Maatwerkreis Tanzania o.l.v. Mw. Carla Melgers

Tanzania is het land met de meest indrukwekkende parken van Oost-Afrika Naast de beroemde Big Five staan de uitgestrekte nationale parken garant voor magnifieke landschappen. Na alle safari avonturen volgt een ideale afsluiting op de witte stranden van Zanzibar Tanzania biedt ongetwijfeld de meest indrukwekkende parken van Oost-Afrika. Naast de krater van Ngorongoro en de Serengeti, heeft ook Tarangire een zeer gevarieerd dierenrijk. Dit wil je niet missen! Het landschap is divers en je vind...

Over deze reis

Tanzania is het land met de meest indrukwekkende parken van Oost-Afrika Naast de beroemde Big Five staan de uitgestrekte nationale parken garant voor magnifieke landschappen. Na alle safari avonturen volgt een ideale afsluiting op de witte stranden van Zanzibar

Tanzania biedt ongetwijfeld de meest indrukwekkende parken van Oost-Afrika. Naast de krater van Ngorongoro en de Serengeti, heeft ook Tarangire een zeer gevarieerd dierenrijk. Dit wil je niet missen! Het landschap is divers en je vindt hier nog een stukje oorspronkelijk Afrika, zonder toeristische drukte. Hoewel Tanzania geen goedkope reisbestemming is, krijg je hier zeker waar voor je geld. De verlenging aan het prachtige zandstrand op het tropische Zanzibar maakt deze unieke ervaring compleet!

Bestemming

Algemene informatie Tanzania

Tanzania kenmerkt zich door weidse, afwisselende en zeer indrukwekkende landschappen met prachtige vergezichten, die in het uiterste noorden beheerst worden door de besneeuwde Kilimanjaro. Deze hoogste berg van Afrika is een uitdaging voor elke wandelaar. In de Indische Oceaan bieden de exotische eilanden Zanzibar en Pemba een ontspannen strandverblijf aan oogverblindende stranden. Zij brengen u ook in contact met vroegere tijden en oude culturen. En of u nu de traditionele Masai, de islamitische Zanzibari of de modernere Chagga ontmoet; ze zijn allen even hartelijk, open en gastvrij. In Tanzania is ruime keuze uit uitstekende lodges en tented camps, in luxe variërend van eenvoudige 3* tot zeer exclusieve 5* deluxe.

Hoogtepunten:
Zonder twijfel is het Serengeti National Park het beroemdste wildpark ter wereld. Het is uniek in zijn soort vanwege de ecologische waarde en schoonheid en daardoor niet te vergelijken met andere wildparken. In het park leven meer dan drie miljoen dieren, van vijfendertig verschillende diersoorten, op de eindeloze savannes. Het Masaiwoord ‘siringet’ betekent ‘eindeloze vlaktes’ en is met recht een uitstekende benaming voor dit wildpark. De Big Five ontbreekt hier natuurlijk niet, al is de beschermde neushoorn vanwege zijn zeldzaamheid minder vaak te zien. Wij kunnen u bijna een ontmoeting met vier leden van de Big Five garanderen, vanwege de hoge concentratie wild in de Serengeti. Ook vogels zijn er in overvloed. In totaal meer dan vijfhonderd soorten.

Informatie over Tanzania

Tijdsverschil
+ 1 uur zomertijd + 2 uur wintertijd uur
Vlag
Valuta
Tanzaniaanse Shilling

Uitgebreide informatie over Tanzania

Taal

Swahili is een Bantoetaal. Het is de officiële taal van Tanzaniaen daarnaast de lingua franca in een groot aantal Oost- Afrikaanse landen, waaronder Oeganda, Rwanda en Burundi, sommige delen van Malawi, Somalië, Zambia, Mozambique en Democratische Republiek van Congo (DRC). In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste periode om naar Tanzania te reizen is ná de grote regentijd: de droge (en relatief koele) periode van juni tot oktober. Een prachtige periode voor een mooie safari, zoals onze privé-safari Hoogtepunten van Noord-Tanzania. Ook een goede periode is december tot maart, na de korte regentijd.

Eten & Drinken

Veel voorkomende gerechten zijn: ugali (maïspap), chipsi (friet) of wali (rijst) met nyama (vlees), kuku (kip) of samaki (vis). Ook voor vegetariërs zijn er voldoende opties, in een restaurant kunt u dan het beste vragen naar maharage (bonen) of mboga (groene groente). Populair in de Tanziniaanse keuken zijn bananen.

Wist u dat?

Tanzania het grootste aantal dieren per vierkante kilometer heeft?
Meer dan 4 miljoen wilde dieren. Dat is een van de prestaties van Tanzania. Het land heeft gemeten per vierkante kilometer de hoogste dierdichtheid ter wereld, met 430 soorten en ondersoorten. Bovendien is het land het leefgebied van ongeveer 20% van de grote zoogdieren van Afrika.

Tanzania voor een groot deel uit nationale parken bestaat?
Tanzania heeft maar liefst 17 nationaal parken. De vele parken tellen samen meer dan 42.000 km2, wat neerkomt op meer dan 38% van het totale oppervlak van het land. Het oudste nationaal park van Tanzania is nationaal park Serengeti, dat meer dan 14.500 km² groot is.

Tanzania vele kleurrijke volksstammen heeft?
Je kunt naast het van dichtbij beleven van de fascinerende natuur in Tanzania ook kennismaken met een cultureel aspect van het land. Tanzania heeft namelijk 162 verschillende stammen, die elk hun unieke kenmerken hebben. Je kunt bijvoorbeeld kennismaken met de Hadza. Deze volksstam verbouwt niet zelf groenten, maar vindt het nodige voedsel in de natuur. Of de Masai, die zegeningen geven door te spugen.

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

Onze chauffeurs-gidsen verwelkomen ons op Kilimanjaro airport en rijden ons naar Arushua.

dag
2

WO: Wandelsafari en game-drive Arusha NP

Vandaag rijden we naar het Arusha National Park, waar we op wandelsafari gaan onder leiding van een ranger! Een bijzondere belevenis. We lunchen op een prachtige plek in het park. Daarna maken we een game-drive en vervolgens rijden we naar Erick en Marijke waar Erick ons zal rondleiden op het bedrijf. We gebruiken gezamenlijk de avondmaaltijd bij hen. Arusha national park ligt op slechts een half uur rijden van de stad Arusha. Het is altijd groen en heeft de meest uiteenlopende landschappen: steppen, jungle en hooggebergten. Twee oude vulkanen zijn dominant, Mount Meru met een hoogte van 4566 meter en de Ngurdoto met een diameter van 3,6 kilometer en een diepte van 100 meter. Op de kratervloer ligt een moeras waar veel wilde dieren zijn te vinden. Ondanks de geringe grootte van het park ( ca. 140 km2) is de dieren- en plantenwereld hier zeer veelzijdig. Je kunt hier wilde dieren zoals giraffen, zebra’s, grote groepen buffels, luipaarden en gevlekte hyena’s aantreffen. Ook vind je hier als enige plek in het noorden van Tanzania de zwart-witte colobus-aap. In de noord-oostelijke sectie van het park liggen de Momela meren, een trekpleister voor soms duizenden flamingo’s en vele andere soorten watervogels. Bezoek aan Erick en Marijke Westerman
Zij wonen en werken sinds februari 2022 in Tanzania. Erick is Managing Director bij Fides Tanzania Ltd (DümmenOrange). Op het bedrijf worden oa Kalanchoë stekken geproduceerd voor wereldwijde export. Het bedrijf is 10 ha groot en er werken 260 mensen. Wij krijgen een rondleiding van Erick, hij neemt ons mee in een kas en legt ons uit hoe het proces verloopt van het kweken van stekken. Zo krijgen we een kijkje achter de schermen van de wereld achter de tuin-en kamerplanten die we in Nederland kopen. Aansluitend eten we bij Erick en Marijke.

dag
3

DO: Game-drive Tarangiri National Park

Vandaag rijden we naar het Tarangire National Park. Tarangire beschikt over grote kuddes olifanten en biedt een uitstekende habitat voor leeuwen, luipaarden, buffels en vele antilopesoorten die uniek zijn voor Oost-Afrika. Tarangire National Park is het park met de meeste olifanten ter wereld. In het droge seizoen kun je groepen tot wel 250 olifanten zien. Zij lopen vaak bij de Tarangire River om water te drinken. Daarnaast zijn er nog vele andere wilde dieren te zien die deze dag tot een topdag zullen maken. De Tarangire River en Lake Barunge zijn de belangrijkste bronnen van water in dit park. Hier kun je dan ook vaak vele dieren zien drinken. Zij houden zoveel van dit park vanwege de Tarangire River en de beroemde Baobab bomen. Olifanten halen met een speciale techniek water uit de Baobabbomen.

dag
4

VR: Ngorongoro krater, Ndutu Plains en bezoek aan een Masaai dorp

Na het ontbijt gaan we 's ochtends op gamedrive in de Ngorongoro krater. Na de picknick lunch in de Krater, rijden we naar de Ndutu Plains van Southern Serengeti. In de middag gaan we weer op gamedrive. Rond 16.00 uur rijden we naar onze accommodatie in de Serengeti. De Ngorongoro krater is het dichtstbevolkte wildgebied ter wereld. Er leven naar schatting 25.000 dieren op de kraterbodem. Met een doorsnee van 17-21 kilometer en een oppervlakte van circa 260 km2 maakt dit de kans op het spotten van veel wild groot. Daarnaast is de krater ‘Big 5′ gebied bij uitstek; leeuwen, olifanten en buffels zijn bijna met zekerheid te zien, de neushoorn wordt vaak gespot vanaf een afstand en zelfs een luipaard in ons zicht krijgen, behoort tot de mogelijkheden. Omdat het gebied buiten de krater geen nationaal park is maar beschermd natuurgebied mag de bekende Masaai stam hier wonen en leven. Deze komen we dan onderweg ook zeker tegen. De Masaai waren ooit het grootste volk in Oost-Afrika. Nog steeds leven deze veehouders veelal nomadisch in zowel Kenia als Tanzania. Ze wonen in kleine hutten midden in de natuur waar ook leeuwen, olifanten en vele andere dieren leven. De Masaai weten hoe ze hun eigen territorium, en dat van hun geiten en koeien, in harmonie met de natuur moeten beschermen. Tijdens ons bezoek horen en zien we hoe hun dagelijks leven eruit ziet. We krijgen inzicht in de Maasai tradities en nemen een kijkje in hun hutten.
Ndutu regio maakt deel uit van de Ngorongoro Conservation Area en strekt zich uit tot aan zuidelijk Serengeti. De grote trek met zijn 2 miljoen dieren die hun kalveren baren begint hier. Duizenden dieren worden dagelijks geboren tussen eind december en begin maart. Dit trekt veel roofdieren aan zoals leeuwen en hyena’s! Het gras in dit gebied is rijk aan voedingsstoffen voor jonge dieren. Omdat het gras kort is, kunnen de volwassenen roofdieren al van ver zien. Het is daarom een veilige plek om jonge zebra’s en gnoes groot te brengen. Ndutu is een erg mooie regio en is rijk aan wilde dieren. Daarnaast is het het enige natuurgebied in Tanzania waar je offroad mag rijden. Hierdoor kun je heel dicht bij de dieren komen. Veel roofdieren worden aangetrokken doordat hier de kalveren geboren worden en deze zwerven over de uitgestrekte vlakte, waar ze een gemakkelijke prooi zijn. De roofdieren die hier rondlopen zijn: leeuwen, cheeta’s, luipaarden, hyena’s en honderden wilde honden!

dag
5

ZA: Game drive

Na het ontbijt checken we uit en gaan we voor een dag game drive op pad met lunchpakketten. ’s Avonds strijken we neer in het tentenkamp.

dag
6

ZO: Centraal Serengeti

Vandaag zijn we de hele dag op safari in één van de indrukwekkendse natuurgebieden ter wereld. We genieten van een picknick lunch op een prachtige plek in de Serengeti. De Serengeti is een van de indrukwekkendste natuurgebieden ter wereld! Oneindige uitgestrekte graslanden, afgewisseld met acacia bossen, rivieroevers, sodameren en rotspartijen. Hier trekken jaarlijks zo’n 2 miljoen dieren (vooral gnoes en zebra’s) in een cirkel van ca. 800 km rond, achter de regen aan, op zoek naar voedsel en water. Nergens anders in de wereld verplaatsen zich zulke grote aantallen dieren. De grote trek wordt gevolgd door jagers: de katachtigen, zoals cheeta’s, luipaarden, hyena’s en jakhalzen. Onderweg stemmen we de route van de gamedrives voortdurend af op de bewegingen en aanwezigheid van de rondtrekkende dieren. Er is zoveel te zien en te genieten in dit deel van de Serengeti!

