Maatwerkreis Italië - Rome Probus o.l.v. Dhr. R. Mascini

OP REIS NAAR ROME Rome is een van boeiendste steden ter wereld. Geniet van al het moois dat u hier dat u bijna elke straathoek aantreft. U bekijkt de St. Pieter, en bezoekt de koepel voor een prachtig uitzicht over de Eeuwige Stad. Daar tussendoor bezoekt en ziet u talrijke andere beroemde bezienswaardigheden, zoals de Trevi fontein, Piazza Navona, wandelt u langs het Colosseum en Forum Romanum en beleeft u het levendige en sfeervolle straatbeeld, waardoor Rome elk moment van het jaar weet te b...

Over deze reis

OP REIS NAAR ROME
Rome is een van boeiendste steden ter wereld. Geniet van al het moois dat u hier dat u bijna elke straathoek aantreft. U bekijkt de St. Pieter, en bezoekt de koepel voor een prachtig uitzicht over de Eeuwige Stad. Daar tussendoor bezoekt en ziet u talrijke andere beroemde bezienswaardigheden, zoals de Trevi fontein, Piazza Navona, wandelt u langs het Colosseum en Forum Romanum en beleeft u het levendige en sfeervolle straatbeeld, waardoor Rome elk moment van het jaar weet te boeien! Uw reisleider weet als geen ander de weg in de ‘eeuwige’ stad. Voeg daar een centraal gelegen hotel, afwisselend programma, en de heerlijke Italiaanse keuken aan toe, en uw reis is compleet!

Bestemming

Algemene informatie

De Republiek Italië is een langgerekt schiereiland in het zuiden van Europa. Alleen in het noorden kent Italië landgrenzen met van west naar oost: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Verder wordt alleen door water omgeven. Naast het vasteland maken de eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en nog ruim 3000 kleinere eilanden deel uit van Italië. Binnen de grenzen van Italië liggen nog twee zelfstandige ministaatjes, San Marino en Vaticaanstad. Deze twee landen zijn nog overblijfsels uit de tijd dat Italië een lappendeken was van zelfstandige vorstendommen, stadstaten, bisdommen en vele andere vormen van bestuur. Die enorme hoeveelheid aan zelfstandige steden, landjes en zo meer, ontstond in de Middeleeuwen, na de val van het Romeinse Rijk, waarvan Italië vele eeuwen deel uitmaakte.

Het huidige Italië kwam tot stand in de tweede helft van de 19e eeuw: in 1870 werd uiteindelijk ook de Kerkelijk Staat, waarover de Paus regeerde, veroverd. Rome werd toen tot hoofdstad van het koninkrijk Italië uitgeroepen. Dit leidde echter wel tot een aanhoudend conflict met de Rooms-Katholieke kerk, dat in 1929 werd beslecht met het Verdrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad als zelfstandige staat met de Paus als staatshoofd werd erkend. In die tijd werd Italië geleid door de fascisten onder Mussolini, die de Italianen aan de kant van Nazi Duitsland de Tweede Wereldoorlog invoerde. Een oorlog die ook in Italië zijn sporen heeft nagelaten. Na de oorlog werd de monarchie afgeschaft en een parlementaire republiek uitgeroepen. Italië is een van de zes landen, die de EEG, nu EU, hebben gesticht. Het huidige Italië is een land met grote tegenstellingen: gemiddeld genomen is het noorden modern, welvarend en de economische motor van het land. Het zuiden is armer, de sociale verschillen zijn er groter en traditioneler ingesteld.
In het noorden bepalen de Alpen en Dolomieten toppen het landschap. Van noord naar zuid wordt Italië zo ongeveer in twee helften gedeeld door de Apennijnen. De grootste laagvlakte, de Povlakte, ligt in het noorden, die tevens het economische hart van het land is. Italië heeft een kustlijn van ruim 7500 km met veel brede zandstranden, pittoreske baaien en sfeervolle havenstadjes.

Naast al deze afwisselende landschappen vol indrukwekkende natuur is Italië vooral een land om van cultuur en historie te genieten. Overal in het land liggen monumenten en bezienswaardigheden uit de tijd van de Romeinen, de middeleeuwen en Renaissance. De talrijke historische en nog altijd bruisende steden als Rome, Florence, Venetië en Napels maken het plaatje compleet.

Informatie over Italië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Italië

Beste reistijd

De aangenaamste reisperiodes liggen in het voor- en najaar; zeker voor een stedentrip of rondreis.

Klimaat

Italië heeft een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn warm en zonnig en de winters zacht en mild. Mei, jun, september en oktober zijn maanden met gemiddeld genomen aangename dagtemperaturen en weinig neerslag. In het noorden ligt bijna het hele jaar sneeuw en de toppen van de Alpen zijn altijd wit. Dit is dan ook een prima wintersportgebied.

Eten & Drinken

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Iedereen kent wel pizza, lasagne en spaghetti. De kaart is echter veel gevarieerder: elke streek heeft z’n eigen specialiteiten. Aan de kust worden veel verse vis en schaaldieren geserveerd. Overal staan heerlijke bijzondere pasta’s, vlees- en groente gerechten op het menu. Italianen zijn trots op hun keuken! Ook is Italië een belangrijk wijnland met wijnen van topkwaliteit. Chianti, Lambrusco en de dessertwijn Vino Santo zijn bekende voorbeelden. Dé nationale drank is echter koffie. Als een Italiaan koffie bestelt is dit een espresso. “Gewone” zwarte koffie is Caffè Americano. Cappuccino wordt eigenlijk alleen ’s morgens gedronken, maar is tegenwoordig vrijwel overal de hele dag door verkrijgbaar. Natuurlijk mag een echt Italiaans ijsje niet ontbreken, verkrijgbaar in de heerlijkste smaken en meestal ambachtelijk bereid.

Taal

De officiële taal is Italiaans, een Romaanse taal en “opvolger” van het door de Romeinen gesproken Latijn. In Zuid-Tirol spreekt men Duits als eerste taal en in de grensregio met Frankrijk wonen Franssprekende Italianen. Hoewel Italianen op school Engels leren, spreekt men dit niet graag en vaak slecht. De laatste jaren wordt Engels in de toeristische dienstverlening steeds meer verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Er jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro aan muntgeld in de Trevi fontein in Rome geworpen wordt?
-Italië 55 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft en daarmee met China de eerste plaats deelt?
- De oudste olijfboom in Italië ruim 1700 jaar is?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

We vliegen in de ochtend vanaf Schiphol naar Rome. Ieder kan op eigen gelegenheid inchecken en de security passeren. Op Fiumicino wachten we elkaar op zo gauw we op de luchthaven aangekomen zijn. We gaan dan gezamenlijk naar de hal waar we de koffers van de band halen. Met onze eigen transferbus rijden we naar het hotel. Na het inchecken zoeken we een restaurant voor de lunch. In de middag lopen we langs het Forum Romanum naar het Capitool. We beklimmen deze en genieten van het uitzicht. Ooit was het Capitool met zijn tempels van Jupiter en Juno het centrum van een wereldrijk. We bezoeken de kerk die nu op de plaats staat waar eens de tempel van Juno was. Deze kerk, de Santa Maria in Aracoeli (‘de kerk van Maria op de plaats van het hemelaltaar’), bevat veel verhalen en een prachtige getuigenis over wat we van keizers en koningen mogen hopen. Vanaf de heuvel zien we uit op dat wat er van dat wereldrijk rest: de ruïnes van tempels en paleizen…. Het Forum Romanum. We besluiten de dag met het diner in een nabijgelegen restaurant.

dag
2

DI: Santa Maria Maggiore en San Clemente

Om ca 9.30 vertrekken we te voet naar de Santa Maria Maggiore. Dit is de oudste basiliek van Rome, gebouwd in 432. De kerk kent de prachtigste mozaïeken. Op weg naar de basiliek passeren we het huis waar Petrus en Paulus gewoond hebben. Ook bewonderen we de prachtige mozaïeken in de kerk van de H.Prassede. Deze kerk wordt wel de vrouwenkerk genoemd. Het is verder een morgen van heerlijk wandelen door de oude Monti-wijk van Rome, straatjes vol verhalen en gezelligheid. Na de lunch gaan we met de metro naar de Sint Jan van Lateranen. Dit is de kathedraal van de paus. Hier staat zijn zetel. Na het bezoek aan deze kathedraal lopen we in de richting van het Colosseum. Maar onderweg bezoeken we de San Clemente. Dit zijn eigenlijk drie kerken boven elkaar. De onderste kerk is het huis van paus Clemens (100.nChr). De middelste kerk stamt uit de vierde eeuw en heeft prachtige fresco’s. In de bovenste kerk zien we een schitterend altaar mozaïek. Om de oudste kerken te kunnen bezoeken dalen we af in de geschiedenis. Dit entree is in de prijs van de reis inbegrepen. Na dit bezoek lopen we langs het Colosseum weer in de richting van het hotel. En we zoeken een goed restaurant uit voor het diner.

dag
3

WO: Sint Pietersplein en Scavi

Wanneer de paus in Rome is kunt u desgewenst op audiëntie. In de grote ontvangsthal van het Vaticaan ontvangt hij mensen uit heel de wereld. Wie dit wil moet het me laten weten, dan zorg ik voor toegang. Let wel … het betekent vroeg opstaan! Hoe dan ook hopen we met z’n allen rond 10.30u op het Sint Pietersplein te zijn. We bezoeken de Friezenkerk en horen de geschiedenis van de Nederlanders in Rome. In de middag willen we de opgravingen onder de Sint Pieter bezoeken. U ziet dan ook het graf van Petrus. Deze middag is er ook gelegenheid om zelf wat souvenirs te kopen in de winkeltjes rond het Vaticaan.

dag
4

DO: Stadswandeling

Op deze dag gaan we een flinke stadswandeling maken. We passeren de Spaanse trappen, lopen langs straten en monumenten vol verhalen. We zien het Parlement en het Pantheon. Al lopend bereiken we zo het schilderachtige en indrukwekkende Piazza Navona. We besluiten de dag met een diner in een restaurant in de Monti-wijk.

dag
5

VR: Trastevere en Aventijn

Vandaag wordt het weer een pittige wandeldag. In de morgen bezoeken we het Getto van Rome en het eiland in de Tiber. We lunchen in Trastevere. En vandaar lopen we naar de Aventijn. Vanaf de heuvel hebben we een prachtig zicht op Rome. Daar nemen we afscheid van de stad. Met OV/Taxi keren we terug naar Monti.

dag
6

ZA: Paulus buiten de muren en terugreis

Aan het einde van de morgen zal de transferbus ons komen ophalen. De bus brengt ons eerst nog naar de Sint Paulus buiten de Muren. Dat is een grote indrukwekkende basiliek die gebouwd is op het graf van Paulus. Na een bezoek aan deze kerk hopen we op tijd terug te zijn voor de procedures op de luchthaven van Rome. De KL1606 zal ons om 17.15u naar huis vliegen. Onze aankomst op Schiphol is naar verwachting om 19.50u

Accommodaties

Casa per Ferie il Rosario***

Rome, Italië
Het hotel is zeer centraal gelegen in een typisch Romeins straatje vlakbij het Colosseum en Piazza Venezia.
Zodra je de deur achter je dicht doet kun je niet geloven dat je in het meest centrale gedeelte van Rome bent, zoveel rust. De accommodatie beschikt over een heerlijke binnentuin,
De eenvoudige maar nette kamers zijn voorzien van een badkamer, sommige kamers hebben zicht op de binnentuin.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Badkamer
Kluisje te huur
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
09:40
Rome
11:55
Uw terugreis
Vlucht
Rome
17:15
Amsterdam
19:50

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam-Rome v.v.
 • Luchthavenbelasting en toeslagen (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage: 1 koffer
 • Verblijf in hotel Casa per Ferie il Rosario o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt
 • 2 Transfers per bus van Rome Airport naar hotel v.v.
 • OV-kaart tijdens gehele reis
 • Headsets
 • Bezoek Scavi, San Clemente en Paulus buiten de muren
 • Fooienbedrag

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 125,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunches en diners
 • Overige entreekosten en overig busvervoer

Overige informatie

Het minimum aantal deelnemers voor deze reis is 21 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige Identiteitskaart.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/italie/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Rob Mascini