Maatwerkreis Italië - Rome o.l.v. Dhr. R. Mascini en Dhr. C. Ketelaars

Rome is een van boeiendste steden ter wereld. Geniet van al het moois dat u hier op bijna elke straathoek aantreft. Dwalen door Rome, met iedere dag een thema, speciaal voor mensen die Rome al eens bezocht hebben. We lopen door de stad en zoeken de heilige plekken op, zien mooie kerkjes, vertellen de verhalen en ervaren de geschiedenis op straat, waarbij we de grote dingen natuurlijk niet overslaan. Rome, ook voor mensen die er al eens waren!

Over deze reis

Rome is een van boeiendste steden ter wereld. Geniet van al het moois dat u hier op bijna elke straathoek aantreft. Dwalen door Rome, met iedere dag een thema, speciaal voor mensen die Rome al eens bezocht hebben. We lopen door de stad en zoeken de heilige plekken op, zien mooie kerkjes, vertellen de verhalen en ervaren de geschiedenis op straat, waarbij we de grote dingen natuurlijk niet overslaan. Rome, ook voor mensen die er al eens waren!

Bestemming

Algemene informatie

De Republiek Italië is een langgerekt schiereiland in het zuiden van Europa. Alleen in het noorden kent Italië landgrenzen met van west naar oost: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Verder wordt alleen door water omgeven. Naast het vasteland maken de eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en nog ruim 3000 kleinere eilanden deel uit van Italië. Binnen de grenzen van Italië liggen nog twee zelfstandige ministaatjes, San Marino en Vaticaanstad. Deze twee landen zijn nog overblijfsels uit de tijd dat Italië een lappendeken was van zelfstandige vorstendommen, stadstaten, bisdommen en vele andere vormen van bestuur. Die enorme hoeveelheid aan zelfstandige steden, landjes en zo meer, ontstond in de Middeleeuwen, na de val van het Romeinse Rijk, waarvan Italië vele eeuwen deel uitmaakte.

Het huidige Italië kwam tot stand in de tweede helft van de 19e eeuw: in 1870 werd uiteindelijk ook de Kerkelijk Staat, waarover de Paus regeerde, veroverd. Rome werd toen tot hoofdstad van het koninkrijk Italië uitgeroepen. Dit leidde echter wel tot een aanhoudend conflict met de Rooms-Katholieke kerk, dat in 1929 werd beslecht met het Verdrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad als zelfstandige staat met de Paus als staatshoofd werd erkend. In die tijd werd Italië geleid door de fascisten onder Mussolini, die de Italianen aan de kant van Nazi Duitsland de Tweede Wereldoorlog invoerde. Een oorlog die ook in Italië zijn sporen heeft nagelaten. Na de oorlog werd de monarchie afgeschaft en een parlementaire republiek uitgeroepen. Italië is een van de zes landen, die de EEG, nu EU, hebben gesticht. Het huidige Italië is een land met grote tegenstellingen: gemiddeld genomen is het noorden modern, welvarend en de economische motor van het land. Het zuiden is armer, de sociale verschillen zijn er groter en traditioneler ingesteld.
In het noorden bepalen de Alpen en Dolomieten toppen het landschap. Van noord naar zuid wordt Italië zo ongeveer in twee helften gedeeld door de Apennijnen. De grootste laagvlakte, de Povlakte, ligt in het noorden, die tevens het economische hart van het land is. Italië heeft een kustlijn van ruim 7500 km met veel brede zandstranden, pittoreske baaien en sfeervolle havenstadjes.

Naast al deze afwisselende landschappen vol indrukwekkende natuur is Italië vooral een land om van cultuur en historie te genieten. Overal in het land liggen monumenten en bezienswaardigheden uit de tijd van de Romeinen, de middeleeuwen en Renaissance. De talrijke historische en nog altijd bruisende steden als Rome, Florence, Venetië en Napels maken het plaatje compleet.

Informatie over Italië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Italië

Beste reistijd

De aangenaamste reisperiodes liggen in het voor- en najaar; zeker voor een stedentrip of rondreis.

Klimaat

Italië heeft een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn warm en zonnig en de winters zacht en mild. Mei, jun, september en oktober zijn maanden met gemiddeld genomen aangename dagtemperaturen en weinig neerslag. In het noorden ligt bijna het hele jaar sneeuw en de toppen van de Alpen zijn altijd wit. Dit is dan ook een prima wintersportgebied.

Eten & Drinken

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Iedereen kent wel pizza, lasagne en spaghetti. De kaart is echter veel gevarieerder: elke streek heeft z’n eigen specialiteiten. Aan de kust worden veel verse vis en schaaldieren geserveerd. Overal staan heerlijke bijzondere pasta’s, vlees- en groente gerechten op het menu. Italianen zijn trots op hun keuken! Ook is Italië een belangrijk wijnland met wijnen van topkwaliteit. Chianti, Lambrusco en de dessertwijn Vino Santo zijn bekende voorbeelden. Dé nationale drank is echter koffie. Als een Italiaan koffie bestelt is dit een espresso. “Gewone” zwarte koffie is Caffè Americano. Cappuccino wordt eigenlijk alleen ’s morgens gedronken, maar is tegenwoordig vrijwel overal de hele dag door verkrijgbaar. Natuurlijk mag een echt Italiaans ijsje niet ontbreken, verkrijgbaar in de heerlijkste smaken en meestal ambachtelijk bereid.

Taal

De officiële taal is Italiaans, een Romaanse taal en “opvolger” van het door de Romeinen gesproken Latijn. In Zuid-Tirol spreekt men Duits als eerste taal en in de grensregio met Frankrijk wonen Franssprekende Italianen. Hoewel Italianen op school Engels leren, spreekt men dit niet graag en vaak slecht. De laatste jaren wordt Engels in de toeristische dienstverlening steeds meer verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Er jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro aan muntgeld in de Trevi fontein in Rome geworpen wordt?
-Italië 55 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft en daarmee met China de eerste plaats deelt?
- De oudste olijfboom in Italië ruim 1700 jaar is?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis en eerste verkenning

Vlucht van Schiphol naar Rome Fiumicino en transfer naar het hotel. Lunch op eigen gelegenheid. Middag: Vertrek voor de stadswandeling: Van Sint Pieter naar Capitool:
Tiber – oude straatjes – Palazzo Farnese / Birgitta / Vanozza / Alexander IV - Campo de’ Fiori/Bruno – schildpaddenfontein – Capitool met altaar van de hemel (Ara Coeli) – Il Bambino – Il Gesù
Daarna terug naar hotel om in te checken. Diner op eigen gelegenheid.

dag
2

DI: Route van de Pelgrims

Na het ontbijt vertrekken we voor onze stadswandeling. We volgen de route van de pelgrims die vanuit het noorden de heilige stad binnen kwamen om de paus en het graf van Petrus te bezoeken. Onderweg zien we enkele bekende plekken van Rome: Piazza del Popolo, poort en kerk – dood in de gevangenis – Caravaggio – straatje van de schilders / Via Margutta – Spaanse trappen – Villa Medici – Propagnda Fide – Borromini / Bernini – Hoofd van Johannes de Doper – put van de Samaritaanse vrouw – kerststal – parlement – zuil van Hadrianus – Sant’ Ignazio – bibliotheek dominicanen – Pantheon – Via della Gatta – Piazza Navona - Pasquino
We onderbreken de wandeling voor een lunch (op eigen gelegenheid. Aan het einde van de dag zijn we weer terug bij het hotel. Diner op eigen gelegenheid.

dag
3

WO: Stadswandeling naar de mozaïeken

Na het ontbijt maken we ons klaar voor de stadswandeling naar de mozaïeken. De mozaïeken brengen ons terug naar de eerste christenen in Rome. We ervaren hun geloof en laten ons door hen inspireren. Onderweg stoppen we een keer om zelf ergens te lunchen. Wandelroute: Santa Costanza - Santa Maria Maggiore - Santa Prassede - Santa Pudenziana. In de namiddag terug naar het hotel. 's Avonds kunt lekker ergens gaan eten. Overnachting in het hotel.

dag
4

DO: Op bezoek bij de eerste christenen

We starten met het ontbijt. Daarna vertrek voor de stadswandeling: Op bezoek bij de eerste christenen. We zien onder andere de Catacomben S. Calisto – Via Appia Antica – kerkje Quo Vadis – Baptisterium - SS. Quattro Coronati – vondelingentrommel - Kapel van Silvester - Pausin Johanna - San Clemente met opgraving - Colosseum / Forum Romanum
Lunch op eigen gelegenheid onderweg. Na aankomst terug in het hotel vrij om te gaan dineren.

dag
5

VR: Langs de Tiber en terugreis

Na het ontbijt checken we uit en stallen we de bagage. We vertrekken bijtijds voor de stadswandeling: langs de Tiber
Getto - diaconie van de vismarkt - synagoge - Tibereiland - Ponte Fabricio - San Bartolomeo - Santa Maria in Trastevere / oliebron - Sant’ Egidio - San Calisto - Santa Maria della Scala – koekjesfabriek - stropdassenfabriek - Santa Cecilia met opgraving. Uiteraard ruimen we weer tijd in voor de lunch. We gaan op tijd terug naar het hotel, waar de bus ons en de bagage ophaalt. Terugrit naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Nova Domus Aurelia***

Rome, Italië
Het Hotel Nova Domus Aurelia is volledig gerenoveerd in 2021, gelegen op een steenworp afstand van de Vaticaanse Musea (900 m) en het Sint-Pietersplein (1,5 km). Het hotel heeft een interne bar, een restaurant, een kleine parkeerplaats en een vergaderzaal (20 zitplaatsen). Het metrostation Valle Aurelia is te voet in 10 minuten te bereiken. Het hotel Nova Domus Aurelia ligt zoals de naam al aangeeft aan de via Aurelia, tegenover Vaticaan stad. Het betreft een voormalig klooster en beschikt ook over een kleine kapel waar men eventueel gebruik van kan maken.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
07:00
Milaan Linate
08:35
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Milaan Linate
11:00
Rome
12:10
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Rome
18:00
Milaan Linate
19:10
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Milaan Linate
20:45
Amsterdam
22:40

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam-Rome v.v.
 • Luchthavenbelasting en toeslagen (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage: 1 koffer
 • Verblijf in hotel Nova Domus Aurelia o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt
 • 2 Transfers per bus van Rome Airport naar hotel v.v.
 • OV-kaart tijdens gehele reis
 • Headsets
 • Fooienbedrag

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 205,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunches en diners
 • Entreekosten en overig busvervoer

Overige informatie

Het minimum aantal deelnemers voor deze reis is 26 personen.

De volgende excursies zijn (onder voorbehoud van beschikbaarheid) extra bij te boeken (de reisleider zal van te voren inventariseren wie welke excursie wil bijboeken):
San Callisto: €10,-- p.p.
Het Vaticaans museum (€25.- p.p.)
San Clemente (€10.- p.p.),
Forum Romanum / Colosseum (€ 18,- p.p.),
Scavi onder San Pietro (€13.- p.p.)


U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige Identiteitskaart.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/italie/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Rob Mascini