Maatwerkreis Turkije o.l.v. Dhr. F.H.W.M. de Heus

Turkije is dé bakermat van het Christendom. Tijdens deze reis herleeft u het verleden. U maakt kennis met de antieke wereld van Pergamon, Laodiceia en Efeze en de prachtige Ilhara-vaillei. Uniek is ook de imponerende natuur van Pamukkale. En af en toe kunt u heerlijk bijkomen aan het strand of in het zwembad. Een prachtige en afwisselende reis.

Over deze reis

Turkije is dé bakermat van het Christendom. Tijdens deze reis herleeft u het verleden. U maakt kennis met de antieke wereld van Pergamon, Laodiceia en Efeze en de prachtige Ilhara-vaillei. Uniek is ook de imponerende natuur van Pamukkale. En af en toe kunt u heerlijk bijkomen aan het strand of in het zwembad. Een prachtige en afwisselende reis.

Bestemming

Algemene informatie

Turkije is gelegen in Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa, al ligt het overgrote deel in Azië. Het land wordt omringd door Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië. Turkije heeft een kustlijn van 6530 km. Het noorden grenst aan de Zwarte Zee en het zuiden grenst aan de Middellandse Zee. De hoofdstad is Ankara, maar Istanboel is de grootste stad. Turkije heeft prachtige stranden, kusten, rotsformaties, berggebieden en bossen. Het land heeft een rijke cultuur en een veelzijdige historie dat duizenden jaren terug gaat met invloeden uit Azië en Europa. Turkije is ook dé bakermat van het christendom.

Een vroegere benaming voor Turkije was Klein-Azië of Anatolië. De eerste grote groep die zich in het land vestigden waren de Hettieten. Tot 546 v. Chr. behoorde het land tot het Perzische Rijk. In de 4e eeuw v. Chr. veroverde Alexander de Grote het land. Rond de 2e eeuw werd het land opnieuw veroverd, dit keer door de Romeinen. Constantijn de Grote vestigde de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk, Constantinopel. Na het verval van het westelijke deel van het Romeinse Rijk werd het oosten onderdeel van het Byzantijnse Rijk. In 1204 veroverden de kruisvaarders Constantinopel, waardoor het Byzantijnse Rijk verzwakt raakte. Rond 1300 ontstond het Ottomaanse Rijk, waarna de stad Constantinopel verder ging onder de naam Istanboel, zoals wij nu kennen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht Turkije mee aan de kant van Duitsland. De hoop was om zo het Ottomaanse Rijk te redden. In 1922 kwam het Ottomaanse Rijk echter tot zijn einde. Mustafa Kemal Atatürk greep de macht. Hij stichtte het moderne Turkije en moderniseerde het land. De hoofdstad werd verplaatst van Istanboel naar Ankara. Turkije bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog lange tijd neutraal. In februari 1945 verklaarde Turkije Duitsland en Japan nog symbolisch de oorlog.

Informatie over Turkije

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
t

Uitgebreide informatie over Turkije

Klimaat

Langs de kust heerst er een Middellands Zeeklimaat. Dit zorgt voor warme zomers en zachte winters. Het oosten van het land heeft een landklimaat en het midden van het land heeft een steppeklimaat.

Eten & drinken

De Turkse keuken is enorm gevarieerd. Iedere regio heeft zijn eigen kenmerken. De Turkse keuken is onder andere beïnvloed door de Arabische en Griekse keuken. Enkele bekende gerechten zijn: börek, dürüm, köfte en döner. Deze gerechten kunnen ook als snack worden gegeten. Bekende zoetigheden zijn baklava en Turks fruit.

Turken houden van verse, lokale producten. Een typisch Turks ontbijt bestaat uit wit brood, geitenkaas, komkommer, groene pepers, eieren en worst. Vaak wordt er Turkse koffie of thee bij gedronken.

Wist u dat?

- Turkije met maar liefst 16 plekken op de UNESCO WerelderfgoedLijst staat en er meer dan 30 plaatsen genomineerd zijn?
- Een broodje döner kebab officieel niet Turks is? Turkse migranten hebben dit namelijk voor het eerst in Duitsland gegeten.
- Turkse koffie de oudste bereidingswijze voor koffie is, die vooral in de Arabische wereld wordt toegepast?

