Maatwerkreis Zwitserland met Doopsgezind Amsterdam en Haarlem o.l.v. Rimke van der Veer en Joyce Dietrich

Op 29 mei 2025, Hemelvaartsdag, wordt in de oude binnenstad van Zürich, met veel feestelijkheden de geboorte van het anabaptisme gevierd. Het is dan 500 jaar geleden dat in de huiskamer van Felix Manz in Zürich een groep volwassenen opnieuw gedoopt werd. Deze ‘wederdoop’ wordt gezien als het symbolische begin van het anabaptisme in die regio en Zürich wordt daarbij gezien als de bakermat ervan. Hoewel de Nederlandse Doopsgezinden een andere historie hebben, willen we deze mijlpaal graag meev...

Over deze reis

‘De moed om lief te hebben’ – viering van 500 jaar anabaptisme.

Op 29 mei 2025, Hemelvaartsdag, wordt in de oude binnenstad van Zürich, met veel feestelijkheden de geboorte van het anabaptisme gevierd. Het is dan 500 jaar geleden dat in de huiskamer van Felix Manz in Zürich een groep volwassenen opnieuw gedoopt werd. Deze ‘wederdoop’ wordt gezien als het symbolische begin van het anabaptisme in die regio en Zürich wordt daarbij gezien als de bakermat ervan.

Hoewel de Nederlandse Doopsgezinden een andere historie hebben, willen we deze mijlpaal graag meevieren. Er zal die dag in Zürich een grote samenkomst georganiseerd worden met sprekers, workshops en met veel ruimte voor ontmoeting en viering met het thema The courage to love‘ – ‘de moed om lief te hebben’. Zeer de moeite waard om mee te maken en om onze betrokkenheid te tonen.

De dienst op 1 juni 2025 in de Amsterdamse Singelkerk zal in het teken staan van deze historische gebeurtenis en zal een internationaal karakter krijgen.
Deze reis is in eerste instantie bedoeld voor iedereen die zich verbonden voelt met Doopsgezind Amsterdam of met Doopsgezind Haarlem. Om de reissom aantrekkelijker te maken hebben beide gemeenten voor de reiskosten een subsidie ontvangen.

Als in januari 2025 blijkt dat er nog plaatsen over zijn, dan kunnen ook belangstellenden van andere Doopgezinde gemeenten zich opgeven.

Bestemming

Algemene informatie Zwitserland

Zwitserland is een bondsstaat in Midden-Europa, en grenst aan Oostenrijk, Duitsland, Italië en Liechtenstein. Zwitserland is qua oppervlakte ietsje groter dan Nederland. Het hoogste punt is de Dufourspitze (4634 m) in het kanton Wallis. De laagstgelegen plaats is Ascona in Ticino op 196 meter. Andere bekende bergen in Zwitserland zijn de Matterhorn, de Jungfrau en de Eiger. Zestig procent van het landschap wordt ingenomen door de Alpen, een hooggebergte dat zich uitstrekt van het zuidwesten naar het noordoosten. De dalen van rivieren als de Rhône en de Voor-Rijn doorsnijden het Alpenmassief in de lengte. De gemiddelde hoogte van de Alpen bedraagt ongeveer 1700 meter. Ongeveer honderd bergtoppen zijn rond de 4000 meter hoog. Ongeveer 3000 km2 van de Alpen wordt bedekt door gletsjers en eeuwige sneeuw. De grootste gletsjer is de Grosse Aletschgletsjer. Tot 2000 meter hoogte zijn de Alpen voor een groot gedeelte bedekt met bossen.
Tien procent van het landschap wordt ingenomen door het Juragebergte in het noordwesten van Zwitserland. De Jura is een middengebergte met rijk begroeide hellingen en bergruggen die in hoogte variëren van 700 meter tot 1600 meter. Dertig procent van het landschap wordt ingenomen door de Zwitserse hoogvlakte (Mittelland). Het is een heuvelachtig gebied tussen de Jura en de Alpen in, met een gemiddelde hoogte van ± 600 meter. De meeste grote steden liggen in dit gebied. In het Mittelland liggen ook de meeste landbouwgronden, bossen zijn er veel minder te vinden.
Vele rivieren zoals de Rijn, de Rhône, de Aare en de Ticino, doorkruisen Zwitserland. De langste rivier is de Rijn met een stroomgebied van 375 kilometer, waarvan 5% bevaarbaar. Alle Alpenrivieren stromen door grote meren; hierdoor wordt de waterstand gereguleerd en de rivier van puin en slib gezuiverd.
Zwitserland telt verder meer dan 1000 watervallen en ongeveer 1600 meren. Bij Schaffhausen ligt de grootste waterval van Europa. Het grootste meer is het Meer van Genève (582 km²). Andere bekende meren zijn het Bodenmeer en het Lago Maggiore.

Taal

De vier hoofdtalen van Zwitserland zijn duits (65%), frans (18%), italiaans (10%) en raeto-romaans (1%). Het merendeel van de bevolking is tweetalig.

Beste reistijd, weer en klimaat

Zwitserland is een bestemming voor alle seizoenen. Er komt in Zwitserland een grote verscheidenheid aan klimaattypen voor. Ten noorden van de Alpen komt een Midden-Europees klimaat voor, ten zuiden van de Alpen een mediterraan klimaattype. Men kan zelfs stellen dat elk stukje Zwitserland zijn eigen klimaat heeft. Het weer heeft een onbestendig karakter ook al omdat depressies vaak tussen de bergen blijven hangen. Zwitserland is tamelijk rijk aan neerslag. Alpen en Jura noodzaken de vochtige westenwinden tot stijgen en zorgen voor vrij veel neerslag, die dan ook het meest valt aan de Franse kant van de Jura en aan de west- en noordrand van de Alpen. Het gevolg hiervan is dat op de hoogvlakte achter de Jura en in veel alpendalen, gebieden in de regenschaduw, veel minder neerslag valt. Het droogste klimaat van Zwitserland heerst in het Rhônedal.

Eten & drinken

De Zwitserse keuken is gevarieerd en kan per regio flink verschillen wat specialiteiten aangaat. Het is een combinatie van de Duitse, Franse en Italiaanse keuken, waarbij de taalgrenzen als ook als culinaire grens kunnen worden gezien. In Zwitserland zijn er echter wel een paar wereldberoemde gerechten die overal gegeten worden, zoals de ook bij ons bekende kaasfondue. Een ander warm kaasgerecht is raclette, waarbij traditioneel aardappel (in de schil) augurkjes en uitjes in het zuur gegeten worden Een ander typisch Zwitser gerecht dat ook bij ons bekend is, is rösti, een platte koek van geraspte aardappel, al dan niet van te voren gekookt, die in boter of vet in de pan wordt gebakken. Zwitserland is een echt kaasland en ook de chocola is er erg bekend.

Wist u dat

- er in Zwitserland meer dan 200 bergen zijn die hoger dan 3000 meter zijn?
- de vlag van Zwitserland vierkant is?
- de langste tunnel ter wereld in Zwitserland ligt (Gotthard Tunnel)?

Informatie over Zwitserland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
Zwitserse Frank

Dagprogramma

dag
1

WO: Heenreis

Reis per comfortabele bus naar Zürich. Er zullen twee opstappunten zijn; één in Haarlem en daarna in Amsterdam. Na aankomst inchecken en diner in het hotel dat 6 km buiten Zürich ligt.

dag
2

DO: Hemelvaartsdag en samenkomst/workshops

De bus brengt ons na het ontbijt naar de binnenstad van Zürich waar we de dag zullen doorbrengen. Deze dag wordt de geboorte van het anabaptisme gevierd. Er zal een grote samenkomst georganiseerd worden met sprekers, workshops en met veel ruimte voor ontmoeting en viering met het thema 'The courage to love‘ – ‘de moed om lief te hebben’. ‘s Avonds diner in het hotel.

dag
3

VR: Vrije dag

Vrije dag in Zürich. Na het ontbijt brengt de bus ons weer naar Zürich waar de dag doorgebracht zal worden met bijvoorbeeld een museumbezoek, een boottocht en met wellicht een terrasje en even shoppen. ’s Avonds diner in het hotel.

dag
4

ZA: Terugreis

Na het ontbijt vertrek terug vanuit Zürich naar Nederland. Eerst naar Amsterdam en vervolgens naar Haarlem. De trip zit er helaas weer op.

Accommodaties

Holiday Inn Zürich Messe****

Zürich, Zwitserland
Het Holiday Inn Zürich Messe heeft een goede uitvalsbasis en ligt tussen het vliegveld en het stadscentrum, naast de beroemde Hallenstadion-concertzaal. Het ligt ook gunstig t.o.v. het openbaar vervoer. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, fitness centrum en zonnig buitenterras. De kamers zijn voorzien van airconditioning, gratis razendsnel internet, een flatscreen-tv en koffie- en theefaciliteiten en natuurlijk een eigen badkamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Fitness
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Amsterdam
Opstapplaats 2
Busoptstapplaats Haarlem

Vertrekdata

Inbegrepen

  • Vervoer per Comfort Class touringcar volgens programma
  • Verblijf in 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer
  • 3x ontbijt en 3x diner
  • Fooien

Niet inbegrepen

  • Toeslag één-persoonskamer 250,-
  • Lunches
  • Excursiegelden
  • Drankjes en optionele excursies
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Calamiteitenfonds
  • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 31 personen.

Vanaf januari 2025 kunnen ook belangstellenden van andere gemeenten zich opgeven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rimke.vanderveer@DoopsgezindAmsterdam.nl
of met JoyceDietrich@hotmail.com (Haarlem).

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Voor de laatste informatie over inreisbepalingen Duitsland kunt u kijken op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zwitserland

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Rimke van der Veer

Reisleider DrieTour sinds 2013.

In welke landen heb je gereisd?

Israël, Jordanië, Albanië, Italië, Cyprus, Turkije, Marokko, Scandinavië, Frankrijk, Duitsland, Portugal en Suriname.

Wat maakt reizen met DrieTour inspirerend?

De reizen hebben altijd een mooie combinatie van beleving, contacten en vakantie waarbij de combinatie van cultuur, religie, spiritualiteit en dialoog altijd inspirerend zijn voor alle deelnemers. Het geeft een positieve, fijne groepssfeer als er belangstelling ontstaat voor elkaars achtergrond en opvattingen en dat er vragen gesteld kunnen worden.

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

Iedereen beleeft alles weer anders, daarom is het verrijkend en fijn om samen met anderen te reizen. Ik verheug mij er op uw reisleider te zijn.

Namens Amsterdam: Rimke van der Veer
Rimke.vanderVeer@DoopsgezindAmsterdam.nl

Namens Haarlem: Joyce Dietrich
JoyceDietrich@hotmail.com