Maatwerkreis Griekenland o.l.v. Ds. K.H.W. Klaassens

IN DE VOETSPOREN VAN PAULUS - In relatief korte tijd leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Deze reis volgt het spoor van Paulus’ eerste reis naar Griekenland, zoals beschreven in Handelingen 16:11 – 18:18. U begint op de eerste dag bij de plek waar hij en zijn metgezellen voet aan wal zetten, ...

Over deze reis

IN DE VOETSPOREN VAN PAULUS -
In relatief korte tijd leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Deze reis volgt het spoor van Paulus’ eerste reis naar Griekenland, zoals beschreven in Handelingen 16:11 – 18:18. U begint op de eerste dag bij de plek waar hij en zijn metgezellen voet aan wal zetten, u eindigt op de laatste dag bij de plek waar zij weer van wal staken. Onderweg bezoekt u de plaatsen waar Paulus is geweest zoals Athene met de beroemde Acropolis, het heiligdom Delphi en het antieke Korinthe.

Bestemming

Algemene informatie Griekenland

Griekenland is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. Het vasteland maakt geografisch deel uit van de Balkan. Daarnaast wordt het land omringd door zo’n 2000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 150 bewoond zijn. Het grootste en teven zuidelijkste eiland is Kreta. Andere bekende eilanden zijn Corfu, Rhodos en Samos. Omdat zowel het vasteland en de eilanden door water omgeven zijn, telt Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langere kustlijn. Landgrenzen zijn er met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije.
Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. Door de ligging tegen Azië aan en de relatief makkelijke oversteek, kwamen rond die tijd de eerste migratiestromen uit het toen al hoog ontwikkelde Midden Oosten op gang. Vanaf toen ontwikkelde zich hier van lieverlee een hoogontwikkelde cultuur, waar religie, kunst en wetenschap een voorname rol speelden. Volgens de overlevering woonden de talrijke Griekse goden op hoogste berg van het land, de Olympus (ruim 2900 meter). In veel mythologische verhalen spelen goden, zoals Zeus, een belangrijke en niet altijd even fraaie rol. Uit die tijd is nog veel tastbaars overgebleven: op veel plaatsen zijn goed bewaarde tempels en andere bouwwerken te zien. Politiek gezien was Griekenland geen eenheid en vormde een lappendeken van (stads)staten en staatjes. De belangrijkste en bekendste waren Sparta en Athene. Athene is ook de wieg van de democratie. De verschillende staten voerden regelmatig onderlinge oorlogen tot uiteindelijk het koninkrijk Macedonië rond 340 v. Chr. heel Griekenland veroverde. Uit Macedonië kwam ook Alexander de Grote, die een enorm rijk veroverde en daarbij de Griekse cultuur over de wereld verspreidde. Dit leidde tot een grote bloeiperiode van vooral de wijsbegeerte en beeldende kunst.
Na de dood van Alexander werd zijn rijk verdeeld en bleef het Griekse deel geregeerd worden door Macedonische koningen. Rond 200 v. Chr. was hun positie flink verzwakt, waar de Romeinen handig gebruik van maakten en hun heerschappij vestigden. Die bleef voortduren tot na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel. Het oosten werd bekend als het Byzantijnse Rijk, dat tot in de 12e eeuw over Griekenland regeerde. De Grieks-orthodoxe kerk dankt hier zijn bestaan aan. Een onrustige periode brak aan, die tot een eind aan kwam toen de Ottomanen vrijwel de hele Balkan in de 15e eeuw veroverden. Na een opstand tegen de Ottomaans-Turkse overheersing werd Griekenland in 1833 een onafhankelijk koninkrijk, dat echter weinig rust kende. Oorlogen en opstanden waren aan de orde van de dag. Door de Italiaanse inval in 1940 werd het land de Tweede Wereldoorlog ingetrokken, die ook hier voor veel leed zorgde en zelfs tot een burgeroorlog voerde. In de jaren ’60 van de afgelopen eeuw werd Griekenland een militaire dictatuur, die in 1974 ten val kwam en leidde tot een parlementaire republiek. Griekenland is lid van de NAVO en EU.

De combinatie van historie, zon, cultuur en religie biedt voor elk wat wils, waardoor Griekenland een populaire reisbestemming is.

Taal

Grieks is de officiële taal, die wel dialecten kent, maar in het hele land de voertaal is. Het is een oude taal. Het huidige Grieks wijkt wel sterk af van het klassieke Grieks, de taal waarin onder meer het Nieuwe Testament geschreven werd. Het huidige Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse. In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater).
Er heerst een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en sneeuwen. Op de eilanden is het ook in de zomer aangenaam toeven vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland heeft jaarlijks gemiddeld zo’n 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Aan de Griekse keuken is goed te merken, dat het land lang deel uitmaakte van het Turkse rijk. Veel gerechten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappels en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast heeft iedere regio en elk eiland z’n eigen traditionele schotels. Op de eilanden zijn veel visgerechten te verkrijgen. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct en worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar elders ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de smakelijke Kalamata. Dé nationale drank Ouzo, is een anijsdrank met een hoog alcoholpercentage.

Wist u dat

- Ruim 70% van het land uit bergen en heuvels bestaat?
- Griekenland het Europese land met de meeste vliegvelden is (80 stuks)?
- Athene de oudste, nog altijd bewoonde Europese hoofdstad is?
- De gemiddelde Griek 78 jaar wordt en daarmee de hoogste gemiddelde leeftijd in Europa heeft?

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

Vertrek naar Düsseldorf, vlucht naar Thessaloniki, transfer naar Kavala, Diner en overnachting in Kavala. Voor of na het diner indien mogelijk bezichtiging Paulusmonument en haven
(afhankelijk van de vliegtijden).

dag
2

WO: Philippi-Thessaloniki

Vandaag al vroeg naar het klooster Silas te Kavala. Wandeling over de Romeinse weg, de Via Egnatia. Vervolgens rijden we 30 min naar het oude Philippi, de plaats waar Paulus in 49 na Christus een christengemeente stichtte Gelukkig is er veel bewaard gebleven en te zien. Hoogtepunten zijn de markt, het gerechtsgebouw, de gevangenis waar hij gevangen zat en de plek aan de rivier waar Lydia, de purperverkoopster werd gedoopt.Gebedsmoment en viering bij de rivier.
Lunchpakket mee en 2 uur rijden via Amphipolis en Appolonia naar Thessaloniki. Bezoek aan het Romeins Thessaloniki (Archeologische site) en de Beth Sjaloom Synagoge. Bezichtiging van de Agios Demetrius uit de 5e eeuw. Vervolgens naar de benedenstad met de Witte toren en de Rotunda. Diner en overnachting in Hotel Verginia in Thessaloniki.

dag
3

DO: Thessaloniki– Veria –Meteora-Kalambaka

Na het ontbijt rijden we 45 min voor een bezoek aan de antieke stad Veria, die een bloeiende Christelijke gemeente van bekeerde Joden en Grieken had. Als Paulus met zijn gezelschap uit Thessaloniki wordt weggejaagd, ontsnapt hij naar Berea, nu Véria. Het monument herinnert aan de rede van de apostel. Het trapje waarop hij dit deed, is bewaard gebleven.
Na de koffie rijden we 2 uur naar Meteora. Lunch onderweg. We bezoeken de indrukwekkende hangende kloosters die behoren tot de belangrijkste Byzantijnse bezienswaardigheden in Griekenland. In de 11e eeuw bouwden monniken die vluchtten voor de Turkse bezetters 24 kloosters op rotspilaren. Vandaag zijn er nog steeds zes in gebruik. Het is een unieke plek waar natuur en cultuur met elkaar verweven zijn. Het is dan ook niet voor niets dat deze imposante kloosters op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Stelt u zich eens voor hoe zwaar het leven destijds moet zijn geweest. U bezoekt deze dag (of op vrijdagochtend) ook nog een iconenwerkplaats. Overnachting in het nabijgelegen gezellige Kalambaka, hotel Orfeas.

dag
4

VR: Kalambaka – Delphi - Athene

Na het ontbijt vertrek per bus vanuit Kalambaka naar het Orakel van Delphi. Lunch en bezoek Delphi. Delphi werd door de oude Grieken beschouwd als het middelpunt van de aarde. Vanaf de 6de eeuw voor Christus kwamen er vanuit de gehele wereld pelgrims naar Delfi om het Orakel te raadplegen. In deze prachtige archeologische religieuze vindplaats ziet u fraaie tempels, het theater en het stadion. Hoewel Paulus Delphi niet heeft bezocht, kreeg hij onderweg wel met het orakel te maken (Handel. 16:16). Daarna per bus naar Athene, ongeveer 2 uur rijden. Diner en overnachting in Athene.

dag
5

ZA: Athene

We lopen 1,5 km naar de Acropolis en de naastgelegen Areopagus, de plek waar Paulus het volk toesprak. U loopt over dezelfde stenen als waar Paulus zijn voetafdruk heeft achtergelaten.
Op de Acropolis zijn vier van de grootste meesterwerken uit de klassieke Griekse kunst te bewonderen. Het indrukwekkende Parthenon, gewijd aan de Griekse godin Athena, is met de jaren het internationale symbool van de klassieke Griekse beschaving geworden. De marmeren tempel is opgetrokken in de strakke Dorische bouwstijl met een zuilengalerij rondom. Vanaf de Acropolis kijkt u neer op de 115 m hoge rots: de Areopagus. Vervolgens naar de Griekse Agora, het hart van het oude Athene, het centrum van politieke, commerciële, administratieve en sociale activiteit, het religieuze en culturele centrum en de zetel van justitie.
Na de lunch is de middag vrij te besteden. Optioneel naar het New National Museum. Dit is het grootste archeologisch museum van Griekenland en één van de belangrijkste ter wereld. De bijzondere collectie geeft een goed beeld van de rijke historie van Griekenland. Diner en overnachting in Hotel Ilissos. Diner en overnachting Athene, afscheid van de gids.

