel aan de kust in de buurt van Delphi.

dag
5

WO: Delphi - Loutraki

Vertrek uit Galaxidi. Deze dag staat in het teken van een uitgebreid bezoek aan Delphi, aan de opgraving van het heiligdom van Apollo. Hier huisde ook het Orakel van Delphi. Er zijn overblijfselen te vinden van tempels, van schathuizen, van een theater, ja zelfs van een stadion. Ook is er tijd voor het museum in Delphi. In de loop van de middag rit naar Loutraki. Bij voldoende tijd evt. nog een stop bij Klooster Osios Loukas, waar de apostel Thomas met opzet beschadigd is aan het gezicht. Het klooster is als bouwwerk uniek en een van de mooiste Byzantijnse bouwwerken ter wereld. Diner en overnachting in Loutraki.

dag
6

DO: Korinthe en Kanaal van Korinthe

Vandaag gaat u naar Korinthe en het Kanaal van Korinthe. U brengt een bezoek aan de opgraving van Korinthe, de stad met twee zeehavens, zowel naar het oosten als naar het westen gericht. Paulus verbleef hier anderhalf jaar. Diner en overnachting in Loutraki

dag
7

VR: Naar Athene

De bus brengt de groep naar Athene. U maakt met de bus een stadstour door Athene en stapt hier en daar uit: zoals bij het stadion van de Olympische spelen van 1896 en op het Syntagmaplein bij het Parlementsgebouw om de aflossing van de wacht te zien. Middag: bezoek aan het Akropolismuseum in Athene. Diner en overnachting in een hotel in Athene.

dag
8

ZA: Athene

Deze dag begint met de beklimming van de Akropolis en het bezoek aan de bouwwerken die zich daar bevinden, zoals het Parthenon, de Nikè-tempel, het Erechtheion. En op een lager niveau is ook veel van de oude Griekse cultuur te vinden. Daar is ook de Areopagus, de plek waar Paulus de Atheners toesprak, te vinden. Ook ziet u de Agora. De middag is vrij te besteden. Wie wil kan ’s middags gezellig gaan winkelen of een terrasje pakken in de Plaka, het is immers de laatste dag. Hotel in Athene.

dag
9

ZO: Terugreis

Transfer naar de luchthaven van Athene en de vlucht van Athene naar Amsterdam.

Accommodaties

Esperia hotel Kavala***

Kavala, Griekenland
Hotel Esperia is centraal gelegen in het prachtige Kavala, met uitzicht op het strand van Rapsani, op slechts 50 meter van het archeologisch museum en 15 minuten lopen van het Byzantijnse kasteel. Alle kamers zijn modern ingericht en voorzien van airconditioning, kluisje, televisie, minibar en een eigen badkamer met haardroger en gratis toiletartikelen. U begint uw dag met een Grieks ontbijt in buffetvorm, geserveerd in de eetzaal van de accommodatie. In het restaurant kunt u genieten van mediterrane gerechten. Het hotel beschikt ook over een zonneterras en gratis WiFi in alle ruimtes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Orfeas Kalambaka***

Kalambaka, Griekenland
Hotel Orfeas ligt in een tuin in Kalambaka, op 500 meter afstand van het centrum van de stad en ca. 3 km van de Meteora kloosters. Het hotel biedt smaakvol ingerichte kamers, voorzien van een televisie, balkon en airconditioning. De eigen badkamers zijn uitgerust met een bad of douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. Er is WiFi beschikbaar in openbare ruimtes.
In het restaurant geniet u in de ochtend van een continentaal ontbijt en in de avond van het diner. Er is tevens een snackbar en een buitenzwembad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Europa Beach Hotel****

Galaxidi, Griekenland
Het Europa Beach Hotel is prachtig gelegen. Het hotel heeft een buitenzwembad, een bar en een restaurant. De kamers bieden een prachtig uitzicht op zee. Alle kamers zijn voorzien van een bureau, airconditioning, verwarming, een minibar, internet en tv.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
Restaurant
Lift
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon

Hotel Grand Olympic***

Loutraki, Griekenland
Hotel Grand Olympic ligt in het centrum van de stad Loutraki en op slechts 50 meter van het strand. Het hotel biedt gratis fietsen, een tuin, een terras en een restaurant. De kamers zijn voorzien van een kledingkast, een flatscreen-tv, een eigen badkamer en koelkastje.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Strand
Supermarkt
Historisch centrum
Restaurant

Hotel Ilissos Athene****

Athene, Griekenland
Hotel Ilissos ligt op ca. 1,5 km afstand van de Acropolis. De geluidsdichte kamers zijn elegant ingericht en voorzien van airconditioning, een satelliet-tv, radio, koelkast, bureau en een minibar. Het restaurant van Hotel Ilissos serveert mediterrane maaltijden en internationale gerechten. Er wordt iedere ochtend een ontbijtbuffet verzorgd. In het hele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Op het dakterras bevindt zich de bar met uitzicht op het Parthenon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
12:05
Athene
16:20
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Athene
18:05
Thessaloniki
19:00
Uw terugreis
Vlucht
Athene
13:05
Amsterdam
15:45

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Aegean vanaf Amsterdam
 • Luchthavenbelasting (ovv wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse volgens programma
 • Verblijf in 3- en 4-sterren accommodatie o.b.v. tweepersoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids volgens schema
 • Fooienbedrag
 • City taks per hotel
 • Headsets

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 265,- p.p.
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Optionele excursies / Drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Lunch op heen- en terugreis

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 16 personen.
Mochten er uiteindelijk 21 of meer personen mee gaan dan wordt de reissom aangepast naar € 2067,- p.p.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Kijk voor actuele reisinformatie Griekenland op:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/griekenland/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Tjalling de Vries