Maatwerkreis Spanje o.lv. Pastoor Hans Boogers

OP PELGRIMAGE Gaat u mee op pelgrimage naar Santiago de Compostella; een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen van Europa? Velen gingen u voor. U bent van harte uitgenodigd aan te sluiten bij ons reisgezelschap, vanuit de St Martinus parochie te Utrecht, voor een boeiende culturele en inspirerende reis, in samenwerking met DrieTour. Tijdens deze pelgrimstocht bestaat de mogelijkheid om stukjes te wandelen van de beroemde Jacobsroute naar Santiago de Compostella, de stad met het graf van de...

Over deze reis

OP PELGRIMAGE
Gaat u mee op pelgrimage naar Santiago de Compostella; een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen van Europa? Velen gingen u voor. U bent van harte uitgenodigd aan te sluiten bij ons reisgezelschap, vanuit de St Martinus parochie te Utrecht, voor een boeiende culturele en inspirerende reis, in samenwerking met DrieTour.

Tijdens deze pelgrimstocht bestaat de mogelijkheid om stukjes te wandelen van de beroemde Jacobsroute naar Santiago de Compostella, de stad met het graf van de apostel Jacobus. De prachtige wegen, waar u pelgrim met de pelgrims bent, voeren u door boeiende steden en langs verborgen heiligdommen en eeuwenoude kerken. Een unieke en boeiende ervaring! Zoals u wellicht weet, is “onderweg zijn” op deze beroemde Camino, net zo belangrijk als aankomen!


Bestemming

Algemene informatie

Spanje, gelegen op het Iberisch schiereiland is qua grootte het vierde land van Europa. In het noorden grenst het aan Frankrijk en Andorra en in het westen aan Portugal. Het land is grotendeels omringd door zeeën. De lange kust kent veel bekende toeristische streken met veel stranden, waar het goed toeven is. Het binnenland wordt gekenmerkt door uitgestrekte vaak droge hoogvlaktes en veel gebergten, zoals de Pyreneeën op de grens met Frankrijk en de Sierra Nevada in Andalusië. Met een gemiddelde hoogte van 660 meter boven zeeniveau komt Spanje op een tweede plaats in Europa na Zwitserland. Tot Spanje horen ook twee bekende groepen eilanden: de Balearen, waaronder Mallorca, in de Middellandse Zee en de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan. Hier maakt onder meer Tenerife deel van uit. Op dit eiland vindt u de hoogste berg van Spanje, El Teide (ruim 3700 meter). Het land werd al in de Oudheid bewoond. Op verschillende plekken zijn daar sporen van teruggevonden en vandaag de dag ook nog te zien. Vanaf rond 200 voor Christus tot het begin van de 5e eeuw na Christus maakte Spanje deel uit van het Romeinse Rijk. Overal zijn overblijfselen uit die periode te vinden. Aan het begin van de 8e eeuw werd vrijwel heel Spanje veroverd door de Moren, die uit Noord-Afrika kwamen, waarmee ook de Islam zijn intrede deed. Het leidde tot een periode van grote bloei op allerlei vlakken. Córdoba was het centrum van deze cultuur, die grote welvaart bracht en waarin kunsten, literatuur en wetenschappen opbloeiden. Op haar hoogtepunt had de stad zo’n één miljoen inwoners bestaand uit moslims, christenen en joden.

Ondertussen begon vanuit het christelijke noorden de herovering (Reconquista) van de verloren gegane gebieden. In 1492 werd het laatste Moorse bolwerk, Granada, veroverd en werd Spanje een land. Mede door de ontdekking en verovering van Zuid-Amerika kon Spanje lang een politieke hoofdrol in Europa spelen. Van lieverlee zette het verval in en namen de macht en welvaart van het land steeds verder af. De 20ste eeuw was een bewogen eeuw: pogingen tot revoluties, staatsgrepen en het uitroepen van een progressief georiënteerde republiek leidden tot een bloedige Burgeroorlog, waardoor generaal Franco als dictator aan de macht kwam. Na zijn dood in 1975 kreeg Spanje weer een koning en werd de democratie hersteld. Het land werd lid van de EU en de welvaart naam flink toe. De gevolgen van de economische crisis, die in 2009 begon, zijn echter nog steeds merkbaar. Het land heeft zo’n 47 miljoen inwoners, waarvan 95% rooms-katholiek is.