dag
6

ZO: Athene-Korinthe

We vertrekken, net als Paulus, uit Athene en gaan naar Korinthe. We maken een boottocht vanuit de haven van Piraeus en komen aan in Methana. We lunchen aan boord van de veerboot. Vanuit Methana bezoeken we Korinthe waar Paulus 3 jaar heeft gewoond. Via het spectaculaire Kanaal van Korinthe dat sinds 1893 een verbinding vormt tussen de Golf van Saronikos en de Golf van Korinthe naar het antieke Korinthe. Al rond het jaar 50 na Chr. is hier een christelijke gemeente gesticht, waar Paulus brieven aan schreef. Van de antieke stad zijn weinig overblijfselen bewaard. Er staan voornamelijk nog enkele monolithische zuilen van de oude tempel van Apollo uit de 6e eeuw v.Chr. en de fontein van Peirene met zijn stenen bogen en zuilen. Het museum bevat Romeinse mozaïeken, aardewerk en bronzen beelden. Bij het strand van Kenchreeën, nabij Korinthe, houden we een avondmaalsviering. Diner en overnachting in de buurt van Korinthe, in Loutraki.

dag
7

MA: Terugreis

Vertrek uit het hotel en rit naar de luchthaven van Athene en terugvlucht naar Düsseldorf.

Accommodaties

Esperia hotel Kavala***

Kavala, Griekenland
Hotel Esperia is centraal gelegen in het prachtige Kavala, met uitzicht op het strand van Rapsani, op slechts 50 meter van het archeologisch museum en 15 minuten lopen van het Byzantijnse kasteel. Alle kamers zijn modern ingericht en voorzien van airconditioning, kluisje, televisie, minibar en een eigen badkamer met haardroger en gratis toiletartikelen. U begint uw dag met een Grieks ontbijt in buffetvorm, geserveerd in de eetzaal van de accommodatie. In het restaurant kunt u genieten van mediterrane gerechten. Het hotel beschikt ook over een zonneterras en gratis WiFi in alle ruimtes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Vergina Thessaloniki***

Thessaloniki, Griekenland
Hotel Vergina is gunstig gelegen in het stadscentrum van Thessaloniki, op slechts een paar minuten lopen van de centrale marktplaats. In het gehele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Alle openbare ruimtes van het hotel, maar ook de kamers, zijn warm ingericht met moderne meubilair. Alle kamers zijn uitgerust met airconditioning, een balkon, tv en koelkast. In de ochtend serveert het hotel een ontbijtbuffet met huisgemaakte gerechten. De 24-uursreceptie, het restaurant en de bar dragen bij aan een zorgeloos verblijf.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Orfeas Kalambaka***

Kalambaka, Griekenland
Hotel Orfeas ligt in een tuin in Kalambaka, op 500 meter afstand van het centrum van de stad en ca. 3 km van de Meteora kloosters. Het hotel biedt smaakvol ingerichte kamers, voorzien van een televisie, balkon en airconditioning. De eigen badkamers zijn uitgerust met een bad of douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. Er is WiFi beschikbaar in openbare ruimtes.
In het restaurant geniet u in de ochtend van een continentaal ontbijt en in de avond van het diner. Er is tevens een snackbar en een buitenzwembad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Ilissos Athene****

Athene, Griekenland
Hotel Ilissos ligt op ca. 1,5 km afstand van de Acropolis. De geluidsdichte kamers zijn elegant ingericht en voorzien van airconditioning, een satelliet-tv, radio, koelkast, bureau en een minibar. Het restaurant van Hotel Ilissos serveert mediterrane maaltijden en internationale gerechten. Er wordt iedere ochtend een ontbijtbuffet verzorgd. In het hele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Op het dakterras bevindt zich de bar met uitzicht op het Parthenon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Grand Olympic***

Loutraki, Griekenland
Hotel Grand Olympic ligt in het centrum van de stad Loutraki en op slechts 50 meter van het strand. Het hotel biedt gratis fietsen, een tuin, een terras en een restaurant. De kamers zijn voorzien van een kledingkast, een flatscreen-tv, een eigen badkamer en koelkastje.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Strand
Supermarkt
Historisch centrum
Restaurant

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Dusseldorf
12:25
Düsseldorf
Thessaloniki
16:00
Düsseldorf
Uw terugreis
Vlucht
Athene
09:50
Dusseldorf
12:00

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Aegean vanaf Düsseldorf
 • Luchthavenbelasting (ovv wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse volgens programma
 • Verblijf in 3- en 4-sterren accommodatie o.b.v. tweepersoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids volgens schema (onder voorbehoud)
 • Fooienbedrag
 • City taks per hotel

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 180,- p.p.
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Optionele excursies / Drankjes /
 • Lunch op dag 1 en 7

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 21 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Kijk voor actuele reisinformatie Griekenland op:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/griekenland/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding