Maatwerkreis Griekenland o.l.v. Ds. A.C. van der Wekken

In de voetsporen van Paulus In relatief korte tijd leert u Griekenland van een hele andere kant kennen. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. U bezoekt de plaatsen waar Paulus is geweest zoals Athene met de beroemde Acropolis, het heiligdom Delphi en het antieke Korinthe. Ook verblijft u een aantal dagen in het gezellige plaatsje Tolo aan de kust. Dit betreft een zeer gevarie...

Over deze reis

In de voetsporen van Paulus
In relatief korte tijd leert u Griekenland van een hele andere kant kennen. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. U bezoekt de plaatsen waar Paulus is geweest zoals Athene met de beroemde Acropolis, het heiligdom Delphi en het antieke Korinthe. Ook verblijft u een aantal dagen in het gezellige plaatsje Tolo aan de kust.

Dit betreft een zeer gevarieerde groep die reis o.l.v. Ds. Ton van der Wekken. De meeste deelnemers komen uit het noorden een aantal uit het midden van het land. Als kerkelijk betrokken reizigers willen we graag in de voetsporen van Paulus treden. Iedereen is van harte welkom om deze prachtige reis met ons mee te maken. Gaat u mee?


Bestemming

Algemene informatie Griekenland

Griekenland is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. Het vasteland maakt geografisch deel uit van de Balkan. Daarnaast wordt het land omringd door zo’n 2000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 150 bewoond zijn. Het grootste en teven zuidelijkste eiland is Kreta. Andere bekende eilanden zijn Corfu, Rhodos en Samos. Omdat zowel het vasteland en de eilanden door water omgeven zijn, telt Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langere kustlijn. Landgrenzen zijn er met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije.
Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. Door de ligging tegen Azië aan en de relatief makkelijke oversteek, kwamen rond die tijd de eerste migratiestromen uit het toen al hoog ontwikkelde Midden Oosten op gang. Vanaf toen ontwikkelde zich hier van lieverlee een hoogontwikkelde cultuur, waar religie, kunst en wetenschap een voorname rol speelden. Volgens de overlevering woonden de talrijke Griekse goden op hoogste berg van het land, de Olympus (ruim 2900 meter). In veel mythologische verhalen spelen goden, zoals Zeus, een belangrijke en niet altijd even fraaie rol. Uit die tijd is nog veel tastbaars overgebleven: op veel plaatsen zijn goed bewaarde tempels en andere bouwwerken te zien. Politiek gezien was Griekenland geen eenheid en vormde een lappendeken van (stads)staten en staatjes. De belangrijkste en bekendste waren Sparta en Athene. Athene is ook de wieg van de democratie. De verschillende staten voerden regelmatig onderlinge oorlogen tot uiteindelijk het koninkrijk Macedonië rond 340 v. Chr. heel Griekenland veroverde. Uit Macedonië kwam ook Alexander de Grote, die een enorm rijk veroverde en daarbij de Griekse cultuur over de wereld verspreidde. Dit leidde tot een grote bloeiperiode van vooral de wijsbegeerte en beeldende kunst.
Na de dood van Alexander werd zijn rijk verdeeld en bleef het Griekse deel geregeerd worden door Macedonische koningen. Rond 200 v. Chr. was hun positie flink verzwakt, waar de Romeinen handig gebruik van maakten en hun heerschappij vestigden. Die bleef voortduren tot na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel. Het oosten werd bekend als het Byzantijnse Rijk, dat tot in de 12e eeuw over Griekenland regeerde. De Grieks-orthodoxe kerk dankt hier zijn bestaan aan. Een onrustige periode brak aan, die tot een eind aan kwam toen de Ottomanen vrijwel de hele Balkan in de 15e eeuw veroverden. Na een opstand tegen de Ottomaans-Turkse overheersing werd Griekenland in 1833 een onafhankelijk koninkrijk, dat echter weinig rust kende. Oorlogen en opstanden waren aan de orde van de dag. Door de Italiaanse inval in 1940 werd het land de Tweede Wereldoorlog ingetrokken, die ook hier voor veel leed zorgde en zelfs tot een burgeroorlog voerde. In de jaren ’60 van de afgelopen eeuw werd Griekenland een militaire dictatuur, die in 1974 ten val kwam en leidde tot een parlementaire republiek. Griekenland is lid van de NAVO en EU.

De combinatie van historie, zon, cultuur en religie biedt voor elk wat wils, waardoor Griekenland een populaire reisbestemming is.

Taal

Grieks is de officiële taal, die wel dialecten kent, maar in het hele land de voertaal is. Het is een oude taal. Het huidige Grieks wijkt wel sterk af van het klassieke Grieks, de taal waarin onder meer het Nieuwe Testament geschreven werd. Het huidige Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse. In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater).
Er heerst een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en sneeuwen. Op de eilanden is het ook in de zomer aangenaam toeven vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland heeft jaarlijks gemiddeld zo’n 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Aan de Griekse keuken is goed te merken, dat het land lang deel uitmaakte van het Turkse rijk. Veel gerechten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappels en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast heeft iedere regio en elk eiland z’n eigen traditionele schotels. Op de eilanden zijn veel visgerechten te verkrijgen. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct en worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar elders ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de smakelijke Kalamata. Dé nationale drank Ouzo, is een anijsdrank met een hoog alcoholpercentage.

Wist u dat

- Ruim 70% van het land uit bergen en heuvels bestaat?
- Griekenland het Europese land met de meeste vliegvelden is (80 stuks)?
- Athene de oudste, nog altijd bewoonde Europese hoofdstad is?
- De gemiddelde Griek 78 jaar wordt en daarmee de hoogste gemiddelde leeftijd in Europa heeft?

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

U vliegt in de ochtend naar Thessaloniki (al dan niet met overstap). Na aankomst maakt u een oriëntatietocht door het centrum van de stad centrum langs de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Heilige Dimitrioskerk uit de 5e eeuw, de triomfboog van Galerius en de witte toren. Twee overnachtingen in Thessaloniki.

dag
2

WO: Philippi-Kavala en Thessaloniki

Vandaag gaat u naar de ruïnes van het oude Phillippi. Paulus die hier in 49 na Christus voor het eerst voet op Europese bodem zette, stichtte er een christengemeente. Ook vandaag is nog veel te zien uit Paulus’ dagen zoals de markt, het gerechtsgebouw, de gevangenis en de plek waar Lydia, de purperverkoopster, werd gedoopt. In Kavala ziet u het Paulusmonument. Vervolgens naar Thessaloniki waar u de oude bovenstad bezoekt die met haar smalle straten en kleine huizen nog wat oosters aandoet. Ook een bezoek aan de Heilige Dimitrioskerk uit de 5e eeuw.

dag
3

DO: Thessaloniki – Veria – Vergina – Kalambaka

De dag van start met een bezoek aan Veria, één van de antieke Macedonische steden die een bloeiende Christelijke gemeente van Joden en Grieken had. De belangrijkste bezienswaardigheid is het gedachtenis monument aan de prediking van Paulus, waar hij predikte voor zijn volgelingen. Hierna vervolgt de weg naar Vergina. Hier bezoekt u de grootste Macedonische schat die pas in 1977 bij opgravingen ontdekt is: de graftombes van Koning Philippos II, de vader van Alexander de Grote. In het museum, gebouwd in de vorm van een graftombe liggen de schatten die gevonden zijn bij het blootleggen van de tombes in de jaren 70. Overnachting in Kalambaka.

dag
4

VR: Kalambaka – Delphi

Vandaag staat een bezoek aan de Meteorakloosters op het programma. Deze imposante kloosters die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan worden ook wel de ‘hangende kloosters’ genoemd. In de 11e eeuw kwamen de eerste kluizenaars op de onbetreden pieken van de imposante rotsen en bouwden deze verschillende kloosters. Ook bezoekt u een iconenwerkplaats. Na deze indrukwekkende kloosters, vervolgt de tour zich door de bergen van Centraal-Griekenland richting Delphi, gelegen in het Parnassosgebergte. Overnachting in Delphi.

dag
5

ZA: Delphi-Osios Loukas-Tolo

Vroeg in de ochtend is het tijd voor de archeologische site van Delphi. In dit oude religieuze centrum staan nog de overblijfselen van fraaie tempels, het theater en het stadion. Na Delphi reist u naar het klooster Osios Loukas. Dit klooster wordt in architectonisch opzicht gezien als één van de mooiste Byzantijnse bouwwerken van Griekenland. Vervolgens gaat de rit naar de badplaats Tolo voor drie overnachtingen.

dag
6

ZO: Rustdag

Er staat op deze zondag geen programma gepland. Eventueel kunt u een Orthodoxe kerkdienst meemaken. Aansluitend de lunch in het hotel. De middag is verder vrij te besteden.

dag
7

MA: Epidaurus - Mycene - Nafplion

Op het programma staan de antieke plaatsen Epidaurus en Mycene. In Epidaurus staat het best bewaarde antieke theater uit de Griekse Oudheid dat plaats biedt aan 14.000 toeschouwers en de akoestiek is er nog steeds uitzonderlijk goed. Bij de opgravingen van Mycene zijn onder andere de Leeuwenpoort, de koningsgraven en de prachtige graftombe van Agamemnon en een bezoek meer dan waard. Op de weg terug naar Tolo wordt de stad Nafplion niet overgeslagen. De restanten van oude beschavingen zijn hier zichtbaar en het oude staddeel is prachtig.

dag
8

DI: Tolo - Korinthe - Athene

Vandaag reist u door naar het eindpunt van deze reis: Athene. Onderweg langs het antieke Korinthe waar u onder andere de tempel van Apollo uit de 6e eeuw v.Chr. en de fontein van Peirene ziet met zijn stenen bogen en zuilen. De rit gaat via het kanaal van Korinthe wat sinds 1893 een verbinding vormt tussen de Golf van Saronikos en de Golf van Korinthe. Grote vrachtschepen, maar ook zeilboten en plezierjachten maken gebruiken van dit smalle kanaal. Een echte bezienswaardigheid.

dag
9

WO: Athene

Als eerste op het programma staan de Acropolis en de naastgelegen Aereopagus, de plek waar Paulus het volk heeft toegesproken. Tegenwoordig is hier een trap gemaakt aan de linker kant van de rots en bovenop is een vlakke plek om te staan. Onderaan de heuvel met de Acropolis ligt de Agora. De Agora was het hart van het oude Athene, het centrum van politieke, commerciële en sociale activiteiten, het religieuze centrum en de zetel van justitie. In alle tijden van de geschiedenis van de stad is deze in gebruik geweest. Vroeg in de 6e eeuw, werd de Agora een marktplein. U kunt wellicht ook de wisseling van de wacht bij het parlement bijwonen. Het Acropolis Museum mag deze dag niet worden overgeslagen. Dit is een groot archeologisch museum met een bijzondere collectie en geeft een goed beeld van de rijke historie van Griekenland. De oudste woonwijk van de stad Plaka is ook goed te combineren met dit alles. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan. De kronkelende straatjes met kleurige bougainville leiden naar boven waar de Acropolis staat, die ook vanaf iedere plek te zien is.

dag
10

DO: Terugreis

De laatste dag is aangebroken. Tot aan de transfer naar de luchthaven van Athene heeft u vrije tijd. In de middag terugvlucht naar Amsterdam met overstap in München. Een prachtige rondreis door Griekenland ligt achter u.

Accommodaties

Capsis Hotel Thessaloniki****

Thessaloniki, Griekenland
Capsis Hotel ligt in het hart van Thessaloniki, op loopafstand van de gezellige bars en restaurants, op ca. 900 meter van het centrale plein van de stad. De kamers zijn stijlvol ingericht en voorzien van een minibar, televisie en een eigen badkamer met een föhn. Drankjes worden geserveerd in de All Day Bar in het hoofdgebouw en in de bar bij het zwembad op het dakterras. Er wordt dagelijks een Grieks ontbijt met streekproducten en een Amerikaans ontbijtbuffet verzorgd. Het hotel biedt gratis WiFi en gratis gebruik van de fitnessruimte.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Meteora Hotel Kastraki****

Kalambaka, Griekenland
Het Meteora Hotel bevindt zich op een hoger gelegen locatie in Kastraki, en biedt een prachtig uitzicht op de rotsen van Meteora., net buiten Kalambaka. Het hotel beschikt over een zwembad, een café-bar en restaurant, en kamers met extra lange bedden en een flat screen-tv. Er is gratis wifi beschikbaar in de openbare ruimtes.

Vanuit de kamers van Hotel Meteora kunt u genieten van een prachtig uitzicht op de beroemde rotsen en de berg Pindos. De ruime kamers hebben elk een eigen badkamer met een bad en een haardroger, koffie- en theefaciliteiten en een kluisje.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Hotel Parnassos***

Delphi, Griekenland
Dit hotel ligt mooi centraal in Delphi en beschikt over een goed restaurant, een bar en mooie ruime kamers. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer en hebben een televisie, telefoon en airco. Er is gratis wifi beschikbaar in het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Kluisje te huur
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Pitsakis Hotel***

Tolo, Griekenland
Tolo Hotel Pitsakis ligt vlakbij de stranden van Tolo en is een gezellig familiehotel. Het restaurant ligt er direct naast. Er is gratis wifi beschikbaar en het hotel beschikt over mooie lichte hotelkamers die zich uitstekend lenen voor een prettig verblijf. De kamers beschikken over airco, televisie, telefoon en natuurlijk een eigen badkamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Strand

Hotel Crystal City***

Athene, Griekenland
Dit gunstig gelegen hotel heeft een bar en restaurant en een mooi dakterras met prachtig uitzicht over de stad. Een aantal bezienswaardigheden zijn op loopafstand van het hotel. De kamers beschikken over telefoon, televisie, koelkast, kluisje en airco. Iedere kamer heeft een eigen badkamer met een fóhn. Er is gratis wifi beschikbaar in het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
11:35
Frankfurt
12:45
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Frankfurt
14:25
Thessaloniki
17:45
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Athene
13:25
Wenen
14:45
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Wenen
17:20
Wenen
Amsterdam
19:15
Wenen

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam-Thessaloniki / Athene-Amsterdam
 • Luchthavenbelasting (ovv wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse volgens programma
 • Verblijf in 3- en 4-sterren accommodatie o.b.v. tweepersoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids volgens schema
 • Fooienbedrag
 • City taks per hotel
 • Headsets gedurende de reis

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 340,- p.p.
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Optionele excursies / Drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Lunch op heen- en terugreis

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 26 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Dit betreft een zeer gevarieerde groep die reis o.l.v. Ds. Ton van der Wekken. De meeste deelnemers komen uit het noorden een aantal uit het midden van het land. Iedereen is van harte welkom om deze prachtige reis met hen mee te maken.

Kijk voor actuele reisinformatie Griekenland op:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/griekenland/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Ton van der Wekken