Maatwerkreis Griekenland o.l.v. Dhr. W.J. Gijzen

IN DE VOETSPOREN VAN PAULUS In relatief korte tijd leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Deze reis volgt het spoor van Paulus’ eerste reis naar Griekenland, zoals beschreven in Handelingen 16:11 – 18:18. U begint op de eerste dag bij de plek waar hij en zijn metgezellen voet aan wal zetten, u ei...

Over deze reis

IN DE VOETSPOREN VAN PAULUS
In relatief korte tijd leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Deze reis volgt het spoor van Paulus’ eerste reis naar Griekenland, zoals beschreven in Handelingen 16:11 – 18:18. U begint op de eerste dag bij de plek waar hij en zijn metgezellen voet aan wal zetten, u eindigt de reis op het mooie Tolo. Onderweg bezoekt u de plaatsen waar Paulus is geweest zoals het heiligdom Delphi en het antieke Korinthe. Het schiereiland Peloponnesos wordt verkend vanaf het gezellige plaatsje Tolo.

Bestemming

Algemene informatie Griekenland

Griekenland is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. Het vasteland maakt geografisch deel uit van de Balkan. Daarnaast wordt het land omringd door zo’n 2000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 150 bewoond zijn. Het grootste en teven zuidelijkste eiland is Kreta. Andere bekende eilanden zijn Corfu, Rhodos en Samos. Omdat zowel het vasteland en de eilanden door water omgeven zijn, telt Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langere kustlijn. Landgrenzen zijn er met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije.
Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. Door de ligging tegen Azië aan en de relatief makkelijke oversteek, kwamen rond die tijd de eerste migratiestromen uit het toen al hoog ontwikkelde Midden Oosten op gang. Vanaf toen ontwikkelde zich hier van lieverlee een hoogontwikkelde cultuur, waar religie, kunst en wetenschap een voorname rol speelden. Volgens de overlevering woonden de talrijke Griekse goden op hoogste berg van het land, de Olympus (ruim 2900 meter). In veel mythologische verhalen spelen goden, zoals Zeus, een belangrijke en niet altijd even fraaie rol. Uit die tijd is nog veel tastbaars overgebleven: op veel plaatsen zijn goed bewaarde tempels en andere bouwwerken te zien. Politiek gezien was Griekenland geen eenheid en vormde een lappendeken van (stads)staten en staatjes. De belangrijkste en bekendste waren Sparta en Athene. Athene is ook de wieg van de democratie. De verschillende staten voerden regelmatig onderlinge oorlogen tot uiteindelijk het koninkrijk Macedonië rond 340 v. Chr. heel Griekenland veroverde. Uit Macedonië kwam ook Alexander de Grote, die een enorm rijk veroverde en daarbij de Griekse cultuur over de wereld verspreidde. Dit leidde tot een grote bloeiperiode van vooral de wijsbegeerte en beeldende kunst.
Na de dood van Alexander werd zijn rijk verdeeld en bleef het Griekse deel geregeerd worden door Macedonische koningen. Rond 200 v. Chr. was hun positie flink verzwakt, waar de Romeinen handig gebruik van maakten en hun heerschappij vestigden. Die bleef voortduren tot na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel. Het oosten werd bekend als het Byzantijnse Rijk, dat tot in de 12e eeuw over Griekenland regeerde. De Grieks-orthodoxe kerk dankt hier zijn bestaan aan. Een onrustige periode brak aan, die tot een eind aan kwam toen de Ottomanen vrijwel de hele Balkan in de 15e eeuw veroverden. Na een opstand tegen de Ottomaans-Turkse overheersing werd Griekenland in 1833 een onafhankelijk koninkrijk, dat echter weinig rust kende. Oorlogen en opstanden waren aan de orde van de dag. Door de Italiaanse inval in 1940 werd het land de Tweede Wereldoorlog ingetrokken, die ook hier voor veel leed zorgde en zelfs tot een burgeroorlog voerde. In de jaren ’60 van de afgelopen eeuw werd Griekenland een militaire dictatuur, die in 1974 ten val kwam en leidde tot een parlementaire republiek. Griekenland is lid van de NAVO en EU.

De combinatie van historie, zon, cultuur en religie biedt voor elk wat wils, waardoor Griekenland een populaire reisbestemming is.

Taal

Grieks is de officiële taal, die wel dialecten kent, maar in het hele land de voertaal is. Het is een oude taal. Het huidige Grieks wijkt wel sterk af van het klassieke Grieks, de taal waarin onder meer het Nieuwe Testament geschreven werd. Het huidige Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse. In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater).
Er heerst een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en sneeuwen. Op de eilanden is het ook in de zomer aangenaam toeven vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland heeft jaarlijks gemiddeld zo’n 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Aan de Griekse keuken is goed te merken, dat het land lang deel uitmaakte van het Turkse rijk. Veel gerechten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappels en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast heeft iedere regio en elk eiland z’n eigen traditionele schotels. Op de eilanden zijn veel visgerechten te verkrijgen. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct en worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar elders ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de smakelijke Kalamata. Dé nationale drank Ouzo, is een anijsdrank met een hoog alcoholpercentage.

Wist u dat

- Ruim 70% van het land uit bergen en heuvels bestaat?
- Griekenland het Europese land met de meeste vliegvelden is (80 stuks)?
- Athene de oudste, nog altijd bewoonde Europese hoofdstad is?
- De gemiddelde Griek 78 jaar wordt en daarmee de hoogste gemiddelde leeftijd in Europa heeft?

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

Vlucht van Amsterdam naar Thessaloniki, de belangrijkste stad in het noorden van Griekenland. Na aankomst transfer naar uw hotel in Kavala.

dag
2

WO: Philippi - Kavala

Vandaag begint uw “zendingsreis”. Allereerst naar het oude Philippi, de plaats waar Paulus in 49 na Christus voor het eerst voet op Europese bodem zette. Paulus stichtte hier een christengemeente. Gelukkig is er veel bewaard gebleven en te zien. Hoogtepunten zijn de markt, het gerechtsgebouw, de gevangenis waar hij gevangen zat en de plek aan de rivier waar Lydia, de purperverkoopster werd gedoopt. Aansluitend naar Kavala, de vroegere haven van Philippi, in de Bijbel Neapolis genoemd. Hier kwam Paulus vanuit Troas aan. De rest van de middag is ter vrije besteding in Kavala.

dag
3

DO: Kavala - Boottocht - Thessaloniki

kloosters van Athos. Daarna lunch en transfer van Ouranoupolis- naar Thessaloniki. ‘s Middags bezoek aan Thessaloniki. De stad bestaat uit twee delen. De voornaamste bezienswaardigheden liggen in de benedenstad, waaronder de Witte toren, een middeleeuws bouwwerk waarlangs de Grieken ’s avonds flaneren. In dit deel van de stad zijn brede boulevards, pleinen, parken en véél winkelstraten te vinden. Helemaal boven ligt het oudst bewaarde deel van de stad; hier hangt een speciale oosters aandoende sfeer door de smalle steegjes en kleine, gezellige winkeltjes en taveernes. Diner en overnachting in Thessaloniki.

dag
4

VR: Thessaloniki-Veria-Vergina-Kalambaka

Na het ontbijt een bezoek aan de antieke stad Veria, die een bloeiende Christelijke gemeente van bekeerde Joden en Grieken had. Als Paulus met zijn gezelschap uit Thessaloniki wordt weggejaagd, ontsnapt hij naar Berea. De stad heet nu Véria. Het monument herinnert aan de rede van de apostel. Het trapje waarop hij dit deed, is bewaard gebleven. U vervolgt uw weg naar Vergina, de voormalige hoofdstad van het oude Macedonië. Hier bezoekt u de grootste Macedonische schat die pas in 1977 bij opgravingen ontdekt is: de graftombes van Koning Philipos II, de vader van Alexander de Grote. Voor de overnachting verder naar Kalambaka.

dag
5

ZA: Kalambaka - Galaxidi

Een bijzondere dag, want u bezoekt de indrukwekkende hangende kloosters van Meteora, ook wel bekend als “de in de lucht zwevende”. De kloosters behoren tot de belangrijkste Byzantijnse bezienswaardigheden in Griekenland. In de 11e eeuw bouwden monniken die vluchtten voor de Turkse bezetters 24 kloosters op rotspilaren. Vandaag zijn er nog steeds zes in gebruik. Het is een unieke plek waar natuur en cultuur met elkaar verweven zijn. Het is dan ook niet voor niets dat deze imposante kloosters op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Stelt u zich eens voor hoe zwaar het leven destijds moet zijn geweest. Door naar Galaxidi, aan de kust voor diner en overnachting.

dag
6

ZO: Vrije dag

Een vrije dag aan de kust. Tijd voor een kerkdienst (zelf te houden of bijwonen). Rest van de dag vrij invulbaar.

dag
7

MA: Delphi - Osios Loukas - Tolo

Een lange reisdag vandaag. Allereerst naar het Orakel van Delphi. Delfi werd door de oude Grieken beschouwd als het middelpunt van de aarde. Vanaf de 6de eeuw voor Christus kwamen er vanuit de gehele wereld pelgrims naar Delfi om het Orakel te raadplegen. In deze prachtige archeologische religieuze vindplaats ziet u fraaie tempels, het theater en het stadion. Hoewel Paulus Delphi niet heeft bezocht, kreeg hij onderweg wel met het orakel te maken. Aansluitend naar het klooster van Osios Loukas (de gelukzalige Lukas), één van de mooiste Byzantijnse bouwwerken ter wereld, gewijd aan de kluizenaar Loukas. Het is gebouwd volgens een kruisvormig ontwerp, met een grote koepel ondersteund door hoekbogen die een achthoekige ruimte vormen. In de 11e en 12e eeuw werd het klooster versierd met prachtig marmerwerk en mozaïeken, karakteristiek voor de ‘2e Gouden Eeuw van de Byzantijnse kunst’. Het klooster is een symbool voor de voorspoed. Via het Kanaal van Korinthe (en bij voldoende tijd kan ook Korinthe nog kort bezocht worden) reist u verder naar Tolo. Diner en overnachting.

dag
8

DI: Nafplion - Epidaurus

In de ochtend naar Nafplion, één van de meest oorspronkelijke Griekse steden met mooie monumentale gebouwen gelegen tussen twee heuvels aan zee. Tijdens een wandeling door de oude binnenstad proeft u de gezellige sfeer en ziet u de monumentale gebouwen en op een van de twee heuvels de imposante Palamidi burcht. In de middag staat weer een tocht over de Peloponnesos gepland met een bezoek aan Epidaurus. Hier staat het best bewaarde antieke theater uit de Griekse Oudheid , dat plaats biedt aan 14.000 toeschouwers. Het heeft een uitzonderlijk goede akoestiek. Niet voor niets staat dit theater op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Terug naar Tolo voor diner en overnachting.

dag
9

WO: Wandeling Lousioskloof

Vandaag een mooie dag om de natuur op het programma te zetten. Samen met uw gids gaat u vandaag een wandeling maken door een gedeelte van de imposante Lousioskloof. Deze indrukwekkende kloof is wel 5 km lang en 300 m breed. De meeste wandelingen door deze kloof beginnen vanuit Dimitsana, een schilderachtig bergdorpje, met smalle straatjes en hoge herenhuizen. Hier kunt u na uw wandeling even tot rust komen en lunchen. Terug naar Tolo per bus. Rest van de dag kunt u nog eventueel genieten aan een van de stranden van Tolo.

dag
10

DO: vrije dag

Een heerlijke vrije dag in Tolo. Lunch en programma op eigen gelegenheid. Diner en overnachting in Tolo.

dag
11

VR: Terugreis

In de loop van de dag vertrek vanaf Tolo naar de luchthaven bij Athene. Terugvlucht naar Amsterdam (rechtstreeks).

Accommodaties

Esperia hotel Kavala***

Kavala, Griekenland
Hotel Esperia is centraal gelegen in het prachtige Kavala, met uitzicht op het strand van Rapsani, op slechts 50 meter van het archeologisch museum en 15 minuten lopen van het Byzantijnse kasteel. Alle kamers zijn modern ingericht en voorzien van airconditioning, kluisje, televisie, minibar en een eigen badkamer met haardroger en gratis toiletartikelen. U begint uw dag met een Grieks ontbijt in buffetvorm, geserveerd in de eetzaal van de accommodatie. In het restaurant kunt u genieten van mediterrane gerechten. Het hotel beschikt ook over een zonneterras en gratis WiFi in alle ruimtes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Vergina Thessaloniki***

Thessaloniki, Griekenland
Hotel Vergina is gunstig gelegen in het stadscentrum van Thessaloniki, op slechts een paar minuten lopen van de centrale marktplaats. In het gehele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Alle openbare ruimtes van het hotel, maar ook de kamers, zijn warm ingericht met moderne meubilair. Alle kamers zijn uitgerust met airconditioning, een balkon, tv en koelkast. In de ochtend serveert het hotel een ontbijtbuffet met huisgemaakte gerechten. De 24-uursreceptie, het restaurant en de bar dragen bij aan een zorgeloos verblijf.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Orfeas Kalambaka***

Kalambaka, Griekenland
Hotel Orfeas ligt in een tuin in Kalambaka, op 500 meter afstand van het centrum van de stad en ca. 3 km van de Meteora kloosters. Het hotel biedt smaakvol ingerichte kamers, voorzien van een televisie, balkon en airconditioning. De eigen badkamers zijn uitgerust met een bad of douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. Er is WiFi beschikbaar in openbare ruimtes.
In het restaurant geniet u in de ochtend van een continentaal ontbijt en in de avond van het diner. Er is tevens een snackbar en een buitenzwembad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Europa Beach Hotel****

Galaxidi, Griekenland
Het Europa Beach Hotel is prachtig gelegen. Het hotel heeft een buitenzwembad, een bar en een restaurant. De kamers bieden een prachtig uitzicht op zee. Alle kamers zijn voorzien van een bureau, airconditioning, verwarming, een minibar, internet en tv.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
Restaurant
Lift
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon

Apollon Hotel Tolo***

Tolo, Griekenland
Apollon Hotel is gunstig gelegen, op slechts 50 meter van het zandstrand en op loopafstand van het centrum van Tolo; Nafplion ligt op ca. 10 kilometer afstand. Het hotel beschikt over comfortabele en goed ingerichte kamers, minibar, airconditioning, kluisje, telefoon, tv met satelietzenders en voorzien van een eigen balkon met prachtig uitzicht op het terrein van het hotel en de omgeving. Het zwembad wordt omgeven door tropische planten en is een ideale plek om te ontspannen en te genieten van een drankje van de bar. Het ontbijtbuffet en diner worden geserveerd in het restaurant of op de binnenplaats. Ook is fiets- en autohuur mogelijk.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
09:40
Thessaloniki
13:30
Uw terugreis
Vlucht
Athene
20:40
Amsterdam
23:15

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Transavia
 • Luchthavenbelasting (ovv wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse volgens programma
 • Verblijf in 3- en 4-sterren accommodatie o.b.v. tweepersoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids volgens schema (onder voorbehoud)
 • Fooienbedrag
 • City taks per hotel

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 230,- p.p.
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Optionele excursies / Drankjes / Headsets
 • Lunch op dag 1, 10 en 11

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 16 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

De reissom zal afhangen van het aantal deelnemers dat mee op reis gaat:

Kijk voor actuele reisinformatie Griekenland op:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/griekenland/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Wilco Gijzen