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

Vlucht van Amsterdam via Istanbul naar Kayseri. Na aankomst transfer naar uw hotel in Avanos.

dag
2

WO: Göreme – Ortahisar – Uchisar – Avcilar – Zelve

Excursie naar het openluchtmuseum Göreme: een opmerkelijke wereld van tufsteen puntmutsen en grotten. Hier vindt u kerkjes uit de begintijd van het christendom, zoals de ‘appelkerk’ en de ‘slangenkerk’, met bijzondere muurschilderingen. Tevens bezoekt u het dal van Uchisar en Ortahisar. Na de lunch vertrekt u naar Avcilar voor een schitterend uitzicht punt. Tot slot naar de grotten van Zelve, die tot ver in de 20e eeuw nog bewoond waren. Ook hier ziet u ondergrondse kerkjes met mooie fresco’s.

dag
3

DO: Ilhara – Sognanli

De dag begint met een tocht door de prachtige Ilhara-vallei met vele kerken en heiligdommen, waar u onder leiding van de gids een wandeling kunt maken. Onderweg bezoekt u ook de Soĝanli-vallei, waar u vele uit tufsteen gehouwen kerken en kloosters treft. De bekendste zijn de Koepelkerk (Kubbeli Kilisi) en de Karabaskerk met een fresco van de twaalf apostelen.

dag
4

VR: Avanos - Sultanhani - Konya

Via de Sultanhani, de best bewaarde Karavanserai, rijdt u naar Konya, de stad van de beroemde dansende Derwisjen waar u de Mevlana Tekke bezoekt, tegenwoordig een museum met de tombe van Mevlana, kostbare kunstvoorwerpen en meubels. Tenslotte naar het kerkje van de ‘Little Sisters of Jesus’ oftewel de Heilige Apostel Paulus Kerk, waar de zusters u rondleiden.

dag
5

ZA: Konya – Pisidië – Denizli

De reis zet zich voort naar Antiochië (Pisidië), vroeger het centrum van cultuur en religie met vele tempels en theaters. U ziet o.a. de overblijfselen van een Byzantijnse kerk, gebouwd op de plek van de synagoge waar Paulus zijn langste preek hield (Hand. 13: 14-52). Tenslotte naar Denizli vlakbij Pamukkale waar u ontspannen kunt genieten.

dag
6

ZO: Zondag

Op deze zondag is er gelegenheid om een kerkdienst te bezoeken. Lunch in het hotel. Verder bent u vrij om deze dag naar eigen inzicht te besteden.

dag
7

MA: Pamukkale - Laodiceia

Vandaag staat een bezoek aan één van ’s werelds bekendste natuurwonderen op het programma: het katoenkasteel van Pamukkale, een massief van kalksteenterrassen waar water uit de hete bron over stroomt. Tevens maakt u een wandeling langs de ruïnes van de antieke stad Hiërapolis en bekijkt de Necropolis, de Apollo-tempel en de kerk van Philippus. Tot slot naar Laodiceia, de stad van het compromis. U overnacht in de buurt van Denizli.

dag
8

DI: Filadelfia – Sardes – Tyatira – Pergamon

U vervolgt uw reis via Filadelfia waarover Johannes in zijn brieven alleen maar positief is geweest, Sardes en Tyatira naar Ayvalik. In Sardes bekijkt u de indrukwekkende Romeinse ruïnes zoals het gymnasium en de synagoge. Geniet ook van het merkwaardige landschap dat vele graftomben herbergt. In Tyatira, een oud textielcentrum, hoort u het verhaal van Lydia de Purperverkoopster. Voor de overnachting verder naar Pergamon.

dag
9

WO: Pergamon

Vandaag staat een bezoek aan de oude Bijbelse stad Pergamon op het programma. Het meest spectaculaire gebouw is de Akropolis, die als een adelaarsnest tegen een berg ligt. Ook bekijkt u de Romeinse Rode basiliek, een tempel oorspronkelijk gewijd aan Serapis en later een kerk, en tenslotte het Asklepeion, het belangrijkste medische centrum uit de oudheid. Tijdens uw bezoek is er gelegenheid voor een eigen overdenking. Overnachting in Izmir.

dag
10

DO: Izmir

Izmir, het vroegere Smyrna (Izmir), is nu een typisch Levantijnse stad, en ook we de gemeente van Vervolging genoemd. Door allerlei rampen herinnert nog maar weinig aan het Bijbelse Smyrna. U ziet de overblijfselen van de St. Polycarpkerk, de oudste kerk van Izmir, die de zeven kerken van de Apocalyps-gemeenschap symboliseren, de Ottomaanse klokkentoren en de Kadifekale en de oude Akropolis vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de stad en de haven. Ga ook naar de sfeervolle Romeinse markt.

dag
11

VR: Efese - Selçuk – Kusadasi

Vandaag staat wederom een indrukwekkende excursie op het programma: Efese, waar zich één van de zeven klassieke wereldwonderen bevindt, de tempel van Artemis. Ook het theater en de bibliotheek zijn indrukwekkend. U bezoekt tevens het huisje van Maria en de Johannesbasiliek in Selçuk. U overnacht in Kusadasi.

dag
12

ZA: Terugreis

Transfer naar de luchthaven van Izmir, en terugvlucht via Istanbul naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Mihran Sultan****

Avanos, Turkije
Dit onlangs geopende hotel is modern en comfortabel. Het beschikt over 61 kamers, een restaurant en een zwembad met terras. De kamers zijn van alle gemakken voorzien en hebben een eigen badkamer, minikoelkast, koffie- en theefaciliteiten en een kluisje. Er is gratis wifi in het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Hotel Balikcilar****

Konya, Turkije
Hotel Balikcilar heeft een restaurant, wellness en gym. Verder is er een restaurant/bar en zijn alle kamers voorzien van een minibar en koffie- en theefaciliteiten. Natuurlijk is er een eigen badkamer en is de kamer van alle gemakken voorzien.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Richmond Pamukkale*****

Pamukkale, Turkije
Dit luxe thermale hotel is volledig gerenoveerd in 2015 en ligt in een mooie omgeving in Pamukkale. Richmond Pamukkale Thermal heeft een tuin met pijnbomen, een buitenzwembad en een spacentrum.

De kamers van het 5-sterrenhotel Richmond Pamukkale Thermal zijn voorzien van een flatscreen-tv met satellietzenders en een eigen badkamer met luxe toiletartikelen.

In het restaurant met uitzicht op de tuin kunt u genieten van een uitgebreid vast menu met Turkse en internationale gerechten. Er is ook een bar bij het zwembad, een Rich Cafe & Bar en een Fireplace Bar, waar u kunt genieten van een à-la-cartemenu en een verscheidenheid aan drankjes. De Vital Bar in het spacentrum biedt kruidenthee en biologische drankjes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
In de buurt
Restaurant
In stadscentrum

Hotel Berksoy***

Bergama, Turkije
Vlakbij Pergamon ligt het volledig gerenoveerde 3-sterren Berksoy Hotel. Het hotel beschikt over een receptie, een buitenzwembad, bars en een restaurant. De kamers zijn modern ingericht en stralen warmte en comfort uit. Het ontbreekt u aan niets. Airconditioning en wifi zijn aanwezig. Alle kamers beschikken over een balkon met uitzicht op de prachtig aangelegde tuin.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
WIFI op de kamer

Armis Hotel****

Izmir, Turkije
Het Armis Hotel ligt in Konak, bij het centrum van Izmir. De accommodatie heeft een bar en restaurant waar zowel gerechten uit de Turkse keuken als de wereldkeuken geserveerd worden. Na een dag struinen nodigt het wellnesscentrum u uit voor een ontspannen avond.

Het hotel biedt kamers met airconditioning, een bureau, een waterkoker, een minibar, een kluisje, een flatscreen-tv en een eigen badkamer met een douche. Alle kamers hebben beddengoed en handdoeken.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Hotel Hitit****

Kusadasi, Turkije
Het Hitit Hotel restaurant ligt in de historische wijk van Selçuk en biedt gemakkelijk toegang tot vele bezienswaardigheden in de stad. Het hotel heeft een buitenzwembad met mooi terras, kamers met airconditioning en 2 restaurants die unieke lekkernijen uit de traditionele Turkse keuken serveren. Er is overal gratis WiFi beschikbaar.De comfortabele kamers zijn uitgerust met een televisie, minibar, televisie en een eigen badkamer. Er is tevens een balkon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
11:20
Istanbul
15:50
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Istanbul
18:30
Kayseri
19:55
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Izmir
10:45
Istanbul
12:05
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Istanbul
14:10
Amsterdam
16:45

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Turkish Airlines
 • Luchthavenbelasting/Brandstoftoeslag o.v.v. wijzigingen
 • 1 koffer ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3- of 4-sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooienbedrag

Niet inbegrepen

 • Toeslag één-persoonskamer 225,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds €2,50 per factuur
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Lunches heen- en terugreis
 • Drankjes en persoonlijke uitgaven

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 16 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart die nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst.

Voor de laatste informatie over inreisbepalingen Turkije kunt u kijken op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/turkije

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Frank de Heus

Reisleider DrieTour sinds 1992.

In welke landen heb je gereisd?

Israël, Jordanië, Turkije, Canada, USA, Indonesië, Ierland, Zuid-Afrika, Italië, Mexico, Egypte, Griekenland en Marokko

Wat maakt reizen met DrieTour inspirerend?

Reizen is mijn lust en mijn leven. Ik ben geïnteresseerd in geschiedenis en cultuur, spreek redelijk mijn talen, houdt van de natuur en landschappen. Door alle jaren heen heb ik genoten van de groepen, waarmee we voor Drietour opgetrokken zijn. Het is mooi zoveel verschillende mensen te mogen leren kennen, hun verhalen te mogen horen en hun een goede vakantie te bezorgen. Hoe verschillend mensen ook zijn, op reis gaat het ‘samen optrekken’ altijd goed!

Wat maakt reizen met DrieTour bijzonder voor jou?

De christelijke identiteit van DrieTour spreekt mij aan. De momenten van bezinning, even stil staan bij wat we meemaken, geven de reizen een toegevoegde waarde en diepte, die ik bij andere reisorganisaties zou missen.