Informatie over Spanje

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Spanje

Taal

De officiële taal is Spaans (Castiliaans), een Romaanse taal. Naast het Spaans wordt in sommige regio’s, zoals Baskenland en Catalonië, een eigen taal gesproken. In toeristische gebieden kunt u steeds vaker met Engels terecht, maar het kan soms handig zijn om via Google Translate te communiceren.

Beste reistijd, weer en klimaat

In de zomer kan het in Spanje erg warm zijn, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 40ºC. In voor- en najaar is de temperatuur prettiger, gemiddeld rond 25ºC. In de winter is het aan zuidelijke kusten goed toeven met temperaturen tussen de 18 en 22ºC.
In het binnenland en de oost- en zuidkust is de kans op neerslag klein. In het veel groenere noordwesten is er het hele jaar door kans op regen.

Eten & drinken

Spanjaarden zijn gek op lekker eten en maken daar veel werk van. De Spaanse keuken is behoorlijk verfijnd en zeer gevarieerd. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt dan warm en ook veel gegeten. Begonnen wordt met een voorgerecht, gevold door het hoofdgerecht met allerlei bijgerechten en natuurlijk een dessert. Men lunch gemiddeld genomen vanaf 14.00 uur met als afsluiter de siësta. De avondmaaltijd wordt vaak pas vanaf 22.00 uur gebruikt en bestaat uit lichte gerechtjes, waaronder Tapas. In hotels zijn ontbijt en diner meer aan de gangbare Europese standaard aangepast en worden de maaltijden meestal in buffetvorm geserveerd. Spanje is een belangrijke wijnproducent en staat wereldwijd gezien op de derde plaats. De bekendste wijnen zijn Rioja en Navarra wijnen. Een populair drankje is sangria, een mix van rode wijn, kaneel, suiker, (soms) cognac en vruchten. Uit de streek rond Jerez de la Frontera komt de sherry, een versterkte wijn die alleen in Spanje geproduceerd wordt.

Wist u dat

- Het Spaanse volkslied geen officiële tekst bij de muziek heeft?
- Spaans de tweede wereldtaal is en door ruim 500 miljoen mensen gesproken wordt?
- Spanje met 48 vermeldingen op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst staat? Alleen China en Italië hebben er meer.
- Wanneer op Oudejaarsavond 12 uur is het nieuwe jaar wordt ingeluid met het eten van 12 druiven?

Dagprogramma

dag
1

VR: Heenreis

Directe vlucht van Amsterdam naar Madrid met Iberia. Na aankomst transfer naar Avila, de geboorteplaats van de Heilige Theresia. Na het inchecken kan een eerste verkennende wandeling in de stad gemaakt worden. Diner en overnachting.

dag
2

ZA: Avila – Segovia – Santo Domingo de Silos - Burgos

Na het ontbijt bezoekt u samen met een lokale Engelssprekende gids Avila. Zo ziet u de kathedraal, het klooster van St. Theresia en de nog volledige intacte stadsmuur. Dan per touringcar naar Segovia, waar een kijkje wordt genomen bij het Romeinse aquaduct. Lunch in Segovia en door naar het klooster Santo Domingo de Silos. U kunt het klooster en bezoeken en maakt er de Vesperviering mee,waaraan het Gregoriaanse kloosterkoor meewerkt. U reist verder naar Burgos. Laat diner en overnachting.

dag
3

ZO: Burgos - Leon

’s Ochtends bieden we de mogelijkheid om de H. Mis mee te vieren in de kathedraal van Burgos. Aansluitend leidt een gids u langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Rond de middag vertrek per touringcar richting Leon met onderweg een stop voor de lunch. Bij aankomst in Leon een stadswandeling met gids, waarbij de San Isidro basiliek en de kathedraal bezocht worden. Diner en overnachting in Leon.

dag
4

MA: Rabanal del Camino – Foncebadon - Ponferreda

De reis wordt vervolgd richting Ponferrada, de laatste overnachtingplaats voor Santiago. U begint de dag met een bezoek aan Rabanal del Camino, een dorp met 60 inwoners. Hier worden de typische Maragatos huizen bekeken.
Net buiten Rabanal ligt Foncebadon. Hier kan een korte wandeling van 2,5 km. over de Camino gemaakt worden naar het IJzeren Kruis. Bij dit kruis leggen vele pelgrims een steen of nemen hier de tijd voor een moment van stilte en bezinning. Doorreis naar Ponferrada. Na aankomst lunch in het hotel en gelegenheid het stadje op eigen gelegenheid te bezoeken. U vindt er een Tempeliers fort, een koninklijke gevangenis en een mooi, oud stadhuis. Diner en overnachting in Ponferrado.

dag
5

DI: Aankomst in Santiago de Compostella

Vandaag bereikt u Santiago! Na het ontbijt gaat u naar Pedrafita do Cebreira, waar u de ronde woningen uit de Keltische tijd kan bewonderen. Hier vandaan reist u door naar Lavacolla waar u luncht. Lavacolla was van ouds de plaats waar de pelgrims zich wasten voor zij Santiago binnen gingen. DrieTour biedt de mogelijkheid de laatste 10 km. van de Pelgrimsroute te voet af te leggen, zodat u samen met andere pelgrims deze ervaring kan beleven. U dineert en overnacht in Santiago.

dag
6

WO: Verkenning van Santiago

De ochtend wordt besteed aan een verkenning met een gids van Santiago. U bezoekt het heiligdom en woont de pelgrimsmis bij in de kathedraal van Santiago. Na de misviering luncht u en is de middag vrij voor eigen ontdekkingen. Diner en overnachting weer in Santiago.

dag
7

DO: Cabo Finistere

Voor veel pelgrims is het echte eindpunt van hun bedevaart Cabo Finisterre, het westelijkste puntje van Spanje. Bij het bereiken van deze plek verbrandden vele pelgrims hun kleren als teken dat hun pelgrimstocht voltooid is. Gelegenheid om op eigen gelegenheid rond te kijken of te wandelen. Na de lunch terug per touringcar naar Santiago. Diner en overnachting in uw hotel.

dag
8

VR: Terugreis

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Santiago. Terugvlucht naar Amsterdam per Iberia (met overstap in Madrid).

Accommodaties

Hotel Cuatro Postes****

Avila, Spanje
HotelCuatro Postes ligt naast het monument De Vier Pilaren en biedt een prachtig uitzicht op de oude stadsmuren van Avila. Dit moderne hotel beschikt over mooie kamers met airconditioning, wifi, een minibar en een tv.

Het hotel beschikt over een bar, een café met een terras en een tv-lounge.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Corona de Castilla Burgos****

Burgos, Spanje
Het hotel is ideaal gelegen op 500 meter van de kathedraal van Burgos en het Museum van de Menselijke Evolutie. De elegante kamers beschikken over gratis WiFi, minibar en televisie.

In het hotel is een café en dagelijks wordt er een gevarieerd ontbijtbuffet verzorgd.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Husa Abad San Antonio****

Leon, Spanje
Dit moderne hotel ligt op loopafstand van het centrum van Leon (2km) en beschikt over een restaurant, bar/café, 91 ruime kamers en gratis wifi. De kamers zijn voorzien van eigen badkamer, airco, televisie en föhn.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Temple Ponferrada****

Ponferrada, Spanje
Hotel Temple Ponferrada is prachtig gelegen naast het Temple Park, in het centrum van deze middeleeuwse stad. Het hotel heeft een restaurant, bar, fitnessruimte en telt 111 kamers die van alle gemakken voorzien zijn: televisie, airco, kluisje, minibar en eigen badkamer. Er is wifi beschikbaar in het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Eurostars San Lazaro****

Santiago de Compostela, Spanje
Hotel Eurostars San Lázaro is modern en ligt in een van de rustigste wijken van Santiago op slechts enkele meters van de botanische tuin Parque de Carlomagno. Het ligt in het deel van de stad waar de pelgrims uit Frankrijk hun voettocht langs de Jacobsroute beëindigen. Het historische centrum van Santiago ligt op 2 km afstand. Tegenover het hotel bevindt zich een bushalte. Het hotel beschikt over een restaurant, een uitgebreid en gevarieerd ontbijtbuffet, vergaderruimtes, een fitness en een café.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Fitness
Bar
Restaurant
Wasservice
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
12:00
Madrid
14:40
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Santiago de Compostela
09:15
Madrid
10:35
Tussenstop
5h
Vlucht deel 2
Madrid
15:50
Amsterdam
18:30

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam - Madrid / Santiago- Amsterdam incl. heffingen (wijzigingen voorbehouden)
 • Ruimbagage 20kg
 • Vervoer volgens programma
 • 7 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer incl. ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden volgens programma
 • Gebruik Headsets
 • Lokale Engelstalige gidsen volgens programma
 • Fooien

Niet inbegrepen

 • Toeslag één-persoonskamer 310,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunches op de heen- en terugreis
 • Drankjes en persoonlijke uitgaven
 • Toeristenbelasting

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 21 personen.

U dient in bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Kijk voor de laatste informatie m.b.t. inreisbepalingen voor Spanje op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Hans Boogers