dag
7

MA: Game drive Serengeti en vlucht naar Zanzibar

Na het ontbijt, vertrek met lunchpakket voor een korte game drive en route naar Seronera Airstrip in de Serengeti voor onze vlucht naar Zanzibar. Daarna naar ons hotel.dag
8

DI: Genieten op Zanzibar

Vandaag kun je heerlijk relaxen in ons resort maar als je wilt kun je ook van alles ondernemen: duiken, snorkelen bij Mnemba Island reef, naar Stone Town; het oude gedeelte van Zanzibar-Stad, met smalle straatjes en nauwe steegjes die je leiden naar een bazaar of een kruiden- en specerijenmarkt. Je kunt een Spice Tour doen, of het fraaie Jozani National Park ontdekken, waar je de unieke Rode Franje-aap kunt spotten; een soort die alleen op Zanzibar voorkomt. Zanzibar, ligt oostelijk van Tanzania, in de Indische Oceaan. Denk je aan Zanzibar, dan denk je aan een schitterende natuur, parelwitte zandstranden, de kristalheldere Indische Oceaan en de rijke geschiedenis die Zanzibar heeft gemaakt tot het adembenemende paradijs zoals we het nu kennen. Door de eeuwen heen is Zanzibar één van de specerijeneilanden geworden en tot op de dag van vandaag zijn de heerlijke kruiden en specerijen een belangrijke bron van inkomsten voor dit prachtige eiland. En wat ongetwijfeld door alle eeuwen heen is gebleven: de onovertroffen parelwitte zandstranden vanwaar je het uitnodigende turquoise van de kristalheldere oceaan ziet. De schitterende onderwaterwereld nodigt je zeker uit om te snorkelen of te duiken.

dag
9

WO: Genieten op Zanzibar

Ook deze dag kun je vakantie vieren in ons resort, genieten van het lekkere eten, zwemmen in de zee of in een van de zwembaden van het hotel, kijken naar de voorbijvarende vissersbootjes of deelnemen aan een excursie (zie dag 8)

dag
10

DO: Terugvlucht

De hele dag is nog ter vrije besteding op Zanzibar. In de avond brengt het hotelpersoneel ons naar de luchthaven voor onze terugvlucht. Het einde van een indrukwekkende en onvergetelijke reis. We komen op vrijdag 8 maart in de ochtend aan op Schiphol.

dag
11

VR: Aankomst Nederland

We komen op vrijdag 8 maart in de ochtend aan op Schiphol.

Accommodaties

Arusha Serena Lodge

Arusha, Tanzania

Marera Valley Lodge

Karatu, Tanzania

Serena Safari Lodge Serengti

Arusha, Tanzania

Into Wild Tented lodge

Serengeti, Tanzania

Villa Kiva Hotel Zanzibar Matemwe

Matemwe, Zanzibar

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
10:00
Kilimanjaro
20:40
Uw terugreis
Vlucht
Zanzibar
22:15
Amsterdam
07:40

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis AMS-JRO / ZNZ-AMS
 • Binnenlandse vlucht
 • Luchthavenbelasting
 • Brandstoftoeslag (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage (1 stuks ad. 20 lg)
 • Vervoer volgens programma met 4x4 landcruisers
 • Accommodatie in Arusha obv logies/ontbijt Accommodatie in de lodges obv van volpension
 • Lunches
 • Excursies volgens programma
 • Engelstalige gids/chauffeurs
 • Fooienbedrag € 20,-
 • Gebotteld drinkwater tijdens de safari en in het voertuig

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 875,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 per boeking
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Alle overige lunches en diners, visumkosten, programma lunches/diners op vrije dagen in Zanzibar

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 16 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort die nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. U bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van het visum.

Voor de laatste informatie over inreisbepalingen Tanzania kunt u kijken op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/tanzania

Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Tanzania.

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding