Maatwerkreis Griekenland o.l.v. Dhr. W. van Dijk en Ds. J. Winter

Veelzijdige Peloponnesos In relatief korte tijd leert u dit deel van Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar veel cultuur en mooie opgravingen te zien zijn. Ook de apostel Paulus liet er zijn sporen na tijdens zijn bekende zendingsreizen. Onderweg bezoekt u prachtige opgravingen, natuurverschijnselen en ook het fraaie Athene met de beroemde Acropolis, zal niet ontbreken.

Over deze reis

Veelzijdige Peloponnesos
In relatief korte tijd leert u dit deel van Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar veel cultuur en mooie opgravingen te zien zijn. Ook de apostel Paulus liet er zijn sporen na tijdens zijn bekende zendingsreizen. Onderweg bezoekt u prachtige opgravingen, natuurverschijnselen en ook het fraaie Athene met de beroemde Acropolis, zal niet ontbreken.

Bestemming

Algemene informatie Griekenland

Griekenland is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. Het vasteland maakt geografisch deel uit van de Balkan. Daarnaast wordt het land omringd door zo’n 2000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 150 bewoond zijn. Het grootste en teven zuidelijkste eiland is Kreta. Andere bekende eilanden zijn Corfu, Rhodos en Samos. Omdat zowel het vasteland en de eilanden door water omgeven zijn, telt Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langere kustlijn. Landgrenzen zijn er met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije.
Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. Door de ligging tegen Azië aan en de relatief makkelijke oversteek, kwamen rond die tijd de eerste migratiestromen uit het toen al hoog ontwikkelde Midden Oosten op gang. Vanaf toen ontwikkelde zich hier van lieverlee een hoogontwikkelde cultuur, waar religie, kunst en wetenschap een voorname rol speelden. Volgens de overlevering woonden de talrijke Griekse goden op hoogste berg van het land, de Olympus (ruim 2900 meter). In veel mythologische verhalen spelen goden, zoals Zeus, een belangrijke en niet altijd even fraaie rol. Uit die tijd is nog veel tastbaars overgebleven: op veel plaatsen zijn goed bewaarde tempels en andere bouwwerken te zien. Politiek gezien was Griekenland geen eenheid en vormde een lappendeken van (stads)staten en staatjes. De belangrijkste en bekendste waren Sparta en Athene. Athene is ook de wieg van de democratie. De verschillende staten voerden regelmatig onderlinge oorlogen tot uiteindelijk het koninkrijk Macedonië rond 340 v. Chr. heel Griekenland veroverde. Uit Macedonië kwam ook Alexander de Grote, die een enorm rijk veroverde en daarbij de Griekse cultuur over de wereld verspreidde. Dit leidde tot een grote bloeiperiode van vooral de wijsbegeerte en beeldende kunst.
Na de dood van Alexander werd zijn rijk verdeeld en bleef het Griekse deel geregeerd worden door Macedonische koningen. Rond 200 v. Chr. was hun positie flink verzwakt, waar de Romeinen handig gebruik van maakten en hun heerschappij vestigden. Die bleef voortduren tot na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel. Het oosten werd bekend als het Byzantijnse Rijk, dat tot in de 12e eeuw over Griekenland regeerde. De Grieks-orthodoxe kerk dankt hier zijn bestaan aan. Een onrustige periode brak aan, die tot een eind aan kwam toen de Ottomanen vrijwel de hele Balkan in de 15e eeuw veroverden. Na een opstand tegen de Ottomaans-Turkse overheersing werd Griekenland in 1833 een onafhankelijk koninkrijk, dat echter weinig rust kende. Oorlogen en opstanden waren aan de orde van de dag. Door de Italiaanse inval in 1940 werd het land de Tweede Wereldoorlog ingetrokken, die ook hier voor veel leed zorgde en zelfs tot een burgeroorlog voerde. In de jaren ’60 van de afgelopen eeuw werd Griekenland een militaire dictatuur, die in 1974 ten val kwam en leidde tot een parlementaire republiek. Griekenland is lid van de NAVO en EU.

De combinatie van historie, zon, cultuur en religie biedt voor elk wat wils, waardoor Griekenland een populaire reisbestemming is.

Taal

Grieks is de officiële taal, die wel dialecten kent, maar in het hele land de voertaal is. Het is een oude taal. Het huidige Grieks wijkt wel sterk af van het klassieke Grieks, de taal waarin onder meer het Nieuwe Testament geschreven werd. Het huidige Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse. In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater).
Er heerst een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en sneeuwen. Op de eilanden is het ook in de zomer aangenaam toeven vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland heeft jaarlijks gemiddeld zo’n 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Aan de Griekse keuken is goed te merken, dat het land lang deel uitmaakte van het Turkse rijk. Veel gerechten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappels en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast heeft iedere regio en elk eiland z’n eigen traditionele schotels. Op de eilanden zijn veel visgerechten te verkrijgen. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct en worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar elders ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de smakelijke Kalamata. Dé nationale drank Ouzo, is een anijsdrank met een hoog alcoholpercentage.

Wist u dat

- Ruim 70% van het land uit bergen en heuvels bestaat?
- Griekenland het Europese land met de meeste vliegvelden is (80 stuks)?
- Athene de oudste, nog altijd bewoonde Europese hoofdstad is?
- De gemiddelde Griek 78 jaar wordt en daarmee de hoogste gemiddelde leeftijd in Europa heeft?

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Vlucht vanuit Amsterdam naar Athene. Transfer naar het eerste hotel en diner en overnachting.

dag
2

DI: Athene en doorreis

Rondleiding door Athene, bekend om de Acropolis, Parthenon en de Areopagus, die boven de stad uittorenen. We brengen o.a. een bezoek aan de Agora en als er nog tijd is het Stadion. ’s middags rijden we naar ons overnachtingsadres in Galaxidi. Diner en overnachting.

dag
3

WO: Galaxidi-Olympia

Van Galaxidi reizen we door naar Olympia. Onderweg brengen we een bezoek aan Nafpaktos, een prachtig havenstadje met mooie Venetiaanse vesting en gezellige haven. Dan door naar Olympia voor diner en overnachting.

dag
4

DO: Olympia-Kalamata

Eerst bezoeken we de archeologische overblijfselen van Olympia. Olympia is niet alleen een van de beroemdste bezienswaardigheden van Griekenland, ook staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We wandelen langs de vele archeologische vindplaatsen, nemen een kijkje bij het historische stadion en de Tempel van Zeus en Hera. Daarna rijden we via het vissersdorp Pylos naar Kalamata. Hier blijven we twee nachten.

dag
5

VR: Kalamata

Bezoek aan Kalamata, een prachtige oude stad, gelegen aan zee. We bezoeken er de Kerk, een Klooster en het Archeologisch volkenkundig Museum. Diner en overnachting in hotel.

dag
6

ZA: Naar Mani

Vandaag verkennen we de middelste vinger van de Peloponnesos. de Mani. We gaan varen op een ondergrondse rivier naar de grotten van Pyrgos Dirou . De komende drie nachten verblijven we in Gythion.

dag
7

ZO: Vrije zondag

Deze dag is vrij te besteden.

dag
8

MA: Monemvasia

Vandaag maken we een dagtrip. We brengen een bezoek aan Monemvasia, een middeleeuws stadje dat wel het Gibraltar van het oosten wordt genoemd. Eenmaal in het stadje, waan je je in de middeleeuwen. Er is een beneden- en een bovenstad. Na dit leuke bezoek terug naar het hotel voor diner en overnachting.

dag
9

DI: Gythion – Mystras - Tolo

Vertrek uit ons hotel en bezoek aan Mystras, waar we Byzantijnse kerken, oude muren en overblijfselen van een paleis kunnen zien. Dan door naar Tolo waar we de laatste drie nachten zullen verblijven.

dag
10

WO: Mycene en Nafplion

We maken een dagexcursie naar de opgravingen van Mycene, een stad die het belangrijkste politieke en culturele centrum was van de naar Mycene genoemde Myceense beschaving. Bekend zijn de Leeuwenpoort en de zogenaamde Tholos-graven die er te vinden zijn. Daarna rijden we naar Nafplion, de oude hoofdstad van Griekenland. Je vindt er naast een gezellige haven en vele terrassen ook een heel oude moskee en de oude vesting Palamidi, die hoog boven de stad uit pronkt. Daarna terug naar Tolo.

dag
11

DO: Diakofto - Kalavrita

We brengen een bezoek aan het plaatsje Kalavrita, o.a. bekend om het oorlogsmonument. We reizen hier naartoe met een tandradbaan. Het is een van de smalste spoorlijnen in Griekenland en het loopt dwars door de prachtige Vouraikos-kloof. In het midden van de route, na 12 kilometer, stopt de trein bij het dorp Kato Zachlorou, waar je het historische klooster Mega Spileo kunt zien.

dag
12

VR: Terugreis

Transfer via het kanaal van Korinthe naar de luchthaven van Athene en de vlucht van Athene naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Ilissos Athene****

Athene, Griekenland
Hotel Ilissos ligt op ca. 1,5 km afstand van de Acropolis. De geluidsdichte kamers zijn elegant ingericht en voorzien van airconditioning, een satelliet-tv, radio, koelkast, bureau en een minibar. Het restaurant van Hotel Ilissos serveert mediterrane maaltijden en internationale gerechten. Er wordt iedere ochtend een ontbijtbuffet verzorgd. In het hele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Op het dakterras bevindt zich de bar met uitzicht op het Parthenon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Europa Beach Hotel****

Galaxidi, Griekenland
Het Europa Beach Hotel is prachtig gelegen. Het hotel heeft een buitenzwembad, een bar en een restaurant. De kamers bieden een prachtig uitzicht op zee. Alle kamers zijn voorzien van een bureau, airconditioning, verwarming, een minibar, internet en tv.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
Restaurant
Lift
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon

Hotel Neda***

Olympia, Griekenland
Hotel Neda ligt in het centrum van het mooie Olympia en beschikt over een restaurant, zwembad en gratis wifi. Alle kamers zijn voorzien van eigen badkamer, televisie, minibar, koffie-/theefaciliteiten en föhn.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Pharae Palace****

Kalamata, Griekenland
Hotel Pharae Palace ligt aan het strand en op enkele minuten lopen van het restaurantjes, bars en winkels. Het beschikt over een restaurant en bar en gym. Alle kamers zijn comfortabel en hebben een eigen badkamer, minibar en koffie- en theefaciliteiten. In het hotel is gratis wifi ter beschikking.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Strand
Historisch centrum

Hotel Zakros***

Tolo, Griekenland
ZAKROS HOTEL is gelegen in Tolo, op een paar minuten lopen van Strand van Tolo, en biedt accommodatie met een seizoensgebonden buitenzwembad en tuin, terras, bar en restaurant. Er is gratis WiFi in de hele accommodatie. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een kluisje, een flatscreen-tv, een balkon en een eigen badkamer met een douche.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Kluisje - gratis
In de buurt
Strand

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
06:50
Athene
11:05
Uw terugreis
Vlucht
Athene
21:00
Amsterdam
23:35

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Aegean
 • Luchthavenbelasting (ovv wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse volgens programma
 • Verblijf in 3- en 4-sterren accommodatie o.b.v. tweepersoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende of Engelstalige gids volgens schema
 • Fooienbedrag
 • City taks per hotel
 • Headsets

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 435,- p.p.
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Optionele excursies / Drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Lunch op heen- en terugreis

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 41 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

De reissom zal afhangen van het aantal deelnemers dat mee op reis gaat:

Kijk voor actuele reisinformatie Griekenland op:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/griekenland/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Wouter van Dijk En Jan Winter