Maatwerkreis Noord-Macedonië o.l.v. Hans Romeijnsen en Ingrid Boer-Wold

De parel van de Balkan, Macedonië Macedonië, de onontdekte parel van de Balkan. Indrukwekkende hoge bergen, beboste heuvels, helderblauwe meren en rivieren, een eeuwenoude cultuur, authentieke dorpjes en historische steden. Macedonië is een ware culturele en historische schatkist, met eeuwenoude orthodoxe kerken en afgelegen kloosters, iconen en fresco’s. U verblijft in het 4-sterren hotel Granit in Ohrid, direct gelegen aan het adembenemende meer van Ohrid met hoge rotspartijen. De door vel...

Over deze reis

De parel van de Balkan, Macedonië
Macedonië, de onontdekte parel van de Balkan. Indrukwekkende hoge bergen, beboste heuvels, helderblauwe meren en rivieren, een eeuwenoude cultuur, authentieke dorpjes en historische steden. Macedonië is een ware culturele en historische schatkist, met eeuwenoude orthodoxe kerken en afgelegen kloosters, iconen en fresco’s.

U verblijft in het 4-sterren hotel Granit in Ohrid, direct gelegen aan het adembenemende meer van Ohrid met hoge rotspartijen. De door vele kloosters en kerken gesierde stad wordt ook wel het Jeruzalem van de Balkan genoemd. Vissersbootjes varen rustig langs, krekels zoemen en de geur van bloemen drijft voorbij. Ohrid is een prachtige uitvalsbasis om Macedonië te ontdekken.

Bestemming

Algemene informatie

Macedonië, dat officieel de Republiek Noord-Macedonië heet, ligt centraal op de Balkan, het zuidoostelijke deel van Europa. Tot 1991 maakte het land deel uit van het voormalige Joegoslavië. Na een referendum werd de onafhankelijkheid uitgeroepen en ontstond een conflict over de naam Macedonië met buurland Griekenland. Het noorden van Griekenland heeft dezelfde naam en de Grieken claimen het historische recht de naam Macedonië te gebruiken. In 2019 werd een akkoord tussen beide landen gesloten, waarbij de Republiek Macedonië herdoopt werd in de Republiek Noord-Macedonië. Het land is lid van de NAVO en de Raad van Europa en kandidaat lid voor toetreding tot de EU.
Macedonië wordt omringd door Kosovo, Servië, Bulgarije, Griekenland en Albanië en heeft geen toegang tot zee.
De streek heeft een lange en woelige geschiedenis die teruggaat tot ver voor onze jaartelling. Eind van de 6e eeuw voor Chr. was het deel van het Perzische rijk en vanaf de 2e eeuw voor Chr. werd Macedonië veroverd door de Romeinen. Na het uiteen vallen van het Romeinse Rijk viel het land onder het gezag van het Oost-Romeinse Rijk, ook wel het Byzantijnse Rijk genoemd. Dit bracht geen rust, want het Byzantijnse Rijk voerde een permanente strijd om zijn bestaan. Uiteindelijk leidde dit er toe dat de hele Balkan halverwege de 14e eeuw werd bezet door het Ottomaanse Rijk. Een bezetting die tot het begin van de 20e eeuw duurde.
Net voor de Eerste Wereldoorlog kwam Macedonië in Servische handen en ging het deel uitmaken van wat toen Joegoslavië werd.
De hoofdstad en tevens grootste stad is Skopje met bijna 600.000 inwoners, in het land zelf wonen iets meer dan 2.000.000 mensen.
Dankzij de rijke historie met vele Byzantijnse kloosters en kerken, oriëntaalse invloeden en het natuurschoon met meer dan vijftig meren, waaronder het bekende meer van Ohrid, en bergen hoger dan 2000 meter maken Macedonië tot een afwisselende bestemming, die een bezoek meer dan waard is. De prachtige steden, gastvrije bevolking en heerlijke keuken dragen zeker hieraan bij.

Informatie over Macedonië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
MKD

Uitgebreide informatie over Macedonië

Taal

De officiële talen zijn Macedonisch en Albanees. Zo’n 70% van de bevolking spreekt Macedonisch, een Slavische taal met veel Bulgaarse invloeden. In de toeristische dienstverlening is Engels de meest gebruikte taal.

Beste reistijd, weer en klimaat

Noord-Macedonië is een bergachtig land en de klimaatverschillen zijn dan ook groot. Er heerst een gematigd landklimaat, mede dankzij de invloed van de Middellandse Zee. Gedurende de zomer kan de temperatuur in de lager geleden delen oplopen tot zo’n 40°C. In de winter is het relatief mild, maar in de bergen is het een stuk kouder en valt er veel sneeuw. In voor- en najaar zijn de temperaturen aangenaam (gemiddeld rond 25°C ) en daarmee de geschiktste periode voor een bezoek. Er valt dan weinig neerslag en de zon laat zich vaak zien.

Eten & drinken

De Macedonische keuken is uitgebreid en gevarieerd en een mix van de Mediterrane-, Balkan- en Turkse keuken, waar veel verse groenten, stoofschotels en gegrild vlees deel van uit maken.
De populairste alcoholische dranken zijn wijn en raki. De raki wordt vaak thuis gestookt, zodat smaak en kwaliteit nogal kunnen wisselen. Noord-Macedonië is ook een grote wijnproducent met kwalitatief goede (en zeer betaalbare) wijn.
Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken. Flessen water zijn overal te koop.

Wist u dat?

- Zo’n 30% van de bevolking in de hoofdstad Skopje woont?
- Moeder Teresa in Macedonië geboren is?
- Noord-Macedonië de enige robijnmijn in Europa heeft?

Dagprogramma

dag
1

WO: Heenreis

Vertrek vanaf Amsterdam naar Ohrid. Aankomst op de luchthaven van Ohrid en korte bustransfer naar het hotel. Diner en overnachting in hotel.

dag
2

DO: Ohrid

Deze dag is gereserveerd voor bezoek aan de oude stad van Ohrid. Gelegen aan het 287 m diepe Meer van Ohrid, met haar karakteristieke architectuur en vele Byzantijnse, 11e tot 14e-eeuwse kerken en fresco’s, staat Ohrid vandaag centraal. ‘Museumstad’ Ohrid is een culturele schatkist en wordt vaak ‘het Jeruzalem van de Balkan’ genoemd, door Unesco ook erkend als Werelderfgoed. Bezoek aan de belangrijkste kerken en de iconengalerij met zijn wereldberoemde Byzantijnse iconen. Vanuit historische perspectief is belangrijk ook te vermelden, dat in de omgeving van Ohrid nog steeds te zien zijn de resten van de bekende Romeinse weg “Via Ignatie”. Lunch in een restaurant. Diner en overnachting in hotel .
*Optioneel kunt u deelnemen aan een wijnproeverij (ongeveer €25,- p.p.)

dag
3

VR: Dagtocht Albanië

Tot voor kort was het niet mogelijk Albanië te bezoeken, vandaag heeft u de mogelijkheid om de verschillen tussen Macedonië en Albanië te bewonderen. U zult nog altijd sporen van de dictatuur bespeuren en uw ogen uitkijken bij de rijke culturele historie. We maken rondje met de bus rondom het Meer van Ohrid en bezoeken we stad Pogradec, daarnaast maken we kort wandeling in een klein dorpje Lin. Retour naar Ohrid via de andere kant van het Meer. U luncht onderweg met elkaar. Diner en overnachting in hotel Granit.

dag
4

ZA: St. Naum en varen

Vandaag bezoeken we het klooster van St. Naum. Voordat we het klooster bereikt hebben maken we een korte stop bij de Bay of Bones http://muzejohrid.mk/en/museum-on-water een replica -nederzetting vaan de oude bewoners. Vervolgens bezoek aan het klooster van St. Naum, een van de aantrekkelijkste locaties in deze regio, gevolgd door een roeiboottocht langs de bronnen van de rivier Zwarte Drim. Het klooster is vooral bekend door de activiteiten van St. Naum en St. Kliment. De laatste was een vooraanstaande leerling van de verspreiders van de (Slavische) verlichting, Cyrillus en Methodius, en bedenker van het cyrillische geschrift welke door verschillende orthodoxe landen nog steeds wordt gebruikt. Laat op de dag terug per boot naar Ohrid. Onderweg luncht u met elkaar. Diner en overnachting in hotel.

dag
5

ZO: Vrije zondag

Vrije dag. Op deze zondag zullen we met elkaar de lunch nuttigen in een restaurant buiten het hotel. Diner en overnachting in hotel..

dag
6

MA: Bezoek aan Bitola

Georganiseerd bezoek aan stad Bitola met een wandeling langs de belangrijkste historische bezienswaardigheden. Bitola is de tweede grootste stad van het land, van oudsher al een politiek, cultureel en economisch centrum. In het Ottomaanse Rijk werd Bitola tussen 1870 en 1930 de stad van de consulaten en de diplomatie. De pracht en praal van de consulaire gebouwen en de huizen van rijke handelslieden en de Macedonische gilden bepalen ook nu nog altijd het stadsbeeld.
Bitola is tevens de stad met de grootste begraafplaats uit de I WO. Deze excursie is incl. lunch. Laat op de dag terug naar Ohrid voor diner en overnachting in het hotel.

dag
7

DI: Struga

In de loop van de ochtend rijden we naar Struga, stadje gelegen ook aan het Meer van Ohrid. Net buiten Struga bezoeken we Kalista, een grotkerkje waar ooit lang geleden de monniken teruggetrokken en afgesloten leefden om zich volledig over te kunnen geven aan hun geloof. Vervolgens maken we in Struga kennis met het werk van de meest bekende Macedonische schrijvers, de gebroeders Miladinovi en de wereldbekende “Avonden van de poëzie van Struga”. Tijdens deze wereldmanifestatie wordt Struga bezocht door dichters uit hele wereld. De dichters kunnen op een van de vele bruggen van de stad hun gedicht in eigen taal voorlezen. Lunch onderweg in een restaurant. Laat op de dag bereiken we Ohrid. Er is een afsluitingsdiner geregeld buiten de stad in een restaurant aan het water, incl. folkloreavond. Een mooie afsluiting van uw reis.

dag
8

WO: Terugreis

Transfer naar luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Bellevue ****

Ohrid, Macedonië
Het hotel heeft een prachtige ligging aan de oever van het meer van Ohrid, en beschikt over 2 zwembaden en een 500 meter lang privestrand bij het zwembad.

De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer, een televisie en er is gratis wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje te huur
Telefoon

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
05:40
Ohrid
08:40
Uw terugreis
Vlucht
Ohrid
09:15
Ohrid
Amsterdam
12:25
Ohrid

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis naar Ohrid v.v.
 • Luchthavenbelasting/Brandstoftoeslag (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage (1 stuks ad. 20 kg.)
 • Vervoer volgens programma
 • Verblijf in Hotel Granit o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • 6 Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids volgens schema
 • Fooienbedrag

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 175,- p.p.
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage SGR
 • Calamiteitenfonds
 • Lunches op heen- en terugreis
 • Drankjes en persoonlijke uitgaven

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 20 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs dat nog tot minimaal 6 maanden na thuiskomst geldig is.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele informatie over Macedonië: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/noord-macedonië/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Hans Romeijnsen En Ingrid Boer

Reisleiders DrieTour sinds 1995.

In welke landen hebben jullie gereisd?

Samen hebben we in meer dan 57 landen gereisd: van Liechtenstein tot Nieuw Zeeland en van Duitsland tot Zuid Afrika.

Wat maakt reizen met DrieTour zo inspirerend?

Het samen op reis zijn leidt tot verbinding, ontmoeting en verrijking. De ontmoeting met mensen, waar dan ook, inspireert ons, door de wijze waarop we met elkaar onderweg zijn, nieuwsgierig naar andere landen en culturen. Met aandacht en respect voor elkaar en voor de mensen bij wie we te gast zijn!

Waarom is reizen met DrieTour bijzonder voor jullie?

Drietour is bijzonder voor ons door de uiterst plezierige samenwerking met de medewerkers van het kantoor die het reizen voor ons mogelijk maken. Goed voorbereid op pad gaan, gesteund door het kantoor, telkens met een andere groep mensen, in een fijne sfeer, is altijd weer een bijzondere ervaring. Het is een geweldig leuke uitdaging om een DrieTourreis tot een onvergetelijke ervaring te maken!