Maatwerkreis Italië o.l.v. Bert van der Woude en Ellen Smid

Reis met DrieTour door het boeiende Italië en hoor verhalen over Grieken, Romeinen, koningen en keizers. Uw ontdekkingsreis begint met een bezoek aan het prachtige Rome en brengt er meerdere dagen door. Daarna reist u verder zuidwaarts, naar de prachtige kust Amalfi, in de buurt van Napels, een sfeervolle en levendige stad met talrijke monumentale paleizen. Ooit was het een koninklijke residentie. Maar Napels is ook de stad waar de Pizza Margarita werd “uitgevonden”! U ziet er de schoonheid v...

Over deze reis

Reis met DrieTour door het boeiende Italië en hoor verhalen over Grieken, Romeinen, koningen en keizers. Uw ontdekkingsreis begint met een bezoek aan het prachtige Rome en brengt er meerdere dagen door. Daarna reist u verder zuidwaarts, naar de prachtige kust Amalfi, in de buurt van Napels, een sfeervolle en levendige stad met talrijke monumentale paleizen. Ooit was het een koninklijke residentie. Maar Napels is ook de stad waar de Pizza Margarita werd “uitgevonden”! U ziet er de schoonheid van de Vesuvius, de prachtige opgravingen van Pompeï en maakt een boottocht naar het mooie Capri. Laat u verrassen door het mooie en afwisselende Italië!

Bestemming

Algemene informatie

De Republiek Italië is een langgerekt schiereiland in het zuiden van Europa. Alleen in het noorden kent Italië landgrenzen met van west naar oost: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Verder wordt alleen door water omgeven. Naast het vasteland maken de eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en nog ruim 3000 kleinere eilanden deel uit van Italië. Binnen de grenzen van Italië liggen nog twee zelfstandige ministaatjes, San Marino en Vaticaanstad. Deze twee landen zijn nog overblijfsels uit de tijd dat Italië een lappendeken was van zelfstandige vorstendommen, stadstaten, bisdommen en vele andere vormen van bestuur. Die enorme hoeveelheid aan zelfstandige steden, landjes en zo meer, ontstond in de Middeleeuwen, na de val van het Romeinse Rijk, waarvan Italië vele eeuwen deel uitmaakte.

Het huidige Italië kwam tot stand in de tweede helft van de 19e eeuw: in 1870 werd uiteindelijk ook de Kerkelijk Staat, waarover de Paus regeerde, veroverd. Rome werd toen tot hoofdstad van het koninkrijk Italië uitgeroepen. Dit leidde echter wel tot een aanhoudend conflict met de Rooms-Katholieke kerk, dat in 1929 werd beslecht met het Verdrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad als zelfstandige staat met de Paus als staatshoofd werd erkend. In die tijd werd Italië geleid door de fascisten onder Mussolini, die de Italianen aan de kant van Nazi Duitsland de Tweede Wereldoorlog invoerde. Een oorlog die ook in Italië zijn sporen heeft nagelaten. Na de oorlog werd de monarchie afgeschaft en een parlementaire republiek uitgeroepen. Italië is een van de zes landen, die de EEG, nu EU, hebben gesticht. Het huidige Italië is een land met grote tegenstellingen: gemiddeld genomen is het noorden modern, welvarend en de economische motor van het land. Het zuiden is armer, de sociale verschillen zijn er groter en traditioneler ingesteld.
In het noorden bepalen de Alpen en Dolomieten toppen het landschap. Van noord naar zuid wordt Italië zo ongeveer in twee helften gedeeld door de Apennijnen. De grootste laagvlakte, de Povlakte, ligt in het noorden, die tevens het economische hart van het land is. Italië heeft een kustlijn van ruim 7500 km met veel brede zandstranden, pittoreske baaien en sfeervolle havenstadjes.

Naast al deze afwisselende landschappen vol indrukwekkende natuur is Italië vooral een land om van cultuur en historie te genieten. Overal in het land liggen monumenten en bezienswaardigheden uit de tijd van de Romeinen, de middeleeuwen en Renaissance. De talrijke historische en nog altijd bruisende steden als Rome, Florence, Venetië en Napels maken het plaatje compleet.

Informatie over Italië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Italië

Beste reistijd

De aangenaamste reisperiodes liggen in het voor- en najaar; zeker voor een stedentrip of rondreis.

Klimaat

Italië heeft een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn warm en zonnig en de winters zacht en mild. Mei, jun, september en oktober zijn maanden met gemiddeld genomen aangename dagtemperaturen en weinig neerslag. In het noorden ligt bijna het hele jaar sneeuw en de toppen van de Alpen zijn altijd wit. Dit is dan ook een prima wintersportgebied.

Eten & Drinken

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Iedereen kent wel pizza, lasagne en spaghetti. De kaart is echter veel gevarieerder: elke streek heeft z’n eigen specialiteiten. Aan de kust worden veel verse vis en schaaldieren geserveerd. Overal staan heerlijke bijzondere pasta’s, vlees- en groente gerechten op het menu. Italianen zijn trots op hun keuken! Ook is Italië een belangrijk wijnland met wijnen van topkwaliteit. Chianti, Lambrusco en de dessertwijn Vino Santo zijn bekende voorbeelden. Dé nationale drank is echter koffie. Als een Italiaan koffie bestelt is dit een espresso. “Gewone” zwarte koffie is Caffè Americano. Cappuccino wordt eigenlijk alleen ’s morgens gedronken, maar is tegenwoordig vrijwel overal de hele dag door verkrijgbaar. Natuurlijk mag een echt Italiaans ijsje niet ontbreken, verkrijgbaar in de heerlijkste smaken en meestal ambachtelijk bereid.

Taal

De officiële taal is Italiaans, een Romaanse taal en “opvolger” van het door de Romeinen gesproken Latijn. In Zuid-Tirol spreekt men Duits als eerste taal en in de grensregio met Frankrijk wonen Franssprekende Italianen. Hoewel Italianen op school Engels leren, spreekt men dit niet graag en vaak slecht. De laatste jaren wordt Engels in de toeristische dienstverlening steeds meer verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Er jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro aan muntgeld in de Trevi fontein in Rome geworpen wordt?
-Italië 55 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft en daarmee met China de eerste plaats deelt?
- De oudste olijfboom in Italië ruim 1700 jaar is?

Dagprogramma

dag
1

VR: Heenreis

Vlucht Amsterdam - Rome. Transfer naar uw hotel in Rome. Onderweg naar Rome bezoek aan Paulus buiten de Muren met het graf van de apostel en Tre Fontane, de plaats waar Paulus volgens de overlevering zou zijn onthoofd. Evt. ook bezoek aan de Catacomben van San Calisto indien mogelijk . Diner en overnachting .

dag
2

ZA: Vaticaanstad

De gehele dag op stap met uw gids. In de ochtend bezoekt u met hem de imposante St. Pieter met z’n vele schatten van kunstenaars als Bernini en Michelangelo. Vanaf de koepel hebt u een prachtig uitzicht over de eeuwige stad. Een schitterende kennismaking met deze fascinerend stad! 's Middags wordt het programma vervolgd met een bezoek aan het Vaticaans Museum en de wereldberoemde Sixtijnse kapel. Diner en overnachting in Rome.

dag
3

ZO: Zondag

Bezoek aan de Kerk der Friezen in de ochtend. Daarna bezoek aan de omgeving van Klassiek Rome met mooi zicht op het Forum Romanum en Colosseum.

dag
4

MA: Joods Rome en rit naar Napels

Wandelend langs de Tiber naar de joodse wijk. Te voet vervolgt u uw weg richting Pantheon en Piazza Navona . Daarna per bus naar Napels, waar u zult verblijven in een plaatsje aan de kust, Castellammare di Stabia. Onderweg stop voor lunch in de buurt van de abdij van Monte Cassino Diner en overnachting.

dag
5

DI: Pompeï en Vesuvius

Vandaag gaat u terug naar de dagen van het Romeinse Rijk en brengt een bezoek aan Pompei, de stad die in 79 na Chr. werd bedolven onder een uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan Vesuvius. Heden ten dage is Pompei een van de beroemdste en meest fascinerende archeologische vindplaatsen ter wereld. Na dit bezoek vervolgt u uw weg naar de veroorzaker van dit natuurgeweld, de Vesuvius zelf. U rijdt een stuk omhoog richting de top om zo een indruk te krijgen van deze nog altijd actieve vulkaan. Op de flanken van de Vesuvius wordt geluncht. Bij de lunch hoort een proeverij van wijn, gemaakt van druiven die op de hellingen van de Vesuvius groeien. In de smaak van de wijn komen de aroma’s van lava en as terug. In de loop van de middag terug naar uw hotel. Diner in het hotel.

dag
6

WO: Napels

Per touringcar naar Napels. 's Ochtends maakt u stadsrondrit, waarbij uiteraard diverse keren wordt gestopt en maakt zo kennis met het Napolitaanse leven. Lunch op iegen gelegenheid. 's Middags gaat u naar het wereldberoemde Archeologische Museum, waar u talrijke schatten vindt die gevonden zijn in de omgeving van Napels. Terug naar uw hotel voor diner en overnachting.

dag
7

DO: Kust van Amalfi en Paestum

De kust van Amalfi is rotsachtig en wordt gedomineerd door witte huizen die tegen de rotsen zijn aangebouwd, afgewisseld met authentieke viaducten en zandstranden. Dit adembenemende stuk Italië leent zich voor een mooie tocht langs de kust. Onderweg stopt u in de charmante steden Amalfi en Positano. 's Middags bezoekt u Paestum waar midden in het uitgestrekte landschap een aantal goed bewaarde Griekse tempels ligt.

dag
8

VR: Sorrento en Capri

Vanuit Castellammare gaat het naar Sorrento, de bekende badplaats aan de Golf van Napels. In de haven scheept u in en vaart naar Capri, het eiland waar keizer Tiberius het grootste deel van zijn periode als keizer resideerde. Op eigen gelegenheid verkent u het eiland (geen bus op Capri inbegrepen).

dag
9

ZA: Terugreis

Transfer naar de luchthaven van Napels en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Casa Ravasco San Pietro

Rome, Italië
Een prettige kloosteraccommodatie op steenworp afstand van de Sint Pieter. U verblijft in een moderne, gerenoveerde kamer met TV, airco, ruime badkamer en een eigen terras of balkon, waarvan een aantal met uitzicht op de koepel van de Sint Pieter! In een gezellige kleurrijke ontbijtzaal serveert men een uitstekend zoet ontbijt buffet.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
In stadscentrum

Hotel Villa Serena***

Castellamare di Stabia, Italië
Hotel Villa Serena ligt op een kwartiertje lopen van het centrum. Het hotel beschikt over een mooie patio, een zwembad met ligbedden, een bar en restaurant. De kamers hebben een eigen badkamer, airco, televisie en gratis wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
09:35
Rome
11:50
Uw terugreis
Vlucht
Napels
12:45
Amsterdam
15:25

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met KLM
 • Luchthavenbelasting (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage bagage 20 kg
 • Busvervoer van/naar Schiphol
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3- of 4- sterren accommodaties o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • 5 x Lunch
 • Entreegelden volgens programma
 • Nederlandssprekende gids op 3 dagen
 • Fooienbedrag
 • Gebruik van Headsets

Niet inbegrepen

 • 1-persoonkamertoeslag 195,- p.p.
 • Lunches op dag 1, 3, 6 en 9
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 per boeking
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.

Overige informatie

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige Identiteitskaart.

Minimale groepsgrootte is 30 personen.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/italie/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding