Maatwerkreis Portugal-Spanje o.l.v. Mw. P. Verschoof

OP PELGRIMAGE Gaat u mee op pelgrimage naar Santiago de Compostela; een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen van Europa? Velen gingen u voor. Tijdens deze wandelroute start u met een bezoek aan Porto en wandelt u verder dagelijks een deel (zo’n 20 kilometer per dag) van de beroemde Caminho Português naar Santiago de Compostela, de stad met het graf van de apostel Jacobus. De prachtige wegen, waar u pelgrim met de pelgrims bent, voeren u via Valença do Minho, Porriño, Redondela, Pontevedra, ...

Over deze reis

OP PELGRIMAGE
Gaat u mee op pelgrimage naar Santiago de Compostela; een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen van Europa? Velen gingen u voor. Tijdens deze wandelroute start u met een bezoek aan Porto en wandelt u verder dagelijks een deel (zo’n 20 kilometer per dag) van de beroemde Caminho Português naar Santiago de Compostela, de stad met het graf van de apostel Jacobus. De prachtige wegen, waar u pelgrim met de pelgrims bent, voeren u via Valença do Minho, Porriño, Redondela, Pontevedra, Caldas de Rei en Padrón naar Santiago; langs verborgen heiligdommen en eeuwenoude kerken. Bezinning en stilte staan centraal. Een unieke en boeiende ervaring! En zoals u wellicht weet, is “onderweg zijn” op deze beroemde Camino, net zo belangrijk als aankomen! De touringcar brengt ons ’s ochtends naar de startplek van de wandeling en blijft in de buurt van onze route.

Bestemming

Algemene informatie

Portugal is een Europees land dat alleen een landgrens heeft met Spanje. Het westen grenst volledig aan de Atlantische Oceaan met een kustlijn van zo’n 830 kilometer. Bij het grondgebied van Portugal horen ook de eilandengroep van de Azoren archipel en het bekende eiland Madeira. Beide gebieden, gelegen in de Atlantische Oceaan, vormen autonome regio’s binnen Portugal. De hoofdstad is Lissabon (Lisboa). Andere grote steden zijn Porto, Braga en Coimbra. Portugal staat bekend om zijn gastvrije bevolking, (port)wijn, rijke cultuur en schitterende natuur. De Algarve is het zuidelijkste en meest toeristische deel, bekend om de mooie stranden en vele badplaatsen. De geschiedenis van de staat Portugal gaat terug tot de middeleeuwen. 1139 wordt beschouwd als het jaar waarin het land onafhankelijk werd. Dit was in de periode van de Reconquista, toen Spanje en Portugal zich langzaamaan ontdeden van de Moorse overheersing. In de 15e en eerste helft van de 16e eeuw groeide het land uit tot een wereldmacht met overzeese gebieden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. In de daaropvolgende eeuwen nam het rijk in grootte en belangrijkheid af; in 1999 kwam met de overdracht van Macau aan China een eind aan het koloniale verleden. In de 20e eeuw was Portugal gedurende enkele decennia een dictatuur. Sinds de Anjerrevolutie in 1974 is het een parlementaire, democratische republiek en onder meer lid van de EU. Het land telt ruim 10 miljoen inwoners (waarvan zo’n 84% katholiek is) en is ruim tweemaal zo groot als Nederland.

Informatie over Portugal

Tijdsverschil
-1 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Portugal

Taal

De officiële taal is Portugees, een Romaanse taal. Veel Portugezen spreken ook Engels, Frans en soms ook Duits.

Beste reistijd, weer en klimaat

Portugal heeft een gematigd klimaat vanwege de ligging aan zee. De temperaturen liggen in de wintermaanden rond de 15 graden en in de zomermaanden rond de 35 graden. De beste maanden om het land te bezoeken zijn april t/m half juni, september en oktober.

Eten & drinken

De Portugese keuken staat bekend om z’n visgerechten. Van het nationale gerecht bacalhau (= gedroogde kabeljauw) bestaan wel 365 varianten, die gefrituurd, gekookt of gegrild worden.
Naast vis zijn er talloze maaltijden, waar rund-, varkens- of lamsvlees deel van uitmaken. Ook zijn er veel gerechten met kip.
Portugezen zijn echte zoetekauwen, een traditie die terug gaat tot de Middeleeuwen. Kloosters slaagden erin om met behulp van zeer weinig ingrediënten (meestal amandelen, bloem, eieren en verschillende soorten sterkedrank) een breed aanbod van gebakjes te maken, waarvan Pastéis de Belém (of pastéis de nata), oorspronkelijk uit Lissabon, en Ovos Molos uit Aveiro voorbeelden zijn.
Ook is Portugal een wijnland. Tot de bekendste wijnen horen Vinho Verde, en Vinho do Douro, maar vooral de Portwijnen.

Wist u dat

- Lissabon, na Athene, de oudste stad van Europa is?
- Portugees één van de meeste gesproken talen ter wereld is?
- Lissabon de langste brug ter wereld heeft met een lengte van 17 km?
- De traditionele Fado muziek de status van UNESCO Werelderfgoed heeft?

Algemene informatie

Spanje, gelegen op het Iberisch schiereiland is qua grootte het vierde land van Europa. In het noorden grenst het aan Frankrijk en Andorra en in het westen aan Portugal. Het land is grotendeels omringd door zeeën. De lange kust kent veel bekende toeristische streken met veel stranden, waar het goed toeven is. Het binnenland wordt gekenmerkt door uitgestrekte vaak droge hoogvlaktes en veel gebergten, zoals de Pyreneeën op de grens met Frankrijk en de Sierra Nevada in Andalusië. Met een gemiddelde hoogte van 660 meter boven zeeniveau komt Spanje op een tweede plaats in Europa na Zwitserland. Tot Spanje horen ook twee bekende groepen eilanden: de Balearen, waaronder Mallorca, in de Middellandse Zee en de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan. Hier maakt onder meer Tenerife deel van uit. Op dit eiland vindt u de hoogste berg van Spanje, El Teide (ruim 3700 meter). Het land werd al in de Oudheid bewoond. Op verschillende plekken zijn daar sporen van teruggevonden en vandaag de dag ook nog te zien. Vanaf rond 200 voor Christus tot het begin van de 5e eeuw na Christus maakte Spanje deel uit van het Romeinse Rijk. Overal zijn overblijfselen uit die periode te vinden. Aan het begin van de 8e eeuw werd vrijwel heel Spanje veroverd door de Moren, die uit Noord-Afrika kwamen, waarmee ook de Islam zijn intrede deed. Het leidde tot een periode van grote bloei op allerlei vlakken. Córdoba was het centrum van deze cultuur, die grote welvaart bracht en waarin kunsten, literatuur en wetenschappen opbloeiden. Op haar hoogtepunt had de stad zo’n één miljoen inwoners bestaand uit moslims, christenen en joden.

Ondertussen begon vanuit het christelijke noorden de herovering (Reconquista) van de verloren gegane gebieden. In 1492 werd het laatste Moorse bolwerk, Granada, veroverd en werd Spanje een land. Mede door de ontdekking en verovering van Zuid-Amerika kon Spanje lang een politieke hoofdrol in Europa spelen. Van lieverlee zette het verval in en namen de macht en welvaart van het land steeds verder af. De 20ste eeuw was een bewogen eeuw: pogingen tot revoluties, staatsgrepen en het uitroepen van een progressief georiënteerde republiek leidden tot een bloedige Burgeroorlog, waardoor generaal Franco als dictator aan de macht kwam. Na zijn dood in 1975 kreeg Spanje weer een koning en werd de democratie hersteld. Het land werd lid van de EU en de welvaart naam flink toe. De gevolgen van de economische crisis, die in 2009 begon, zijn echter nog steeds merkbaar. Het land heeft zo’n 47 miljoen inwoners, waarvan 95% rooms-katholiek is.

Informatie over Spanje

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Spanje

Taal

De officiële taal is Spaans (Castiliaans), een Romaanse taal. Naast het Spaans wordt in sommige regio’s, zoals Baskenland en Catalonië, een eigen taal gesproken. In toeristische gebieden kunt u steeds vaker met Engels terecht, maar het kan soms handig zijn om via Google Translate te communiceren.

Beste reistijd, weer en klimaat

In de zomer kan het in Spanje erg warm zijn, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 40ºC. In voor- en najaar is de temperatuur prettiger, gemiddeld rond 25ºC. In de winter is het aan zuidelijke kusten goed toeven met temperaturen tussen de 18 en 22ºC.
In het binnenland en de oost- en zuidkust is de kans op neerslag klein. In het veel groenere noordwesten is er het hele jaar door kans op regen.

Eten & drinken

Spanjaarden zijn gek op lekker eten en maken daar veel werk van. De Spaanse keuken is behoorlijk verfijnd en zeer gevarieerd. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt dan warm en ook veel gegeten. Begonnen wordt met een voorgerecht, gevold door het hoofdgerecht met allerlei bijgerechten en natuurlijk een dessert. Men lunch gemiddeld genomen vanaf 14.00 uur met als afsluiter de siësta. De avondmaaltijd wordt vaak pas vanaf 22.00 uur gebruikt en bestaat uit lichte gerechtjes, waaronder Tapas. In hotels zijn ontbijt en diner meer aan de gangbare Europese standaard aangepast en worden de maaltijden meestal in buffetvorm geserveerd. Spanje is een belangrijke wijnproducent en staat wereldwijd gezien op de derde plaats. De bekendste wijnen zijn Rioja en Navarra wijnen. Een populair drankje is sangria, een mix van rode wijn, kaneel, suiker, (soms) cognac en vruchten. Uit de streek rond Jerez de la Frontera komt de sherry, een versterkte wijn die alleen in Spanje geproduceerd wordt.

Wist u dat

- Het Spaanse volkslied geen officiële tekst bij de muziek heeft?
- Spaans de tweede wereldtaal is en door ruim 500 miljoen mensen gesproken wordt?
- Spanje met 48 vermeldingen op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst staat? Alleen China en Italië hebben er meer.
- Wanneer op Oudejaarsavond 12 uur is het nieuwe jaar wordt ingeluid met het eten van 12 druiven?

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis naar Porto

U vliegt van Amsterdam via Lissabon naar Porto. Aansluitend per touringcar naar uw hotel in Porto.

dag
2

WO: Porto City sight seeing en busrit

Deze dag wordt grotendeels in Porto doorgebracht. Onder leiding van een gids wandelt u door de glooiende, nauwe straatjes en over de kade van de Douro. U passeert vele uitzichtpunten en monumenten zoals de kathedraal Sé en de met 20.000 beschilderde tegeltjes versierde stationshal van Sâo Bento. U kunt de route verlengen door de beroemde dubbele brug over de Douro over te steken naar Vila de Gaia. Hier kunt u een bezoek brengen aan één van de vele porthuizen. Aan het einde van de dag krijg je een transfer per bus naar Valença do Minho. Diner in een restaurant in de buurt van het hotel.

dag
3

DO: Van Valença do Minho naar Porriño (21 km)

De pelgrimswandeling begint vandaag. U wandelt door de oude binnenstad en kijkt vanaf de vestingmuren mooi uit op de rivier de Minho en Spanje aan de overkant. Via een gietijzeren brug steekt u de grensrivier over en loopt u langs de oever naar de mooie bisschopsstad Tui, met zijn als een burcht ogende kathedraal. Over kleine asfaltweggetjes en wandelpaden maakt u kennis met het platteland van Galicië. U overnacht in het industriestadje Porriño.

dag
4

VR: : Porriño-Redondela (20 km)

Vervolg van uw wandeling, door vele kleine dorpjes, stukjes bos, velden en het pelgrimsdorp Mos. U loopt door naar Redondela, gelegen aan de baai Ría de Vigo met zijn smalle, lange zandstrand. Vlak voor de kust ligt het kleine eiland San Simón waar van de 12e tot de 19e eeuw diverse monnikengemeenschappen leefden. Diner en overnachting.

dag
5

ZA: Redondela – Pontevedra (18 km)

Na het ontbijt gaan de wandelschoenen weer aan en start u met een korte klim. Het levert een mooi uitzicht op de baai op. In Arcade steek je de tien bogen tellende middeleeuwse brug Ponte Sampaio over. Hierna volgt een lange passage door het bos, afgewisseld met kleine wijngaarden. De overnachtingsplaats is het sympathieke Pontevedra. In de prachtige historische binnenstad staan vele kloosters en kerken. De meest karakteristieke kerk, Iglesia de la Virgen Peregrina, is gewijd aan de Heilige Maagd, die in Pontevedra verscheen tijdens haar pelgrimstocht naar Santago. Diner en overnachting.

dag
6

ZO: Pontevedra-Caldas de Rei (22 km)

U begint vandaag met een wandeling door de stad, waar van alles te zien is. Na de sfeervolle stadswandeling langs de vele monumenten verlaat je Pontevedra over de Puente del Burgo. Over kleine weggetjes en bospaden loop je door een landelijk en dun bebouwd gebied. Een ommetje naar de watervallen in het Parque Natural Ria Barosa is een aanrader. De bestemming van vandaag is het kuuroord Caldas de Rei. Al zo’n 2000 jaar geleden waardeerden de reizigers op de Romeinse weg XIX de weldadige werking van de warmwaterbronnen (caldas). Diner op eigen gelegenheid in het plaatsje.

dag
7

MA: Caldas de Rei-Padrón (19 km)

De tocht gaat verder door Galicië. U loopt door een licht glooiend boerenlandschap. Langs de Rio Sar bereik je Padrón, hier begon de Jacobuscultus. Het vanuit Palestina door een engel geleide bootje met het lichaam van Sint Jacobus kwam volgens de legende tegen een steen bij het huidige Padrón tot stilstand. Diner en overnachting.

dag
8

DI: Padrón– Santiago de Compostela (24 km)

De laatste wandeldag alweer. Even buiten Padrón passeert u het kerkhof van het oude Iria Flavia. Op het kerkhof bevinden zich de graven van de schrijver en nobelprijswinnaar Camilo José Cela en van 28 heilig verklaarde bisschoppen. Vervolgens wandelt u door vele dorpen, De route is landelijk en groen tot aan de rand van Santiago de Compostela. Traditiegetrouw eindigt deze pelgrimage in de kathedraal van Santiago de Compostela in het prachtige historische centrum. U heeft uw pelgrimstocht afgerond. Een fantastische prestatie. Het is nu tijd om te genieten in Santiago de Compostela.

dag
9

WO: Terugreis

Transfer per bus naar de luchthaven van Porto, en terugvlucht via Lissabon naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Clip ***

Porto Moniz, Portugal
ClipHotel ligt in Vila Nova de Gaia, op slechts 50 meter van metrostation São João de Deus, die verbindingen biedt met het centrum van Porto en Aliados Avenue, op minder dan 5 minuten rijden.

Het ClipHotel Gaia Porto beschikt over modern ingerichte kamers met een flatscreen-tv. WiFi is gratis in alle ruimtes. De accommodatie beschikt ook over airconditioning en een eigen badkamer met een haardroger.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wasservice
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer

Hotel Lara ***

Valenca, Portugal
Hotel Lara ligt in het centrum van Valença en is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van deze historische stad. Het beschikt over moderne kamers met een balkon en een ontbijtruimte met uitzicht op het fort.

De kamers van het Lara zijn ingericht in neutrale tinten en voorzien van airconditioning en houten meubilair. Elke kamer beschikt over een flatscreen-tv en een eigen badkamer met een haardroger.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon

Hotel Alfonso ***

Porinno, Spanje
Het Alfonso I Hotel ligt op 3,5 km van het historische centrum van Tui, aan de Portugese Camino de Santiago-route, en beschikt over een fitnessruimte, een sauna en gratis WiFi. De kamers zijn voorzien van satelliet-tv, airconditioning en een balkon.

Bovendien zijn de kamers van het Alfonso I hotel uitgerust met een minibar, een kluisje en een bureau. Ze hebben ook verwarming en een eigen badkamer met een haardroger en een douche of bad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon

Hotel Zenit Vigo ****

Redondela, Spanje
Zenit Vigo bevindt zich in Vigo, op 15 minuten lopen van Haven van Vigo, en biedt conciërgediensten, rookvrije kamers, een fitnesscentrum, gratis WiFi in de hele accommodatie en een gedeelde woonkamer. Dit hotel met 4 sterren biedt roomservice en een 24-uursreceptie. Een aantal units bij de accommodatie hebben een balkon met uitzicht op de stad.

Het hotel biedt kamers met airconditioning, een bureau, een waterkoker, een minibar, een kluisje, een flatscreen-tv en een eigen badkamer met een douche. Alle kamers bij Zenit Vigo hebben beddengoed en handdoeken.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon

Hotel Rias Bajas ***

Pontevedra, Spanje
Het Rias Bajas Hotel ligt in het commerciële en financiële centrum, op slechts 100 meter afstand van de historische binnenstad, waardoor het de ideale locatie is voor een bezoek aan Pontevedra.

Airconditioning en verwarming zijn beschikbaar in het hele hotel en in de slaapkamers.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
Wasservice
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon

Lotus Hotel**

Caldas, Spanje
Hotel Lotus is onlangs gerenoveerd en is gelegen in Caldas de Reis. Het beschikt over een lounge, receptie, bar en terras. Alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer, airconditioning en televisie en er is gratis WiFi beschikbaar in de accommodatie.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Hotel Scala ***

Padron, Spanje
In het Galicische dorp Padron vindt u Hotel Scala, een hotel met een chic restaurant waar zowel streek- als internationale gerechten.

De kamers van Hotel Scala zijn smaakvol ingericht en voorzien van een eigen badkamer, airco, televisie. Er is overal wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon

Hotel Oca Puerta del Camino ****

Santiago de Compostela, Spanje
Oca Puerta del Camino Hotel ligt in Santiago de Compostela en biedt een seizoensgebonden buitenzwembad, een fitnessruimte en gratis WiFi. De accommodatie heeft een terras en ligt op 2,6 km van de Kathedraal van Santiago de Compostela. Het toeristenbureau ligt ook op 2,6 km afstand.

Elke kamer van Oca Puerta del Camino Hotel is voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv met satellietzenders, een minibar en een kluisje. De kamers van Hotel Oca bieden ook uitzicht op het zwembad. Een haardroger en toiletartikelen zijn aanwezig in de badkamers.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
13:55
Lissabon
16:00
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Lissabon
18:00
Porto
19:00
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Porto
12:00
Lissabon
13:00
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Lissabon
14:40
Amsterdam
18:40

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam - Porto- Amsterdam incl. heffingen (wijzigingen voorbehouden)
 • Ruimbagage 20kg
 • Vervoer volgens programma
 • 8 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer incl. ontbijt en diner
 • Toeristenbelasting in Porto
 • Engelstalige gids in Porto (4 uur)
 • Fooien

Niet inbegrepen

 • Toeslag één-persoonskamer 260,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Alle lunches
 • Excursies
 • 1 diner in Caldas de Reis
 • Gids op overige dagen

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 16 personen.

U dient in bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Voor deze reis moet u goed ter been zijn en over een goede conditie beschikken. Er wordt gemiddeld 20 km per dag gewandeld.

Kijk voor de laatste informatie m.b.t. inreisbepalingen voor Portugal en Spanje op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal en https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Petra Verschoof-Gootjes

Reisleider DrieTour sinds 2006.

In welke landen heb je gereisd?

Israël, Jordanië, Egypte, Syrië, Libanon, Armenië, Griekenland, Patmos, Turkije, Rome, Cyprus, Malta, Italië, Engeland, Noorwegen, Zwitserland, Oostenrijk, België, Duitsland, Frankrijk, Portugal.

Wat maakt reizen met DrieTour zo inspirerend?

Reizen met Drie Tour is inspirerend omdat Drie Tour persoonlijke aandacht heeft voor de reizigers én voor de veelzijdigheid van de bestemmingen: geschiedenis, religie, politiek, natuur en cultuur.

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

Drie Tour brengt verbinding tussen jou als deelnemer, mij als reisleider en het verhaal achter de plekken die je gaat bezoeken. Die ervaring maakt je reis tot een unieke beleving die weer iets toe mag voegen aan het inspirerende Grote Verhaal tussen mens en God...